Två viktiga artiklar

29 juni 2010, av Pelle Billing

Sluta kvotera till Polishögskolan: Trots att nästan dubbelt så många män som kvinnor söker till Polishögskolan är det lika många kvinnor och män som kommer in. Det pågår alltså en smygkvotering, som av allt att döma är olaglig.

Tjejer kan – även misshandla: Den snedvridna synen på våld i nära relationer och våld mot barn, gör att människor far illa. När ska de som jobba med dessa frågor lära sig att våld i nära relationer och våld mot barn inte är knutet till kön, utan till individ? Det är en ganska jämn fördelning mellan könen när det gäller bägge typerna av våld – men ändå envisas man att prata om könsrelaterat våld.

 

43 kommentarer på “Två viktiga artiklar”

 1. vmm skriver:

  När det gäller Polishögskolan så kan dom lägre fysiska kraven på kvinnor vid antagningstesterna säkerligen förklara det här till en viss del.

 2. Håkan skriver:

  Starkt av Alexandra att ta upp detta. Svagt av Soc att inte reagera men de är väl så fullmatade med könsmaktordningen att de inte kan föreställa sig en mor som misshandlar sitt barn.

  Vad tror de att den ungen har lärt sig under sin uppväxt. Jo att i en relation så slår man! Stackars stackars barn!

 3. Matte Matik skriver:

  vmm: Borde inte lägre fysiska krav i sig ses som diskriminering? Men oavsett detta, om man nu ändå vill ge män och kvinnor samma förutsättningar utifrån att vi inte har samma fysiska förutsättningar så borde det väl ändå inte slå så att det blir fler kvinnor än män som klarar testerna? Om nu inte alla kvinnor två år i rad hade exakt lika mycket bättre fysiska förutsättningar än männen då, jämförelsevis.

  Personligen tycker jag att man ska se till fysiska förutsättningar oavsett kön när det gäller brandmän och poliser t.ex. Det spelar ingen roll vilket kön det är på brandmannen/kvinnan som ska släpa någon ut ur ett brinnande hus – den man ska släpa ut väger lika mycket iallafall. Jag vill ha starka människor i brandkåren, oavsett om de är kvinnor eller män.

  Angående Pascalidous artikel läser jag att Davids fru är ”en ung, framgångsrik kvinna som jobbar med mänskliga rättigheter, jämställdhet och konflikthantering”. Någon fler än mig som får Kapten Klänning-vibbar? Kvinnan jobbar med sådana frågor och misshandlar sina män och sin son privat…

 4. Björn skriver:

  Tyvärr är Polishögskolans kvotering inte olaglig. De är ingen ”riktig högskola” i formell mening och lyder således inte under högskoleförordningen. De kan göra som de vill med andra ord.

 5. katten skriver:

  Polishögskolan gör alls inte som dom vill. De har regler att följa. För cirka 18 år sedan var kravet på en polis att han/hon måste vara 174 cm lång. Jag med mina 160 cm i strumplästen var alltså såld. Men det kravet har man tagit bort. Vilket gladde mig – men då var det liksom för sent. Men med bara g genomgående i gymnasiebetygen kan inte räcks. En Polis får inte vara blåst i bollen – hur krafriga muskler han än har! Blåsta poliser med förutfattade meningar är en fara för rättssäkerheten.

 6. AlfonsAlfons skriver:

  ”När det gäller Polishögskolan så kan dom lägre fysiska kraven på kvinnor vid antagningstesterna säkerligen förklara det här till en viss del.”

  Kvinnor har i genomsnitt sämre fysisk än män. Av den anledningen har man sänkt de fysiska kraven för kvinnor en aning.

  Män är dock sämre än kvinnor på att uttrycka sig i text. Då borde Polishögskolan sänka kraven för männen på detta område, då de sänkt de fysiska kraven för kvinnorna.(?)

 7. katten skriver:

  Hur vet du att polishögskolan sänkt de fysiska kraven på kvinnor? Bara kvinnor?
  Jag tror att kraven är lika för både män och kvinnor.

  Men du kanske tänker som Pelle och jämställdhet. Han brukar tala om jämställdhet
  för kvinnor och jämställdhet för män. Vilket är ologiskt . Då handlar de ju om något annat än jämställdhet. Ja, det kan ta mej fasen bli vad som helst.

 8. Björn skriver:

  Katten:
  Jag förstår att Polishögskolan har regler att följa. Högskoleförordningen är dock inte en av dem. De kan med andra ord sätta upp sitt eget regelverk.

 9. Access skriver:

  Dubbelfel, ”katten”.

  De fysiska kraven på kvinnor som säker till Polishögskolan är lägre än motsvarande krav på män.

  Nej, Pelle Billing pratar alltid om jämställdhet oavsett kön. Vilket är det enda logiska.

  Ditt sista stycke får mig att fundera på om du läser det PB skriver eller det du gärna skulle vilja att han skriver (för att rättfärdiga ditt avståndstagande)?

 10. Obstinat skriver:

  Access:

  ”De fysiska kraven på kvinnor som säker till Polishögskolan är lägre än motsvarande krav på män.”

  Finns detta dokumenterat?

 11. Obstinat skriver:

  som djupt troende anarkist hoppas jag att det är så patetiskt att små svaga kvinnor kvoteras in på stora starka mäns bekostnad

  skulle sänka snutens redan obefintliga cred till oanade nivåer

 12. Obstinat skriver:

  är det inte regeringen som ansvarar för polishögskolan?

 13. Matte Matik skriver:

  @Katten: Jag har funderat rätt länge på vad du håller på med och när jag läser din senaste kommentar förstår jag att det inte är ens lönt att bry sig om det du skriver på något sätt. Först anklagar du vmm för att inte veta säkert att det är olika krav. Sen ”tror” du själv – utan att ge några mer belägg överhuvudtaget. Verkligen seriöst.

  Det är bara att googla 5 sekunder så har du svaret:
  http://www.polisen.se/PageFiles/0/RPS_broschyr-08_web%5B1%5D.pdf

  Harres test: Kullerbytta, acceleration, riktningsförändringar, hopp och snabba nedhukningar i ett visst mönster. Höjden på hindren är 76 cm för kvinnor och 84 cm för män. Maxtid 16 sekunder för kvinnor och 15 sekunder
  för män.

  Coopers test: Löpning 2 000 meter. Maxtid 9 och en halv minut för män och 10 minuter för kvinnor.

  Polisen vill gärna att fler kvinnor, och fler med annan etnisk eller kulturell bakgrund än svensk, söker till polisyrket.

  I en Flashbacktråd påstår man att män ska klara 50kg bänkpress några ggr medan kvinnor bara behöver fixa 30kg.

 14. Gonzo skriver:

  Över 100 gruvarbetare saknas ännu efter en olycka i en illegal guldgruva i södra Ghana.
  Bland de saknade finns många kvinnor och barn.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7389032.ab

  Vilken tur att det inte dog några karlar :)

 15. Obstinat skriver:

  gud vad orättvist att inte gruvarbetarna fötts med livmoder och mindre lust att ta risker…

 16. Andreas skriver:

  Krav. Historia A Svenska B Samhällskunskap A. De borde iaf kunna snacka engelska tycker man.

  Sen fyskraven skiljde sig ju endast egentligen på 2 punkter. Höjden på hindren och antalet sekunder.
  Coopers test är könspecifikt. Inget polisen hittat på. Höjden på hindren beror förmodligen på olika längd på kvinnor män. Fast egentligen borde det vara längd anpassat inte könsanpassat isf. Eller får korta män inte bli poliser? Hur är det med långa kvinnor?

 17. Gonzo skriver:

  Andreas

  Dom krav som polisen och räddningstjänst ställer måste vara lika för båda könen. Vad händer om en manlig sökande bara klarar det kvinnor ska klara?
  Om det räcker med att tex lyfta 20 kg för kvinnor så finns det ingen anledning att en man ska behöva lyfta 30 kg, Om han kan lyfta 30 eller mer så är det en klar merit, men kan omöjligt ses som ett krav när kvinnorskrav ligger på 20 kg.

  Kan man inte skicka tex brandmän som bara klarar kvinnornas krav så kan man inte skicka kvinliga brandmän som uppfyllt dom kraven. Saker och människor blir inte lättare bara för att du är kvinna. Måste brandmannen lyfta och bära en medvetslös människa som väger 75 kg så väger han / hon 75 kg även om det är en kvinlig brandman. Är det tunga saker som måste flyttas så är vikten densamma oavsett kön på brandmannen.

  Om något år så kanske vi kan ange ”tjej brand” när vi ringer 112, om det är en brand som inte kräver lika mycket styrka och fysik?

 18. Matte Matik skriver:

  @Andreas: Om du läser PDF:en står det att i fyskraven ingår dessa tester. Jag tog bara ett par av de som fanns. Det kan finnas fler, och diskussionstrådar på Flashback tar bl.a. upp krav på bänkpress som jag skrev ovan, samt att det är olika tunga dockor man ska lyfta beroende på om man är man eller kvinna. Jag vet inte om Flashbacktråden stämmer men PDF:en kan utelämna saker.

  Sen tycker jag inte det spelar någon roll att Coopers test är könsspecifikt – ansträngningen man ska göra är densamma oavsett om kön, längd eller vikt. Det är polisen som valt det könsspecifika testet iallafall. Varken kvinnor eller män som inte fixar kraven ska antas – tycker jag.

 19. Obstinat skriver:

  tjejbrand känns som en öppning här

  kanske kan brandmännens fysiska styrka motivera att kvinnor föder barn till ölmagade loosers?

 20. Hieronemus skriver:

  När man såg film från kravallerna i Köpenhamn i samband med klimattopmötet såg man hur kvinnliga poliser inte alls kunde styra buset. De skrek åt demonstranterna att lägga sig ner, men demonstranterna vägrade. Därmed förlorade polisen makten över situationen. Det var en viktig bakgrund för de massarresteringar som sedan skedde.
  Jag har sett samma situation i Sverige då en kvinnlig polispatrull inte kunde hantera biset utan fick kalla en manlig.
  Det är inget tvivel om att vi kommer att se mer polisvåld och fler övergrepp från polisens sida när det blir fler kvinnliga poliser därför att polisens fysiska övermakt minskar. Därmed ökar den enskilda polis rädsla.
  Dessutom tror jag att väldigt många kvinnor kommer att tröttna på sitt yrkesval och söka sig bort från polisen. då kommer vi att få brist på poliser.

 21. Andreas skriver:

  Gonzo: När det finns behov av fyskrav så ska dessa klart vara lika. Vilket jag tyckte jag skrev. Iom hindrens olika höjd.

  Matte Matik: Det docktest som syns i PDFen har samma vikt för båda könen.
  Ansträngningen du gör är detsamma i Coopers ;) . Snarare att det ska vara samma tidskrav.

  Fattar inte varför ingen kille anmält polisutbildningen för diskriminering. Nån får lobba för det, verkar ju finnas behov av klarhet.

  Hieronemus:
  Det blir förmodligen bättre om tjejerna får röstlektioner. Höga gälla röster inväcker inte respekt oavsett om det är en kille eller tjejs.
  Sen kan jag inte se att vi skulle få mer polisvåld för att det blir fler kvinnliga poliser. Kvinnors våld brukar rikta sig mot bekanta tillskillnad från män som pucklar på alla. Om polisvåldet ökar beror det snarare på att attityden inom polisen förvärras. Rättsväsendet kommer ju undan med det mesta när det utreder sig själv.

 22. Jack skriver:

  Hieronemus ,

  Intressant. Jag tror också att det kommer bli fler eskalerade situationer när kvinnliga poliser ingriper. Antingen genom övervåld (ex vapen/tasers) från polisens sida, eller smitförsök från misstänktas. Samtidigt går vi mot ett samhälle som är så övervakat att det inte går att smita i egentlig mening (inopererade id-sändare, motsv). Idag i Sverige satsas det skattepengar från staten på forskning som går ut på att ta reda på hur man får folk att acceptera integritetskränkningar.

  Det är också intressant att 95% av sexeuella övergrepp på ungdomsanstalter begås av kvinnor. Detta är inte poliser, men man kanske ändå kan befara en ökning av de sexuella övegreppen från poliser när kvinnors andel ökar. Om lagar införs vid tull, kustbevakning, sjöfarts och luftarsskydd så att män ges samma rätt som kvinnor att slippa kroppsvisiteras och bevittnas av motsatt kön så minskar också behovet av kvinnliga poliser.

  ”Dessutom tror jag att väldigt många kvinnor kommer att tröttna på sitt yrkesval och söka sig bort från polisen”
  Så är det inom de flesta branscher, utbildningen av kvinnor lönar sig inte då kvinnor söker sig bort mer, till hemmafrus liv eller annan sysselsättning,eller t o m ett annat land. Det är en effekt av att världen är öppen för kvinnor men inte för män, om man ska hårdra det.

 23. Jack skriver:

  Andreas,

  ”Om polisvåldet ökar beror det snarare på att attityden inom polisen förvärras. Rättsväsendet kommer ju undan med det mesta när det utreder sig själv.”

  Du menar detta beror på att det är mer etablerat med kvinnor i rättsväsendet och därför anses de inte skyldiga vare sig av sig själva eller andra? En skrämmande tanke…mycket…

 24. Matte Matik skriver:

  Tycker den här artikeln var intressant apropå kvinnliga poliser:

  http://genusnytt.wordpress.com/2010/04/25/jamstalldhet-nar-polisen-stormar-riktigt-farligt-hus/

  En kvinnlig och en manlig polisman ska omhänderta en psykiskt sjuk person. Polismannen blir svårt knivskuren, poliskvinnan ”lyckas ta sig ut oskadd” (smiter hon och lämnar karln i sticket?). Mannen dör senare av skadorna.

  Det är att hårddra det, men man kan fundera över hur det skulle ha sett ut om han hade haft en manlig poliskollega med sig istället. Ska män behöva löpa ännu större risker i arbetet för jämställdhetens skull? Visst finns det manliga poliser som kanske inte är vältränade nog för sitt jobb, man behöver inte klara av några fystest när man väl blivit antagen, men faktum kvarstår ändå – total mängd muskelmassa går ner inom poliskåren när det blir fler kvinnor på bekostnad av män. Frågan är om det inte är polismännen som betalar priset för detta.

 25. Andreas skriver:

  Jack:

  Du menar detta beror på att det är mer etablerat med kvinnor i rättsväsendet och därför anses de inte skyldiga vare sig av sig själva eller andra? En skrämmande tanke…mycket…

  Hehe nja. Snarare att polisen inte har någon bra värdegrund fråm början. Sen finns det en uttalat dålig manssyn inom polisen. Män är potentiellt skyldiga kvinnor potentiellt oskyldiga. Poliser är alltid potentiellt oskyldiga oavsett kön. Fast kanske kvinnliga poliser är mer potentiellt oskyldiga än manliga diton.
  Rättsväsendet utreder sig själv och folk gillar inte att ”sätta dit” sina arbetskamrater. Eftersom inggen straffas för dåligt beteende så påverkar det andras beteende så gränsen flyttas fram.

 26. Lövet skriver:

  Katten blir verkligen skabbigare och skabbigare för varje gång den kommer in och kommenterar.

  En gång i tiden fanns det antydningar till argument i inläggen, nu är det bara provokationer. Dessutom fullständigt humorlösa sådana.

 27. Gonzo skriver:

  Andreas

  Jag såg att du tyckte det, jag tänkte bara utveckla det lite.
  Försökte göra det som ett svar till dig, men jag såg hur fel det blev.
  Men ingen fara vi har samma åsikt där.

 28. Hieronemus skriver:

  Andreas: Om två starka polismän dykar upp kan det ha en lugnande effekt på buset och de behöver inte ta fram batongerna. Om två svaga kvinnor dyker upp har det ingen lugnande effekt och de behöver kanske ta fram pistolerna.

  I köpenhamn arresterade man över 1000 människor som fick ligga bundne i timmer på gatan. Flera kissade på sig. När man såg videor av hur maktlösa kvinnliga poliser försökte att få demonstranter att följe instruktioner är det ganska klart att det finns en sammanhang mellan detta övergrepp och mängden kvinnlig polis.

  Sedan var det givetvis i första hand manlig polis som utförde övergreppen, men de var ju i vanlig ordning tvingade att skydda kvinnorna.

 29. Andreas skriver:

  Hiernonemus:
  Du har ingen aning vad som låg till grund för demonstranternas beteende och ignorering av poliserna. Meningslös spekulation är meningslös spekulation.
  Hitta studier och presentera dem.

  Sedan var det givetvis i första hand manlig polis som utförde övergreppen, men de var ju i vanlig ordning tvingade att skydda kvinnorna.

  Att inte låta folk gå på dass är knappast att skydda kvinnorna. Det är att straffa demonstranterna genom att låta personlig frustration gå ut över dem. Oprofessionellt. Allt människor gör är inte för att skydda kvinnor.

 30. Jack skriver:

  Andreas,

  ”Hitta studier och presentera dem”.
  Ett problem är att det inte finns studier på allt.

  Ett annat problem är att studier som finns kan vara feministiskt grundade tolkningar. Vem som helsts tolkningar är därför relativt bra.

  ”Det är att straffa demonstranterna genom att låta personlig frustration gå ut över dem”
  Har du själv en studie på detta eller är det du som tolkar?

 31. Pether skriver:

  Notera att kraven att bli brandman också talades om att de skulle bli lägre för kvinnor. Man talade samtidigt för att man skulle skapa brandstationer där de endast jobbade kvinnor, både i sverige och i england.

  Förstår inte hur man kan leka med liv på detta sätt.

 32. Matte Matik skriver:

  @Pether: Jo, tack och lov har man fortfarande inte sänkt kraven för brandmän – än! Det är illa nog att polisen har sänkta krav, men där gissar jag att det är främst de manliga poliserna som drabbas av detta då de tvingas ta en tyngre del av bördan.

  Jag skulle inte vilja höra till ett distrikt som låg under en brandstation där brandmännen/brandkvinnorna har lägre krav än övriga och är svagare. Det kan faktiskt handla om liv och död. Ska folk faktiskt behöva offra livet för ”reell jämställdhet”? För övrigt, om vi tänker oss att det handlar om att släpa ut någon som är fast i ett brinnande hus så väger män överlag mer än kvinnor. Risken borde vara större att en kvinnlig brandman inte orkar släpa ut en man än en kvinna, men ibland börjar man nästan undra om det är det man vill åt… ;-)

 33. Ola Jennebrink skriver:

  Håkan tycker att det är starkt av Alexandra att ta upp det här.Det är bara det att Alexandra är ytterligare en ”kapten klänning” Hon är känd för att ha misshandlat sin före detta man. Han var också feminist och höll ut i det längsta, men arbetar nu även för mäns rättigheter. Lustigt nog berättade han om Alexandras raseriutbrott i P1 för något halvår sedan,samtidigt som hon var proggramledare i ”Ring P1″ Alltså i samma kanal och samtidigt.Han nämnde henne dock inte vid namn.
  I Ring P1 visar hon prov på brist på respekt för andras åsikter och så är hon dessutom korkad och den i särklass sämsta programledaren.

 34. Erik Norén skriver:

  Om man ser på de aktiviteterna som tas upp i den PDFen så är det alltså inte styrkan som skiljer mellan könen utan längden och kondition.
  Ok, män kanske är längre i genomsnitt på grund av gener och biologi, men att de har bättre kondition?

  Tycker inte det är ok med skiljda krav alls men reagerade på att det var dessa grejer och inte styrketestet som skiljde av de uppräknade testen. Det blir dubbla fel. Eller har jag blivit fel informerad (oinformerad) och killar har lättare att fixa konditionen?

 35. Obstinat skriver:

  ”Tycker inte det är ok med skiljda krav alls”

  Den förälder som ammat barnet har bäst anknytning.

  Den som orkar bära en 70 kgs kollega 200 meter med gasmask bör få företräde.

  Vad är rättvisa? Vad är jämställdhet? Definitionerna suger.

 36. Obstinat skriver:

  Face it. Kvinnorna äger barnen. Männen försöker hitta något som väger lika tungt men det blir allt mer patetiskt

 37. Matte Matik skriver:

  @Ola Jennebrink: Det låter nästan ännu värre än en Klänning att skriva en artikel om en kvinna (som föreläser om jämställdhet och mänskliga rättigheter) som misshandlar sin karl (och son) och sedan själv slå sin man. Finns det några länkar till material om detta (programmet i P1 vore högintressant)?

 38. Ola Jennebrink skriver:

  SR P1, Tendens, 2010-02-23: Pappor utan barn
  Googla! Michael Alonzo, bl.a. Metapedia
  Alonzo har i boken ”Ge aldrig upp” berättat historien om hur det under Alexandras ljuva fasad lurar en svart djävul.
  Alonzo gjorde sig namn som politiskt korrekt Sverige-hatare,men livet har tvingat honom att omvärdera en del av hans världsbild.

  Detta är ytterligare ett exempel på hur vår politiska talande klass håller Sverige i ett ideologiskt järngrepp. Liksom under den Östeuropeiska kommunismen går det att ansluta sig till kommunistpartiet/PK-eliten för att sedan skamlöst leva ut sin egoism. Minns hur moderaterna skulle ”tvätta vapen-byket” på 90-talet,för att sedan inget göra när de kom till makten.Samma sak hände med ”Tsunami-banden”
  Jag hör just att finnarna ska bygga 2 nya kärnreaktorer. Det är ett land som har visat sig motståndskraftigt mot PK-repressionen.

 39. Erik Norén skriver:

  @Obstinat

  Alla definitioner eller de officiella?
  Tycker ju att lika krav på de ansökande är ganska bra rättvisa i detta fallet.

 40. Obstinat skriver:

  @Erik Norén

  Lika krav ger ju helt olika utfall och kan aldrig leda till en fördelning 40%-60% som är det officiella måttet på ”jämställdhet”.

  Såvida inte män och kvinnor i genomsnitt är biologiskt identiska i alla avseenden, vilket de inte enligt mina privata observationer verkar vara. Betydligt fler kvinnor än män kan amma och föda barn tex.

 41. Erik Norén skriver:

  @Obstinat

  Jag kan hålla med om att den officiella definitionen (40-60% av vardera kön) suger och att den bör ändras.

 42. Henke skriver:

  Tycker inte att kraven ska vara detsamma för kvinnor och män eftersom vi är olika uppbyggda och män är starkare än tjejer fysiskt på det mesta så man har ju gjort som så att man har de fysiska testen lika eftersom en tjej klarar inte lika mycket fysiskt som en kille men de behöver absolut inte vara så men det är oftast så därför så har dom högre krav i de fysiska testen för killar.

 43. Roger skriver:

  Henke:
  Har du frågat dig varför man alls har fysiska tester?

Google