Rätten att jobba deltid

23 juni 2010, av Pelle Billing

Carin Jämtin (S) i sällskap med en samling S-politiker från Stockholmstrakten, kräver heltidsjobb åt alla kommunanställda eftersom deltidsjobb framför allt drabbar kvinnor. Måhända känner de inte till att de flesta deltidsanställda kvinnor i Sverige inte alls är intresserade av att jobba heltid, trots att LO påvisat detta med all önskvärd tydlighet i en av sina rapporter.

Ilja Batljan – landstingsråd i Stockholm – blir i Aftonbladet intervjuad om detta förslag, och till att börja med har han riktigt kloka tankar:

Hur ska det fungera i praktiken?

– Det ska fungera precis som det gör på arbetsplatser där män är i majoritet. Det är egentligen bara en fråga om organisation och samtidigt som man sparar in pengar på timvikarier och övertidsarbete får man också mer nöjda medarbetare som kan bidra på arbetsplatsen på ett mer kreativt sätt, säger han.

Det verkar förvisso klokare att slippa massa vikarier som ska läras upp, om det redan finns fast anställda som står och stampar efter fler arbetstimmar. Samtidigt känns det lätt osannolikt att man skulle hålla på att strula en massa med vikarier om det redan finns anställda som vill arbeta mer. Aftonbladets reporter zoomar också in på det ologiska i Batljans resonemang, och ställer en provocerande fråga:

Men det råder ju någon slags hemmafrutrend just nu. Går inte det här vallöftet stick i stäv med vad en del kvinnor vill?

– Poängen är att man ska kunna välja. Problemet i dag är att många kvinnor vill jobba heltid men inte får det vilket begränsar deras liv och ekonomi. Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet, säger han.

Här tvingas han erkänna att det inte är alla deltidsarbetande kommunanställda kvinnor som vill jobba heltid. So far so good. Men vad är det han säger i övrigt? Jo, att kvinnor ska kunna välja. ”Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet”. Hur många av de manliga arbetsplatser han just refererade till ger goda möjligheter till deltidsarbete? Tydligen passar det att jämföra med manliga arbetsplatser när männen har goda möjligheter till heltid, men det är inte lika intressant att belysa att många manliga arbetsplatser kräver heltid för att ens kunna jobba där. Och där har vi svensk jämställdhetspolitik i ett nötskal.

 

19 kommentarer på “Rätten att jobba deltid”

 1. Jack skriver:

  Män skall utsättas för krav på heltid, krav på övertid eller krav på deltid och krav på föräldraledighet.
  Kvinnor skall utsättas för rätt till heltid, rätt till deltid, rätt till föräldraledighet. Möjlighet och rätt har för övrigt samma betydelse i inlägget, rent praktiskt, även rätt betonas som det som man ska tycka är det man vill ha oftast. Och det är inte vilken rätt som helst, inte den att formella förbud ska undanröjas, utan det rätt i den starka formen, att andra skall anpassa sig så att det händer. Vilka dessa andra är går att lista ut…Frågan är dock vad som är mäns intresse. Vill vi utsättas för krav (som nu), eller utsättas för rätt (som kvinnor)?

 2. Obstinat skriver:

  Jämställdhet är en bluff. Visst är det lite irriterande att upptäcka att de som idisslar begreppet inte är konsekventa…

  Det har historiskt alltid funnits en maktbalans mellan könen. Utvecklingen rubbar balansen tillfälligt då och då. Men snart har jämvikt uppstått igen. Utan genusvetenskap eller jämställdhetskonsulter…

  [källa: hemlig]

 3. Lavazza skriver:

  Jag tror att tanken är att kvinnor ska få heltidslön och sedan välja hur mycket eller lite de vill arbeta.

 4. Obstinat skriver:

  Lavazza: läckert

 5. Sofia skriver:

  ” Jag tror att tanken är att kvinnor ska få heltidslön och sedan välja hur mycket eller lite de vill arbeta.”

  Låter inte så dumt ;)

 6. Access skriver:

  Skämt åsido.
  Jag tycker att de självklart har rätt att driva frågan om ”rätt” till heltid. Men det är när de blir sexistiska som det faktiskt inte längre är okej, när det plötsligt inte handlar om samma rättigheter för människor av alla kön utan specifikt kvinnor.
  Sen kan man lika självklart ifrågasätta vem som ska ha ”skyldighet” att tillhandahålla ”rätten”, och på vems bekostnad. Två deltidare går upp till heltid, varvid den ena av dem får sparken pga arbetsbrist?

 7. Jocke skriver:

  Detta är en av de största feministiska lögnerna som verkligen behöver avslöjas och föras fram i ljuset – det vill säga bluffen om alla dessa kvinnor som tvingas deltidsarbeta. För faktum är att det påståendet inte är annat än en stor fet osanning.

  Själv jobbar jag på en en arbetsplats som består av ungefär hälften män och hälften kvinnor. Vad jag ser på min arbetsplats är ett antal kvinnor (aldrig män) som FRIVILLIGT går ner i arbetstid för att de vill det. Jag har med andra ord flera kvinnliga kollegor som jobbar deltid, trots att de kan och får jobbar heltid.

  Kvinnor som befinner sig i sina bästa år och som skulle kunna vara hur produktiva som helst men som tycker det är rätt skönt att smita hem någon timme tidigare varje dag.

  Att detta sedan i den allmänna debatten har tolkats som en orättvisa och ett förtryck av kvinnor är självklart i ett land som Sverige där den statsfeministiska ideologin ständigt har tolkningsföreträde. Så funkar de helt enkelt i vårt väldigt mansfientliga land.

  Men, precis som när det gäller alla andra feministiska påhitt kan man vända även detta till motsatsen. Man skulle alltså kunna säga att det i vårt samhälle finns ett mansförtryck som gör att män aldrig kan gå ner i arbetstid utan att bli misstänkliggjorda, nedvärderade och ifrågasatta.

  Alltså har kvinnor lyxen att styra sin arbetstid utan att det blir diskussioner. Kvinnor kan välja hur mycket de vill jobba och prioritera familjeliv, socialt umgänge och fritid på ett sätt som aldrig skulle accepteras om det gällde män.

  Så här ser vi alltså en strukturell och ojämställd orättvisa som slår hårdast mot män. Ändå anses det vara kvinnorna som drabbas hårdast.

  Det är helt j*vla horribelt ärligt talat.

 8. Gonzo skriver:

  Hade shorts – blev stoppad i dörren
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7358442.ab

 9. Musse Pig skriver:

  Obstinat, feministerna är inte det minsta intresserade av jämställdhet. De är bara intresserade av makt. De vill ha total makt. De vill även ha makt över tanken. De vill programmera människor till feminister, från förskolan tom universiteten. Tom forskning ska genuscertifieras och forskningen ska vara grundad i feministisk ideologi. De som beviljar forskningsanslag tar hand om de sista fritänkarna. Det pågår ju för fullt och inte en enda politiker eller journalist säger ett pip. Notera att feministerna knappt ens längre anser sig behöva hänvisa till jämställdhet. Nu motiveras deras propaganda alltmer med att män är usla, onda och måste åtgärdas av övermakten. Det följer den förväntade utvecklingen av en ideologi och politik som bygger på rasism och syndabockar.

 10. Gonzo skriver:

  Ica-Stig fälld för sexism
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article7359057.ab

  Att det handlar om en nyanställd person som kanske inte är van vid truckar och just den specifika trucken tycks sakna betydelse, dessutom är handel ett typiskt kvinnoyrke, men det verkar inte påverka Reklamombudsmannens opinionsnämnd.

  För några år sedan visades en ”matreklam” där en man stod och bokstavligen kladdade ner köket innan han gav upp (om jag minns rätt), kanske fick han till något misslyckat som skulle likna mat. Tillslut fick han hjälp av en kvinna som visade hur lätt det var bara man använde en viss produkt.
  Reklamen var diskriminerande mot kvinnor eftersom den befäste könsrollen att kvinnor ska sköta matlagningen.

  Samma sak något år tidigare då en karl nästan skrubbade livet ur sig när han skulle städa badkaret och till slut fick hjälp av en kvinna som visade den ”nya rengöringsprodukten”.
  Även den reklamen var kränkande för kvinnor då den befäste att det var kvinnors uppgift att städa.

  Det har även funnits blöjreklam med män som inte kan byta blöjor och till och med fått hjälp och råd av kvinnor.

  I samtliga av dessa så är det Mannen som framställs som helt inkompetent och som inte klarar av dom typiskt ”kvinnliga” områdena. Men det är kvinnor som kränks.

 11. morrhugg skriver:

  Gonzo, de snuttar reklam du pratar om tycker jag är illa för båda könen. Dels cementerar den bilden av kvinnan som bäst på en viss sak (framför spisen, städning) och sedan framställer den män som dåliga på dessa områden. Dubbelfel enligt min moralkompass iaf.

 12. Erik Norén skriver:

  @ Gonzo
  Stör mig själv även på det att de säger att kvinnor är MINST lika bra förare.
  Opinionsnämndsledamoten säger sen:

  Kvinnor är ju lika bra på att köra fordon som män, om inte bättre. Statistik visar att de är inblandade i färre olyckor än män

  Vilket, om jag förstått logik och så vidare, möjligen säger att de är säkrare förare. (Och sen inte säger något om varför.)

 13. Gonzo skriver:

  Erik Norén

  Jag har inte sett undersökningarna, men jag har hört talas om att det finns undersökningar som visar att kvinnor ”är bättre förare” pga av att dom är inblandade i färre olyckor män, men jag har även hört talas om en undersökning som visade att ”män kör bättre” pga män kör mycket mer än kvinnor. Män har fler timmar bakom ratten och fler mil bakom sig.
  Sett till antal mil och timmar man kör så är män inblandade i färre olyckor.

  Om det stämmer kan jag inte svara på då jag inte har sett undersökningarna.
  Men helt klart så är unga män klart överrepresenterade i ”buskörningar”, leka rallay i städer och på landsvägar.

 14. Access skriver:

  Erik Norén och Gonzo:

  När det gäller bilkörning måste man skilja på att köra ”bra” och köra ”olycksfritt”.

  Att köra ”bra” innebär att man kan hantera sitt fordon och samverka med den omgivande trafiken på ett sådant sätt att trafiken flyter och minst möjliga gnissel uppstår i samarbetet med övriga trafikanter.

  Att köra ”olycksfritt” behöver inte innebära att man är bra på att hantera sitt fordon och samarbeta med övriga trafikanter.

  Kvinnor är underrepresenterade i olycksstatistiken. Det innebär inte att de är bra på att hantera sitt fordon och på att samarbeta med övriga trafikanter.
  Unga män är överrepresenterade i olycksstatistiken där för att en del av dem ibland kör farligt, gillar att testa gränsen för sin förmåga. Det är inte samma sak som att de är dåliga på att hantera sitt fordon eller på att samarbeta med övriga trafikanter.

  Om jag ser till mina egna erfarenheter i trafiken så kan jag inte påstå att kvinnor generellt sett kör dåligt eller farligt. Men inte män heller.
  Däremot så kan jag se tre kategorier som utmärker sig bland de som jag upplever beter sig mindre kompetent i trafiken:
  1. Gamla män
  2. Kvinnor i alla åldrar
  3. Vem som helst som pratar i mobiltelefon

  Att dessa inte ställer till fler olyckor än de gör tror jag huvudsakligen beror på att omgivningen räddar situationerna där de beter sig dåligt.

  Med ”dåligt” menar jag saker som att
  - ligga i högerfil när man ska svänga vänsteri rondell
  - tvärnita när man börjar leta i handskfacket
  - inte våga gasa på påfart till motorväg vilket tvingar efterliggande bilar att ge sig ut i 110-trafiken trots att man själv bara är uppe i 65

  Jag tror det här är orsaken till att en del menar att män kör dåligt för att de är överrepresenterade i olycksstatistiken, medan andra menar att kvinnor kör dåligt eftersom det är deras upplevelse.

 15. Lavazza skriver:

  Kvinnor är både bättre och sämre än män på att köra bil för att män oftast gillar att köra bil bättre än kvinnor. Kvinnor är inte tillräckligt intresserade av bilkörning för att kunna köra mjukt och uppmärksamt men inte heller tillräckligt intresserade för att använda bilkörningen som ett sätt att uttrycka sig. Män faller oftare i gruppen ”extremt förutseende” eller ”extremt känslomässig” i trafiken.

 16. Erik skriver:

  Debatten vem som kör bäst av kvinnor och män är löjlig, man pratar om vem som är i mest olyckor. Well, Michael Schumacher har varit i fler olyckor än mina föräldrar, gissa vem av dem som kör bäst?

 17. Jonas P skriver:

  ”Bra” är från början ett problematiskt ord då det är ett värdeomdöme och inget vi objektivt kan mäta oss till så länge det inte är definierat på ett sätt som möjliggör det.

  Definierar vi ”bra” som lågt antal olyckor i trafiken så kör kvinnor ”bättre” än män. Definierar vi ”bra” som förmågan att hantera svåra situationer i trafiken eller följa med rytmen i den så kör med största sannolikhet män bättre än kvinnor.

  Men som sagt, problemet är att ”bra” inte är definierat så vi pratar som många är inne på här om olika saker.

 18. Erik skriver:

  Jonas P:

  Vi definierar bra som ”skicklighet” det finns ingen som menar att den som aldrig kört bil i hela sitt l liv är bra på det pga att denne aldrig varit i en bilolycka som förare.

 19. Jonas P skriver:

  Erik:

  Javisst. Det stora problemet som jag ser det är inte att människor resonerar som du eller som andra gjort här, utan problemet är att många inte verkar göra det.

Google