Rapport från verkligheten

02 juni 2010, av Pelle Billing

Förra veckan var jag i Örkelljunga och höll en utbildningsdag i ”Könsmedvetet handläggningsarbete”, tillsammans med mina kollegor Michael Högberg och Lena Widding Hedin. C:a 30 stycken anställda från individ- och familjeomsorgsenheten (dvs socialtjänsten) deltog.

Som ni säkert kan gissa är vår utbildning lite annorlunda uppbyggd än de flesta andra utbildningar om kön och könsroller. Vi utgår från bägge könens situation, och pratar hellre om jämställdhet än om feminism. Jag drog t ex hela berättelsen om hur könsrollerna uppstod och vilka konsekvenser detta får för såväl män som kvinnor. Lena tog upp oväntade fakta om våld i familjen, och Michael illustrerade skillnader och likheter i konflikthantering hos kvinnor och män. Givetvis hann vi med långt mycket mer, inklusive flera praktiska övningar där man konkret fick träna sitt handläggningsarbete, men detta är ett axplock.

utbildningsdag

Hur togs då detta emot, blev det uppror i salen? Inte alls. Det hela togs väl emot. Eftersom vi uppenbarligen tittade på bägge könens situation, och presenterade ett material som var sammanhängande och uppbackat av fakta, så var folk redo att utmana sina egna föreställningar. Dessutom hade vi en öppen dialog med deltagarna hela vägen, och bjöd mycket på oss själva, vilket hjälper när man kommer med en del nya tankesätt. De flesta människor vill ju väl, och får de bara bra modeller och bra berättelser som inspirerar till nya sätt att tänka vad gäller jämställdhet, så kan man åstadkomma en förändring.

Lästips från nyhetsflödet:

 • Skippa tredje statusbarnet. Ana Udovic uppmanar Sveriges föräldrar att välja karriär framför ett tredje barn. Varför då? Tja, för att hon vet bäst antar jag.
 • Hot och våld ökar på ungdomshem. Om du fortfarande tror att våld är knutet till kön, och inte till person, så kommer här ytterligare bevis på att så inte är fallet. ”Flickor i åldern 14—17 år är överrepresenterade i statistiken jämfört med pojkar.”
 • Jurist sågar socialtjänsten. Lena Celander-Jörgensen, som företräder både män och kvinnor i vårdnadstvister, tar bladet från mun och påpekar att familjerätterna i Sverige diskriminerar pappor.
 

4 kommentarer på “Rapport från verkligheten”

 1. Pseudonymen LRB skriver:

  Att Lena Celander-Jörgensen har helt rätt är utom allt tvivel
  Ska bli intr att se vad som blir motangreppet den här gången
  Varje gång det skrivs en sån här sak så kommer ett kraftigt
  påhopp från dom som inte vill att det här ska komma fram
  vilket är bra för när argumenten tar slut kommer lögnerna
  och då gräver dom sin egen grav

 2. En sådan berättelse får mig att se riktigt positivt på mänskligheten! Det är antagligen bara ett fåtal som verkligen är övertygade om att feminism är samma sak som jämställdhet. De flesta har nog helt enkelt bara inte fått rätt information. Bra jobbat, fortsätt så!

 3. Träd skriver:

  Tur att det finns såna som du Pelle! Mycket bra arbete!

 4. Pseudonymen LRB skriver:

  Påhoppet kom snabbare än jag trodde
  Inga pengar till män var alltså svaret den här gången

Google