Bojkotta Action Aid

07 juni 2010, av Pelle Billing

actionaid

actionaid2

Hur vet de detta? Har de forskning och statistik på alla världens fattiga?

Action Aids kampanj är och förblir ett av de mest flagranta exempel på den misandri (systematiserat förakt mot pojkar och män) som drabbat västvärlden.

Barnsoldater är alltid pojkar. Barnarbete drabbar pojkar hårdare. Varför nämns inte detta av Action Aid?

Och varför alls sätta igång att jämföra pojkar och flickors situation? Varför inte bara hjälpa alla barn som svälter eller på annat sätt är utsatta?

Sist men inte minst: Vet flickan på bilden om att hennes ansikte används som slagträ i det svenska könskriget? Eller tror hon att hon bara gör en insats för att hjälpa andra barn? Jag undrar om Action Aid har berättat för henne att de inte är intresserade av att hjälpa hennes bror.

Uppdatering: Sprid gärna detta inlägg vidare (via Facebook, Twitter, mejl, osv), så att fler personer får upp ögonen för denna snedvridna kampanj. Du kan även mejla Action Aid direkt via info@actionaid.se.

 

40 kommentarer på “Bojkotta Action Aid”

 1. DrKejs skriver:

  Smaklöst. Den svenska radikalfeminismen i ett nötskal.

 2. Matte Matik skriver:

  Tidigare har de varit otäcka men det här måste vara blant det värsta jag sett… Det här är långt över gränsen. Ingen som har ett telefonnummer man kan ringa?

 3. Jack skriver:

  ”drabbat västvärlden”
  Misandrin är utspridd i hela världen även om jag upplever den originera från feminismen i väst. I vissa avseenden kan man säga att män i andra delar av världen är värre utsatta på grund av dessa ideer. Kanske har vi också kommit längre iaf i Sverige i botandet av ridderlighetsfarsoten som är en grogrund även om dylika sentiment fortfarande är spridda.

  I indien t ex är det relativt uppmärksammat att kvinnor utsätts för syraattacker, inte mindre än 7 fall inträffar årligen i denna population med ca 1 200 000 000 (1.2 miljarder) människor.

  Att de ensidiga lagarna som ger kvinnor rätt att behandla sina män mycket dåligt, förorsakar mer än 3000 gånger så många självmord bland män (ca 23 000 per år) är mindre känt. Frågan är om kvoten 3000 kan ses som ett mått på hur mycket skit män är beredda att ta utan att ge igen. Det bådar isf illa för den manliga halvan av populationen. Jag hoppas dock att överlevnadsinstinkter kan kicka in bara informationen når ut.

  Mer info:
  http://www.saveindianfamily.org/articles/blogs/92-indian-men-an-epitome-of-sacrifice.html

 4. Jack skriver:

  försvann mitt inlägg?

  I korthet tror jag iaf att även om könskrigt startat i väst genom feminismen så kan övriga världen idag hunnit bli väl så hårt drabbad utav dessa ideer. Dvs det är inte främst västersländska pojkar och män som har det värre än kvinnor utan förållandet med kvinnlig överordning kan vara detsamma i hela världen.

 5. JD skriver:

  Bland det absolut vidrigaste jag sett!
  Hur kan man sätta svältande barn av olika kön mot varandra på det här sättet!

  Könsnazism!

 6. Pyret skriver:

  Håller med om budskapet.

  Dock:
  Det är inte bara pojkar som är barnsoldater, det är väldokumenterat om att det finns flickor i den branchen också, även om de är i minoritet. (Har sett siffror från 10 till 40%)

 7. Helt sjukt skriver:

  http://badlandshyena.wordpress.com/2010/06/07/mest-porr-18-24-aringar/

  Har lite svårt att greppa om detta verkligen är Satir eller om det ligger någon åsikt bakom…

  Dock är det skrämmande.

 8. JD skriver:

  Pyret:
  Menar du verkligen att du håller med om Acition Aid´s budskap?

  Baseras den inställning på fakta eller är det helt enkelt en fråga om att värdera barns rätt att leva utifrån deras kön?

 9. Matte Matik skriver:

  Pyret: Ja, flickor används också som barnsoldater, i åtminstone Kongo vet jag, men i mindre utsträckning. Jag misstänker att användandet av barnsoldater av kvinnligt kön varierar i olika länder. Såg ett program på TV härom veckan angående Talibanernas kidnappning av unga pojkar till att indoktrineras att bli självmordsbombare. Som jag förstod det rörde det sig enbart om att man använde sig av unga pojkar där.

  Action Aid m.fl. pushar ut bilden av att flickor har det sämre i alla lägen i hela världen, när det är rätt olika situation i olika länder. I t.ex. Haiti och Iran är det tydligen fler flickor som går i skolan medan jag gissar att det kan vara fler pojkar som går i skolan i andra länder (jag har faktiskt inte koll). Det är det som blir så galet när man bara riktar in sig på att hjälpa ett kön istället för att hjälpa barn, oavsett kön.

 10. Sara skriver:

  Vi har alla sett rubrikerna som talar till oss i olika reklamannonser;
  ”Bli fadder till en flicka”
  Det är inte ofta – någonsin? – som vi ser det omvända.
  Vad är det för fel på rubriken;
  ”Bli fadder åt ett barn i världen”

  /Sara

 11. Pyret skriver:

  JD:

  Nej, jag håller inte med action aid, jag håller med om Pelles budskap att action aid är helt ute och virrar. :)

  Förlåt om jag var otydlig.

 12. Gonzo skriver:

  Pyret

  ”Dock:
  Det är inte bara pojkar som är barnsoldater, det är väldokumenterat om att det finns flickor i den branchen också, även om de är i minoritet. (Har sett siffror från 10 till 40%)”

  Det kan säkert stämma, på samma sätt som att det även finns män som blir våldtagna, både i krig och i fredstid.

 13. Gonzo skriver:

  Har Action Aid fått medgivande från flickan och flickans vårdnadshavare att dom får använda bilden i reklam?
  Vore intressant att veta om Action Aid gjort rätt för sig och betalat flickan för att dom använder hennes ansikte i reklamsamanhang.

  Vi kan bara hoppas på det, då har dom åtminstonde fått lite hjälp.

 14. Oh The Irony! skriver:

  HELT SJUKT //

  Kunde du verkligen inte avgöra att Badlands Hyena är satir och så långt från blodigt allvar som man bara kan komma…?

  I så fall är det det som är skrämmande! ;-)

 15. Så sjukt att jag lade upp det på PM, med länk till dig Pelle ;-)

  http://www.pappamanualen.se/samhalle/

  //Markus
  Pappamanualen.se

 16. JD skriver:

  Pyret; Jag anade att det var så! Jag ber om ursäkt om jag lät anklagande. Allas åsikter är ju ändå lika mycket värda så länge som man har en grund för sin uppfattning att stå på.
  Det hade varit intressant att få veta om det finns några siffror som stödjer ActionAid´s uppgifter.

  Jag kollade igenom ActionAid´s hemsidor från olika länder och det verkar som att det bara är i Sverige som man vågar köra såna här ”könsrasistiska” kampanjer. I övriga länder verkar människan oavsett kön vara det viktigaste.
  Beror detta på att feminism används som ett kapitalistiskt drivmedel i Sverige?

 17. vmm skriver:

  Vill också påminna om att när det gäller adoptioner så är flickebarn mer ”gångbara” på adoptionsmarknaden och får föräldrar välja kön så är det flickor som gäller. Det stod om det här i media för några år sedan men minns inte varifrån uppgifterna kommer.

  Ja, ActionAids annonser får mig att vilja spy. Men det är också en bra påminnelse om att vi inte ännu har jämställdhet och vi måste fortsätta kämpa. Och det visar att alla människor är inte goda. Det finns onda och elaka människor och man får inte vara naiv och tro att alla vill väl.

  När det gäller barnsoldater så är det enda jag har hört i könsfrågan där att det är flickor som drabbas hårdast. Så det är ett flickproblem att det finns barnsoldater. När det gäller barn som inte får gå i skolan så är det också ett flickproblem. Någon FN-undersökning visade ju att hela 54% av dom som inte får gå i skolan är flickor. Men i vissa länder, t.ex. Sverige, så har flickorna högre utbildning än pojkarna. FN satte ju då upp ett mål om att alla flickor ska få gå i skolan. Pojkarna… ja, inte vet jag. Men dom tänker väl att så fort alla flickor får gå i skolan så ska dom försöka se till så att alla barn ska få gå i skolan. Man kan ju inte få allt på en gång och man måste prioritera och då gör man det utifrån könstillhörighet på barnen. OBS Ej hudfärg! Dom är inte rasister!

  Åter till ActionAid: ja, det vore intressant att veta hur mycket flickan på bilden fått. Hon kanske har fått en fadder? Någon snäll och rik västerlänning som helst inte vill hjälpa vilket barn som helst utan har önskemål om att det ska vara en flicka. Hoppas dom kan träffas någon gång i framtiden så att hon får visa hur tacksam hon är och berätta vad bra hon tyckte det var att han valde att hjälpen skulle gå till just en flicka!

  Undrar också hur mycket pengar ActionAid lägger på annonsering. Tidningarna verkar ju inte ha några moraliska invändingar mot att låta ActionAid annonsera (pengar luktar inte) men man undrar ju lite hur mycket av dom pengar som folk vill ge till en flicka som hamnar hos tidningarna.

  Och när det gäller det här med att specificera könet på det fattiga barn man vill hjälpa så kanske man kan det med alla övriga hjälporganisationer också. Blir det någon insamling av t.ex. RödaKorset efter någon jordbävning eller liknande så kan man väl helt enkelt skriva på postgirolappen ”OBS Pengarna ska gå till att hjälpa barn men viktigt är att det inte få gå till att hjälpa pojkar. ENDAST FÖR ATT HJÄLPA FLICKOR”. FN gav ju mat bara till kvinnor efter jordbävningen på Haiti så dom har ju en vana av könsseparering i biståndsarbetet. Man kan helt enkelt knacka på rasresterna av ett hus och fråga om det finns några flickor där som sitter fast och behöver hjälp. Är det bara pojkar så går man vidare till nästa hus för att leta nödställda flickor. Hjälparbetet kommer ju att gå fortare också om man inte tänker hjälpa alla. Smart!

 18. Matte Matik skriver:

  vmm: Det där med barnsoldater som ett flickproblem – menar du då att du hört att det är fler flickor som blir barnsoldater eller att fler flickor drabbas av barnsoldater? Har aldrig hört att det skulle vara fler kvinnliga barnsoldater – bara tvärtom.

  Förresten, vad gäller moraliska invändningar angående annonsering minns jag Pelles inlägg om Metro – där nån av höjdarna slog sig för bröstet med att de minsann vågade ha annonser för kvinnliga sexhjälpmedel – medan han bad om ursäkt (”det är mitt fel, jag hade hål i huvet” eller liknande) för att de råkat plocka in en annons för manliga, om det nu var en lösvagina eller vad det var. Det verkar tyvärr som det finns vissa moraliska betänkligheter ibland. Tyvärr är exemplet med Metro inte den moral jag skulle vilja se.

 19. Jack skriver:

  Vmm,

  Om jag inte missminner mig så är det så att vid separationer så får kvinnan vårdnaden i större utsträckning om barnet är en flicka och om barnet är ungt. Eftersom kvinnan bestämmer till 90% utfallet i detta så är det visande på känslorna hos kvinnor som separerar.

  Jag kan tänka mig att även vid adoption är kvinnan den som har mest makt. Isf är flickpreferensen en effekt av kvinnans preferens.

 20. [...] sak som upprör mig är att Action Aid – biståndsorganisationen som helst bara vill hjälpa flickor och kvinnor – är värre än jag trodde. När man tittar på deras arbetsområden så ser man att de konsekvent [...]

 21. [...] visst kan jag blogga om det, jag kan även påpeka att Pär Ström och Pelle Billing har uppmärksammat den snedvridna könsrasism som prioriterar flickor och kvinnor framför pojkar och män. Även En [...]

 22. Helgläsning skriver:

  [...] viktigare att hjälpa flickor och kvinnor än att hjälpa pojkar och män. Sedan tidigare har ju Action Aid visat sig vara en djupt osympatisk organisation när det gäller att könskoda vem som ska [...]

 23. [...] skriver om barnarbete: AB, Dackefejden, Dagen, DN1, DN2, DN3, Erik Laakso, Genusnytt, Pelle Billing, Scaber Nestor, Strötankar i samtidens liberala utmarker, SvD1, SvD2, Tänkvärt! Eller inte?, [...]

 24. Sven Essen skriver:

  De enda man kan lita på är Frälsningsarmén!!!

 25. Donkey skriver:

  Förstår inte, grejen. Kan man inte hjälpa flickor och även ge till andra organisationer ? Org måste väl kunna ha en nisch?
  Strunta i feminist diskussionen, ge bara.

 26. pendulum skriver:

  Here is an experiment:

  1.Take any sentence ever made by a feminist that involves the word man.

  2. Replace the word man with the word jew.

  All of the sudden it sounds kind of racist right?

  Feminism is not about equal rights, its about demonizing men and promoting women regardless of their actions.

  They do this with propaganda and fear indoctrination much like any dictatorship of the past.

 27. Pelle Billing skriver:

  pendulum,

  There’s a ”trans-gender-engine” in Sweden that does just that:

  http://transgenus.eu/

 28. Berit skriver:

  Det är helt klart en organisation som satsar på kvinnor inte jämställdhet. Okey det också, om man tydligt informerar om detta.
  Läs vilka områden de stöder. Bara kvinnor.
  http://www.actionaid.se/omraden/

 29. Berit skriver:

  De har kanske inte helt jämställdhet i organisationen?
  Om man vill kontakta dem så kan man kontakta 13 personer varav en man. Det är under 8%
  http://www.actionaid.se/kontakt/

  Jag har gett pengar till Action Aid förut. Nu är det stopp på det.
  Synd att de ska ge sig in i könskampen. Blir verkligen inga fler getter från dem.

 30. christina skriver:

  ActionAid är en av många biståndsorganisationer och det är så klart upp till var och en vilka organisationer man väljer att stödja. Det viktiga är att handla och faktiskt ge sitt stöd till det man tror på. Personligen har jag inget emot att stödja just flickor via ActionAid, eftersom jag vet att de i många stycken är extra utsatta. Se t ex följande artikel från FNs svenska hemsida http://www.fn.se/PageFiles/14110/1-11%20Flickors%20r%C3%A4ttigheter.pdf som inleds med ”På många platser i världen utsätts flickor för en konsekvent och förödande diskriminering i förhållande till jämnåriga pojkar. Den börjar redan på fosterstadiet och fortsätter genom hela barndomen och upp i vuxen ålder. Denna diskriminering drabbar inte bara den utsatta individen. Hela samhället blir lidande när flickors och kvinnors rättigheter kränks. I detta faktablad redogör vi för några av de mest flagranta brotten mot flickors rättigheter och ger exempel på artiklar i FN:s barnkonvention som berörs.”

 31. Roger skriver:

  Christina:
  Ja som t.ex. vid jordbävningskatastrofen på tahiti. Flickorna vare lite extra döda jämfört med sina döda bröder, flickorna var lite extra hungriga jämfört med sina hungriga bröder, flickorna var lite extra skadade jämfört med sina skadade bröder.
  Så det var ju helt logiskt att FNs katastrofhjälp särskilt riktade in sig på att hjälpa människor av det kvinnliga könet.

 32. Karl Almighty skriver:

  Jag föreslår att ni som inte hade intelligens nog att leta upp information innan ni öppnade käften skulle kunna kolla upp FN:s hemsida och till exempel UNICEF:s hemsida så kanske ni (om ni har tur, för jag tvivlar på att ni är smarta nog att hitta informationen själva) stöter på lite statistik som berättar att kvinnor och flickor ÄR MER UTSATTA I VÄRLDEN ÄN MÄN! Det var bara ett litet tips från en som faktiskt har läst på och som insett fördelen med att hjälpa flickor ur fattigdom än att hjälpa deras pappor att få jobb så att de får pengar de kan supa sig fulla på för att sedan idka samlag (ha sex för er som inte förstod et uttrycket)med en prostituerad så att han sedan kan föra HIV vidare till sin fru så att senare avkomma (både pojkar och flickor) föds med skiten. Anledningen till att meningarna är så långa är att jag tvivlar på att många av er som uttalat er på den här sidan är smarta nog att förstå för många meningar och om ni skulle läsa detta högt kanske ni svimmar av syrebrist för att ni glömmer andas pga uteblivna punkter.

 33. Charlotte skriver:

  Endelig ett vettigt inlägg på denne sidan, med mycket intelligens under hatten. Tack Karl för de välvalda orden, och jag hoppas att de svimmade alle ihop.
  /Norskan

 34. Henrik skriver:

  **Karl
  Spot on!! Ser man till helhet så är kvinnor generellt mer ”utsatta”. Män är väl inte så vana att vara de marginaliserade och när det väl finns områden (för det gör det såklart) där män känner sig förtryckta så reageras det starkt. Sen verkar det finnas en mänsklig strävan efter ”vi mot dom”… så i ett välställt sekulariserat samhälle kanske män mot kvinnor är den nya ”striden” vissa väljer att engagera sig i. Väljer man att ”tro” starkt för något så vet vi ju hur mänskliga hjärnan fungerar, varken forskning, fakta eller klara bevis biter….vi har redan bestämt oss för hur det förhåller sig.
  Det är väl mer än bevisat att en satsning på flickor och kvinnor bidrar till mer väl ”investerade” pengar. Dock kan jag väl förstå reaktionerna det ger,  jag själv är delvis insatt, påläst och för jämställdhet men ändå kan jag,  tyvärr känna mig påhoppad och jagade av vissa uttryck och vinklingar som ges inom delar av den feministiska debatten. Män är kanske mjukare och mer lätt stöta än man kan tro =P.
  Man får hoppas att vi kan sträva mot en gemensam framtid för kommande generationer trots detta.  
   

 35. anneli skriver:

  hejsan! har haft ett fadderbarn i sierra leone i dryga 5 år nu, en flicka som är jämngammal med mina tvillingar. man skänker pengar varje månad ”till” flickan, men i själva verket, som jag uppfattat det, kommer det hela byn till del. man får flera gånger per år rapporter och brev via posten och mailen. det jag tycker är bra med action aid, och viktigt att påpeka , är att av det de får in i bidrag så försvinner det inte lika mycket i onödiga kostnader som hos många andra hjälporganisationer(vad som har framkommit, men det kan ju ändras….) de har i alla fall ej varit inblandade i några ”skandaler”. att se det hela ur en jämlikhetsaspekt är lite löjligt…. starta en egen organisation som riktar sig till pojkar.

 36. Pelle Billing skriver:

  anneli,

  Det som är lite löjligt är att bara ge till flickor.
  Men nu har det visst tillkommit en liten ruta där man kryssa för att man vill ge till en pojke. Kors i taket!

 37. mannen skriver:

  Är det någon av er som skriver inlägg som ens varit i dessa fattiga kvarter och sett sig omkring? Det verkar vara en förvirring mellan genusperspektivet i sverige kontra fattiga underutvecklade länder. Unga flickor i fattiga länder ÄR mer utsatta. Så är det bara. Men i sverige är det tvärtom när det gäller vissa saker, tex vid skillsmässa, vårdnadstvister etc. Men blanda inte ihop allt, för då gör fel. Ger du hjälp/bistånd/pengar til en kvinna eller flicka får hela byn det bättre, ger du det till en man får han det bättre. Läs på.

 38. Nina skriver:

  Jag antar att diskussionen har avstannat här vid det här laget…
  Ville bara säga att av de tre fadderbarn jag haft via actionaid, så var tre pojkar.
  Jag hade inte specificerat något kön vid anmälan. Antar att det betyder att action aid hjälper fattiga BARN, inte bara flickor…

Google