Viktig kommentar från psykiatrins värld

04 maj 2010, av Pelle Billing

Igår skrevs det en intressant kommentar från Jonas P, som arbetar inom psykiatrin, apropå att mäns uppoffringar tas för givet i samhället. Kommentaren var såpass illustrativ att jag lyfter upp den i ett eget blogginlägg:

Eftersom jag arbetar i psykiatrin så har jag ofta exempel därifrån. Vid våld- och hotsituationer är det överlägset mest män som tar ansvar för det och förväntas göra det. Samtidigt sitter det väldigt hårt inne för både kvinnor och män att erkänna det. Antingen erkänns det inte utan man hänvisar till att personal bara har olika roller och det är absolut inte könsbundet, eller så menar vissa på att det bara är naturligt eftersom män är starkare generellt.

Båda analyserna är problematiska. Det är i teorin sant att rollerna på avdelningen kan fyllas av vilka som helst, men i praktiken är situationen någon helt annan eftersom det nästan enbart är män som får lösa svåra våldssituationer. Att istället säga att det är naturligt att män tar hand om dessa situationer är såklart sant om man syftar på att män generellt är starkare och historiskt sett har tagit ansvar för detta område, men igen så i praktiken behöver det inte alltid vara manlig majoritet vid våldssituationer eftersom exempelvis personalgruppen alltid är många fler än en enskild patient.

Ett annat problem med att säga att det är naturligt, och detta knyter an till artiklarna in inlägget, är att män inte får något som helst erkännande för det. De får varken ett erkännande att det här är något farligt de i princip tvingas göra därför att de är män, eller uppmuntran för att de gång på gång tar ansvar för dessa våldssituationer. Männen förväntas helt enkelt göra det, och oftast erkänns det inte ens att det handlar om män som offrar sig. Men även när det erkänns så anses det bara vara naturligt, och feltänket som brukar gå ihop med det är som sagt att att eftersom det är naturligt så tenderar det att inte erkännas som en uppoffring. (Som vanligt så om vi vänder på det och istället utsätter kvinnor för ”naturlighetsargumentet” så skulle ingen acceptera det. Om vi exempelvis sade att bara den kvinnliga personalen på förskolan skulle byta blöjorna på barnen eftersom kvinnor historiskt har gjort detta, är mer flinka med fingrarna generellt och således är mer naturligt lämpade för det.)

Vidare så är våldssituationer de mest extrema och går något fel får de män som är inblandade också ta ansvar för det. Skador och psykiskt lidande hos personalen är mycket vanligt vid våldssituationer och du riskerar också att bli anmäld för övervåld av patienter eller kollegor (samt eventuella hämndaktioner eller dylikt, patienten är ju generellt kvar på avdelningen efter händelsen).

Det är otroligt hur vi fått en kultur som så effektivt döljer mäns uppoffringar och lidande i samhället, och när någon för dem på tal så ignoreras de eller möts av ett aktivt motstånd i allt från bortrationaliseringar till direkt hån och förlöjligande.

Visst ja, kom på en sak till. I militären har man ju s.k. risktillägg som man ger till dem som utför de farliga uppdragen och tar stora risker. På vissa rättspsykiatriska avdelningar har de tydligen också ett risktillägg, och jag skulle gissa att fördelningen mellan män och kvinnor vid hot- och våldssituationer är ungefär densamma där som i allmänpsykiatrin där jag arbetar.

Precis som Warren Farrell skrivit om när det kommer till den amerikanska militären så kan kvinnliga soldater ta samma tjänst som sin manliga kollegor, få samma lön och risktillägg (och eventuell betald utbildning), men till skillnad från sina manliga kollegor så är risken för att kvinnorna ska behöva riskera sitt liv många gånger mindre (om man ser till den kvinnliga dödsstatistiken i militären). Vi har antagligen ett liknande fenomen i rättspsykiatrin.

 

2 kommentarer på “Viktig kommentar från psykiatrins värld”

 1. AV skriver:

  Var någon nyhet i morse på tv om ett barn som såg rök från en grannes fönster, springer hem och talar om det för mamma. Pappa springer dit och släcker.

  Man blir inte förvånad av könsfördelningen…

 2. AV skriver:

  Sorry, förhastade slutsatser. Både sonen, pappan och mamman gjorde ett rådigt ingripande.

  Rätt skall vara rätt!

  AV

Google