Skolan överraskar positivt

24 maj 2010, av Pelle Billing

Fick följande insändare av en bloggläsare, som jag tyckte var så pass positiv och överraskande att jag vill dela med mig av den till alla:

Jag printade ut artikeln från Corren/NT 2010-04-17 [denna artikel – min anmärkning] och tog hem. Min fru blev förvånad inför fakta. MEN min 16-åriga dotter (går i nian) visste att kvinnor slår män i samma utsträckning som män slår kvinnor. Det har hon lärt sig i skolan. Jag har två döttrar till som får lära sig detsamma… Heja skolan!

Det trodde jag verkligen inte om svenska skolan. Börjar korrekta fakta sprida sig? Är det någon som jobbar inom skolan eller har egna barn som kan ge ytterligare input?

När man läser i tidningarna är ju bilden lite dystrare:

 • Exempel 1: En man i Finland som fått fly till ett skyddat boende med sina barn, p g a en våldsam fru, blev ånyo överfallen av hustrun när han skulle hämta några grejor i hemmet. När han då ringer 112 så möts han av ett föraktfullt: ”Får du på käften av din fru?” (DN, HBL).
 • Exempel 2: Två kvinnor försökte använda sig av samhällets bild av män som ständiga förövare, för att sätta dit en oskyldig man för misshandel. Detta är ingen ovanligt beteende vid vårdnadstvister i dagens Sverige, och det man får höra från en del advokater är skrämmande, även om de inte vågar gå ut i media. Även detta fall gällde en vårdnadstvist, men för en gångs skull – hör och häpna – så åtalas kvinnorna för falsk angivelse. Förhoppningsvis kan detta förfarande bli praxis så att alla förstår att det inte är OK att missbruka lagen, bara för att synen på jämställdhet i Sverige blivit snedvriden. Dessa kvinnor hade gått så långt som att själv åsamka sig själva skador, för att få berättelsen att framstå som trovärdig.
 

12 kommentarer på “Skolan överraskar positivt”

 1. morrhug skriver:

  Det var ta mig tusan inte illa. Säg, är detta spritt, eller rör det sig om en enskild skola/kommun som har några lärare som är riktigt progressiva och upplysta? Det skulle vara intressant att få veta att detta förekommer på fler ställen i landet.

 2. Jack skriver:

  Väldigt kul, oavsett vad det innebär för omfattning. Det är viktigt för mansrörelsen att inte, som feminismen, fastna i gamla spår och hitta på en falsk verklighet för att rättfärdiga detta, sedan när feminismkritiken och direkta orättvisor och brott mot mänskliga rättigheter är välkända och åtgärdade. Gruppinterna manliga problem såsom självskadlig ridderlighet, socialt exkluderande (iofs även från kvinnor), destruktiv konkurrens mellan män, rädsla att ses som skyldig, mm, är sådant som mansrörelsen kan fortsätta med. Eller kommer mansrörelsen behöva forma ett samhälle som kolllektivt skuldbelägger kvinnor för mäns och samhällets alla problem? Jag tror inte det.

 3. anders skriver:

  Den skolan om det är i Linköpingstrakten har över 100 mil i uppförsbacke innan den når norrbottens länsgräns. Dessutom kan ev stora hinder uppstå i Umetrakten, Västerbotten. Även inom rätts systemet inkl soc föreligger liknande problematik här uppe.

 4. Anna skriver:

  Jag har läst en enda artikel på Newsmill för länge sedan där du presenterar dig som läkare som arbetat inom psykiatrin. Efter det valde jag att avstå från att läsa mer av dig.

  Du förvånar mig och säkert fler som arbetat länge inom vården.
  Jag misstänker att din erfarenhet inom psykiatrin inskränker sig till sommarjobb som vårdare, dvs utbildad på gymnasienivå, och placering på psyk inom ramen för din AT.
  Som du och alla andra inom vården väl känner till, så finns ingen undervisning i grundutbildningarna om våld i nära relationer. Om du mot förmodan skulle fått någon sådan, vänligen ange antal poäng.
  I kontakt med läkare, psykiatriker, är det uppenbart hur stor okunskapen är inom det här området. Den är inte större bland andra specialister som gynekologer, kirurger eller medicinare.
  Många många kvinnor söker vård men uppmärksammas inte av vården. En misshandlad kvinna skulle utan omsvep avfärdas av dig, du skulle inte känna igen henne om hon satt framför dig. Dina egna föreställningar, som alltså inte ska förväxlas med kunskap, skulle medföra att denna kvinna skickas hem till den tortyr som systematisk misshandel innebär.

  Det våld du skriver om är inte samma våld som ingår i den systematiska psykiska, verbala, fysiska, sexuella och ibland även ekonomiska misshandel som många kvinnor och barn utsätts för.
  Våldshandlingar i hastigt mod, på fyllan, i ilska, av oftast normalfungerande icke våldsbenägna personer är inte det som avses med misshandel. Även om det i lagens namn är rubricerat som sådant.
  Det vi pratar om är en misshandel som kan pågå regelbundet under flera år och som ständigt eskalerar i frekvens och styrka. Ända fram tills den dag kvinnan hittar någon hon har förtroende för och som hon vågar anförtro sig åt och denna person kommer absolut inte att vara du.
  Rädslan för livhotande repressalier mot både henne och eventuella barn finns naturligtvis med i bilden, inte rädslan att förlora den kvinnliga stoltheten. Hon måste också hitta någon som tror på hennes berättelse, och den personen kommer självklart heller inte att vara du. Trots din roll som läkare med uppgift att rädda liv bl a.
  Jag föreslår att du noga studerar mäns våld mot kvinnor innan du ger dig in i några jämförelser med kvinnors våld mot män.

  En bagatellisering av våldet mot kvinnor genom språkbruk eller genom att göra våldet till ett allmänmänskligt problem löser ingenting, varken på ett individuellt eller kollektivt plan. Inte heller att försöka förlägga våldet till en lätt identifierbar grupp som missbrukare eller psykiskt sjuka. Det medför tvärtom att även uppmärksamheten mot det omfattande men ändå hemliga våldet som utförs av kvinnor mot män, kommer att fördröjas.

  Våldet mot kvinnor är globalt och beskrivs även av WHO och FN. Det är alltså inget litet marginellt problem som konstruerats av feministiska extremister i Sverige.

  Det anses som lite förmätet av dig att tro att du som nyutexaminerad läkare skulle vara överlägsen många internationella, betydligt mer välutbildade och erfarna förmågor.
  Jobba lite på din kunskap inom det område du vill diskutera. Försök också öka din ödmjukhet inför andra människors erfarenheter och kunskaper.
  När det är gjort kan du kanske tas på allvar.

 5. Tomac Barin skriver:

  Hur kommer det sig att det alltid är de minst upplysta som ständigt uppmanar andra att läsa på bättre?

 6. Pseudonymen LRB skriver:

  Anna
  Var snäll och namnge några av dina experter
  Jag kan ge dej exempel som
  Annika Rejmer Doktor i socialrätt Lund
  Anna Singer Prof Uppsala
  Titta in en stund på Lunds universitets hemsida och läs där om
  bl.a könsdiskriminering

 7. Ola Normann skriver:

  Anna:
  At noe omtales av WHO og FN, betyr ikke nødvendigvis at det er riktig. Ta en titt på dette brevet til George Bush som omtaler en FN rapport om vold mot kvinner: http://true-equality.blogspot.com/2006_11_01_archive.html

  Her er hva Erin Pizzey (som grunnla krisesenterbevegelsen i England) sier:
  Erin Pizzey, international founder of refuges (shelters) for victims of domestic violence, United Kingdom:
  “In the early seventies the emerging feminist/Marxist movement failed to attract funding so the advent of refuges (shelters) across the world gave them an opportunity to hi-jack the domestic violence movement and divert the funding to further their ideological war against men and the family.

  Domestic violence is not and never has been a gender issue. Violence is a learned pattern of behaviour in early childhood. Children born into violent and dysfunctional families internalise their parent’s behaviour, and most grow up to repeat those patterns.

  For the last 30 years the UN has been infiltrated and brain-washed by feminist activists, thus the UN has published its Study on Violence Against Women. This study is a Chimera* and must be resisted by everyone.

  * Chimera: A fire-breathing female monster with a goat’s body and a serpent’s tail (Greek mythology)”

 8. Roger skriver:

  Anna:
  Jag läste att du här ”systematiska psykiska, verbala, fysiska, sexuella och ibland även ekonomiska misshandel som många kvinnor och barn utsätts för.” exkluderar att nämna män, och där slutade jag att läsa. Du behöver uppenbarligen läsa på om våld i nära relationer.

 9. Micke skriver:

  Anna,

  Du skriver:
  ”Jag har läst en enda artikel på Newsmill för länge sedan där du presenterar dig som läkare som arbetat inom psykiatrin. Efter det valde jag att avstå från att läsa mer av dig.”

  Du skriver alltså att du endast läst en enda artikel av Pelle… Men ändå drar du långtgående slutsatser runt hur Pelle ser på saker och tar dig friheten att skriva hur han skulle bemöta en misshandlad kvinna.

  Som exempel:
  ”En misshandlad kvinna skulle utan omsvep avfärdas av dig, du skulle inte känna igen henne om hon satt framför dig. Dina egna föreställningar, som alltså inte ska förväxlas med kunskap, skulle medföra att denna kvinna skickas hem till den tortyr som systematisk misshandel innebär.”

  Något som känns lite bakvänt? Använder du emellanåt kritiskt tänkande? Inser du att media, politik och propaganda inte alltid är intresserade av objektiva verklighetsbeskrivningar?

  Och du verkar vara väldigt fast i tron om att utbildningsnivå=kunskap. Exempelvis: Min kunskapsnivå inom det område jag är verksam inom ligger i toppskiktet, trots att jag bara har grundskola bakom mig. Man ska inte underskatta det som sitter innanför pannbenet. Och helt ärligt så uppfattar jag Pelle som en mycket intelligent person! Men… så har jag ju läst något mer än en enda artikel av honom också…

 10. Isak skriver:

  Ingen rök utan eld, bra skrivet Anna!

 11. Alexandra skriver:

  Tack och lov att det finns såna som du, Anna! Dock finns det vettigare sidor att skriva på där man får vettig respons. Det här är ingen jämställdhetsblogg utan en blogg där båda könen långt ifrån lyfts upp lika mycket.

 12. JH skriver:

  Isak och Alexandra = samma person? Med tanke på kommentarens innehåll, tidsmellanrummet mellan dessa två kommentarer och samt de senaste kommentaren innan dessa två.

  Alexandra: Kan du redogöra för mig exakt vad är bra med Annas kommentar? Och vad är dessa ”vettigare” sidor du tar upp?

Google