Notiser

31 maj 2010, av Pelle Billing

DN har ett par olika artiklar (1, 2) om hur vi ser på moderskapet, och hur jobbigt det är för kvinnor som ger pappan huvudansvaret för barnen efter en skilsmässa.

I Sydkorea har ett spädbarn avlidit p g a sina föräldrars datorberoende och vanvård. Djupt tragiskt, givetvis. Bägge föräldrarna har dömts till två års fängelse men kvinnan benådas för att hon är gravid. Rätt eller fel?

Skolverket har frågat några lärare hur de uppmärksammade den Internationella Kvinnodagen. Följande svar fås av en lärarinna: ”Mitt bästa tips är att alltid ta upp jämställdhet när det går i undervisningen. Om man hela tiden talar om frågan så öppnas elevernas ögon, de ser den ojämställda strukturen och förstår att det är en viktig fråga.” Det är uttalanden såsom detta som gör mig djupt oroad för pojkars tillvaro och vad de får lära sig om män och manlighet i skolan.

I USA talar ibland radikalfeministerna om ”rape culture”, och man menar då att den manliga kulturen i sig skapar och stödjer fenomenet våldtäkt. Själv hävdar jag istället att våldtäkt är något som fördöms och knappast anses manligt bland män. T o m i fängelsen har ju sexualbrottslingar lägst status av alla. Ytterligare ett exempel på hur hårt män kan fördöma våldtäkt, och vilja försvara kvinnor, ges i denna artikel.

Helena Trus på Aftonbladet vill att det ska anses än mer naturligt och självklart att kvinnor bjuds på drinkar för hundratals kronor när de är på krogen. Frågan är om hon då också vill inför olika lön för lika jobb, så att alla män har råd med denna utgift? Läs hennes förvirrade krönika här. Alla män borde inse att ens chanser hos en kvinna snarast minskar om man börjar bjuda på drinkar, för då framstår man som en person som inte tror sig ha någon chans om man inte tar till mutor.

 

16 kommentarer på “Notiser”

 1. Jack skriver:

  ”vad de får lära sig om män och manlighet i skolan”
  En av världens mest framstående manlighetsforskare (Mens studies), http://en.wikipedia.org/wiki/Raewyn_Connell
  lät nyligen operera bort sin penis, en operation som ges till människor med Gender Identity Disorder, något som visar sig redan från 4 års ålder.

  Diagnoskriterie
  ”Long-standing disquiet about the sex assigned or a sense of incongruity in the gender-assigned role of that sex”
  väcker en viss oro för att dennes manlighetsforskning kan lidit av bristande objektivitet, att fältet i helhet blivit förlett eller att fältet som helhet som gett denne forskare sin plats saknar den objektivitet som normalt sett får män att inte skära av sin penis.

  Manlighetsforkning (Mens studies) är en utvecklad gren från den feministiska kvinnoforskningen. Nyligen har en feminismfri gren Male studies startat, men bara på ett universitet i USA. Sverige har fortfarande inget annat än feministisk manlighetsforskning.

  Ja, vad får pojkar lära sig om manlighet?

 2. Pelle Billing skriver:

  Male Studies är spännande. Jag deltog i första nätkonferensen för en tid sedan, och grundarna tillfrågade mig sedan vad jag tyckte bör ingå i ämnet. Icke ideologisk forskning om män behövs verkligen, och jag kan bara hoppas att någon även grundar Female Studies.

 3. AV skriver:

  Haha, Helena Trus fattar inte hur köpt hon är. Tror hon att klubben bjuder in henne och hennes gäng gratis av filantropiska skäl? Att de bjuder på skumpa för att vara snälla? Det handlar om marknadsekonomi! Den klubb som har flest snygga, glada, fulla och kåta brudar får flest manliga besökare som betalar kalaset. Killarna går dit där de får chans att muta sig till ett ligg, eller tror sig ha chansen. Hon ingår med sin ungdomliga kropp i klubbens koncept och varuutbud. Köpt för en flaska champange! Snacka om att köpa varor billigt och sälja dyrt. Klubben bryr sig inte om vem som köper drinkarna, bara det blir cash flow. Tror hon att det blir lika lätt att gå VIP-ingången när hon är 45 eller ens 35?

  Dagens asgarv!

 4. maukonen skriver:

  Bloggade om det sydkoreanska paret i mars.
  Skrämmande att kvinnan är gravid igen.
  Hoppas att de kommer att vara under tillsyn, för det kommande barnets skull.
  Tycker dock att det är/var fel att kvinnan benådades för att hon åter igen är gravid.
  Förra barnet tog hon och barnets pappa inte speciellt bra hand om, så varför en straffrabatt nu när nästa barn snart kommer till världen ????

 5. Erik N skriver:

  Att straffa lättare när kvinnan är gravid förstår man faktiskt, mammans tidigare handlingar ska ju inte drabba barnet genom att det föds i fängelse.
  Fast det borde kanske snarare blir att straffet väntar x antal månader tills barnet är fött, varefter barnet omhändertas och kvinnan åker i fängelse.

  Helena Trus ger exempel oförståelse av jämställdhet och även ekonomi. visst, det kunde väl vara fint att ta bort termen här i sverige, men bara för att termen inte används i USA (eller att hon inte stött på den rättare sagt) så är ju inte situationen bättre.
  visst det ska vara samma lön för samma arbete, men om männen ska vara de som betalar drinkar etc, så, ja vad ska kvinnorna göra med den netto vinst de får? eller ska den motsvaras av smink?

 6. AV skriver:

  Erik N. Utrycket finns i USA. Kallas Hollywood whore. Brudar som partar runt på tillställningar, får gratisdrinkar/-kola och hoppas på att bli upptäckta. Tills festen är slut och de ligger kvar med blödande näsa. Att hon inte fattar att hon är lika tom och blåst som bratsen som bjuder henne med pappas plastkort. Parasiter som vill leva på andra. Bara olika värdar. Även löss får bakterieinfektioner.

 7. Orion skriver:

  Rimligt hade ju varit att skjuta upp mammans straff tills dess att barnet föds, och att hon åker in i fängelset direkt efteråt, för jag hoppas för allt i världen att kvinnan inte ska få behålla barnet efteråt…

 8. Pseudonymen LRB skriver:

  En fråga som är väldigt enkel och som för mej är väldigt lätt att svara på
  När tycker dom att det ska skrivas om hur pappor mår ?
  Givetvis ska den artikeln ligga på samma uppslag
  Men oj då , tänk om det skulle komma fram att kvastflygarna på soc
  och tingsrätter inte alls har rätt när dom både tror och anser att det
  alltid är mamman som känner som den här Eva
  En liten sak till bara
  Av dom som 2006 satt inspärrade på österåkers anstalten hade
  samtliga alltså 100 % växt upp utan sin pappa
  Säger en del om kvinnors lämplighet som förälder va ?

 9. Mia skriver:

  P LRB

  Och många kvinnor har tvingats fixa det själva och även gjort det med bravu (var det t ex inte någon vars pappa omkom i förra tråden?). Om något så säger det att frånvarande pappor kan vara ett problem, oavsett om det beror på ”svikarfarsor” eller svikan farsor sas.

  Ofta blir jag lika trött på det omvända könskriget som på radikalfeministernas :(

 10. Musse Pig skriver:

  Ja, Mia, det är lika lätt som dumt att tappa fokus på kritiken av radikalfeminismen och irra bort sig i någon sorts allmän kvinnokritik.

 11. Musse Pig skriver:

  Det är väldigt orättvist att beskylla ensamstående mödrar för att vara dåliga föräldrar pga att många kriminella saknat en närvarande pappa. De har nog i de flesta fall gjort allt i deras makt för att det ska gå bra för deras barn, men omständigheterna har varit för svåra. Vad man bör ta fasta på är att det förmodligen visar att pappan är oerhört viktig för barnen och att det mot bakgrund av detta är en rent kriminell misshandel av barnen när radikalfeminister på soc, som nämndemän och som politiker kämpar för att föringa pappornas betydelse och att ge fullt stöd åt dåliga mammor som helt enkelt vill ha bort papporna ur sitt och barnens liv. Dra inte alla ensamstånde mammor över en kam! Jag tycker att det är viktigt att precisera exakt vad man menar när man uttrycker sin åsikt i frågor som denna och inte skjuta bredsidor som träffar blint och orättvist.

 12. Mia skriver:

  Musse Pig

  Just! Och problemet med pappor som kan och vill men inte får borde ju vara den lättare nöten att knäcka kan man tycka. Iaf är nog de andra frånvarande farsorna ett minst lika komplext problem.

 13. Musse Pig skriver:

  Spontant kommer jag att tänka på två typer ur den andra gruppen. En som blivit pappa mot sin vilja (men mer eller mindre pga egen förskyllan) med någon som de inte har något närmare och starkare förhållande till. Granskar man sådana fall närmare så tror jag att man finner exempel där det är lätt att klandra pappan såväl som fall där det inte är så enkelt att peka ut honom som entydigt skyldig.
  Sedan finns det fall där pappan är karaktärsstörd och ev kriminell. Kanske med omfattande drogproblem. En sådan person gör sin omgivnings liv till ett helvete, inklusive sina barns. Oddsen för ett barn, i synnerhet en pojke, är nog väldigt dåliga i ett sådant fall. Det krävs nog en på något sätt närvarande man, tex en släkting, som kan ge barnet den kärlek som det behöver för att överleva och växa. Jag kanske är fördomsfull men jag tror att kvinnor som inleder förhållanden med sådana män har djupa personlighetsproblem själva. Jag tror att sannolikheten är stor att de är dåliga föräldrar pga dessa problem, kanske själva missbrukare.
  Om man funderar en stund på olika fall så ser man en verklighet som är svår och kräver stor ärlighet, känslighet och försiktighet av alla inblandade samhällsinstanser, exvis från soc. Det är en katastrof att dessa instanser domineras av radikalfeminister som sätter sin politiska agenda högst och att dessa myndigheter har den orimliga maktställning de har, kanske främst att deras beslut och ärenden inte kan granskas om de inte själva vill.
  I dessa fall, såväl som i praktiskt taget alla områden som feministerna siktat in sig på för att driva sin politiska agenda, så osynliggörs både de verkliga offren och förövarna av de feministiska lögnerna och feministerna utnyttjar deras elände för driva lögnaktiga kampanjer mot sin påhittade fiende ”Mannen”. Feministerna utnyttjar dem de påstår sig vara ute efter att försvara. Feminismen är en gökunge i det svenska fågelboet.

 14. S skriver:

  ”I Sydkorea har ett spädbarn avlidit p g a sina föräldrars datorberoende och vanvård. Djupt tragiskt, givetvis. Bägge föräldrarna har dömts till två års fängelse men kvinnan benådas för att hon är gravid. Rätt eller fel?”

  Njae, tycker inte barnet ska behövas födas i fängelset men när barnet är fött ska det omhändertas och få fosterfamilj och maman ska sitta av sitt fängelsestraff!

  Ang. krönikan är hon ju pantad. Att som brud tro att hon kommer att behandlas med samma ”respekt” när hon inte är ung och snygg lämngre är sorgligt. Att man blir behandlad så för att man är ung och snygg är väl en sak, synd dock att bli diskriminerad som äldre. Att män går med på att förnedra sig och bjuda på drinkar är kosntigt. Att brudar inte kan vara självständiga och betala sin egen dricka är sjukt. Skulle aldrig låta mig bjudas, jag fattar väl vad killen vill?

 15. Musse Pig skriver:

  S, jag kan tänka mig att bjuda men inte om någon tar det för givet. I synnerhet inte som någon betalning för sex. Jag kan inte tänka mig att ha sex med någon som inte själv vill det för sin egen skull. Men, vadå ”fattar väl vad killen vill”? Vad han vill lite rund under fötterna är nog ganska lätt att gissa, men tror du att någon uppfattar att en accepterad drink är en accepterad betalning för sex? Vad man kan vänta sig av en som accepterar att bli bjuden på en drink är att denna är trevlig och intresserad av en pratstund. Vad det leder till är ju troligtvis syftet med kontakten att utforska. Om någon kräver en drink så verkar syftet med kontakten delvis vara att få en gratis drink och en sådan brud går ju bort direkt.

Google