Newsmill-artikel om hälsa och sjukvård

19 maj 2010, av Pelle Billing

Jämställd sjukvård är ett ämne som för närvarande diskuteras på Newsmill. Jag har skrivit ett inlägg i debatten, som tar upp att mansfrågorna sällan synliggörs.

Man kan bara hoppas att dessa fyra kvinnor läser artikeln.

 

9 kommentarer på “Newsmill-artikel om hälsa och sjukvård”

 1. Noger skriver:

  Jag måste bara tipsa om denna Newsmill-artikel från 17/5 där nämnda Desirée Pethrus Engström, talar sig varm för ökade jämställdhetssatsningar inom sjukvården, vilket i hennes värld betyder att kvinnor och flickor ska få ÄNNU mer resurser:

  ”Fler åtgärder behövs för en jämlikare vård för kvinnor och män”
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/17/fler-atgarder-behovs-for-en-jamlikare-vard-for-kvinnor-och-man

  Kommentarerna antyder att offerkoftan börjar bli så sliten att tom vanligt folk kan se igenom den.
  Edit: sorry, jag såg inte att din artikel var en replik på hennes.

 2. Jonas P skriver:

  Härlig artikel, Pelle! Du hann få med väldigt mycket på lite text. Det är inte längre några enstaka mansfrågor som sticker ut utan mäns problem börjar kunna ses som strukturella och djupgående problem i vårt samhälle.

  Det är också intressant hur ”mannen är norm” använts och används fortfarande. Många hävdar att sjukvården är utformad efter männens behov osv. Men när man frågar varför folk tror att det är överlägset mest kvinnor i vården så säger säger många dels att kvinnor har det sämre, men även att kvinnor söker vård i större utsträckning. Och omvänt att män inte söker vård. Det hör alltså till den manliga normen att inte söka vård, och det hör till den kvinnliga normen att göra det.

  Vidare förklaras det faktum att män sjukskrivs mycket mer sällan än kvinnor för både somatiska och psykiska besvär med att männens uttryck för besvären skiljer sig från kvinnornas och att vi därför inte fångar upp männen (vi har t.ex. mannen som är deprimerad och drar sig tillbaka eller blir aggressiv till skillnad från kvinnan som söker hjälp och skär sig). Igen drabbas alltså män pga. att det är _kvinnliga normer_ som gäller i vården, inte manliga. Läkare, sjuksköterskor osv. får lära sig att identifiera dem typiskt kvinnliga uttryckssätten för exempelvis depression.

  Till sist har vi också Kolmårdens studier som i alla fall jag tolkar som att män och kvinnor med samma symptom behandlas olika. Alltså även när de inte uttrycker sina besvär på olika sätt behandlas män och kvinnor olika i vården (till kvinnors fördel). Med Kolmårdens studier i huvudet skulle vi kunna säga att en man med samma problem (depression eller smärtproblematik) som en kvinna förväntas till skillnad från kvinnan att klara av det och mannen blir bara sjukskriven ungefär hälften så ofta kvinnan.

  Det finns många delar av samhället där fokuset på kvinnor gått totalt överstyr, men sjukvården är ett slående exempel.

  Minns förresten när en beroendeenhet för ett par år sedan startade upp och som vi från psykiatrin skulle samarbeta med. De kom och föreläste för oss och berättade att de skulle ha ett fokus på bl.a. unga människor och kvinnor. När jag frågade vad de menade med att de skulle ha ett fokus på kvinnor sade de något i stil med att de ofta har barn och att kvinnor skäms mer än män för sitt missbruk.

  När jag sade att då får man väl i så fall säga att man exempelvis prioriterar människor med barn och inte kvinnor därför att de är kvinnor så gick det inte alls fram. Någon dag senare provade jag att ringa deras chef för att höra hur denne förklarade det. Till en början var chefen trevlig och hjälpsam men när jag påstod att det diskriminerar män om man prioriterar kvinnor för att de är kvinnor så vände det rätt snabbt. Istället ville chefen ha mitt namn, var jag jobbar, vad min chef heter och sedan var det samtalet avslutat.

 3. Maria skriver:

  Läste artikeln på Newsmill och det slog mig att det enda reportage jag sett om en hemlös är Tom Alandhs om Pia Sjögren:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=61757&a=845542
  Det var i och för sig mycket gripande med flera repliker som jag minns än (ex. ”jag är så trött på smörgåsar”) och intervjuer med anhöriga, men huvudpersonen var alltså inte ett typfall för uteliggarna.

 4. Lövet skriver:

  Mycket bra artikel: Som Jonas P säger så får du med mycket på lite text. Föredömligt för en debattartikel och något som sådana som politiker och debattörer ofta helt saknar talang för.

  Du är dessutom oantastlig vad gäller källreferenser och allra viktigast – ditt tonläge!

 5. Jonas skriver:

  Tack för en bra artikel.

 6. LibraryLad skriver:

  Riktigt bra skrivet. Känns bra att få läsa detta efter ha utstått en sk. ‘jämställdighetsdag’ där det vanliga argumenten kom fram – glastak etc.

 7. Mia skriver:

  Bra!

  Och här en mer modern artikel i ämnet relationsvåld? Visserligen handlar det bara om misshandlade kvinnor men inget om könsmaktsordning, mäns våld mot kvinnor eller män och kvinnor generellt. Utan man skriver våldsutsatta kvinnor/kvinnor utsatta för partnerrelaterat våld och gärningsmän.

  Sen är det intressant att se att man ger sociala myndigheter ett stort ansvar i att det går så dåligt. Och där jobbar väl av tradition mest kvinnor? I debatten hörs ju att män inte tas på allvar (diskrimineras) i tex vårdnadstvister. Men soc är inte så effektiva när det kommer till våldsutsatta kvinnor heller som sagt. Kanske finns det generellt en brist på kompetens och ansvar (o effektivitet)?

  http://www.dn.se/debatt/valdsutsatta-kvinnor-far-samre-skydd-an-nagonsin-1.1098752

 8. Gunnar skriver:

  Håller med övriga, din artikel på Newsmill är riktigt bra skriven Pelle!
  Kort, innehållsrik men känns ändå inte tung eller kompakt att läsa – blir nog många som ”orkar” sig igenom den!

  Artikel i Aftonbladet 19 Maj:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article7151326.ab
  Nyblivna pappor blir ofta deprimerade men sjukvården missar ofta männens förlossningsdepression!
  Forskning från 43 olika undersökningar från 16 olika länder, utförda på 28,004 föräldrar.
  ”Pappornas depression upptäcks mer sällan – det mesta fokus riktas på mamman och det nya barnet.” Känns det igen?

 9. asdf skriver:

  Pelle,

  I din artikel skriver du ”I dagens jämställdhetsdebatt är det närmast legio att utgå från kvinnors behov…”

  ”Legio” betyder inte ”i regel” e.d. utan ”i mycket stort antal”. Nu vet du det :)

Google