Minpappa.nu fortsätter kartlägga

18 maj 2010, av Pelle Billing

min-pappa

Minpappa.nu – som tidigare publicerat en kartläggning av alla vårdnadstvister (domar) i Skåne från 2007 till 2009 – har nu även gjort klart samma arbete i Blekinge.

Detta uppmärksammas glädjande nog av Blekinge Läns Tidning (BLT), och jag har laddat upp en PDF av det de skriver. Även Skåne-rapporten fick uppmärksamhet av media regionalt sett, och man kan bara hoppas att riksmedia hoppar på tåget.

Målsättningen med dessa kartläggningar är att belysa att det krävs högre nivå på vårdnadsutredningarna, och att betona att barnet har rätt till bägge föräldrarna. Diskriminering av män i vårdnadstvister drabbar i slutändan barnen hårdast.

Här är hela pressmeddelandet:

Pressmeddelande 2010-05-17

Stor undersökning visar att barnens rätt till pappa åsidosätts i Karlskrona

93 procent av vårdnadsutredningarna i Karlskrona slutar med att barnen berövas sin pappa

Föreningen MinPappa.nu har fortsatt sin undersökning av hur vårdnadsutredningar genomförs i Sverige. Nu står siffrorna för Blekinge färdiga. Häromveckan presenterades siffrorna för Skåne. Undersökningen baseras på 58 domstolsbeslut innehållandes vårdnadsutredningar som genomförts i Blekinge under åren 2007-2009.

Här följer utfallet av vårdnadsutredningar i de två största Blekingska kommunerna. I tabellen nedan finns samlat de fall då socialtjänsten förordat en part som ensam vårdnadshavare. Här har vi tagit med dem där socialtjänsten förordat en förälder som vårdnadshavare.

Kommun

Vårdnad till mamman

Vårdnad till pappan

Karlshamn

69%

31%

Karlskrona

93%

7%

Övriga Blekinge

79%

21%

I Karlskrona har det varit särskilt tydligt att vårdnadsutredningarna är tendensiösa. Den dömande instansen, Karlskrona tingsrätt, där dessa fall sedan hamnat för att avgöras i ett vårdnadsmål har inte i något fall använt sig av sin utredningsskyldighet utan helt sonika dömt till ensam vårdnad för mamman helt baserat på socialtjänstens utredning.

De som arbetat med undersökningen på MinPappa.nu är Alf Bengtsson, Anders Bengtsson, Mariann Sternklev och Per Frennbro.

– De som inte råkat ut för socialtjänst tror inte att detta kan hända i Sverige 2010. Därför har vi gjort denna omfattande undersökning som visar att all respekt för lagen, barnen och deras pappor systematiskt åsidosätts på många håll. I Karlskrona har det dessutom funnits problematiken med den jäviga nämndemannen som avgick i förra veckan och som under ett antal år tillätts sätta sin prägel på tingsrätten. Under arbetet med undersökningen har vi stött på många skräckhistorier där socialtjänstens rekommendationer skickat barn i armarna på knarkande, våldsamma mödrar, mödrar med diagnostiserade allvarliga psykiska störningar. Men det som skakat utredarna mest är den nonchalans mot barnen som visats, säger Per Frennbro, som lett undersökningen.

För mer information

Per Frennbro, Min Pappa, 0702-906299, Mariann Sternklev, 070-4670256

Underlag finns att hämta på www.minpappa.nu liksom mer information om MinPappa.nu.

 

6 kommentarer på “Minpappa.nu fortsätter kartlägga”

 1. Jan Angner skriver:

  I Karlskrona tingsrätt huserar rådmannen Pia Johansson och där är den ökända Eva-Britt Dahlström nämndeman. Båda agerar även i mediala sammanhang och båda är kända för att inte prioritera barns behov av sina bägge föräldrar särskilt högt…

 2. En Pappa skriver:

  Jan.
  Självklart inte dessa kvinnor något med barns bästa att göra, då skulle de aggera på annat sätt.
  Man kan utläsa mycket intressant när man grankar domarna ifrån Blekinge…
  Så mer kommer, var så säker!

 3. Cuben skriver:

  Väsentlig statistik! Bra jobbat-

 4. JD skriver:

  ”dessutom funnits problematiken med den jäviga nämndemannen som avgick i förra veckan och som under ett antal år tillätts sätta sin prägel på tingsrätten.”

  Är det pga undersökningen som nu gjorts som denna hemska och kända ”nämndeman” har avgått. Blev hon en belastning för tingsrätten Karlskrona först när någon börjat granska?

 5. Maria skriver:

  Jag tippar att Eva-Britt Dahlström fick avgå efter det att det blev känt att hon hade utövat påtryckningar på riksdagsmän att inte ta emot en grupp pappor i riksdagen. Hon föregav ju bl.a. sin ställning som nämndeman för att det skulle ge mer tyngd, men tingsrätten uppfattade det nog som så att hon missbrukade sin ställning. Tack vare att det uppmärksammades i pressen tog någon (vem??) tag i saken och såg till att avlägsna damen från sin post där hon redan ställt till med skada. Mycket intressanta uppgifter som kommer fram här i kartläggningen. Skillnaden mellan Karlshamn och Karlskrona är ju slående. Bra jobbat, ni som gjort kartläggningen! En sådan här systematisk och ovedersäglig genomgång är nödvändig för att belysa vårdnadsfrågorna, och ger ju resultat i pressen också.

 6. [...] du kanske vet så genomför minpappa.nu granskningar av hur det döms i vårdnadstvister i olika delar av landet. De behöver nu en handfull personer [...]

Google