Föreläsning och boksläpp

19 maj 2010, av Pelle Billing

Om du bor i Stockholmstrakten kan jag rekommendera följande föredrag om manlig omskärelse:

Måndagen den 24 maj kl 18:
Omskärelse av pojkar – en kränkning av barns kroppsliga integritet?

Föredrag 18.00-19.00 av Peter Nordlund och därefter paneldebatt, med inbjudna gäster 19.30 – 20.00, moderator Christer Sturmark. Föredraget belyser nackdelar med omskärelse, något som det sällan eller aldrig talas högt om. Sveriges Kommuner och Landsting har rekommenderat alla Landsting att tillhandahålla omskärelse av små pojkar, motiverad av religiösa helt ickemedicinska skäl, om detta är vårdnadshavarnas önskan. Svensk Barnkirurgisk Förening och Svenska Läkaresällskapet är negativa till rekommendationen av etiska skäl. Några landsting vägrar att följa rekommendationen. Vi diskuterar frågan om ett förbud mot omskärelse av pojkar och vilka fördelar/nackdelar ett sådant skulle kunna föra med sig. Vi diskuterar också varför nästan inga organisationer driver frågan om pojkars rätt till kroppslig integritet. ”Ska vi värna om en jämställd och frigjord syn på kropp och sexualitet som kännetecknat det svenska samhället från 60-talet och framåt?

Plats: ABF-huset på Sveavägen 41, Stockholm.
Pris: Inträde 50 kr, öppet för alla att deltaga.
Tid: 24 maj kl 18.00.

Jag vill också tipsa om följande boksläpp, som även Genusnytt bloggar om:

Gärningsmammor är berättelsen om Gunnars kamp för att få vara kvar i sina barns liv. En mycket personlig och gripande berättelse om de orättvisor som han som pappa upplevde under en svår vårdnads- och umgängeskonflikt, hur vi överför våra vuxenkonflikter på våra barn och hur svårt det är att särskilja sina egna ego-behov från barnens bästa. Boken innehåller även en rad intervjuer med andra föräldrar som har upplevt PAS, eller Parental Alienation Syndrome som är den term som psykologer använder, och innehåller även en hel del faktainslag och referenser till litteratur och webbsidor i ämnet.

Se även: Mansnätverket på Facebook börjar nu närma sig 600 medlemmar. Gå med du också! Du kan samtidigt passa på att lägga till mig som vän på Facebook, så ser du i mina statusuppdateringar när jag lagt ut nytt blogginlägg eller hittat något annat intressant att länka till.

 

4 kommentarer på “Föreläsning och boksläpp”

 1. Gunnar skriver:

  Skulle gärna gått på föreläsningen om omskärelsen av pojkar.
  Är otroligt att samhället kan sanktionera denna könsstympning av pojkar!

  Ja det verkar ju vara en intressant bok om PAS!
  Tack för det tipset!
  Blir till att beställa…

  Finns ju inte så mycket att läsa (svenskt) än om PAS, kan jag tycka.
  Och tror det är väldigt svårt för utomstående att förstå…

  Kan ge en lite kort bild, som jag skrev hos Pär Ström, då han frågade efter erfarenheter:
  ———————————————

  Jag anser mig utsatt för en väldigt sofistikerad PAS från mina barns mamma! PAS kan ju vara mer eller mindre utstuderad och sofistikerad.

  Är kanske extra problem om barnen är runt lägre tonåren vid skilsmässan, då det anses man ska ta hänsyn till deras (av mamman hjärntvättade) egna åsikt om var de vill bo och hur umgänget ska vara.
  MinPappa.nu’s kartläggning visar ju (indirekt) att i många kommuner kan man verkligen inte få någon hjälp då.

  Jag har haft gemensam vårdnad, men det gör i praktiken ingen större skillnad (utom att jag har rätt till info om mina barns sjukvård, ev olycksfall, skolgång och liknande).
  Eftersom barnens manipulerad åsikt varit att de ska bo 100% hos mamman och att ”en pappa har man ingen nytta eller behov av”, vilket mina barn framfört till mig flera gånger!
  (Fast man kan ju alltid pressa honom allt vad det går på pengar och ekonomiskt stöd med tuff känslomässig utpressning, även om jag inte gett vika för det. Men etsar in djupa ärr i själen min!)
  Detta trots att före skilsmässan hade jag bra kontakt med mina barn, var en närvarande pappa och tog ut mycket föräldraledighet när de var små, etc.

  PAS = känslomässig och psykisk tortyr av mig som pappa!!!
  Samt skuldkänslor för att jag inte lyckas påverka / förändra situationen och mina barn därmed berövas sin pappakontakt!
  Och värst av allt att mina barn förlorar sin ena förälder (mig pappan) genom att de hjärntvättas till att tro sig veta att han är ett svin och äckel som gjort en massa hemskt och totalt egocentriskt skulle strunta i sina barn samt göra allt för att lura dem! Vilka spår sätter inte det i barnen???

  Mina barns mamma har förtalat / baktalat mig med grovt ihopljugna osanningar om hemskheter jag ska ha gjort och spridit detta falska bland alla sina släktingar och vänner, vilket innebär att mina barn levt i en omgivning där alla är övertygade om vilken dålig och rutten pappa de har, på helt ihopljugna falska grunder.
  Jag har hört en del bakvägen och det är helt otroligt fasansfullt vilken åsikt folk kring mina barns mamma har om mig! Går inte att fatta! Och därmed har mina barn den tron om mig också…
  Att behöva växa upp med en sådan falsk manipulerad ihopljugen bild om sin egen far…
  Jag har själv hört hur otroligt skickligt mamman utövade sin manipulation, när jag i början försökte prata i telefon om saker vi behövde reda ut, och hon då alltid kunde få det till att låta i sin ände av telefonkontakten som om jag hade en hemsk syn och handlande kring mina barn. Och då hörde jag barnens närvaro i bakgrunden…
  Detta är helt omöjligt att hantera och skydda sig emot!!!

  Tyvärr är det många som vill skuldbelägga mina barn när de nu växer upp och börjar lämna hemmet, med att anse att nu är de så stora att de snabbt ska se igenom och förstå och etablera en bra kontakt med mig.
  Men hela deras (manipulerade) världsbild av mig är att jag är ett äckel, en människa / pappa som gjort en massa hemskt och struntat i dem samt lurat dem ekonomiskt. De är ju de ”falska minnen” de har av mig, genom skicklig manipulation / hjärntvättning. Hur ska de enkelt kunna se igenom det?
  Ökar ju inte precis mina chanser till att (åter) bygga upp en kontakt med mina barn, om jag eller andra försöker skuldbelägga dem för att de inte själva ser igenom den hjärntvättning de varit utsatta för!
  Gör mig ledsen att man ställer så höga krav på (snart vuxna) barn, när man vet att vuxna som blivit hjärntvättade på motsvarande sätt inom sekter, (oftast) behöver en avancerad avprogrammeringshjälp av välutbildade psykologer inom ämnesområdet.

  PAS är helvetets rum på jorden, för en pappa som jag, som varit djupt engagerad i mina barn före skilsmässan och där barnen varit mitt allt!
  Tror ingen som inte själv varit i kontakt med detta kan greppa vidden och djupet av det. Är som någon långsamt bränner upp ens själ…

  Men jag ger inte upp – jag kommer långsamt och tålmodigt med ödmjukhet (inför hur svårt det är för barnen att förstå detta) att närma mig dem och långsamt, långsamt bygga upp en relation igen.
  Men samhället och sjukvården ger jag absolut noll för, i deras förmåga att hantera och stötta i dessa situationer.

  Så starkt och viktigt att det nu är folk som börjar engagera sig i kampen för barnens sunda rätt och möjlighet till bra kontakt med båda föräldrarna, samt belysa hur dåligt, ojämställt och rättsvidrigt samhället fungerar i detta!

 2. Pelle Billing skriver:

  Tack för din berättelse, Gunnar.

  Parental alienation är något som förhoppningsvis kommer att få mer och mer genomslag, och även mer och mer forskning.

 3. Mia skriver:

  Kan bara tycka att det är en oturlig titel då faktiskt även pappor ägnar sig åt PA. Liksom relationsvåld inte bara är ett problem för kvinnor är inte heller PA bara ett problem för män. Visserligen finns det tydligen ett avsnitt i boken om en drabbad kvinna men det ser man ju sas inte på titeln. Detta att bara göra det till ett mansproblem sas gör det även lättare att avfärda för dem som tror att det bara är en ”pedofilkonspiration”. Eller som en kvinna som sysslar med detta sa något i stil med, We must take gender out of the equation.

  http://www.breakthroughparenting.com/PAS.htm

 4. Pelle Billing skriver:

  Ja, PAS kan utövas av bägge könen. Det brukar Ingrid Carlqvist alltid nämna när vi föreläser ihop.

Google