Exempel på sexuella trakasserier

21 maj 2010, av Pelle Billing

Här ser vi ett tydligt exempel på hur sexuella trakasserier kan se ut:

Den 45-åriga mannen kallade in kvinnan på sitt kontor för att ha sex med henne. Han beordrade henne att omedelbart komma in på rummet och utföra sexuella övningar. När hon inte ville hotade han med att hennes nekande skulle få allvarliga konsekvenser.

Kvinnan är en underställd kollega till mannen.

Hon vägrade att gå med på hans sexförslag och hans trakasserier fortsatte.

Vid ett tillfälle ringde han hem till henne för att prata sex. En annan gång ringde han upp henne mitt under en konferens för att prata sex. Eftersom han var hennes chef tyckte han att hon skulle göra som han ville.

Arbetsförmedlingen, där de båda arbetat, har nu sett till att trakasserierna fått ett stopp.

– Mycket ovanligt personalärende och oacceptabelt beteende i chefsposition, säger chefsjurist Catarina Soide på Arbetsförmedlingen, till Metro.

Mannen har blivit varnad av Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd och blir också omplacerad.

Är det någon som tycker att straffet verkar lite lågt? Borde man inte få sparken när man missköter sitt jobb som chef så grovt? Själv tycker jag att straffet är alltför milt.

Kanske beror det milda straffet på att i verkligheten var chefen en kvinna och den trakasserade var en man. Vad tror du, hade straffet blivit lika milt om en manlig chef trakasserat en kvinnlig anställd på detta vis?

(Tack för länken, MP!)

 

11 kommentarer på “Exempel på sexuella trakasserier”

 1. Matte Matik skriver:

  Omplacering och varning är väldigt lågt. Någon form av rättslig påföljd borde hon få, tror ni inte att arbetsgivaren skulle ha gjort en polisanmälan själva om det varit en man? Om inte annat för att ha ryggen fri. För en man borde det sluta i åtminstone dagsböter.

 2. Anders B Westin skriver:

  Oavsett kön!

  Finns det så störda människor i vårt kära land?

  Man blir förstummad?

 3. Lövet skriver:

  Arbetsförmedlingen är ju en offentlig arbetsgivare, varför åtal för tjänstefel torde komma ifråga…

 4. Ava Avane Dawn skriver:

  Nu är jag inte mycket för att kategorisera, MEN i teorin finns det en logik även bakom att förfarandet skulle få lägre ”straff” för en ”kvinna” än en ”man”. Inom juridiken åtminstone finns det förmildrande omständigheter och en tittar helt klart på vad en person har för bakgrund och liv. Ok att det inte spelar någon roll huruvida du har barn eller inte när det kommer till att bevisa ett brott/rekvisiten, men när det kommer till straffutmätande så kan du exempelvis få lägre böter om du är fattig och slippa fängelse om du har barn eller arbete som barnen eller du förlorar oproportionerligt mycket i relation till brottet på att åka in i fängelse för.

  Ergo, om vi utgår ifrån att mannen har en maktposition jämte kvinnan (särskilt i relation till sexuella beteenden) så är det rimligt att brottet inte är av samma kaliber som om det vore en man som trakasserade en kvinna. Ungefär som en person som har förtroendeposition eller utnyttjar någons svaga position (barn) i samhället har att vänta sig mer straff.

  Maktanalysen är förenklad och frågan är hur mycket kvinnans a-prioriska undergivenhet jämte mannen spelar in i denna chef/arbetare-konstellation, men att juridiken är helt ”neutral” och därför förväntas skapa regler som inte tittar på enskilda situationers förutsättningar är felaktigt. Och med rätta, anser jag.

 5. Adam Weisshaupt skriver:

  Ava Avane Dawn,
  Det du säger är att alltså att det är bra att ge kvinnor lägre straff beroende av den rådande maktbalansen.

  Detta säger jag på två rader men du lyckas med konststycket att smeta ut det på 15 rader.

  För mig är det viktigt att vi ses som jämlikar och då faller din argumentation som ett korthus även om jag är medveten om att du säkert bara önskade bena ut varför det ser ut som det gör snarare än att legitimera detta.

  Detta får mig att tänka på en sketch i Black Adder, håll till godo:
  http://www.youtube.com/watch?v=uk37TD_08eA

 6. Ava Avane Dawn skriver:

  Adam: Jag finner en viss nedlåtenhet i din kommentar! Ja, jag vill inte nödvändigtvis legitimera logiken bakom det jag skriver och anledningen till varför jag skrev det på 15 rader är för att jag ville just ”bena ut” med exempel från vår faktiska lagstiftning. Hade jag hänvisat till förarbeten och rådande lagstiftning skulle det bli ännu längre, men inte mindre trovärdigt och relevant.

  Ok, ponera att vi vill att människor ska ses som jämlikar. Bör då något av de sakerna jag nämnde inte ses som förmildrande svårigheter, eller är parallellerna inte rimliga, och i sådana fall varför?

 7. HKN skriver:

  Expressen tar upp förklaringarna:
  ”Skälen bakom den kvinnliga chefens beteende har varit en trasslig privat situation och ett dödsfall i familjen. Samtidigt med en tung arbetssituation har hon börjat missbruka alkohol.
  Hon har dock varit omtyckt på arbetet och åtnjutit stort förtroende från sina chefer.
  Kvinnan omplacerades efter anmälningen och har nu tilldelats en varning av Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd.
  Hon är mycket ångerfull.”

  Det må vad förklaringar men som jag ser det så ursäktar det inte på något sätt beteendet. Avsked kanske inte är den bästa medicinen men tyvärr håller jag med andra om att troligen hade en manlig chef i samma situation och med samma skäl åkt ut med öronen före!

  Jag reagerar också på en sak och det är att jag ingenstans sett något om vad mannen har fått för stöd och ersättning från AF på grund av det inträffade. Tyvärr tror jag att det varit minimalt.

 8. Adam Weisshaupt skriver:

  Ava Avane Dawn,
  Jag ser också hur nedlåtande det ser ut nu men det var inte min avsikt. För övrigt så tycker jag att det är intressant när människor tänker högt och analyserar situationer och omvärlden men det som slår mig är att du verkar ha fastnat i att det finns en principiell maktordning som kan fastslås och då är det lätt hänt att man fastnar i samma snäva mall som många feminister som tror på könsmaktsordningen gör.

  Därav kanske min onödigt sarkastiska ton då jag är full upp till hjässan av märkliga teorier som utgår från dogmer inristade i granit, vi separerade nyligen stat och kyrka men det dröjde inte länge innan vi fick en annan statstro. Tron på kvinnan som det evigt underordnade könet, en kritik inte bara mot män, utan mestadels till våra kvinnor som man implicit stoppar in i de svagas fack. Som kvinna skulle jag protestera vilt mot detta.

  Nu var jag lite OT men lyckades väl förhoppningsvis förklara varför jag kommenterade och PH-halten i själva kommentaren.

 9. Gonzo skriver:

  HKN

  En man hade helt klart fått sparken, inte så mycket mer, kanske lite böter, men bara lite. Man skulle nog ta hänsyn till hans problem som knappast skulle bli bättre av ett hårt starff. Att förlora jobbet brukar anses som nog hårt i vissa fall.
  Det är vad jag har läst i media i alla fall.

  Men enbart en omplacering är löjligt. Det förminskar offret, man tar inte hans situation på alvar.

  Vad beträffar ursäkten så är den faktiskt väldigt patetisk
  “Skälen bakom den kvinnliga chefens beteende har varit en trasslig privat situation och ett dödsfall i familjen. Samtidigt med en tung arbetssituation har hon börjat missbruka alkohol.”

  Dödsfall kan tydligen var väldigt erotiska.

 10. Zac skriver:

  Mycket bra blogginlägg som blottlägger strukturerna obönhörligt tydligt.

  //Zac

 11. Erik skriver:

  Illa. Jag håller visserligen med om att det ska finnas förmildrande omständigheter. Samtidigt är det bara löjligt att en kvinna som gråter ut om hur hemskt hon har det hemma, hur hon missbrukar alkohol osv får ett mycket milt straff. Jag menar hon är ju SÅ ångerfull. Men i samma situation hade en manlig chef utan tvekan förlorat jobbet, oavsett hur mycket han ångrar sig.

  Det intressanta är också att feminister & CO får härdsmälta, ser rött och börjar tugga fradga när det kommer till sexuella trakasserier. Fast inte när män blir det. Män är ju trots allt så fantastiskt mycket starkare att de kan spöa ner alla kvinnor som trakasserar dem. Eller, nej vänta, det får de visst inte!

  Kvinnor har lärt sig att spela dumma och puta med brösten för att få som de vill, och gråta för att komma undan med skit. Krokodiltårar.

Google