Bättre kan ni, Centerkvinnorna

12 maj 2010, av Pelle Billing

centerkvinnorna

För varje vecka som går kommer det fler och fler tecken att det arbete som jag och andra bloggare utför, börjar ge resultat i media och bland politiker. Det blir svårare och svårare att låtsas som att jämställdhet bara handlar om kvinnors behov och utsatthet, och därmed måste man börja formulera en strategi för att hantera det nya läget i jämställdhetsdebatten.

Centerkvinnorna är en politisk gruppering som har insett att något håller på att hända, och därmed formulerar man sina nya tankar om jämställdhet på Newmill och på Politikerbloggen. Och i ett parti av debattartikeln så lyfter man faktiskt några mansfrågor:

Men inte heller män är fria att forma sina liv utifrån sina individuella utgångspunkter. Även män konfronteras med färdiga ramar för vad som är ”manligt” och inte. Något alltfler män börjat uppmärksamma, särskilt de yngre. De ifrågasätter det som omfattas av det manliga paketet. De märker baksidan av privilegier som medföljer den manliga könstillhörigheten. Att ha en svagare ställning som förälder är ett exempel på det.

Många män upplever det som att mäns liv är mindre värt eftersom främst män förutsätts vara de som deltar i väpnade konflikter. Män har kortare livslängd och är mer våldsutsatta än kvinnor. Pojkar lyckas sämre än flickor i skolan och män erbjuds smärtstillande mediciner i mindre utsträckning än kvinnor inom vården. Många män tycker inte att mäns problem tas på allvar och att det endast är kvinnors situation som är i fokus.

Medan det är glädjande att flera mansfrågor tas upp, så är man fortfarande fast i synsättet att den manliga könsrollen är den som är bättre och privilegierad. Insikten om att det finns många viktiga mansfrågor räcker alltså inte för att ta sig en djupare funderare på om det egentligen är såpass mycket bättre att vara man än att vara kvinna.

Senare i debattartikeln kommer det så ett riktigt slag under bältet; en samling lögner som tyvärr representerar den nivå på jämställdhetsdebatten som funnits i Sverige och resten av västvärlden de senaste 10-20 åren:

Några män, som kallar sig maskulister eller maskulinister, har valt att närma sig problemen genom att främst rikta sin kritik mot kvinnors kamp för kvinnors rättigheter. Deras angreppssätt är att påstå att situationen är den omvända – att det i själva verket är kvinnor som förtrycker män. De vill ställa män mot kvinnor.
Till exempel har man hävdat att forskning som påvisar förtryck av kvinnor är en bluff och att kvinnors våld mot män är lika utbrett som mäns våld mot kvinnor.

Denna samling lögner måste bemötas en och en för att påvisa hur hänsynslöst det är tillåtet att ljuga i jämställdhetsdebatten:

 • Det finns inga maskulister (vilket teoretiskt sätt är en motsvarighet till feminister) eftersom det inte finns någon maskulistisk teoribildning. Inte heller finns det någon rörelse som anser att män har det sämre än kvinnor i genomsnitt, utan den enda polariserande rörelsen som finns är feminismen.
 • Det finns ingen rörelse som hävdar att kvinnor förtrycker män, på motsvarande vis som feminismen hävdar att män förtrycker kvinnor.
 • Vi som kommer med nya perspektiv i jämställdhetsdebatten vill läka såren i jämställdhetsdebatten, och minska klyftan mellan män och kvinnor som radikalfeminismen skapat. De enda som vill ställa män mot kvinnor är radikalfeminister.
 • Förtryck av kvinnor är ingen bluff, och förtryck av män är heller ingen bluff. Bägge könen far illa på olika sätt, vilket Centerkvinnorna t o m påvisar själva i sin debattartikel.
 • Kvinnors relationsvåld mot män är bevisligen lika utbrett som mäns relationsvåld mot kvinnor. Däremot blir kvinnor skadade dubbelt så ofta och rädda 4-5 ggr så ofta.

Avslutet i artikeln är en blandning mellan positiva intentioner och ett missbruk av viktiga begrepp:

Centerkvinnorna har påbörjat ett reformarbete för jämställdhetspolitiken, som hittills varit synonymt med kvinnors rättigheter. För oss handlar verkligt jämställdhetsarbete om både mäns och kvinnors livsvillkor, och Centerkvinnorna tillsammans med medlemmar ur Centerpartiet gör nu ett upprop där vi uppmanar män att tillsammans med oss arbeta med både mäns och kvinnors specifika frågor ur ett könsperspektiv.

Extremfeminism och maskulinism ser vi som återvändsgränder i detta förändringsarbete. Endast genom att arbeta för något snarare än mot något, och endast tillsammans, snarare än var för sig förmår vi forma ett Sverige anpassat för både kvinnor och män.

Det som är positivt är att man vill integrera mansfrågorna i jämställdhetspolitiken, och att man vill arbeta för något och inte emot något.

Det som däremot är negativt är att man vill få de nya rösterna i jämställdhetsdebatten att framstå som ”the bad guys”, istället för att inse att det är man själv som skapat den ensidighet och polarisering i debatten som fått män och kvinnor att må dåligt en längre tid. Kan jag få rekommendera denna bok till Centerkvinnorna, månne?

Risken är att detta utspel är ett spel för gallerierna, för att försöka kortsluta den växande kritik som finns mot svensk jämställdhetspolitik och den negativa mansbild som råder i samhället. Jag hoppas innerligt att det är en äkta rörelse mot något konstruktivt, men framtiden får vara facit här.

Själv kommer jag att fortsätta driva viktiga frågor i jämställdhetsdebatten så länge jag anser att det behövs, oberoende av hur önskat eller oönskat det är för Centerkvinnorna eller någon annan.

(Tack för bra länk, Magnus!)

 

15 kommentarer på “Bättre kan ni, Centerkvinnorna”

 1. PabloHoney_4 skriver:

  Bra problem formulering av Centerkvinnorna. Det saknas en del perspektiv men är ändå ett steg i rätt riktning. Där emot skulle jag vilja ha bevis eller länkar till de sk. maskulinisterna som påstår sig vilja hindra kvinnors rättigheter. Jag har inte lyckats hitta dessa.

  För att förtydliga för Centerkvinnorna så är män de enda som diskrimineras och osynliggörs av våra lagstiftning idag. Män äger inte heller rätten till sina kroppar enligt lagen där pojkar könsstympas dagligen, i vårat land. Detta är pinsamt för kvinnorörelsen som påstår sig stå upp för allas rättigheter blundar för den andra halvans problem i vardagen.

  Dock vill jag tillägga att rom inte byggdes på en dag. Centerkvinnorna här ända tagit ett steg i rätt riktning.

 2. Musse Pig skriver:

  Maskulinist är bara en ny fint för att stämpla den som kritiserar feminismen. Som man kan se ovan så tillskrivs något som kallas maskulinism samma kvinnofientlighet som feminismens kritiker tillskriver feminismen mansfientlighet. Feministerna kommer skapa en idé om maskulinister och sedan avfärda kritik mot feminister med att kritikern är en extrem, kvinnofientlig maskulinist. Massmedia ställer säkert upp och snart kan feminister enkelt tillskriva en kritiker alla möjliga negativa egenskaper genom att kalla denne ”maskulinist”. Acceptera inte detta begrepp!

 3. Pelle Billing skriver:

  Begreppet ”maskulinist” är dessutom helt felaktigt! Motsvarigheten till feminism – om det nu fanns en sådan motsvarighet – skulle kallas maskulist.

  Så det blir tillbaka till skolbänken för Centerkvinnorna.

 4. Urban skriver:

  Vi måste, som bögarna gjorde tidigare, börja stå för vad vi är. Bög var ju ett fruktansvärt invektiv tills den dagen bögarna själva ryckte på axlarna och sa ”tja, vi är ju bögar så vad är problemet”. Här håller det inte att backa och börja använda sig av fega eufemismer.

  Så därför säger jag: Ja, men vi är ju maskulister så vad är problemet :-)

 5. Musse Pig skriver:

  Nej, jag är inte ”maskulist”. Vad är det? Jag är först och främst demokrat. Sedan, i slaget mellan liberalism, kapitalism och socialism, så:
  - prioriterar jag att de sämst ställda inte ska ha det alltför dåligt, framför att jag har mest möjliga köpkraft
  - är emot statlig förmyndarmentalitet och passivisering av medborgarna
  - tror jag att en måttligt reglerad marknad är det effektivaste sättet att organisera produktion
  Jag är emot feminismen redan utifrån mina demokratiska värderingar.

 6. Mattias skriver:

  Det är väl inte konstigt. Det är en urgammal taktisk manöver när man inte kan besegra motståndaren så låtsas man liera sig med dem för att leda dem och sedan leda dem snett. Eller kväva sakfrågan helt.

  Det handlar om kontroll och makt och det måste vara en våt dröm för många feminister att få kontrollen över den manliga normförändringen och få sitta och bestämma hur den nya mannen skall vara!

  Jag behöver väl knappast säga att ett sådant resultat kanske inte verkar jättekul för de flesta män…

 7. Orion skriver:

  Hmm, har svårt att ta någonting på allvar så länge det är undertecknat av Annika Qarlsson…

  http://www.qarlsson.se/blogg/?p=710

 8. JD skriver:

  Ordet maskulinister är bara ett fantasifoster skapat och anammat av Centerkvinnorna själva så att dom retoriskt ska kunna avfärda befogad kritik mot sin separatist-feministiska syn på jämställdhet..

  Här är det viktigt att vara på sin vakt eftersom det är precis som Pelle säger… Det finns inte några ”maskulinister”

  Centerkvinnornas lömska retorik lyser igenom men är mycket lätt att avslöja!
  Tråkigt att man fortfarande har den inställningen inom Centern.

 9. maggan skriver:

  @mattias.
  Feminismen har redan försökt att defeniera och skapa den nye mannen, resultat 70-talets velourpappa i plyschoverall och med röd partibok, en man för övrigt som till och med de flesta svenska kvinnor ratar för att han är för omanlig. Vad männen beträffar så tyckte de flesta att denne man var höjden av ett skämt och ville bara vara sig själva precis som vanligt. i dag tycker jag mig se att denne bleksiktiga åsiktslösa dörrmatta för feminismen har börjat breda ut sig tack vare det socialpolitiska projekt som vår förskola utgör och det kommer att bli än värre när genuspedagogerna får hugga tänderna i våra barn.

  Vad det hela handlar om är att man försöker definiera om mansfrågorna så att man kan skapa ett yttrehot för att hålla ihop en rörelse som är på väg att falla ihop. För faktum är att den grund som feminismen är byggd på är rutten precis som det forna sovjets var, behöver väl inte säga mer än att påpeka den vetenskapsfientliga relativism som förespråkas av dessa. Samtidigt som akademin genomlyser det ruttna där så börjar politikerna också dra öronen åt sig lite långsamt och känna efter varthän vinden blåser.

  som avslutning så kan man nog med fog påstå att det är början till slutet för den samhällsfientliga doktrin som feminismen utgör, men att det förmodligen kommer att ta ett antal år till innan de sista resterna av hydran är utrotade. Jmfr gärna med rasbiologins återgång i svenskaskolan där får ni nog ganska exakt tidsramarna.

 10. [...] (mp) förvånar Av parstrom Ibland kommer positiva överraskningar. Pelle Billing bloggar idag om att Centerkvinnorna börjat uttala sig med en förvånansvärt förstående inställning [...]

 11. Jakob skriver:

  @Musse Pig
  Väldigt bra sagt! Skriver under på allt! :)

 12. Gonzo skriver:

  ”De vill ställa män mot kvinnor.”

  Och i dag ställs inte män mot kvinnor??

  Med Maud i partiet så förstår jag att centerkvinnorna tar till desperata metoder för att locka väljare.

 13. LOL skriver:

  ”Begreppet “maskulinist” är dessutom helt felaktigt! Motsvarigheten till feminism – om det nu fanns en sådan motsvarighet – skulle kallas maskulist.”

  Det är så sant. Välbetalda politiker… Fe mi nin ist…

  Jag är (inte) FEMININIST. LOL

  Så dåligt. Du har så rätt Billing.

  Bli politker. Jag röstar.

 14. hampus skriver:

  Jag förstår inte en grej av det jag läste på c-kvinnornas artikel – vilka rättigheter är det vi män har som inte kvinnor har?

  För de skriver vi har rättigheter som vi tar för självklara, men mot bakgrund vi inte ens tillerkänns rätten till vår egen kropp, börjar jag undra?

  Tycker jag ofta hör detta i debatten, men sällan exemplifierat?

  Vet du?

 15. Gonzo skriver:

  Hampus

  ”Jag förstår inte en grej av det jag läste på c-kvinnornas artikel – vilka rättigheter är det vi män har som inte kvinnor har?”

  Kanske rätten att tänka själv och rätten att fatta egna beslut själv.
  Kvinnor måste styras av feministerna och deras nycker.

  Något annat kommer jag inte på

Google