Även män kan få förlossningsdepression

20 maj 2010, av Pelle Billing

Aftonbladet rapporterar (utifrån en artikel från BBC) att även män kan drabbas av depression efter en förlossning. C:a var tionde pappa är deprimerad 3-6 månader efter en förlossning.

Själv hade jag ingen aning om dessa siffror, så det är bra att detta fenomen belyses. Överhuvudtaget är det bra att det belyses att det även kan vara jobbigt och stressigt för män att bli föräldrar. Denna iakttagelse i sig höjer faderskapets status.

 

6 kommentarer på “Även män kan få förlossningsdepression”

 1. Clabbe skriver:

  Intressant! En till viktig aspekt är att Sveriges lag ger mildare straff för spädbarnsmord om det är kvinnor som mördar. Anledningen är förkossningsdespressionen som sägs enbart drabba kvinnor. En mycket märklig lag.

 2. Pelle Filipsson skriver:

  Mors, tack för senast förresten. Jag ska höra av mig framöver om ett förslag till seminarium också.

  Men angående detta, och utan att försöka förhäva mig: Den bok jag skrivit handlar förstås en del om detta, och om det usla bemötande som män får omkring krisande föräldraskap.

  Intressant utifrån denna rapport och hur ansvarig kommenterar den, är att det inte alls är så okänt som de hävdar. Redan 2005 hade SVD en stor artikelserie om ämnet, där flera landsting sade sig vara medvetna om problemet. Socialstyrelsen skrev i sin folkhälsorapport 2009 om saken, och RMV känner till problematiken med män som tar sina liv i samband med ofrivilliga graviditeter. Sedan har en brittisk rapport kommit 2009 med samma siffror, och det danska Gaiainstitutet har länge jobbat oförtröttligt för att visa på även mäns problem med depressioner omkring barn. Även de har visat att 10-15% av alla män drabbas av detta.

  Det förefaller ibland som vissa lyckas komma undan ganska enkelt genom att upprepa ”Det visste vi inte, men visst borde detta uppmärksammas”. Nåväl, jobbet går vidare.

 3. Pelle Billing skriver:

  Tack själv för senast, ser fram emot ditt förslag.

  Bra bakgrundsinfo, tydligen är problematiken mer välkänd än jag trodde. Troligen behöver denna typ av ”nya” rön uppmärksammas många gånger innan det fastnar i folks medvetande.

 4. Stefan skriver:

  Intressant. På Babyvärlden.se diskuterar vi just nu det här med förlossningsdepression. Gå gärna in och kommentera och länka till era bloggar:

  http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Det-var-inte-sa-har-det-skulle-vara-att-bli-mamma/

 5. Tommy Jonsson skriver:

  Bra information Pelle B och F!
  Då finns kanske ett antal fäder som gjort sig skyldig till barnadråp men ej haft samma rätt som mödrar att få strafflindring.
  En sak som borde förvärra situationen för en far är väl att han inte kan kräva eller förhindra abort.
  Känslan av att inte vara viktig och motarbetad i sitt barns liv borde nog också visa sig i suicidstatestiken.

 6. [...] åtalas för då heter “spädbarnsdråp”. Det krävs som ni ser inte en psykos eller en förlossningsdepression, utan bara ett “upprivet sinnestillstånd” för att kvinnan ska kunna dömas enligt den [...]

Google