Vänsterpartiets dubbelmoral

13 april 2010, av Pelle Billing

vansterpartiet

Jag har tidigare berört Vänsterpartiets underliga inställning till jämställdhet. Å ena sidan vill man kvotera i både politiken och näringslivet, men när det gäller sin egen verksamhet verkar man stolt över att man rör sig mot en kvinnodominans.

Även SvD:s ledarblogg uppmärksammar detta idag. Vänsterpartiets nya styrelse föreslås till nästan två tredjedelar bestå av kvinnor, långt ifrån den 50-50-fördelning man annars talar sig så varm för – och man är t o m stolt över sin egen snedfördelning.

Finns det två uppsättningar regler för Vänsterpartiet? En som gäller andra politiska partier samt bolagsstyrelser, och en annan som gäller dem själva?

På en djupare nivå är denna dubbelmoral oroväckande. Om kvotering endast är till för att säkerställa kvinnors representation i politiken, vad är då den egentliga värdegrunden hos dem som förespråkar kvotering?

 

7 kommentarer på “Vänsterpartiets dubbelmoral”

 1. Roger skriver:

  ”På en djupare nivå är denna dubbelmoral oroväckande. Om kvotering endast är till för att säkerställa kvinnors representation i politiken, vad är då den egentliga värdegrunden hos dem som förespråkar kvotering?”

  Detta.

  Dessutom är det så att både VP och MP tillämpar policyn att det inte får finnas en majoritet män i ledande positioner. (men en klar majoritet kvinnor är inget problem.).
  Det var när jag fick reda på detta hyckleri som jag började röst-vägra.

 2. Rick skriver:

  Det hela är inte så märkligt, det handlar nämligen om ett slags harem med några alfahannar omgivna av okritiskt beundrande kvinnor. Det här med kvinnlig representation i diverse högre organ börjar allt tydligare se ut som ett sätt för män som befinner sig innanför att spärra vägen för män som befinner sig utanför. Det är ofarligt att omge sig med kvinnor – vilket för övrigt sådana som Mohammar Ghaddafi i Libyen är väl medveten om med sitt enkönade kvinnliga livgarde.

 3. Pär Ström skriver:

  I Sverige har jämställdhet kommit att betyda ”lika fördelning mellan könen eller kvinnlig dominans”. Ju fler kvinnor, desto jämställdare. Så v lever bara upp till de svenska värderingarna.

 4. Josefin Utas skriver:

  Det här är en del i utvecklingen. Saker har en tendens att slå över när man har kämpat hårt för att få till det. Man är så fokuserad på själva riktningen att man inte märker att man har sprungit förbi målet. Eller kanske så här: man har fört kampen så hårt och länge att man glömt bort varför man började med den överhuvudtaget.

  Detta visar på behovet av människor med olika personligheter och egenskaper i en ”kamp” eller strävan mot något.

  En ”modell” för detta jag gillar skarpt är den om bilen. Att en grupp människor är som en bil. För att den ska komma någon vart behövs en motor (vissa människor alltså), som driver på så man kommer framåt. Men man behöver också ”bromsen”, en sorts kontrollenhet, (d.v.s. andra sorters människor), som ser till att det inte går för fort. Sedan behövs smörjmedlet (en annan sorts människor) som smörjer helheten så att det funkar i hela maskineriet. Utan någon av dessa tre (motor, broms och smörjmedel) så fungerar inte bilen optimalt. Alla behövs för helhetens skull. Man kan inte bara ha motor. Eller bara smörjmedel. Eller bara broms. Som individ kan man i olika situationer agera olika delar av bilen, men ofta så är man mer av något.

  Människor som vågar bryta mönster och driva på är viktigt för att sätta igång en process. Men sedan behövs människor som ”bromsar” och ifrågasätter när det väl rullar på. Som vi som diskuterar här t.ex.

 5. Anonym skriver:

  ”Vad är då den egentliga värdegrunden hos dem som förespråkar kvotering?”

  Kort och gott matriarkal könsmaktsordning.

 6. Tom skriver:

  Jag tycker det ser ut som att vänsterpartiets borde anmälas till Diskrimineringsombudsmannen eftersom de uttryckligen diskrimerar män:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2549786/tva-kvinnor-kan-ta-over-efter-ohly

  Citat från sidan ovan:
  ”Enligt partiets stadgar måste det vara minst 50 procent kvinnor på alla förtroendeuppdrag, vilket gör att det inte behöver bli en kvinna och en man, utan det kan också bli två kvinnor. Två män däremot är inte möjligt.”

 7. [...] vare bloggläsaren Tom, uppmärksammas jag på en artikel i Expressen. Rubriken “Två kvinnor kan ta över efter [...]

Google