Tre små iakttagelser

09 april 2010, av Pelle Billing
 1. ny-jamstalldhetForskningen om våld i nära relationer visar på en tendens i västvärlden där våld mot män ökar och våld mot kvinnor minskar. Det är alltså fullt möjligt att vi om 5-10 år har en situation där män blir mer utsatta för våld i nära relationer än kvinnor. I nuläget är våldet relativt jämt fördelat, om än med en viss övervikt för kvinnor när det gäller dem som är kroniskt utsatta i sin relation (och kvinnor blir skadade 2-3 ggr så ofta). Ett tecken på att våldet mot män ökar är att det blir vanligare och vanligare att tidningarna faktiskt noterar att polisen ingripit mot mansmisshandel.
 2. En man som får sparken för att han blivit pappa, är det ens möjligt? Åtvidabergs FF hänvisar till tidsbrist hos sin tränare sedan han blivit pappa, och använder det som ursäkt för att sparka honom. Skulle det varit möjligt att använda samma argumentation för att avskeda en mamma? Det är nästan lite skrämmande att det blivit sådan skillnad i hur jämställdhetsprinciperna appliceras på respektive kön. Att avskeda en mamma är diskriminering, men att avskeda en anställd för att han är pappa är… en bra ursäkt?
 3. Ta en tur med Tallink och titta på Scandinavian Hunks, en samling lättklädda män som har som uppdrag att ”uppfylla fantasier”. Välj en annan kväll för att istället få se Scandinavian Babes visa upp sina kurvor på scen. Ehhh, förutom att det inte finns någon sådan show. Det skulle ju vara djupt sexistiskt för ett seriöst företag att ha lättklädda kvinnor på scen, och kränkande mot alla kvinnor. Dessutom skulle det stå i direkt motsatsförhållande till allt som kvinnorörelsen åstadkommit. Lättklädda män däremot, det är ju bara kul och inspirerar till härliga tjejkvällar! (Bortom ironin, så är min åsikt att man gärna få ha hur många lättklädda shower man vill med respektive kön. Det är ju frivilligt att vara publik.)

Tack för tipsen Håkan, Leif och Mattias!

 

9 kommentarer på “Tre små iakttagelser”

 1. Roger skriver:

  Som jag ser det:

  1.
  Tror inte att medias yrvakna artiklar om kvinnovåld mot män är så mycket en indikation på att kvinnors våld mot män ökar utan på sociala mediers inflytande på innehållet i gammelmedia. Sedan får vi se om det är tillfälligt att locket är av eller om det är ett trendbrott. Hoppas det, det är dags, män har försökt få detta sagt; för att balansera jämställdhetsdiskussionen; i minst 15år nu.

  2.
  Nej, men mammor blir också sparkade för att de är gravida, så jag vet inte om detta exempel är ett bevis på att juridiken tillämpas olika. Hur det omskrivs i media (som könsmaktsordning när det drabbar kvinnor, tystnad när det drabbar män) däremot är ett exempel på hur män och kvinnor värderas olika; både som nyhetsvärde och faktiskt.

  3.
  Ännu en aspekt av detta är att det uppenbarligen är kvinnor som är målgruppen som vanligt. Man måste ju fråga sig; om nu kvinnor tjänar så dåligt hur kommer det sig att de oftast betraktas som de bästa konsumenterna? En amerikansk undersökning visade ju på att kvinnor står för 80% av all konsumtion.

 2. Nick skriver:

  Instämmer helt med scandinavian hunks. Blev precis legalt att gå på strippklubb nu?

 3. Tanja Suhinina skriver:

  I praktiken har jag sett väldigt mycket shower som gått ut på att visa lättklädda damer under mina många resor med färjor på Östersjön, om det är nån tröst. Och kvinnor får också trubbel med jobb på grund av barn. Alla får smäll, samtidigt som det finns skillnader i hur man pratar om det. För trots att väldigt mycket underhållning innefattar elementet ”kvinnor i lite kläder” marknadsförs det sällan öppet, till skillnad från Scandinavian Hunks. Och uppenbarligen kan man öppet säga att det är föräldraskapet som är orsaken när en man blir uppsagd (hoppas han driver ärendet vidare, det är fan inte okej). Det finns som jag ser, så att säga ”för- och nackdelar” med båda sidorna i den här särbehandligen, för jag tippar att det som är uttalat är lättare att uppmärksamma. Det som är outtalat påverkar och syns kanske inte på samma sätt, å andra sidan.

 4. Roger skriver:

  ”Det finns som jag ser, så att säga “för- och nackdelar” med båda sidorna i den här särbehandligen”

  Där sammanfattade du nog hela mansrörelsens synpunkt. :)

  Ps; den lättklädda kvinnliga underhållningen; var det topless? Hur har dessa shower utformats, jag är nyfiken eftersom det är svårt att tänka sig att de skulle komma undan med det.

 5. Tanja Suhinina skriver:

  Inte topless, men jag tror att vi kan komma överens om att manligt topless och kvinnligt toppless inte är helt ekvivalenta. Däremot mycket urringning-kortkort-tajt.

 6. Roger skriver:

  Tanja; Hur är dessa shower utformade?

 7. Tanja Suhinina skriver:

  De är absolut inte utformade på ”nu ska vi uppfylla era fantasier”-sättet. De ska föreställa lättsam dansunderhållning.

  Nu har jag alltså inte superforskat på det här, utan berättar bara om mina upplevelser. Jag har åkt ganska mycket färja till Riga och Tallinn de senaste 15 åren.

 8. anne marie gustafsson skriver:

  Hej
  Jag gör ett projektarbe och önskar att få använda denna bilden.
  Går det bra, är tacksam för en kommentar.
  MVH
  Anne Marie

 9. Pelle Billing skriver:

  Anne Marie,

  Bilden är tagen från http://www.sxc.hu/. Det betyder att den får användas i icke-kommersiellt syfte. Så om projektarbetet är studier och inte business är det inga problem.

Google