Nyamko Sabuni på besök

29 april 2010, av Pelle Billing
Foto: Denny Lorentzen

Foto: Denny Lorentzen

Igår kväll var integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni på besök i Lund och höll ett öppet möte. Efter ett kort anförande av Sabuni var det en timmes frågestund, som dominerades av integrationsfrågor. Endast två frågor rörde jämställdheten. Den första kom från en medelålders man som frågade om Sabuni ansåg att mäns kortare medellivslängd var en jämställdhetsfråga, eller om det skulle varit det om rollerna var ombytta. Detta möttes av skratt från publiken och från Sabuni. Inget bra svar gavs.

Andra frågan om jämställdhet ställdes av mig. Jag berättade att jag är läkare och föreläser om jämställdhet, samt att jag grundat Mansnätverket för att lyfta mansfrågorna. Nu var det plötsligt knäpptyst i rummet och inga skratt. Jag berättade att Mansnätverket tycker det är bra att samhället engagerar sig i viktiga kvinnofrågor, men att vi vill lägga till mansfrågorna. Sedan berättade jag om 6-7 viktiga mansfrågor och frågade Sabuni om hon kunde tänka sig att föra upp dessa frågor på politisk nivå.

Hennes första svar var positivt. Visst kunde hon tänka sig det och hon var jämställdhetsminister för alla. Men sedan uttryckte hon skepsis inför forskningen om våld i nära relationer, och att hon allmänt sätt trodde att jämställdhetspolitiken även i fortsättningen huvudsakligen skulle handla om kvinnor, p g a att kvinnors situation alltid varit mer utsatt. Hon försökte sedan komma undan med påståendet att även mansjourer får bidrag för att hjälpa våldsutsatta män. Men här satt jag inne med förstahandsinformation från mina kontakter på olika mansjourer och kunde informera henne och publiken att mansjourer aldrig fått igenom någon sådan ansökan, utan bidrag fås endast för att hjälpa våldsutsatta våldsutövande män. Sabunis svar blev att alla enligt svensk lag har rätt att få hjälp, eller något luddigt i den stilen.

Mitt intryck av Sabuni var blandat. Hon är tuff som avstår från att kalla sig feminist (jag berömde henne för att hon vågar skilja på jämställdhet och feminism), och att hon har en viss öppenhet för mansfrågorna. Däremot är hon djupt indoktrinerad i den allmänna samhällssynen på hur könsrollerna sett ut, och vilka åtgärder som krävs. Precis som de flesta i vårt samhälle är hon helt enkel blind för mäns uppoffringar och svårigheter, som kommer sig just av att vi är män. Detta är egentligen inte Sabunis fel, utan det är ett pedagogiskt problem för oss i mansrörelsen, och för alla som bryr sig om äkta jämställdhet. De flesta människor är bra personer och får de bara upp ögonen för mansfrågorna kommer de att bry sig även om dessa, precis som att människor bryr sig om kvinnofrågorna.

Tips: Läs även om hur motståndet mot omskärelser fortsätter inom läkarkåren.

Uppdatering: Eva Lundgren sågar Nyamko Sabuni på Newsmill, och passar även på att attackera det norska TV-programmet Hjernevask för att det har mage att belysa all den nya forskning som finns kring medfödda könsskillnader.

 

15 kommentarer på “Nyamko Sabuni på besök”

 1. Joel Bergqvist skriver:

  Det är ju helt sjukt att en jämställdhetsminister SKRATTAR åt att män dör tidigare än kvinnor. Jag kan verkligen inte förstå vad en frisk vuxen människa finner humoristiskt i att män tar självmord, dör i olyckor och dör av utebliven vård då samhället tvingar oss att vara starka och avstå att gå till läkare. Vad i hela helvete är det människan skrattar åt?!

 2. Pär Ström skriver:

  Jättebra jobbat av dig på mötet, Pelle! Det må vara hänt att vi blir utskrattade och bortviftade, men bara så länge som vi är några enstaka som sticker upp. Den dag män i allmänhet tröttnar på att vara hunsade får vi plötsligt en väldig makt och då kommer politiker att låta helt annorlunda. Det är på sätt och vis svenska mäns eget fel att en fråga om jämställdhet för män möts med skratt.

 3. klas skriver:

  Det är tydligen något löjeväckande med en vanlig man som pratar om mäns underläge. Sedan när någon som är läkare och har startat ett mansnätverk (jätebra jobbat!) säger något då tystnar man. Kanske kan vi använda taktiken, ”Jag heter NN och är med i Mansnätverket”. Ensamma är vi inget. enbart tillsammans kan vi göra något.

 4. Träd skriver:

  Skrattade hon? Bort med henne isf.

 5. Jonas P skriver:

  Bra jobbat, Pelle! Tycker du har en väldig läggning för balans och pedagogik och det är tur att vi har dig som går i bräschen.

  Det är såklart lätt att bli irriterad på alla människor som antingen talar osanningar eller har ett ytterst begränsat perspektiv på jämställdhet idag och genom tiderna, men som du säger så är det inte att dessa människor är onda eller dylikt.

  Det handlar som vanligt om okunskap och dålig insikt i dessa frågor. Jag kan gå till mig själv. För bara ett par år sedan hade jag haft mycket svårt att formulera mer än någon enstaka mansfråga. Jag visste i princip inte ens att de fanns, och skullen någon komma med ett gäng är det stor sannolikhet att jag inte hade svalt det på en gång. Och då hade jag ändå funderat en hel del kring feminism och jämställdhet.

  Det räcker som sagt inte med fakta utan vi måste vara extremt pedagogiska och använda ”skillful means” som man säger. Ibland kan det t.ex. innebära att inte få alla rätt i en situation även fast man ”egentligen” har alla rätt. Vi får i någon mening lämna vårt ego därhän för en stund för att tjäna ett större syfte i det att sannolikheten för att vi ska kunna påverka personerna vi försöker påverka går upp när de inte behöver acceptera att de har helt fel. Istället för att be någon hoppa över ett stort stup erbjuder man att hjälpa till ett bygga en bro.

 6. Kristian skriver:

  Fan vad jobbigt det är att hålla föredrag när det är folk i publiken som kommer släpande med en massa intelligenta tankar som man själv inte har koll på. :-)

 7. Goran skriver:

  Den ända medfödda könsskillnader är den uppenbara. Allt annat vi gör har inget med könet att göra. Må den bäste vina.

 8. Josefin Utas skriver:

  Det som Jesus sa dyker upp i mitt huvud: ”förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”.

  Det med skrattet är illa, men det finns något lärorikt i det. Det visar på ett tydligt sätt vad man har att kämpa emot. Som flera redan sagt: en okunskap. De som lyssnar skulle inte skratta om de förstod hur illa det egentligen är att göra det när ett sådant ämne kommer på tal. För det är det ju, inte bra att skratta åt något så allvarligt, enligt de som är ”upplysta”, d.v.s. de som som reflekterat över dessa frågor.

  Jag tycker att det är häftigt att tänka sig in i ministerns huvud efter den här händelsen.
  -”Shit! Det där var oväntat. *puh* vad jobbigt. Undrar hur de uppfattade mitt svar. Måste prata med mina regeringskollegor om det här och höra vad de skulle sagt och vad de tycker om saken. Om det här hände nu, så gör det det säkert igen. Då ska jag vara mer beredd än denna gång”.
  Och så pratar hon med de andra. Och vips så är de här frågorna uppe i självaste regeringen. Tänk er!

  Mycket bra jobbat Pelle.

 9. Anonym skriver:

  Bra insats av dig Pelle! Blev glad över ditt försök att lyfta mansfrågorna och hoppas att hon åtminstone gick hem med en tankeställare.

 10. Magnus Hansson skriver:

  ”[...]utan bidrag fås endast för att hjälpa våldsutsatta män. ”

  Blidde nog lite fel d där =)

  Våldsutövande män/våldsutsatta kvinnor? =D

 11. Edvard skriver:

  ”Men sedan uttryckte hon skepsis inför forskningen om våld i nära relationer, och att hon allmänt sätt trodde att jämställdhetspolitiken även i fortsättningen huvudsakligen skulle handla om kvinnor, p g a att kvinnors situation alltid varit mer utsatt.”

  Pelle: Skulle inte en panel med Pär Ström (Genusnytt), dig själv, Ingrid Carlqvist, Arne Wirén,Mikael Alonzo,Tanja Berqkvist,Rättssäkerhets Organisationen,Advokaterna som deltog i Advokatupproret 2005, Pappa-barn i Kristianstad,riktiga Mansjouren i Skövde och Sthlm uppdatera nuvarande regering och Oppositionen om allvaret i att inte förstå denna växande Problematik som är ett grundläggande fundament i en Demokrati. Detta fundament håller inte och det är ett mycket allvarligt hot mot Demokratin i Sverige. För man in Samhällsekonomi så är det åtskilliga miljarder att spara om man angriper problematiken med kunskap som alla ni står för. Varje människa ska garanteras mänskliga rättigheter och Rättssäkerhet i sitt eget land Sverige 2010. Det är allvarligt när jämställdhetsministern och dom andra partierna inte förstår Svensk och Internationell forskning om bl a kvinnors våld mot män, Pappors totala diskriminering vid vårdnadstvister och avsaknaden av Rättssäkerhet för den tilltalade. Att det sitter oskyldigt dömda män på svenska fängelser,att xxxxx tusen barn inte har en Pappa i sina liv som i sin tur leder till ökad kriminalitet,dåliga skolresultat,sociala arv. Att det är en missriktad välvilja mot kvinnor som begår brott att inte bli straffade för egenmäktighet med barn,falsk tillvitelse,mansmisshandel etc.

  Klas skrev, Ensamma är vi inget. enbart tillsammans kan vi göra något.Pelle har du eller någon i Sverige kontakt med Angry Harry, Erinz Pizzey,Doris Lessing eller Anna Motz i England?

  http://www.youtube.com/watch?v=OIXenLSrLlc

 12. JD skriver:

  Eva Lundgrens härskarteknik mot människor som tänker könsneutralt är bara tragiskt. Jag hoppas att Lundgrens artikel hjälper Sabuni att få upp ögonen ännu mer för hur infekterad och omänskligt snedvriden jämställdhetsperspektivet har blivit.

  Påminner faktiskt om eugenikens tre grundpelare
  1. Staten har rätt att bestämma vilken typ av liv som är värt att leva
  2. Detta ideal formuleras i estetiska/etiska- eller kvasi-biologiska termer
  3. Det primära redskapet för att uppnå idealet var att trycka ned dem som inte levde upp till det och som upplevdes förorena feminismen

 13. Pelle Billing skriver:

  Edvard,

  Vi måste helt klart bli bättre organiserade. Det är därför jag bildat Mansnätverket och att vi nu skapar en hemsida där viktig kunskap kan börja samlas och byggas upp. Mansnätverket blir den första nationella lobby-instansen vad gäller mansfrågor.

  Jag har haft lite mejlkontakt med Angry Harry och han är också ledarskribent för Men’s News Daily. De andra har jag inte haft kontakt med.

 14. Ebba skriver:

  En eloge för att du lyckades uttyda och komprimera Eva Lundgrens kritik mot det nedriga patriarkatet. Jag har alltid svårt att förstå huvudpoängen i hennes spretiga debattartiklar, det verkar mest vara verbala rallarsvingar åt en massa olika håll.

 15. barfota skriver:

  @Pelle Billing

  Du och Pär Ström är stora hjältar. All heder åt er för den otacksamma uppgiften att hitta bättre balans i jämställdhetsfrågor.

  Tack

Google