Mansvetenskap – en ny akademisk disciplin

10 april 2010, av Pelle Billing

I onsdags eftermiddag deltog jag i en webbkonferens från USA angående det nystartade akademiska ämnet Male Studies. Det finns ännu ingen officiell översättning till svenska, men jag förespråkar begreppet ”Mansvetenskap”.

Vad är det då som är nytt med mansvetenskap? Vi har ju redan mansforskare och maskulinitetsstudier i Sverige och världen – räcker inte det? Problemet med den nuvarande mansforskningen är att den är en del av genusvetenskapen, och därmed en del av den feministiska ideologin. En forskning på män som utgår ifrån att män förtrycker kvinnor är inte en forskning som med öppet sinne kan intressera sig för vad det innebär att vara man.

Mansvetenskapen kommer att intressera sig för män och mansfrågor på ett tvärvetenskapligt sätt. Alltifrån sociologi, medicin, juridik och pedagogik till historia, psykologi, statsvetenskap och antropologi kan vara områden som bidrar med forskning till mansvetenskapen – för att ta några exempel. Syftet är helt enkelt att lära sig mer om män, utan att föra fram någon specifik ideologi (läs mer om syftet här).

Några av de kända namnen som är med och startar upp ”male studies” är Paul Nathanson och Katherine Young från det välrenommerade kanadensiska universitetet McGill, som skrivit en triologi om den utbredda misandrin i västvärlden. Även Christina Hoff Sommers som skrivit bl a The War Against Boys är en av dem som engagerar sig i det nystartade ämnet.

Än så länge finns ämnet bara i Nordamerika, men det finns goda möjligheter att mansvetenskapen sprider sig till andra kontinenter. Jag ställdet en specifik fråga om detta på webbkonferensen och intrycket jag fick var att det mer eller mindre redan var på gång att sprida sig till andra ställen. I början på oktober hålls den första årliga internationella konferensen – så man tänker röra sig snabbt från intention till handling.

mansvetenskap

 

17 kommentarer på “Mansvetenskap – en ny akademisk disciplin”

 1. Matte Matik skriver:

  Detta är väldigt positivt. Jag dristar mig till att våga se detta som ytterligare ett tecken på att pendeln har bytt riktning. Det har vänt!

 2. Pär.B skriver:

  Katherine Young och Paul Nathanssons klassiska verk ”Legalizing Misandry: From Public Shame to Systemic Discrimination Against Men (2006)” är ett måste. Kontentan är att det finns ett slags utbrett homofobi mot män.

  Jag har varit insatt i den amerikanska mansforskningen i flera år. Det var bl.a. den som påverkade skådespelaren Alec Baldwin till att börja tala om PAS (parent alienation syndrom), dvs. att barnet tar avstånd från den ene föräldren (nästan alltid fadern) eftersom den andre påverkar barnet till det. Det finns finfin forskning kring detta. Utan mansforskningen kommer vi att göra halt.

 3. Gonzo skriver:

  Ännu en fantastisk mamma.
  Ångervecka på barn?
  Jag blir inte förvånad om myndigheterna tar i från henne pojken pga försummelse och att hon dessutom slipper försörja honom.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6928339.ab

 4. Jonas P skriver:

  Ja, detta behövs onekligen. Kul att se att det rör på sig och att du går i bräschen Pelle. Idag var jag och skrev högskoleprovet och där är det såklart politisk korrekthet som gäller, speciellt i dem svenska texterna. Jag blev dock glatt överraskad när jag kom till den sista texten i den svenska läsförståelsen när jag såg att den hade rubriken ”Undervisning om män och maskuliniteter”.

  Glädjen bedarrade dock tämligen omgående. Texten är skriven av Helena Wahlström som är genusvetare från Uppsala. Det är en klassisk feministisk text som avfärdar biologi, utgår från att patriarkatet styr och vill samtidigt se genusvetanskap som en riktig vetenskap.

  Vi var runt 67 000 idag som tvingades läsa denna starkt ideologiska text som basunerade ut en massa gamla myter som inte håller varken vetenskapligt eller logiskt. Sedan var det dags att visa att man förstått vad Helena menade. Snacka om indoktrinering.

  Vill ni kika på artikeln finns den här, längst ner på sidan:

  https://www.studera.nu/download/18.3c965c9a12765ece129800016630/las.pdf

 5. Roger skriver:

  Oerhört bisarrt att ha en politisk text på högskoleprovet. Jag undrar om de på samma sätt skulle använda sig av moderaternas partiprogram eller motsv.

  Sedan är det ju beklämmande att hon ser ”mansforskning” som ett hot mot idén om att kvnnor är underordnade män. Hon känner dock en viss tröst i att det är feministiska män som håller i dagordningen där, men tycker att det är dåligt att de förhåller sig till anti-feministiska mansrörelser. Och det får givetvis inte finnas några tvivel om att en patriarkala ordningen inte är intakt.

  Ämnena var; Barn, omvård, fängelse, genus. Det märks att de arbetar hårt för att få upp resultatet för kvinnor.

  Pelle, det känns som detta vore värt ett blogg inlägg.

 6. Per Hagman skriver:

  .

  ”Mansvetenskap” vetenskap om männ.

  Ordet …ligger bra i munnen.

  /,

  Per Hagman

  Ur ett jämställdhets perspektiv kan uttrycket… Kvinnovetenskap.. , konkurrera ut
  marxism / feminism.

 7. [...] Pelle Billing skriver (som alltid lysande), om den gryende mansvetenskapen och länkar till de studier som kanadensiska Paul Nathanson och Katherine Young bedrivit i detta ämne. De är nu också delaktiga i att bygga upp en helt ny typ av mansforskning, ”male studies”, som inte är fastlåst i feministiska stereotyper och fördomar. Här kommer Billing säkert också att vara framträdande på den svenska sidan. Sverige tillhör ju de länder där feminismen har spårat ur som allra värst (och blivit en destruktiv, människofientlig ideologi). Det ser vi ju dagliga tecken på, inte minst i skolsystemen, familjerätterna och hur straff utdöms olika beroende på kön (detta har Ingrid Carlqvist också nyligen skrivit om). [...]

 8. Roger skriver:

  Var det någon som deltog i konferanserna och kan rapportera lite om vad som sades?

 9. [...] This post was mentioned on Twitter by Ester Pharasyn. Ester Pharasyn said: Amerikanska religionsvetare – http://en.wikipedia.org/wiki/Spreading_Misandry – startar nytt akademiskt ämne: http://tinyurl.com/y272ptl [...]

 10. Mycket intressant, Pelle. Ska bli spännande att se hur mansforskningen tas emot i Sverige!

  Verkligen bisarrt med den där texten på Högskoleprovet, men det säger allt om hur allenarådande statsfeminismen är.

 11. Erik skriver:

  Den där texten på högskoleprovet är ett stort skämt men hade jag skrivit högskoleprovet hade den varit till nytta för mig. Jag hade nämligen sparat tid på den genom att fylla i alla rätt utan att ens behöva läsa texten

  Så förutsägbar är genusvetenskapen att man inte behöver läsa texten för att med 100% säkerhet veta vad som står där.

 12. Lavazza skriver:

  Erik: Haha! Ja, det vore ett kul experiment att kolla hur många rätt man kan få på frågorna utan att läsa texten. Förmodligen (mycket) närmare 100 än 50 procent.

 13. Per hagman skriver:

  .
  Læser om vad Nathanson and Young tænker :

  —say that there is ”nothing new” about this mindset, ”only the names have changed.” [5] Nathanson and Young write ”misogyny, unlike misandry, has been carefully monitored, declared politically incorrect, and publicly excoriated.”[6] They argue that ”belief in the full humanity of men has been dangerously undermined by stereotypes based on ignorance and prejudice, just as that of Jews was.[7]
  They argue that men are stereotyped in various ways that dehumanize them, and that would be considered unacceptable if applied to other groups such as women and minorities.

  — Skrev med samma tema om mindset som ovan utalande från Nathanson / Young hær ovan …på Newsmill och blev då total censurerad av den kvinnliga redaktøren.

  — Temat var historisk demagogik… i dagens samhælle.

  —- Jæmførelsen var feminism / naionalsocialism.

  /.

  Per Hagman

  ..

 14. Erik skriver:

  Lavazza:

  Jag gjorde frågorna utan att läsa texten och jag fick alla rätt. Det enda som krävdes för att få alla rätt var att veta faktamässigt rätt svar och sedan välja det alternativ som var längst bort från rätt svar. Välkommen till tvärtomforskningens underbara värld. Ju mer förljuget och distansierat från verklighetens beskaffenhet ju säkrare det är vad de påstår. Detta i Foucaults anda där sanning är irrelevant och vetenskaplighet bedöms på graden upproriskhet.

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/04/10/svenska-universitetsvarlden-vetenskap-eller-personkult/

 15. [...] något etablerat forskningsfält som vill undersöka detta med mer öppna ögon. Möjligen kan mansvetenskap vara ett steg i rätt riktning, och det som även skulle behövas är en mindre ideologisk [...]

 16. [...] folk vad än man påstår som sant. Nu är detta på väg att ändras i och med skapandet av ett akademiskt fält där jämställdhet inte bara är en abstrakt känsla utan där konkreta fakta ställs mot eliternas påståenden att de faktiskt vill ha jämställdhet [...]

 17. Tommy Jonsson skriver:

  Mansvetenskap låter mycket vederhäftigt Pelle. Ska bli intressant att följa detta närmare. De övriga du namngett kan tydligen arbeta på statligt betald arbetstid.

Google