Mammorna bestämmer om föräldraledighet

26 april 2010, av Pelle Billing

Det pratas mycket om makt i jämställdhetsdebatten, och det är då männens materiella och ekonomiska makt som åsyftas. Själv brukar jag komplettera detta perspektiv med att säga att kvinnorna har överlevnadsmakten (eftersom männen sköter det som är farligt) och relationsmakten (eftersom kvinnorna bestämmer över barn och hem i de flesta fall).

studio-ett

Att kvinnorna bestämmer över barnen är något som kommer att tas upp i Studio Ett senare idag:

Det är fortfarande mammorna som bestämmer om papporna ska få vara föräldralediga och pappor är inte beredda att slåss för sin rätt att vara hemma. Det visar ny forskning som Anna-Lena Almqvist, lektor i socialt arbete vid Mälardalens högskola har gjort.

Mycket intressant att det görs sådan forskning och att den uppmärksammas i radio. I förlängningen är det oundvikligt att även den obelysta sidan av jämställdheten belyses, och det är den processen som håller på att bli mer och mer påtaglig i samhället.

Uppdatering: Läs även i DN.

 

18 kommentarer på “Mammorna bestämmer om föräldraledighet”

 1. Matte Matik skriver:

  Anna-Lena Almqvist är i pappers-DN idag. Jag har skrivit om artikeln här.

 2. AV skriver:

  Det är väl klart att killar inte tar strid i frågan. Den man som verkligen skulle sätta ner foten och kräva sina 6 månader FP trots att hon anser det som ”sin” ledighet lär mötas av en månads ”huvudvärk” eller surmulen tystnad. Finns ingen man med ett uns självbevarelsedrift som skulle ta den striden…
  Men se det är där i det patriarkala förtrycket ligger. Kvinnorna är så förtryckta av manliga strukturer att de VILL vara hemma med barnen. Får de bara en dos radikalfeministisk skolning, kommer de strax att se problemet från ett genusperspektiv och kräva att gå tillbaka till sitt undersköterskejobb och byta 40 vuxenblöjor per dag istället för 4 barnblöjor per dag, för 2000 mer i månaden.

 3. [...] övrigt, idag har Pelle Billing bloggat intressant om ny forskning som visar (inte förvånande) att det i hög utsträckning är mammorna [...]

 4. Gonzo skriver:

  AV

  risken är att män som börjar kräva 6 månaders föräldraledighet och mer tid och rätt till barnen, förlorar barnen.

  Visst finns det gott om kvinnor som gladeligen ser att pappan delar på rätten / ansvaret för barnen. Men det finns även kvinnor som kommer att göra allt för att bevara matriarkatet i hemmet.
  Skulle män sätta ner foten och ett ännu större kliv in i hemmet, kräva 6 månaders föräldraledighet, jämställda vårdnastvister, delat barnbidrag etc. Så kan jag garantera att vi kommer att få se en ökning av icest, misshandel anmälningar mot män. Kidnappningen av barn kommer också att öka.

 5. Obstinat skriver:

  ”Visst finns det gott om kvinnor som gladeligen ser att pappan delar på rätten / ansvaret för barnen.”

  Jag är inte så säker på det. Troligt är att många kvinnor vill att pappan skall ta större del av jobbet MEN att det skall göras på kvinnans och hennes kvinnliga bundsförvanters vis, dvs kvinnan behåller makten.

 6. katten skriver:

  Pelle

  Du har åtskilliga gånger skrutit med att det är männen som skapat civilisationen.
  Det är patetiskt så det förslår.

  En riktig civilisation kan vi uppnå först när både män och kvinnor tar praktiskt ansvar
  för människans avkomma. Vi har en bra bit dit.

 7. Obstinat skriver:

  En riktig civilisation kan vi uppnå först när både män och kvinnor har makt
  över människans avkomma….

 8. Musse Pig skriver:

  Ja, det är ju en av alla förvirrade tankar feministerna har, att kvinnor ska ha makten och männen bara ansvar. Gå och tvätta dig där bak, katten!

 9. Obstinat skriver:

  så är då lika många blöjbyten lika med makt?

  är då lika många fittor som kukar i börsbolagens styrelser makt?

  kan man ens mäta makt på ett generellt plan?

 10. katten skriver:

  Musse Pig

  Sådana avsiktliga misstolkningar som du gör är inte värda att bemöta. Jag har inte nämnt ett ord om makt. Men du känner dig tydligen mycket undertryckt. Stackars liten.

 11. Obstinat skriver:

  Vi män känner oss undertryckta. Vi har släppt in kvinnorna på våra revir, men kvinnorna vägrar ens erkänna att de har några egna revir.

 12. Obstinat skriver:

  Och feminismen gör det inte bättre genom att påstå att män förtrycker kvinnor etc

 13. Obstinat skriver:

  Om det bara handlade om lika mycket tid:

  Kvinnor förvärvsarbetar mycket färre timmar än män i genomsnitt…..

 14. AV skriver:

  katten: För att vända lite på ditt argument!
  Vi kan inte heller få ett jämställt samhälle så länge kvinnor inte tar sitt ansvar för att försörja familjen. Kvinnor arbetar oftare deltid och tar hand om familjen, medan mannen jobbar heltid och övertid för att få in kulor. När SCB nyligen räknade ihop både förvärvsarbete och hemarbete blev det lika mycket (män + en kvart) för båda könen. Och då var ”manliga” sysslor underrepresenterade.
  Våra yrkesval görs ofta långt innan vi får barn. Alla vet att det är en massa deltidstjänster inom vård och handels där kvinnor dominerar. Genom att välja sådan yrkesbana har man redan valt att arbeta deltid. Därmed tar de inte fullt ansvar för sin eller sin familjs framtida försörjning redan från början. För att få ekonomin att gå ihop måste de bli ihop med en heltidsarbetande man! Jag har åtskilliga gånger hört mina kvinnliga elever önska att de skall hitta en rik man att leva på. Jag har träffat kvinnor som tagit ett deltidsarbete för att få lite fickpengar, men i övrigt levt på mannens lön.

  F ö eftersom det klagas på att kvinnor måste anta manliga attribut för att stiga i graderna, männen har tolkningsföreträde på hur en chef skall vara etc, kan jag kontra med att inom hem och barn har kvinnor ett än större tolkningsföreträde. Vi män skall göra halva jobbet med disk, barn, städ och tvätt. Men på hennes vis (så här har mamma, morrmor osv vikt lakan i generationer) och efter hennes standard (småbarnshem skall se ut som en IKEA-kuliss). Samtidigt skall vi göra de där manliga sysslorna som att tapetsera, valla familjens skidor, måla om garaget och vårfixa bilen. Då lyser kvinnor ofta med sin frånvaro.

  Så du har helt rätt. Det är långt kvar till jämställdhet. Jag betvivlar inte att det finns en massa karlar som gott kunde tvätta mer, men det omvända gäller också. Sedär, horisonten fanns bortom nästippen!

 15. Psudonymen LRB skriver:

  Jag krävde och fick mina dagar men oj vilket tjut det blev och argument som att ”det ska bli kul att se hur du ska kunna amma” och det fattar väl vem som helst att det är mamman som ska vara hemma , du är dum innanför pannbenet om du tror att jag går med på det här . Skrev över 25 dar på mamman enbart av den orsaken att jag ville få slut på hennes bräkande . Idag slåss jag för min rätt till halva barnbidraget och eftersom vi inte längre bor under samma tak så får hon bräka hur mycke hon vill jag kommer inte att ge mej den här gången

 16. Urban skriver:

  Bakom många heltidsjobbande män finns en halvtidsjobbande kvinna som förväntar sig att bli försörjd. Det här problemet måste identifieras och upp till ytan.

 17. Lövet skriver:

  @Katten: ”Jag har inte nämnt ett ord om makt. Men du känner dig tydligen mycket undertryckt. Stackars liten”

  Låt se först en grav missuppfattning: Du skrev om ”ansvar” och det är ett axiom att makt och ansvar går hand i hand. Tar du ansvaret får du makten, tar du makten får du ansvaret.

  …sedan en rejäl dos kvinnlig härskarteknik, hur är det Katten har hankatterna i kvarteret blivit kastrerade eller varifrån kommer annars din frustration?
  (Ja det var en sådär snygg replik, men den talade med Katten på Kattors vis!)

Google