Jämställdhetsdebatten får underkänt

22 april 2010, av Pelle Billing

fallande-graf

SOM-institutet har undersökt hur många av svenskarna som rankar jämställdheten som en av de viktigaste samhällsfrågorna. Och det visar sig häpnadsväckande nog att endast två procent tycker att jämställdheten är viktig.

”Jämställdheten” i detta fall betyder alltså den jämställdhetsdebatt vi har i media, med könsmaktsordning, kvinnliga offer och 50/50-fördelning av män och kvinnor på alla arbetsplatser. Tyvärr är det så att ordet jämställdhet i samhällsdebatten blivit synonymt med denna typ av retorik.

Så vad kan vi lära oss av SOM-institutets undersökning? Jo, att människor fått nog av rådande jämställdhetsdebatt, och att ingen kommer att bry sig om könsfrågorna förräns det kommer in fräscha perspektiv i debatten. Vi har nått en återvändsgränd, och frågan är när politiker och media ska inse detta?

(Tack för tipset, Erik).

 

17 kommentarer på “Jämställdhetsdebatten får underkänt”

 1. Urban skriver:

  Ja, vi står och väger just nu det är ju helt uppenbart.

  Nu måste bara de här frågorna upp på den politiska nivån; något som kan bli problematiskt med tanke på vilka mähän till män som svensk riksdag består av.

  De närmaste åren blir turbulenta, spännande och jävligt roliga :-)

 2. Mattias skriver:

  Jag har tyvärr en mer svart framtidsbild. Jag tror att ”de” redan har genomsyrat alltför många nyckel- och makt-positioner. Jag tror att vi vuxna som för den här debatten inte har förstått hur illa det är på barn- och tonårs-nivå. Jag tror vi de närmaste åren, alldeles oavsett vem som ”vinner”, kommer få se tragiska och ibland farliga konsekvenser – främst bland de unga männen. Jag tror att det dessutom, oavsett vart vinden blåser i debatten, kommer ta många år innan de inbitna inom barn-, skola- och rättsväsendet är borta.

  :(

 3. JD skriver:

  Så länge som det finns ett belöningssystem i feministiskt tänkande så lär inte några förändringar ske som gagnar jämställdheten.
  (Behöver väl inte ens gå närmare in på det?)

 4. Christina Nauckhoff skriver:

  Men, Pelle, det här är väl inte , hoppas jag, en argumentering typ hur Fan läser Bibeln? Ursula Berges ock Lena Ags reflektioner i artikeln du hänvisar till, verkar inte hurra för mindre feminism, men däremot konstatera att jämställdheten ( med kvinnors vardag , bl a, i fokus) inte står högt på agendan just nu . Att så är fallet känns inte ett dugg nytt och fräscht! Snarare urgammalt.

 5. Obstinat skriver:

  Jag tror helt enkelt folk fattar att ”jämställdhet” är ett ovanifrån uppfunnet begrepp som inte handlar om att göra människor lyckligare utan om att förse samhället med ett överflöd av lydig ambitiös arbetskraft, kvinnor….

 6. Obstinat skriver:

  Gäller alliansen.

  Den rödgröna totalitära skaran vill införa Matriarkat.

 7. Obstinat skriver:

  Och jag tror det är här problemet ligger: Många människor hatar starka män. Det gäller både kvinnor och män. Starka kvinnor ses som något nytt och fräscht. Inger naiva människor hopp om en bättre värld. De tror (eller hoppas…) inte att kvinnor korrumperas av makt…

 8. Oblat skriver:

  ”Den rödgröna totalitära skaran vill införa Matriarkat.”

  Det har vi redan.

 9. Obstinat skriver:

  Det har du rätt i, lagarna är stiftade av rödgröna regeringar, alliansen har inte haft stake att rätta till detta.

 10. katten skriver:

  Obstinat

  Vad är det som är bra med ”starka män”? Kan du ge exempel på sådana och
  förklara vad de har gjort för gott

 11. Obstinat skriver:

  om du först ger exempel på vad som är bra med starka individer

 12. katten skriver:

  Obstinat

  Du vet alltså inte vad du pratar om? Vad du har i tankarna när du talar om just
  starka män?

 13. Obstinat skriver:

  Att många hatar starka män är ett faktum. Varför ligger det på mig att bevisa att starka män har gjort gott? Varför skall vi tro att starka kvinnor skall göra mer gott?

 14. Obstinat skriver:

  dvs, är problemet starka individer eller är problemet att starka individer har snopp och inte snippa?

 15. Obstinat skriver:

  Här brukar det flumma ut i tårdrypande tal om rättvisa. ”strukturer”, you name it.

  Men in the real world är det money talks, bullshit walks

  So girls, go for the money

  and boys, go for the looks,,,

 16. Ola Normann skriver:

  Katten:
  Mener du at vi får et bedre samfunn hvis det består av svake menn?
  Jeg er ikke redd for sterke kvinner, men jeg er redd for svake menn.

 17. Roger skriver:

  Ja, svaga män som Kapten klänning, Göran Lindberg m.fl. Det är bara att inse att ingen man med en sund självkänsla blir en radikalfeministisk (dvs manshatande) man. Den typ av psykiska problem som leder till så stort självförakt att man anammar en sådan hatfilosofi; leder sannolikt förr eller senare till allvarliga konsekvenser för honom eller hans omgivning.
  Så jag håller med dig Ola, är det något som är skrämmande så är det svaga män.

Google