Högskoleprovet tar upp maskulinitet

13 april 2010, av Pelle Billing

hogskoleprovet

I det senaste Högskoleprovet som gick av stapeln nu i lördags, fanns det ett avsnitt under läsförståelsen som handlade om ”Undervisning om män och maskuliniteter”. I denna text skriver Helena Wahlström om den profeministiska undervisning om maskulinitetens konstruktion som bedrivs inom ramen för ämnet genusvetenskap.

Även om det är bra att det finns ett intresse för män och mäns situation, är det tråkigt att synen på män är så negativ:

De [dvs kurser om maskulinitet och män] kan även belysa återkommande inslag i manlighetens konstruktion, som till exempel självkontroll, kontroll över andra, våld, makthierarkier och känslor av berättigande, och ställa frågor om hur dessa aspekter av manligheten uppmuntras eller bestraff as inom olika kulturer.

Det är även tråkigt att denna endimensionella bild av män sprids till alla som skriver högskoleprovet. Uppenbarligen anses genusvetenskapen vara en auktoritet när det gäller att kunna uttala sig om män och maskulinitet.

Det talas inte om att det i manligheten alltid ingått att man ska offra sig för sin partner, sin familj och sitt land, eller att män byggt upp större delen av vår civilisation – ofta med livet som insats.

Det finns en fram- och en baksida med både manlighet och kvinnlighet, och det är synd att det inte finns något etablerat forskningsfält som vill undersöka detta med mer öppna ögon. Möjligen kan mansvetenskap vara ett steg i rätt riktning, och det som även skulle behövas är en mindre ideologisk kvinnovetenskap (än den som nu är invävd i genusvetenskapen).

Tack för tipset, Jonas.

 

19 kommentarer på “Högskoleprovet tar upp maskulinitet”

 1. Musse Pig skriver:

  Det är en systematisk nedvärdering av män. Inte bara av sk manlighet utan det handlar om att lära ut att alltid tolka mäns beteende negativt. Det är systematisk mobbning av män. De enskilda männen ska ta åt sig och försöka vara till lags, men hur de än gör så får man kritik. Det är så mobbning och förstörande av självförtroende, egenvärde, självbild mm går till. Tänk att vår stat och massmedia deltar i detta spel! Mobbning är vanligast förekommande inom kvinnodominerade yrken. Jag skulle tro att (bortsett från det systematiska våldet mot män som den feministiska mobbning består av) så är mobbning kvinnor emellan det vanligaste våldet i samhället. Mobbning bör ses som våld likvärdigt med fysiskt våld. Feminster är äckliga kryp!

 2. Orion skriver:

  Intressant att det varje år ingår en text om genusvetenskap i högskoleprovets läsförståelsetexter, vem är det som gör provet egentligen?

 3. Musse Pig skriver:

  Kanske provets författare ville skapa mer lika resultat mellan män och kvinnor genom att lägga in diskriminerande, könsrasistiska påståenden i texten. Naturligtvis verkade den störande för de flesta män som kanske förlorade värdefull tid på påståendenas efterverkningar. Jmf om en invandrare skulle möta samma påståenden om invandrare i texten. Han/hon skulle väl överväga att bojkotta testet och om han/hon ändå bestämmer sig för att fullfölja så har han/hon förlorat åtskilliga poäng pga förlorad tid. Kanske funkade bra? Någon som var där och blev utsatt?

 4. Joel Bergqvist skriver:

  Skulle vara intressant att se följande formulering i ett högskoleprov och se reaktionerna:

  ”De [dvs kurser om islam och invandrare] kan även belysa återkommande inslag i invandrares konstruktion, som till exempel självkontroll, kontroll över andra, våld, makthierarkier och känslor av berättigande, och ställa frågor om hur dessa aspekter av islam uppmuntras eller bestraff as inom olika kulturer.”

 5. Anders B Westin skriver:

  Det allra tråkigaste är att det finns en sk vetenskapsgren som tillåts vara icke vetenskaplig.
  Fråga en socialkonstruktivist vad evolutionen har hållit på med de senast 65 miljoner åren.
  Har de inge svar. Lyssna inte.

 6. Per hagman skriver:

  ,

  ”…ofta med livet som insats..”

  .
  Sitter hær med Knut Ørjasæter i Moss o fikar.
  Knut ær forfatter och journalist och skriver om hur skamligt den Norska staten har behandlat djupdykarna i Nordsjøn.
  Dessa mænn har under sina arbeten drabbats av livslånga handikapp tfa olika former av dykrelaterade sjukdomar.
  Mænnen …som arbetat under extrema førhållande och starkt bidragit till den Norska olje rikedomen blir int ens rudimentært omhændertaga av det norska systemet.
  Øverdødligheten ….før dessa mænn ær signifikant.
  Sjælvmords statistiken… bland desa mænn ær håresande.

  /.

  Per Hagman

 7. Gonzo skriver:

  Tänk om det var män som blev våldtagna
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6946801.ab

 8. Komplex skriver:

  Vilken skyddad verkstad dessa genusvetare verkar leva i, och vilken märklig självbild de har.

  ”I Sverige är Rigmor Robèrts och Marianne Ahrnes film Gott om pojkar, ont om män? ett exempel på en populär ”text” som befäster stereotyper om könens absoluta skillnad. Dessa populära utsagor har svag eller ingen vetenskaplig underbyggnad.”

  Man önskar man kunde skratta åt eländet.

  Men artikeln väcker många tankar. Att de definierar sina kunskaper utifrån andras s.k. fördomar. Alla kunskaper relateras till andras okunskap och potentiella motsättningar. Om jag verkligen hävdade att jag genom min egen forskning lärt mig något skulle jag agera för att sprida den kunskapen och istället för att spekulera i att andra lär komma fram till motsatta resultat genom sin forskning.

 9. vmm skriver:

  Enligt någon artikel nyligen så är provresultaten ojämna könsmässigt. Män får högre poäng. Därför valde man för några år sedan att sluta skriva texter som handlar om sport, eftersom män (anses) ha större kunskaper inom sport. Likförbannat har män högre resultat. Kanske är det här att man lägger in texter om feminism ett annat sätt att försöka få mer jämnt provresultat eftersom kvinnor förmodligen har större vana att läsa genusrelaterade texter.

  Bara en teori.

 10. [...] som försöker utmåla våld som nåt enormt vanligt bland män hittar man inte bara i massmedia. Pelle Billing berättar man t o m i högskoleprovet lyckades pressa in detta negativa, fördomsfulla och nedvärderande [...]

 11. Robert skriver:

  Bara ytterligare ett tecken på de likheter som finns mellan Sverige och DDR. Politrukerna och grindvakterna finns överallt.

 12. JD skriver:

  Varför känns det nästan som att det är lika bra ge upp kampen mot dessa förutfattade stereotyper för att istället leva in i rollen som våldsverkare, kvinnomisshandlare och maktutövare.

  Då skulle man i alla fall slippa bli ifrågasatt!

 13. JD skriver:

  En tanke bara…

  Kan det tom vara så att kvinnor VILL att män ska vara våldsmän, maktutövare osv för att kunna förstärka sin egen roll som oskyldiga och oskuldsfulla prinsessor som behöver förståelse och skydd av den vite riddaren?
  Kvinnor indoktrineras ju i rollen som söt oskyldig prinsessa redan innan hon har lärt sig krypa med normer för hur en flicka ska klä sig, tala och uppföra sig för att passa in.
  Det finns tom forskare som tror att kvinnor ljuger både bättre och oftare än män just pga de under uppväxten har lärt sig att dölja sitt sanna jag. (Flickor fiser inte!)

  Vad händer med en människa som hela livet måste leva in i rollen som oskyldig och värnlös?
  En effekt skulle mycket väl kunna vara att personen väljer att anpassa omgivningen efter bilden av sig själv istället för att försöka ändra på sin egen inlärda karaktärsroll.
  Redan i sagans värld beskrivs kvinnan som den varelse som behöver skydd från sin omgivning medans mannen alltid är beskyddaren.

  Kan det vara så att varje man försöker applicera rollen som den vite riddaren på sig själv samtidigt som kvinnorna pekar ut alla män som ett ont kollektiv som de måste skyddas ifrån. För det kan ju bara finnas EN vit riddare.. I alla fall enligt sagorna…

 14. Erik skriver:

  JD:

  ”Kan det tom vara så att kvinnor VILL att män ska vara våldsmän, maktutövare osv för att kunna förstärka sin egen roll som oskyldiga och oskuldsfulla prinsessor som behöver förståelse och skydd av den vite riddaren?”

  Nej, det är såklart bekvämt för tjejer att ha den rollen men det är knappast troligt de lägger nån vilja i det. Däremot kan det mycket väl vara så att feminister vill män skall vara de där sakerna för att få känna sig betydelsefulla.

  ”Det finns tom forskare som tror att kvinnor ljuger både bättre och oftare än män just pga de under uppväxten har lärt sig att dölja sitt sanna jag.”

  Ja och det är ju bara ren bullshit! Sol och vårar-killar kan lura skjortan av vem som helst, snarare så behöver kvinnor inte vara så bra på att ljuga om de har utseendet för sig. Men de värsta mytomanerna i världen har ju varit killar. Titta bara på snubben som ljög ihop en historia om Howard Hughes. Vilken kvinnan har nått den graden av lögnskicklighet?

  ”Kan det vara så att varje man försöker applicera rollen som den vite riddaren på sig själv samtidigt som kvinnorna pekar ut alla män som ett ont kollektiv som de måste skyddas ifrån.”

  Nej, snarare så är det feministerna som pekar ut män som ett ont kollektiv. Kvinnorna i allmänhet måste konstant matas med info om hur onda män är så de inte glömmar bort vilken åsikt de skall ha. Normalt har kvinnor de åsikterna enbart när det just tagit slut i deras relationer.

 15. JD skriver:

  Erik: Som du säkert förstår så skrev jag inte kommentaren som en bestämd uppfattning utan endast som ren en filosofisk tankegång.
  Tror det kan behövas ibland då de allra flesta har klara bestämda uppfattningar om hur allt ligger till då det gäller könsskillnader/likheter.

  En annan tanke är hur det är möjligt att seriemördare och andra våldsbrottslingar får väldigt mycket beundrarpost från olika kvinnor.
  Det skulle ju tom kunna stödja teorin…

 16. Obstinat skriver:

  Fenomenet med att kvinnor söker kontakt med fängslade kända (vålds-)brottslingar är väldigt intressant.

  Jag har en teori: dessa kvinnor vill ha kravlöst sex med en maskulin man utan att drabbas av de nackdelar som detta vanligtvis medför.

  Mannen sitter bakom galler. Mannen törstar efter sex och närhet. Kvinnan kan gå när hon fått nog. Mannen sitter där han sitter…

 17. Erik skriver:

  JD:

  ”En annan tanke är hur det är möjligt att seriemördare och andra våldsbrottslingar får väldigt mycket beundrarpost från olika kvinnor.
  Det skulle ju tom kunna stödja teorin…”

  Anledningen brottslingar i fängelset får kvinnliga beundrare är samma som anledningen brottslingar i det fria får kvinnliga beundrare, Läs polisens rapport om hur kvinnor söker sig till de laglösa MC-gängen. Trots att det finns tio gånger fler lagliga MC-klubbar för den som är intresserad av bikers gissa vilka klubbar MC intresserade kvinnor söker sig till.

  En stor mängd unga kvinnor dras generellt till killar som har egenskaperna ”farlig” ”tuff” och ”risktagande” och ”står ut i mängden”

 18. Lavazza skriver:

  Jag har skrivit ut provet och ska se om jag kan besvara frågorna utan att läsa texten. Det borde gå bra.

 19. Lavazza skriver:

  3 rätt av 4. Jag gissade fel på favoritfloskeln i fråga 19.

Google