HIV-spridning och kön

16 april 2010, av Pelle Billing

När det gäller HIV-epidemin i Afrika söder om Sahara får man ofta höra att det är män som sprider smittan genom att gå till prostituerade eller genom att vara otrogna. Denna bild nyanseras emellertid i (den starkt feministiska) tidningen Arbetaren:

Men det finns en risk med att fokusera på individuella mäns attityder och beteenden. Det leder lätt till ett upprätthållande av stereotypa bilder av både män och kvinnor, vilket kan få förödande konsekvenser.
– Ett belysande exempel är när man antar att det är män i heterosexuella förhållanden som smittar sin partner. I fyra av elva länder i Afrika söder om Sahara är det kvinnor som för med sig smittan in i relationen, säger Jerker Edström.

Lite förvånande att just Arbetaren skulle ta in detta citat, men icke desto mindre är det glädjande att korrekta fakta börjar spridas.

Inte nog med att man tar upp viktiga fakta, man antyder även att man inte kan dra negativa slutsatser om män som kollektiv, för att det finns enstaka män som beter sig på ett negativt sätt. Män är som bekant den sista gruppen i samhället som man får göra svepande generaliseringar om utifrån det ett fåtal individer gör, medan detta förfarande anses som diskriminering om man gör det om kvinnor eller specifika etniska grupper.

hiv-info

 

2 kommentarer på “HIV-spridning och kön”

  1. Pär Ström skriver:

    Jag har länge varit skeptisk till medias skuldbeläggning av män för HIV-spridningen i tredje världen. Man måste ha den utgångspunkten – när man hör något negativt om män som grupp är sannolikheten stor att det rör sig om feministiska lögner – eller åtminstone feministiska överdrifter/halvsanningar.

  2. geson skriver:

    i tredje världen skuldbelägger man kvinnan för AIDS, på universitet/skola får man lära sig från statistik/forskning att en kvinna som har sex med mer än 1 man i sitt liv har en 90% chans att automatiskt få aids. en man kan ha sex med hur många kvinnor han vill utan att smittorisken ökar. (från en muslimsk student i förenade arab emiraten jag talade med, dock blev han lite småsur när jag sa att jag inte kunde sluta skratta åt det)

Google