Gärningskvinnor

06 april 2010, av Pelle Billing

Elisabet Höglund skriver idag en strålande artikel i Aftonbladet om hur kvinnor och män behandlas olika av våra domstolar:

Kvinnor slipper ta ansvar för sina brott

Jämställdhet kan endast existera om alla individer är lika inför lagen. Att ha olika lagstiftning mellan könen, eller olika praxis i hur vi dömer, är omöjligt att kombinera med ett jämställt samhälle.

(Tack för tipset, Carina och Mattias!)

 

9 kommentarer på “Gärningskvinnor”

 1. Roger skriver:

  Synen på annika östberg som offer tillhör den här kategorin av iaktagelser med. Slänger ut det här och ser vad det blir av det.

 2. Mia skriver:

  I just det fallet som tas upp i artikeln så vet jag inte. Och jag litar på att domstolen gjort rätt bedömnning. Det kan ju faktiskt vara så att kvinnan varit under stark påverkan av pastorn vilket jag inte håller för otroligt.

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article1289352.ab?service=print

  I Stureby mordet resonerade man ju så, när både killen och tjejen dömdes till lika långa straff trots att det faktiskt var han som dödat Therese. Och det med all säkerhet med vetskap om att det finns individer som kan påverka andra på ett sätt som man inte trodde var möjligt. Och i fallet med Therese så har vad jag förstår inte killen överklagat heller utan detta är nog något han får leva med, dvs det är inte omöjligt att även han på ett sätt är ett ”offer” (jo jag vet att detta kan verka stötande för vissa).

  Men naturligtvis lika straff för lika brott, som lika lön för lika arbete :)
  Men då gärna också med någon forskning som visar på detta och i vilken omfattning det isf är ojämställt.

 3. Gonzo skriver:

  I stureby fick mördaren samma straff som hon som anstiftade och drev på mordet.
  I Knutby fick mördaren betydligt lägre straff än han som anstiftade och drev på mordet.

  Borde inte killen i Stureby få lägre straff än tjejen? Han var ju påverkad av henne, det var hon som, likt Helge Fossmo krävde ett mord.

  Jag har väldigt svårt att tro att barnflickan skulle vara sjuk. Om hon vore man så skulle hon också fått skaka galler på livstid.
  Anna Linds mördare åkte in på livstid, trotts att han har psykiska problem och varit i kontakt med psykvården.

  Jag kommer i håg att jag läste en artikel i en tidning där någon ”expert” påstod att Anna Linds mördare visade mer tecken på psykisk sjukdom än barnflickan.

 4. Per hagman skriver:

  ..

  Jupp.

  ”Media” børjar ta intryck av den disskusion som førs på nætet kring kritiken av feminism og av jæmstælldhets innebørden.

  Ovan inte så konstigt egentligen , då det int tidigare funnits någon samlad relevant saklig konstruktiv mening , i temat.

  Førstår jag utvecklingen rætt , så økar den i samhællet enkle individens intresse før jæmstælldhetsfrågor / mænns førutsættningar , varfør media framtidsvis kommer att mer återspegla mænns førutsættningar och tillkorta kommande.

  Før Uppsala universitet har rekationer kommit på att universitet ræknas som genus infekterat , æven internationellt , och blivanda studenter ser med skepsis på eventuella studier vid universitet.
  Uppsala univesitet børjar få ett dårligt ryckte och ræknas som mindre vetenskapligt.

  /.

  Per Hagman

  .

 5. JD skriver:

  Att kvinnor får mildare straff för samma brott är känt och väl dokumenterat.
  Att samma situation råder då ord står mot ord i t.ex våldtäktsmål går dock inte att dokumentera eller bevisa på samma sätt. Vi kan bara anta att ett åtal som väl gått upp i rätten gynnar kvinnan som målsägande (förmodat offer) minst lika mycket som de gynnas då de själva har rollen som tilltalad (gärningskvinna)
  I de fall där kvinnan har avslöjats med att ljuga så tas de inte alltid på allvar.
  En allvarlig situation!

 6. anders skriver:

  Påverkbarheten av både enskilda individer samt grupper är väl sedan länge känt.

 7. Adam Weisshaupt skriver:

  Den 26:e April så genomförs en genusträff i Malmö på the Bishops finger kl 18:30, meddela mig om Ni kommer att närvara. matslind72@hotmail. com
  Rätt adress meddelas när Ni mailat mig.

 8. Maria skriver:

  Det som talade mot att Sara Svensson var psykiskt sjuk vid tillfället för mordet var att hon hade ansökt om och skulle börja på ett jobb som vårdbiträde. Är man riktigt illa däran så klarar man inte av ett jobb, men hon hade de planerna och hade uppenbarligen bedömts som lämplig. Hon var också mycket målmedveten och klarade av förberedelserna inför mordet och att genomföra det. Så nog är hon en gärningskvinna. Dock så får jag hålla med rätten om att hon var kraftigt påverkad av Helge Fossmo, både emotionellt och tankemässigt, så till den grad att hennes morsarv smälte som snö i solsken när Helge behövde hjälp. Jag är böjd att tro att hon inte är psykiskt sjuk och då ska hon väl inte heller sitta på rättspsyk? Hon har ändå varit där en hel del år nu, men visst har hon kommit lindrigare undan än Helge. Fast jag kan inte tycka så särskilt synd om honom heller. Jag är övertygad om att han hade räknat ut att det var HAN som skulle komma lindrigare undan om det inte var han som höll i vapnet. Jag tror också att han var inblandad i första hustruns död, och de verkliga offren där är hustruns föräldrar som både mist sin dotter, ett andra barn som förmodligen dog av sorgen och så barnbarnen som väl bor hos Helge Fossmos syster nu.
  När det gäller Annika Östberg så har hon uthärdat sitt straff till skillnad från pojkvännen som hängde sig i häktet. Det är svårt att veta om straffet hade blivit annorlunda för AÖ om han inte hade valt denna utväg, men lite känns det som om hon också straffas för hans gärningar. AÖ har tagit fullt ansvar för sina brott och har suttit 28 år i amerikanskt kvinnofängelse. Det är knappast hennes eget fel om hon har utmålats som offer och det var knappast något varmt välkomnande hon fick när hon äntligen överfördes till Sverige och en humanare kriminalvård. Det var skrämmande att läsa så många empatilösa kommentarer om denna kvinna som mer än väl avtjänat sitt straff.
  Generellt sett så har ändå kvinnor stora fördelar i rättsväsendet. Falska anklagelser bestraffas inte i någon nämnvärd utsträckning och kvinnors trovärdighet i sexualbrottsmål t.ex. bedöms oftast högre än mannens. Kvinnor får också straffrabbat när det gäller t.ex.egenmäktighet med barn.

 9. Mia skriver:

  Gonzo

  Nu jämförde jag inte fallen på det sätte och det tycker jag inte heller att man kan göra. Och min poäng var att just det fallet kanske inte är det bästa att hänvisa till om man vill peka på ojämställd rättvisa. Jag betvivlar det alltså inte utan tror bara att det vore bättre vore om man tog mindre spektakulära och mer ”normala” brott/straff, Och allra bäst vore det som sagt om man även presenterade studier/forskning som styrker det man vill visa på.

Google