Forskning omkullkastar kvoteringstanken

07 april 2010, av Pelle Billing

Flera av de politiska partierna har hotat lovat att de ska införa en lag om kvotering till bolagsstyrelser efter valet. Om de rödgröna vinner valet blir det med all sannolikhet en sådan lag, och om alliansen vinner så finns det en viss sannolikhet att ny lagstiftning tillkommer.

Själv brukar jag alltid hävda att kvoteringsivern bygger på ett förvirrat sätt att resonera kring karriär och chefsskap, då man glömmer att ta hänsyn till att om fler män siktar mot toppen i näringslivet då blir det fler män i styrelserna. Det viktiga är att alla individer har samma chans att nå till toppen, inte att vi har en viss könsfördelning.

kvinnlig-chef

Ny forskning från Nyckeltalsinstitutet visar nu att kvoteringsmotståndarna har rätt, och kvoteringsivrarna fel. Enligt den forskning som Bino Catasús presenterar för SvD så kommer vi redan år 2014 – om endast 4 år – ha en situation där antalet kvinnliga och manliga chefer i samhället motsvarar antalet kvinnor och män som förvärvsarbetar. Dvs om det är 60 procent män på en arbetsplats så är 60 procent av cheferna män, och om det är 70 procent kvinnor är 70 procent av cheferna kvinnor.

Precis som forskningen jag kommenterade igår, mäter inte denna forskning vilken ambition, drivkraft eller prestation de anställda har. Siffrorna är således rent statistiska och ger inte hela sanningen. Men det som däremot framgår med all önsvärd tydlighet är att antalet kvinnliga chefer i samhället ökar i rasande takt, och detta talar emot det s k glastaket samt får politikernas symbolfråga (kvotering) att framstå som ur fas med tiden.

SvD-artikeln innehåller sedan en del felaktiga åsikter om löneskillnader mellan könen och annat, men detta är inte något som ingår i den presenterade forskningen, utan är endast ett upprepande av den okunskap som råder på detta område.

Hur ser då forskaren Bino Catasús på framtiden vad gäller ökningstakten av kvinnliga chefer?

–Majoriteten av de som utbildar sig på universiteten är kvinnor, tjejer har ofta bättre betyg i skolan och därmed större chans att komma in i arbetslivet. Det talar det för att den här siffran kommer att fortsätta öka.

Här slutar sedan artikeln. Man nämner inte att om fyra år, då det med all sannolikhet finns jämt fördelade proportioner av manliga och kvinnliga chefer, kommer det att ha vällt ut massa kullar med välutbildade unga kvinnor och outbildade unga män. Risken är alltså överhängande att vi då får en kvinnlig övervikt bland cheferna, som endast kommer att accelerera de följande 10-20 åren.

Mer: Se även Expressen och Aftonbladet. Tack för tipset Mattias!

 

10 kommentarer på “Forskning omkullkastar kvoteringstanken”

 1. Mattias skriver:

  Blir ”spännande” att se hur kvoteringslagen, om en sådan kommer till, ser ut. Kommer den prata om jämn fördelning eller utformas enligt ”minst 50 % kvinnor”-principen…

 2. Anders B Westin skriver:

  Hoppas det går fortare. Med byråkratiseringskulturen i åtanke så kan vi väl tillsätta mängder med nya kvinnliga chefer.
  Då kanske vi kan få lite lugn och ro med våra liv. Kanske kan man då slippa alla bittra damer som ständigt fokuserar könsmätning. Mätetalet är andelen chefsindivider.

  Blir det tyst sen när det är 50/50 % eller är det något mer som måste ordnas för att de bittra skall bli nöjda.

 3. Olof skriver:

  Det går säkert att se att bland de högsta cheferna är det en övervikt av män, så nog kommer dom att ha saker att klaga på. Är det något vi ska vara säkra på är det att det aldrig kommer att slutas gnälla.

 4. Erik skriver:

  Anders B Westin:

  ”Då kanske vi kan få lite lugn och ro med våra liv.”

  Säg att du inte tror på det där, snälla! Har du testat att lösa ett problem åt en kvinna nån gång? Blev det lugn och ro för dig eller var det något annat problem hon hade?

  Den dag feminismen uppnår sina nuvarande mål så kommer den att hitta på nya det hoppas jag alla som diskuterar här begriper utifrån det faktum den per definition gjort detta flera gånger.

  När den uppnått de kommunistiska rättviseidealen så kommer den att ha nåt annat att klaga på.

 5. Ola Jennebrink skriver:

  Kommer de att gå vidare och vilja bli inkvoterade som VD? Varför inte? Och varför bara i privata företag i AB-form? Hälften av arbetsledarna i enskilda firmor också kanske? Nej jag tror inte det. Att sitta i styrelsen på ett stort AB kan de tänka sig göra, för då tar de bara rygg på männen och kvitterar ut arvodet. Eftersom de är inkvoterade blir de svåra att ersätta och kan lugnt sitta kvar. Som VD måste de jobba och ta ansvar och samma sak om de vill bli arbetsledare i enskilda företag. Nej,det blir nog bara styrelseuppdrag och sedan om några år så har Genusvansinnet blåst över.

 6. Camilla skriver:

  Att dela upp så det ska finnas lika många kvinnor som män (oavsett yrke) tycker jag är en ganska fånig tanke. Visst, alla ska ha samma chans till ett jobb men viktigaste är ju ändock att det är rätt kvinna/man på platsen. Den som har de bästa meriterna, kunskaperna, utbildningarna ska ha jobbet oavsett kön.

 7. Oh The Irony! skriver:

  Har också skrivit på ämnet alldeles nyligen, om än om DN. Du fick en länkning, Pelle, så tack för en (som vanligt) bra artikel!

 8. Erik skriver:

  Camilla:

  Det är ju inte oavsett yrke feminister vill ha delning det är ju enbart de yrken som de själva anser relevanta för makt och status det gäller.

 9. [...] Pelle Billing bloggade nyligen om forskning som visar att andelen kvinnliga chefer i Sverige ökar med rasande fart. Så [...]

 10. Erik skriver:

  För de kvinnor som är vana med denna makt och tar den för givet kan det blir en chock att ställas inför en av de män där kombinationen status/självförtroende gör han vet det inte stämmer. Se filmen nedan.

  http://www.youtube.com/watch?v=IU_3b2_33vI

  Hur kommer det sig att Rogan vågar visa denna ryggrad när de flesta män inte gör det? Svar: För han är inte ensam. Pär Ström är ensam, kan ni se varför det är en dålig ide att dumpa allt på Pär Ström eller denna sida? Ni måste prata med varandra och sluta vara så ensamma. Det där ”bastusnacket” som ni enligt feminismen redan gör? Ni måste BÖRJA göra det på riktigt.

  Om ni tror de flesta män vill leva i en feministisk diktatur så fine, men vad gör ni då här? Väntar ni på att websajten skall bli olaglig och alla som besöker den åtalas? Om ni tror de flesta män inte vill det utan föredrar nån form av jämställdhet (enligt vad ordet betyder, inte enligt vad Borgström anser) måste ni börja prata med män i er omgivning. Och även prata med minoriteten kvinnor som faktiskt är trötta på feministiska diktatorsfasoner.

  Pär Ström kan inte ta fajten, Du själv kan inte ta fajten. Feminismens ursäkt för att få vara en förtryckarmekanism är att ni redan går runt i grupper av män som konspirerar för att sätta kvinnor i kedjor vid spisen

  Och det här VET NI redan, ni pratar bara inte högt om det.

  Vad jag säger är att anledningen ni blir förtryckta är att ni inte alls går runt i grupper konspirerar. Så ni måste BILDA den sorts grupper som feminismen skapats för att hantera. Fast givetvis inte med syftet att sätta kvinnor i kedjor vid spisen eller liknande idiotier utan med syftet att människor av bägge kön skall behandlas som människor av alla skattebetalade institutioner.

  Om en person har ett skattebetalat jobb, då skall han rimligen inte lägga det jobbet på enbart kvinnor. Då tjänar han inte landet utan bara halva landet. Den halva han personligen känner för att tjäna (då är det inte jobb utan fritid). Det är ungefär som om du har ett arbete där du skall ringa och presentera en vara men du skiter i hälften av samtalen för de är inte lika roliga personer att prata med.

  Som sagt, ni måste våga börja prata med varandra istället för dumpa allt på Pär Ström, Pelle Billing och de andra som skriver om ämnet. Ni måste prata med andra män (och de kvinnor som är insatta)

Google