Finland åtalar för omskärelse

14 april 2010, av Pelle Billing

pojke

Det verkar som att Finland har en hårdare linje än Sverige vad gäller omskärelse av omyndiga pojkar, samtidigt som man har en något oklar lagstiftning.

En mamma i Finland har dömts till 40 dagsböter (500 euro) för omskärelse av sin 6 månader gamla son. Omskärelsen utfördes inte av läkare och enligt domstolen fanns det inte godtagbara skäl att utföra omskärelsen.

Högsta Domstolen i Finland har tidigare slagit fast att omskärelse av pojkar ska betraktas som misshandel. Samtidigt har det funnits en önskan från social- och hälsovårdsministeriet att tillåta rituell omskärelse av pojkar så länge den utförs av en legitimerad läkare. Men en sådan lag har inte kunnat genomföras då Läkarförbundet har kämpat emot.

– Rättsläget är ännu oklart kring manlig omskärelse i Finland, säger Janneke Johansson på Förbundet för mänskliga rättigheter.

Vad gäller mamman som dömts till dagsböter i Helsingborgs tingsrätt vill åklagaren att ärendet drivs vidare till hovrätten, eftersom hon anser att det rör sig om grov misshandel. I ett annat fall riskerar föräldrarna 1,5 års fängelse för grov misshandel.

Min egen åsikt är att endast medicinskt motiverad omskärelse ska vara tillåten. Pojkar har lika stor rätt som flickor till sin kroppsliga integritet, och därmed behövs det ny lagstiftning i Sverige.

 

7 kommentarer på “Finland åtalar för omskärelse”

 1. Milas skriver:

  Orsaken till omskäreslse hade kanske sina medicinska/hygeniska orsaker för 5000 år sedan och den miljö man levde i, men SKALL inte vara tillåtet idag vare sig i Sverige, Europa eller resten av världen tycker jag.
  Detta övergrepp SKALL kriminaliseras om inga medicinska orsaker finns och rättfärdigar omskärningen och naturligtvis efter en diagnos av en leg. läkare och ingen häxdoktor.

 2. Lars skriver:

  Ja hade faktiskt förstått det som att manlig omskärelse var något positivt ur hygiensynpunkt, och att det skulle ge ett bättre sexliv. Men detta stämmer ju inte har jag nu läst. Tvärtom. Det är ju inte klokt att man fortsätter att tillåta det här! Religionsfrihet innebär även frihet från religion! Ett spädbarn kan ju inte själv välja. Varför sätter man inte en åldersgräns på 14 år för omskärelser, och låter de som vill ha en betala detta själv?

 3. Pelle Billing skriver:

  Jag tycker t o m att man kan ha en åldersgräns på 18 år, med tanke på att ingreppet är oåterkalleligt.

 4. Gonzo skriver:

  Vad skulle hända om jag gav min 6 månader gammla dotter en tatuering?
  Texten ”Jesus älskar mig” några futtiga cm på ena vaden.

 5. Elisabet skriver:

  @Gonzo: Jesus skulle bli mäkta vred. Guds ombud för barnen. (GO)

 6. Elisabet skriver:

  Håller helt med om 18-årsgräns – om inte äldre.

 7. [...] Övrigt: Finland åtalar för omskärelse _________________________________________________________ [...]

Google