Bloggosfären förändras

08 april 2010, av Pelle Billing

Rörelsen för att förändra det rådande paradigmet kring könsfrågor är än så länge liten, och består av enstaka bloggar, debattartiklar och böcker från en liten skara människor. Så här långt finns inga statliga utredningspengar eller sug från media att lyfta fram mansfrågorna och andra nya perspektiv på könsrollsdebatten.

Med den situation som råder är det knappast förvånande att folk inte orkar med sitt ideella engagemang efter flera års arbete.

genusmagazinet

Magnus, som driver Genusmagazinet, har nu beslutat sig för att lägga ner sajten och istället finns det ett begränsat arkiv på förstasidan. Genusmagazinet har varit en webbtidning som publicerat allt ifrån faktablad och översikter över specifika ämnen, till små uppdateringar på ledarbloggen. Kännetecknande för Magnus arbete har varit att tonen alltid varit balanserad och att påståenden backats upp med hänvisningar till aktuella dokument och utredningar.

Det är tråkigt att Genusmagazinet försvinner, men jag har full förståelse för Magnus beslut, och jag vill rikta ett stort tack till honom för hans insats.

genderrorism

Även bloggen Genderrorism, som haft seriösa och tänkvärda inlägg om könsfrågor, har nyligen upphört eller åtminstone lagts i malpåse. Den anonyme bloggägaren kommer att börja blogga i eget namn istället, och det blir då med ett mer allmänt fokus och inte bara om könsfrågor. Han har även sagt att han ska bli aktiv som kommentator på bl a denna blogg, vilket jag ser fram emot.

Igår publicerade även Pär Ström ett blogginlägg där han ifrågasätter om det är rimligt för honom att fortsätta bedriva sitt arbete på ideell basis. Att uppdatera en blogg regelbundet kräver mycket arbete, och i längden är det svårt att lägga så mycket arbete på något som inte genererar en inkomst. Dessutom har Pär fått ta mycket skit för att han varit pionjär på området, och han är fortfarande något av en måltavla för bakåtsträvare som inte vill att mansfrågorna ska vara en del av jämställdhetsdebatten. Tills vidare har dock Pär beslutat sig för att fortsätta skriva.

Tanja Bergkvist, som på sin blogg kritiserar genusvetenskapen och statsfeminismen, skrämde många av oss när hon den 1 april hade rubriken Jag lägger ner bloggen. Men som tur är var det ett aprilskämt, och Tanja fortsätter att blogga med sin unika mix av grävande journalistik, matematiska formler och humor. Samma sak gäller för Erik på AktivaRum, som publicerar fördjupningar och analyser samt applicerar logiskt tänkande på könsfrågorna.

Det är för tidigt att säga vad förändringarna i bloggosfären kommer att innebära. Till att börja med kommer det bli ett tomrum, men på sikt kan förhoppningsvis nya resurser utvecklas.

mansnatverket-facebook

Bakom kulisserna håller jag och två duktiga kompanjoner på att skapa en separat sajt för Mansnätverket, som i nuläget bara finns som Facebook-grupp. Det behövs en separat sajt som dels kan samla viktiga resurser för alla som är intresserade av mansfrågor, och dels kan ge nybörjare en överblick över mansfrågorna på 1-2 minuter (vilket är omöjligt att få från de olika bloggarna i ämnet). Dessutom framstår det som långt mer seriöst att få 500 medlemmar på en separat hemsida, jämfört med 500 medlemmar i en Facebook-grupp.

Det finns även ett par andra idéer om vad som kan skapas som bubblar bakom kulisserna. Vi som har de större bloggarna har regelbundet kontakt med varandra. Och kanske är det detta som är framtiden. Istället för att alla sitter och bloggar separat – vilket är viktigt men i längden jobbigt – så kan vi skapa olika sammanhang där flera personer samarbetar för att åstadkomma en förändring, och även forum där människor kan mötas för pubkvällar, diskussionskvällar, föreläsningsdagar, osv.

Framtiden är oviss, men på sikt oerhört spännande!

 

16 kommentarer på “Bloggosfären förändras”

 1. JD skriver:

  Och så har vi den enklare bloggen falskt anklagad som även om den (pga ämnet) inte tillhörde den finare kretsen av bloggvärlden, lyfte fram sanningar och röster som annars inte hördes/hörs. ;)

 2. Gunnar skriver:

  En möjlighet är ju att några personer delar på en blogg, typ på Mansnätverkets kommande hemsida, där var och en då kan skriva lite glesare men tillsammans blir bloggen uppdaterad tillräckligt ofta för att locka läsare.
  Får ju så ifall tydligt framgå vilka skribenter bloggen har.
  Kanske ordna ett tydligt färgkodat huvud, unikt för varje skribents inlägg, för lätt särskiljning eller på annat sätt tydliggöra vem som skrivit vilket inlägg.
  Skulle lösa problemet att det tar för mycket ork och tid med en egen blogg.
  Även ge en ökad bredd på blogginläggen…

  Jag har sett sådana bloggar inom andra områden och det verkar fungera bra.
  Se t.ex.: http://www.upplev.norrkoping.se/Blogg__1053.html

  Är ju synd att vi tappar kunniga bra skribenter och debattörer inom bloggosfären, för att det blir för betungande.

 3. Gonzo skriver:

  Även om ni försvinner så har ni öppnat en dörr för andra att ta över.
  Jag tror inte att det går att tysta debatten, den kommer kanske att avta ett tag men den kommer tillbaka och då ännu starkare.
  Vi behöver kanske en stund att smälta det här, nu vet vi att även män drabbas och förtrycks, nu är det dax att agera.

 4. Obstinat skriver:

  Jag tror, utgående från mig själv, att vi är less på könskrig.

  Mansfrågor, kvinnofrågor utgår ifrån en tanke om rättvisa/balans/en ideal värld.

  Högst hypotetiskt och inte mycket med min och din verklighet att göra.

  Världen förändras ständigt och vi med den. Det finns en stark övertro på politikens roll här. Skapad av dem som har politik som levebröd…

  Män och kvinnor behöver varandra och så har det alltid varit. Vi kommer att finna nya vägar att förhålla oss till varandra. Kommande generationer har en annan utgångspunkt och löser problemen på ett annat sätt, osv

  Kort sagt, det löser sig…

 5. Urban skriver:

  jag tror absolut på att samla ihop olika aktörer och sortera in de under samma paraply, då skulle mansrörelsen kunna bli riktigt tung då dagens situation är väldigt splittrad.

 6. Erik skriver:

  Pelle Billing:

  You ve got mail… Läs och berätta vad du tycker.

 7. barfota skriver:

  Rätt tänkt Pelle. Gå samman alla bloggare och försök gärna få till stånd en blogg även för Mansnätverket. Jag tillhör en som absolut vägrar Facebook bl.a. därför att det är så lätt att bli sammankopplad med någonting man inte vill delta i. Facebook har ju ställt till verkliga problem för en hel del människor.

 8. PELLE // Tack så mycket för den fina komplimangen. Kan börja med att säga att jag – riktningsförändringen till trots – inte på något vis tappat mitt engagemang i de här frågorna. Jag har redan ett par genusrelaterade inlägg upplagda på min nya hemvist, och kommer att fortsätta bevaka området.

  …och visst kommer jag att vara aktiv i kommentarerna även här. Dessutom kan jag mycket väl tänka mig att vara en aktiv del av den community / portal du beskriver, så hör av dig om du är intresserad! :-)

 9. Gonzo skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6922232.ab

  Nu vill dom höja straffet för våldtäkt.
  Jag skulle helst se att dom höjde straffet för våldsbrott rent allmänt.
  I dag får man knappt något straff om man misshanldar någon. Sparkar i huvudet på liggande personer är vardagsmat i dag utan att det ger något speciellt straff.

  Visst ska riktigt grova övergrepp straffas hårt, grova övergrep är inte ”misstag” eller misstolkningar.
  Ska bli intressant att se vart dom tänker sätta ribban för ”synnerligen grov våldtäkt” och vilken straffskala som ska gälla.

  Jag blir inte förvånad om tex kille i Bjästa skulle ha fått skaka galler i många år med den nya lagen, medan han hade fått lite böter om han hade misshandlat och sparkat på en annan kille / man.

  http://allehanda.se/start/harnosand/1.1942693-fangelse-for-grov-misshandel (8 månader för grov misshandel, löjliga straff, för brott där förövaren är mycket väl medveten om sin handling). Sparkar mot huvudet bör rubriceras som mordförsök tycker åtminstonde jag. Alla vet att en spark mot huvudet kan leda till döden.

 10. Gonzo skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6922232.ab

  De båda föreslår dessutom skärpta straff för sexköp, rätt till skadestånd till brottsoffret vid sexköp.

  Skadestånd från vem?
  Att en person som tvingar en kvinna eller man till prostutition ska straffas och betala skadestånd till densom blev tvingad är för mig självklart, men annars?

  Om en kvinna väljer att sälja sex utan att vara tvingad så ska hon inte ha en krona i skadestånd. Då har hon ju tjänat ännu mer pengar på att sälja sex.

 11. Per hagman skriver:

  .

  Førændringar ær stadigt återkommande i ett politiskt dynamsikt samhælle.
  Hoppas før min del att de inspirerade starka motorer som så førnæmligt har drivit Genus Magasinet og Genderorrism forsatt har ett intresse av ..saken.

  Hoppas att førændringen ger oss intressenter , møjlighet till nya utvecklande tag.
  .
  Återigen : Stor heder før och Starkt jobbat av redaktørerna før Genus Magasinet och Genderrorism.

  /,

  Per Hagman

  .

 12. JD skriver:

  Gonzo: Jag hörde Bodströms förslag om att höja straffet för grov våldtäkt och visst kan jag hålla med honom i sak eftersom feministerna idag lyckats likställa nästan allt med våldtäkt.

  Ett Nej är ett Nej och en våldtäkt är en våldtäkt såsom FI stolt basunerar ut i sitt partiprogram, underförstått att graden av övergreppet eller krav på bevisning ska vi inte bry oss om.
  Det nästan komiska i FI´ agenda är att det är just denna slappa attityd till rättssäkerheten som gjort att alla andra brott ska få skärpta straff utom just sexualbrott pga att det faktiskt finns människor som ”tänker” och som inte vill gå fel väg för att skärpa straffen innan rättssäkerheten och tryggheten för utpekade har skärpts. Något som förhoppningsvis kommer att visa sig i utredningen som snart kommer att läggas fram.

  Då det gäller Bodström så är det tragiskt att det inte finns några ambitioner alls hos denna man för att stärka rättssäkerheten genom att öka kraven på utredningar och bevisföring innan ännu hårdare straff kan utdömas.
  Uppenbarligen har han öronmuffarna på då både jurister, forskare och vanliga människor skriker om att det är ett lotteri idag, vem som döms som skyldig eller icke skyldig. Det finns ju många fall där killen direkt skulle ha dömts om inte kvinnan frivilligt erkänt en lögn vilket rimligtvis borde innebära att många oskyldiga även sitter inne idag pga kvinnan ej har erkänt en lögn, eller tom fått hjälp att hålla fast vid lögnen. Då det är 8-10% eller kanske tom ännu fler av alla anmälningar som kan vara felaktiga/falska så kan inte detta ignoreras på det sätt som Bodström gjort.

 13. JD skriver:

  Bodströms inkompetens som juridisk talesman anser jag också blir extra tydlig då han i artikeln ser på strängare straff som en jämställdhetsfråga och inte som en rättssäkerhetsfråga i första hand.
  Vill han flirta med kvinnliga radikalfeminister så bör han göra det privat och inte i media! (Shame on you…)
  Vad anser Bodström om att kvinnor får lägre och kortare straff för samma brott som män.
  Vad anser Bodström om att kvinnors brott mycket mer sällan går till åtal än för män?
  Vad anser Bodström om att det ibland räcker med att en kvinna ser liten och söt ut för att få rätt i en domstol eller att män sällan får rätt i vårdnadstvister?
  Hyckleri Bodström! Hyckleri!!!

 14. Roger skriver:

  Men det bisarraste måste vara att de vill ge rätt till skadestånd till brottsoffret vid sexköp. Det gör en sjuk lag ännu sjukare.

 15. Gonzo skriver:

  Roger

  Bodström och Borgström borde fundera över vart ett ev skadestånd tar vägen sedan den prostutierade har fått det.
  Knark pengar?

  Nu är inte alla prostutierade missbrukare.
  Prostutiton bli en riktigt lönsam affär för kvinnor. Tjäna pengar på att sälja sex, om karln sedan åker fast så får hon ett skadestånd också.
  I Sverige ska inte kvinnor behöva ta vanliga jobb eller förnedra sig på socialen om dom behöver pengar.

  Den svenska kvinnan är för fin för att gå på socialen och be om hjälp.

 16. Lavazza skriver:

  Vad sägs om lite länktips om MRA?

  Jag rekommenderar The Spearhead.

  http://www.the-spearhead.com/

Google