Alla är jämlika…

19 april 2010, av Pelle Billing

..men vissa är mer jämlika än andra. Detta bevingade citat kommer från George Orwells bok Djurfarmen, och tyvärr är det mer aktuellt än någonsin i dagens Sverige, när det gäller könsfrågorna.

DN rapporterar att utländska kvinnor som kommer till Sverige för att ha ett förhållande med en svensk man ska få stöd om de misshandlas eller dumpas. Däremot inte ett ord om att män som kommer till Sverige, eller asylsökande män som har relationer med svenska kvinnor (vilket är vanligt), ska få något stöd om de misshandlas. Dessutom kan man fundera över ordvalet ”misshandlas eller dumpas”, då dessa två företeelser är väldigt olika till sin natur. Givetvis ska man få stöd om man har misshandlats, oberoende av kön, men att bli dumpad är en del av livet och knappast något som ska jämföras med misshandel.

foraldrar-och-barn

Ett annat område där jämställdheten släpar efter är föräldraskapet. Förutom att det kvarstår pappadiskriminering i lagen, riktar sig reklam och information för nyblivna föräldrar in sig på mamman. En pappa i nordvästra Skåna har nu anmält till DO att facktidningen Föräldrar och Barn – som vänder sig till både mammor och pappor – riktar sitt utskick till endast mammorna. DO har nu ställt en fråga till tidningen om varför de endast vänder sig till mammorna. Själv kan jag tycka att företag får vända sig till precis vem de vill, då de själva har rätt att definiera sin målgrupp. Däremot skulle DO behöva se över barnbidragen (som mamman alltid får) och avsaknad av gemensam vårdnad för män utanför äktenskap. Samma förändring som skett för kvinnor vad gäller tillgång till arbetsmarknanden, behöver nu ske på hemmaplan vad gäller mäns tillgång till föräldraskapet.

 

6 kommentarer på “Alla är jämlika…”

 1. [...] Alla är jämlika… Apr 19 [...]

 2. vmm skriver:

  När det gäller barnbidraget så är det specifikt undantaget i lagen om förbud mot könsdiskriminering. Könsdiskriminering är generellt förbjudet inom socialförsäkringarna, men som av en händelse så görs undantag för barnbidrag, hustrutillägg och änkepension.

  Appropå det här med att vända sig till kvinnorna när det gäller barn så har jag hört att det blivit en debatt i Danmark sedan någon skola endast kallar mammorna till föräldramötena. Orsaken sägs vara att om det kommer någon man så är det väldigt många kvinnor som inte vågar komma till mötena så därför kallar man bara kvinnorna… Pragmatiskt, eller hur?

 3. Gonzo skriver:

  vmm

  ”Appropå det här med att vända sig till kvinnorna när det gäller barn så har jag hört att det blivit en debatt i Danmark sedan någon skola endast kallar mammorna till föräldramötena. Orsaken sägs vara att om det kommer någon man så är det väldigt många kvinnor som inte vågar komma till mötena så därför kallar man bara kvinnorna…”

  Kvinnors skräck för jämställdhet.
  Skräcken att män ska bli jämlika föräldrar. Rädslan att pappor är lika bra eller till och med bättre föräldrar än mamman.

 4. Jax skriver:

  De män som oftast blir blåsta är de som tar hit en kvinna från ett annat land av kärlek. När hon fått uppehållstillstånd så drar hon så det ryker. Hon har från början lurat och utnyttjat honom för egen vinning. Eventuellt spär hon på det hela med en anmälan av något slag. Detta är inte minst ett problem för invandrade män som tar hit en kvinna från hemlandet. Jag har själv sett det vid ett par tillfällen. Det vidrigaste är att kvinnorna har nätverk där de hjälper och påverkar varandra till detta hänsynslösa utnyttjande av en medmänniska.

 5. Sonja Allansson skriver:

  När jag läser att änkepension är undantagen om jämställdhet blir jag ilsken. Jag har under mitt långa äktenskap alltid tjänat mer än min make och alltid själv fått se till att det fanns efterlevnadsskydd för honom. Änkepensionen är en stor orättvisa som faktiskt också påverkar kvinnor negativt. Men om detta har det varit tyst. Tänk vilket ramaskri det blivit om det varit tvärtom.

 6. Pelle Billing skriver:

  Sonja,

  Ja, det skulle blivit ett ramaskri. Som tur är är just denna orättvisa på väg bort. Andra diskriminerande lagar kvarstår dock.

Google