Pappagrupp samtalar med politiker

23 mars 2010, av Pelle Billing

pappa-barn-kristianstad

Pappa-Barn Kristianstad är en av de mest aktiva pappagrupperna i landet. Deras senaste fokus är att bjuda in politiska partier för att diskutera vårdnadstvister och våld i nära relationer. Igår var det Centerpartiet som var inbjudna, och de verkade ha en god förståelse för männens situation under vårdnadstvister:

– Det är en otroligt viktig fråga, och även en rättvisefråga. Det ser väldigt olika ut i olika kommuner. Men ofta är det kvinnor som jobbar i socialtjänsten och de tar kanske oftare kvinnans parti, säger Gunnel Wallin.

Även våld mot män i nära relationer var något som politikerna kunde erkänna:

– Jag tror många gånger att papporna lider i det tysta. Det hade underlättat om det även hade byggts upp mansjourer. Man skäms för att man utsätts för våld, man tycker att det är pinsamt, säger Liss Böcker.

Man kan bara hoppas att de andra politiska partierna accepterar inbjudan och visar lika stor förståelse för sakfrågorna.

Den här sortens initiativ är helt avgörande för att pappafrågor, och i förlängningen mansfrågor i allmänhet, ska komma upp på den politiska agendan. Därför är det ytterst glädjande att de är så aktiva i Kristianstad. Ju mer dessa frågor belyses, desto svårare blir det att ignorera dem.

 

17 kommentarer på “Pappagrupp samtalar med politiker”

 1. Mormor skriver:

  Tack och lov!

 2. Stefan W skriver:

  ”– Det är en otroligt viktig fråga, och även en rättvisefråga. Det ser väldigt olika ut i olika kommuner. Men ofta är det kvinnor som jobbar i socialtjänsten och de tar kanske oftare kvinnans parti, säger Gunnel Wallin.”

  Det var väl ca 95% kvinnor som fick ensam vårdnad i tvister… och det tolkas som ett ”kanske”…

 3. Mia skriver:

  Som du skrev i förra tråden tror jag också att man ska koncentrera sig på att vara/jobba för saker istället för att vara mot. Och ja detta är rätt väg att gå. Att vara lika ”på krigsstigen” som ”radikalfeminister” tror jag man ska dra lärdom om att undvika och istället alltså vara med och upplysa och belysa.

  För lika lite som ”orättvisor” som drabbat/r kvinnor beror på illvilja från män utan mer på funktion och tradition sas så gäller väl det omvända isf. ”Orättvisor” som drabbat/r män beror inte på illvilja utan att det faktiskt av tex tradition varit kvinnor som tagit hand om barnen. Och fram tills nu har de flesta varit ”överens” med den synen även om inte alla, såväl män som kvinnor, varit nöjda med den ordningen. Det som händer är ju utveckling och förändring av normer och sånt tar tid och behöver inte leda till ”krig” om man bara ser det så och inte som att man måste anklaga och hitta syndabockar. Det har ju varit ”radikalfeministernas” taktik och inget man vill eftersträva, eller?

 4. Mia skriver:

  Ville med det säga att jag hejar på dig PB då jag just upplever att det är vad du försöker undvika. Öppenhet och möten istället för tunnelseende och konfrontation.

 5. Lasse skriver:

  @Mia

  Välkommen i ”hejar på PB” gänget :)

  Håller fullständigt med dig om öppenheten och att jobba FÖR jämställdheten. Sen kommer ett litet ”men” efter några år inom media ser jag ett behov av båda saker, en kombination helt enkelt.

  Sakliga och väl underbyggda argument, nyanserad och retorisk dialog som med en artig öppenhet bemöter feministernas argument om diskriminering och ojämställdhet.

  Vi behöver även:

  För att dra besökare till bloggarna, skapa uppmärksamhet, skapa debatt och göra vår röst hörd.

  Dem som inte skräder med orden. Några som speglar det sätt radikalfeministerna för sin debatt. Alltid retar det någon som min morfar brukade säga.

  Ju mer feminister det är på ”jämlikhetsbloggarna” ju gladare blir jag.

 6. katten skriver:

  Märkligt att ni inte i detta sammanhang pläderar för att pappor ska ta ut mer
  pappaledighet. För om pappor gjorde det skulle chansen vara mycket större
  att få vårdnad och umgänge sedan förhållandet spruckit. För vem kan väl
  ömska att ett barn lämnas ut till en mer eller mindre främling. Så gör man inte med barn. Punkt slut.

 7. Pelle Billing skriver:

  katten,
  Man behöver inte vara en främling bara för att man inte tar ut halva föräldraledigheten.
  En person som barnet träffar varje dag är allt annat än en främling.

 8. Access skriver:

  Det är väl till och med så att det inte bara handlar om att ”träffas varje dag”!

  Den förälder som jobbar 8 timmar om dagen tillbringar ju troligtvis all sin lediga tid med barnet och sin familj. Resten av varje arbetsdag, hela dagarna varje helg, nattar varje kväll, finns där varenda natt när barnet inte kan sova och varje morgon när barnet vaknar.
  Då är man knappast ”främling”.

  Det finns ingen anledning att förvränga bilden av hur en arbetande förälder umgås med sina barn.

 9. Mia skriver:

  Lasse

  ”Vi behöver även:

  För att dra besökare till bloggarna, skapa uppmärksamhet, skapa debatt och göra vår röst hörd.”

  Ja jag ser ingen motsättning i det sas. Då även det kan ske på ett balanserat sätt som PB visar.

  katten

  Har föräldrarna inte bott ihop från början så gör man väl bara en långsam upptrappning/invänjning. Invänjningen med ett gäng främlingar på dagis tar tre dagar. Och har föräldrarna bott ihop så är man ingalunda någon främling som andra påpekat ovan.

 10. JD skriver:

  Det är exakt den här vägen som män(pappor) måste gå för att åter igen få en balans inom det juridiska genustänkandet. BRA!!!

  Kvinnokampen fick fart först då man började få gehör politiskt och sedan har det bara fortsatt. Idag tyvärr även på ett negativt sätt då feministiska argument gett billiga politiska poäng och omotiverade karriärmässiga fördelar.

  Kanske vi tom kan få en man på en hög juridisk post i framtiden?

 11. Frida skriver:

  Håller med om att det är görviktigt att papporna tar ut sin föräldraledighet dem med, det borde vara en självklarhet! Men att de blir främlingar annars låter lite väl hårt.
  Kan dock inte förstå föräldrar oavsett kön som inte tar föräldraledighet, det för mig är sjukt!

 12. Ulf Andersson skriver:

  @ katten och Frida

  Hur tar man ut föräldraledighet som pappa, om mamman sticker med barnet?
  Dessutom påverkar inte pappornas uttag av föräldraledighet
  deras chanser varken att få träffa sina barn, eller att anses som jämlika
  vårdnadshavare och boendeföräldrar med mammorna.

  Vad svårt det är för feminister att tänka!

  Uffe från PappaRättsGruppen

 13. Roger skriver:

  Den stående rekomendationen är att kvinnor tar föräldrarledigt de första 6 månaderna, det har både med biologiska skäl, t.ex. anknytning och immunförsvar att göra, men också livsstilsskäl. (Det är FNs rekomendation, barn som ammar längre har större chans att överleva, men det är kanske viktigare i t.ex. fattiga länder i Afrika än ett välståndsland som Sverige).

  Det är också dubbelt så vanligt att det är kvinnan som bestämmer över fördelningen av föräldrarledigheten än pappan. Kvinnan har dessutom traditionen på en sida, det är svårt för mannen att hävda sin rätt att vara hemma mot en kvinna som vill ta barn-monopol. Det finns också skuldkänslor på bägge sidor av könsbarriären, mammor som inte stannar hemma med sina barn får skuldkänslor över att de är dåliga mammor, pappor som inte jobbar och försörjer sin familj får skuldkänslor över att de är dåliga pappor.

  Om alla kunde/fick göra precis som de ville utan att det skulle få några konsekvenser är jag övertygad om att alla nyblivna föräldrar skulle stanna hemma med sina barn så länge de bara kunde.

  Att vårdnastvister avgörs på vem som har varit hemma mest istället för vem som skulle vara den bästa föräldern för barnet är ett bisarrt koncept med tanke på ovan.

 14. Frida skriver:

  Ulf Andersson:

  Ja, det är ju lite svårt, jag syftade givetvis inte på ett fall där mamman har stuckit med barnen, det tror jag du förstod också? Det ska inte spela någon roll om en förälder inte tagit ledighet vid en vårdnadstvist utan om föräldern är en bra förälder.

  ”Vad svårt det är för feminister att tänka!”
  Det finns ingen anledning Ulf att vara nedlåtande och förlompa folk som har en annan åsikt.
  Jag accepterar att man tycker olika, jag behöver inte spotta på er för det.

 15. Ulf Andersson skriver:

  Frida:

  Det är enkelt att tycka en massa saker
  när man egentligen bara är ute efter att mucka gräl.

  Mitt uttalande om feminister var min allmänna åsikt,
  inget personligt påhopp på dig eller ”katten” -
  även om jag efterlyser att man tänker innan man skriver.

 16. Frida skriver:

  Jag är inte ute efter att mucka gräl? Däremot brukar motkommentarerna på t ex den här bloggen vara ute efter det…

 17. Lasse skriver:

  @Frida

  Kommunikation består av reaktion och motreaktion. Skriver man något som är förolämpande, nervärderande, inhumant, provocerande osv. får man en negativ motreaktion. En provokation t.e.x. ses alltid som att den andra parten muckar gräl.

  As simple as that !

  Ska ta ett snabbt exempel du skrev:

  ”häng gärna ut alla som blivit dömda för brott”

  Hoppas du inser att sådana generaliserande uttalanden upprör känslor hos folk.
  Lyssna på Uffe och tänk på vilken reaktion dina åsikter får framöver.

Google