Omskärelse i förbifarten

01 mars 2010, av Pelle Billing

omskarelse-baby

Sveriges Radio tar upp omskärelse och faran med köksbordskirurgi. Visst är det illa med köksbordskirurgi men det är inget argument för att omskärelse av gossebarn ska vara lagligt. Vi använder ju inte det som argument när det gäller omskärelse av flickor. Inte heller anser vi att läkare ska utföra barnmisshandel, så att det ”sköts rent och snyggt jämfört med att folk utför det på måfå i hemmet”.

Hursomhelst. Det som är fascinerande med SR:s inslag är inte faran med köksbordskirurgi, utan detta anmärkningsvärda citat:

Hanna Gustavsson i Uppsala har låtit omskära sin son av hygieniska skäl.

– Jag har inget religiöst skäl. Det är mest att det är lättare att hålla rent.

Hanna Gustavssons son ska alltså offra sin förhud för att Hanna själv ska ha det lite lättare när hon tvättar honom.

Frågan är vad Hanna skulle säga om jag erbjöd henne en operation där man förstör nagelmatrix så att naglarna aldrig växer ut igen. På så vis skulle hon slippa klippa naglarna, och dessutom skulle hon aldrig få nageltrång. Det skulle alltså göra hennes vardag lättare, precis som omskärelsen av hennes son. Kanske skulle hon protestera mot detta, med argumentet att naglarna ger henne skydd och även ett visst estetiskt utseende. Om jag tvingade på henne en sådan operation skulle hon nog känna sig kränkt, kanske skulle det t o m upplevas som ett övergrepp.

Men det är precis en sådan typ av operation hon utsatt sin son för. Hon har låtit honom genomgå ett irreversibelt ingrepp som påverkar skyddet och estetiken för hans penis, och det kan också påverka hans sexuella njutning när han blir vuxen.

Till Hannas försvar vill jag säga att hon troligen inte blivit korrekt informerad om vad omskärelse innebär, och om det är lagligt så antar säkert många att det är ett harmlöst ingrepp utan konsekvenser. Den långsiktiga lösningen är alltså att låta även pojkar få sin kroppsliga integritet skyddad av lagen, på samma föredömliga vis som flickor redan är skyddade.

 

9 kommentarer på “Omskärelse i förbifarten”

 1. Zac skriver:

  Om Hanna hade haft en dotter hade hon tillåtit dem att skära bort blygdläpparna av samma orsak?

  Vansinne!

  //Zac

 2. Tanja Suhinina skriver:

  Suck och stön. Hur jävla svårt ska det vara för folk att sluta skära i barns könsorgan?

 3. Gonzo skriver:

  ”Hanna Gustavsson i Uppsala har låtit omskära sin son av hygieniska skäl.
  – Jag har inget religiöst skäl. Det är mest att det är lättare att hålla rent.”

  Om hon inte kan hålla sin sons kön rent hur ska hon då kunna hålla sina eventuella döttrars kön rena??

 4. Kjell skriver:

  Vi behöver en könsneutral lag mot omskärelser NU för att skydda barn till uppenbart okunniga föräldrar som tror sig kunna förbättra sina barns könsorgan genom stympning.

  Frågan måste lyftas till våra politiker i den kommande valrörelsen.
  Jag är övertygad om att det finns en stor majoritet hos svenska folket för ett förbud.

 5. Urban skriver:

  Jag kan tänka mig att det här kommer att bli vanligare i framtiden när även sekulära svenskar börjar resonera som Hanna Gustavsson i Uppsala. Tanken är upprörande och detta måste få ett slut!

 6. Mannen skriver:

  Man undrar var Hanna har för problem.
  - Ett angrepp direkt riktat mot den manliga sexualiteten.

  Det är dags att män börjar kräva respekt både för sina kroppar och sin sexualitet.

 7. PabloHoney_4 skriver:

  Hanna Gustavsson verkar inte vara medveten om att hon har utsatt sitt barn för ett övergrepp och misshandel. Resonerar man som Hanna så kan man även ta bort blygdläppar på små flickor eftersom detta ofta ger upphov till skavsår i underlivet vid ridning inom dressyr. Faktum är att många kvinnor i vuxen ålder genomgår kosmetisk underlivskirurgi just för detta problem.

  Ge även pojkar den rätten till att bestämma över sin egen kropp! Dvs inskriven i lagen som ger alla kvinnor och flickor rätten till sin egen kropp.

 8. Urban skriver:

  PabolHoney, har du källa till detta med att kvinnor genomgår denna typ av kirurgi?

 9. Zac skriver:

  #8 +1

  //Zac

Google