Notiser

10 mars 2010, av Pelle Billing

På Aftonbladet Debatt undrar Jessica Jönsson varför ingen vill kalla sig feminist längre? Problemformuleringen är alltså att feminismen har rätt verklighetsbeskrivning men folk är trötta på könsfrågorna. Jag tror att hon har rätt till hälften: folk är trötta på könsfrågorna, men anledningen till detta är just att feminismen är ensidig. Om bägge könens situation fick komma fram, och vi fick en ökad förståelse mellan män och kvinnor, då tror jag många skulle välkomna en mer sansad diskussion om könsfrågor.

ab-kallar-du-dig-feminist

Den liberala feministen Maria Ludvigsson konstaterar att fler kvinnor ger inte högre vinst i företag. Det finns helt enkelt inget stöd i forskningen för att det skulle finnas något kausalt samband mellan kön och lönsamhet. Den troliga förklaringen till detta är att företagen väljer bland den kompetens som finns, och det spelar ingen större roll om den kompetens man hittar är en kvinna eller en man. Endast om man systematiskt diskriminerade kvinnor skulle det uppstå en situation där de företag som plockade upp de förbigångna kvinnorna skulle se en ökad lönsamhet.

Ditte Hammar frågar sig var mansdagen är? Hon listar flera olika punkter som män saknar. Inte på något vis en komplett lista, men ändå ett viktigt inlägg. Läs vad hon har att skriva!

Aftonbladet konstaterar att jämställdheten splittrar könen, och i samma översikt noteras det att männen börjar stå upp för sig själva och tar upp viktiga mansfrågor. Givetvis är det inte så att jämställdheten splittrar könen, utan det är feminismen som splittrar könen. Jämställdhet (lika rättigheter, skyldigheter, möjligheter) vill de flesta i Sverige ha – män såväl som kvinnor.

 

4 kommentarer på “Notiser”

 1. Ola Normann skriver:

  Godt vi har slike som deg Pelle. Tenk hvor fort vi hadde fått en forandring til det bedre om det hadde vært 1000 av deg. Hvordan kan vi få klonet deg?

 2. Bj0rnborg skriver:

  Hur kommer det sig att det nästan är uteslutande Kvinnor som får medialt utrymme i jämställdhetsfrågan; även i frågan om manspositiva artiklar?

 3. Pelle Billing skriver:

  @Ola
  Tack :)

  @Bj0rnborg
  Bra fråga. Mäns röster är fortfarande inte värda lika mycket som kvinnors i jämställdhetsdebatten.

 4. hampus skriver:

  Som svar på inlägg #2 och #3:

  för att det saknas kunskap och viljan att erhålla den samt sprida den i samhället.

  T ex, låt mig fråga er jämställdhetsivrare, hur skall vi försäkra oss om att i fall av krig inte bara svenska män skall finna sig slaktas blodiga? Värnplikten avskaffad förvisso, men vilka garantier, som vi män män rätteligen behöver, ges då?

Google