Norskt TV-program om medfödda könsskillnader

03 mars 2010, av Pelle Billing

I Norge har ett TV-program där man granskar medfödda könsskillnader rönt stor uppmärksamhet. Du kan antingen titta på programmet (Silverlight krävs) eller läsa om det. Här är fräsch Youtube-länk (27/11, 2011).

Först visas norska genusvetare som hävdar att alla könsskillnader är konstruerade, utan att ha några belägg för detta. Sedan intervjuas ett flertal olika forskare som själva via olika metoder varit med om att ta fram den forskning som visar att det finns skillnader mellan pojkar och flickor från den dag de föds. Slutligen så presenteras denna forskning för genusvetarna, som då har svårt att förklara vad deras egen vetenskapliga grund för att förkasta medfödda könsskillnader är.

dna

Programledaren konstaterar sedan att de som forskar på biologi oftast betonar att könsskillnader handlar om en blandning av arv och miljö, medan genusvetarna är betydligt mer absolutistiska i sina antaganden om att det inte finns några skillnader från födseln.

Ett intressant faktum som framkommer i programmet (och som jag tidigare skrivit om på min engelska blogg) är att i moderna, jämställda länder så tenderar könsskillnaderna i yrkesval att öka, inte att minska. Förklaringen till detta är att när människor blir fria att välja yrke precis som de vill, utan någon större oro för att de ska svälta, då väljer man det som man innerst inne är intresserad av.

Det är väl värt att titta på hela klippet.

Tack för tipset Jan Olav och Eivind!

 

13 kommentarer på “Norskt TV-program om medfödda könsskillnader”

 1. NisseNyfiken skriver:

  Mycket intressant!
  Det råder ingen tvekan om att om en 10-20 år eller så kommer den genus-”vetenskap” som finns idag och som man ser exempel på i programmet vara förpassad till vetenskapshistoriens avskrädeshög. Makalösa genusvetare som inte har någon som helst grund för sina påståenden (mer än teoretiska) och som samtidigt förkastar andra (riktiga) forskares resultat med att säga att de ”bara ser det de vill se”. Snacka om projicering!

 2. Mattias skriver:

  Det är jag inte ett dugg orolig över. I det långa loppet brukar sunda förnuftet segra.

  Vad jag är förbaskat orolig över är hur mycket sorg och ont de hinner orsaka innan de åker ut. Jag är också orolig för att även om ideologin förlorar sin statsvetenskapliga status så kommer det att sitta en massa människor på nyckel- och makt-positioner för en lång lång tid framöver som har kvar sina personliga värderingar och kan förstöra otroligt mycket för (manliga) individer.

 3. Lavazza skriver:

  Du missar en möjlig och trolig förklaring, Pelle. ”Moderna, jämställda länder” är länder med en stor offentlig sektor (och därmed hög förvärvsfrekvens) där framförallt kvinnor arbetar med sådant som tidigare sköttes av hemmet. I länder med lägre förvärvsfrekvens är arbetsmarknaden inte lika segregerad som i Sverige och kvinnor har en högre andel av topp-poster och är vanligare i ”manliga” jobb. Män är också mindre underrepresenterade i ”kvinnojobb”, vilka istället mera är som blandade arbetsplatser.

 4. Ola Normann skriver:

  Dette er interessant. Og flott at kjønnsforskerene (som jeg er med på å betale lønna til) får et kritisk lys på seg. Det er jammen på høy tid. Det kommer noen (fem?) episoder til i programsereien. Håper disse også blir lagt ut slik at de kan ses av alle.

  Det er merkelig hvordan mange blir opprørte straks noen nevner biologiske kjønnsforskjeller. Men slik er det ikke på alle områder. Ta feks et sangkor: rene manns- og kvinnekor låter fint, men blandede kor låter fyldigere og mektigere. Her har man utnyttet de biologiske kjønnsforskjellene slik at man får med seg hele spekteret fra de dypeste mannsstemmene til de lyseste kvinnestemmene. Til felles glede og nytte. Og merkelig nok er det ingen som ser ut til å reagere på at stemmeforskjellene er biologisk betinget. Hvorfor kan man ikke forholde seg på samme måte til andre kjønnsforskjeller? Hvis man tar som utgangspunkt at kvinnelige og mannlige egenskaper er like viktige og like mye verdt, hvorfor skulle man da frykte biologiske kjønnsforskjeller? Tvert imot,- poenget er jo å utnytte de forskjellene som åpenbart er der til felles glede og nytte,- akkurat som i korsammenheng. Så enkelt, og alikevel så vanskelig. For enkelte.

 5. Matte Matik skriver:

  Heja Norge! Det gör mig väldigt glad att man i vårt grannlands statsmedia får kritisera denna s.k. ”forskning”.

 6. [...] Billing om medfödda könsskillnader och om när kvinnor är [...]

 7. Ola Normann skriver:

  Det kan se ut som nordiske feminister og kjønnsforskere har mye å lære av indiske kvinner. Dette låter som musikk i mine ører:
  ”Women’s rights activists may claim to champion a woman’s right to be treated as a human (just as a man is), but they forget that we are not just humans but are also women, different from men, with different natural desires and needs which cannot be ignored. Just as we would suffer if we were not treated like humans, we also suffer if we are deprived of the natural gifts and privileges of womanhood”
  Les mer her:
  http://mensnewsdaily.com/2010/03/03/international-womens-day-2010/

 8. Robban skriver:

  Väldigt intressant! Får en härlig aha känsla av det tydliga mönstret.
  Roligt att en så TV-kanal i Norge kritiserar detta. Hoppas det händer i Sverige också!

  Man vet ju inte riktigt om man ska skratta eller gråta när man lyssnar på könsforskaren då han säger att allt han baserar sina starka uppfattning om könsskillnader är baserat på en hypotes (han erkänner alltså att han barar tror detta). Ändå styrs samhället i så stor utsträckning av vad han ”tror” att de till och med har lag på vilket kön man ska ha för att sitta i en styrelse i Norge.

 9. Per Hagman skriver:

  Könsskillnader?

  Jag blir förundrad förvånad förbluffad över att de marxist leninist feministerna påstår att det inte finns några könsskillnader.
  Jag menar , det finns två olika mänskliga individer och skillnaden mellan dessa är just biologin …man och kvinna…vilket just ligger i begreppet…kön.

  @Ola Normann.

  Hilsen til deg. Själv sang eg i Kjöllefjord / Hammerfest sangkor med den dypeste mannsstemmene …så att kvinnfolkens grät.

  ” Nidelven stilla og vacker du är …häääär der jag går o dröööömmer….”

  Per Hagman

 10. Ola Normann skriver:

  Per Hagman: takk for hilsen!
  Dype mannsstemmer er flott! Og Nord-Norge er også flott,- masse frodige folk der.
  Kanskje feministene burde gå inn for å avle bort menn med dype stemmer slik at det i framtiden ikke lenger ble noen forskjell mellom manns- og kvinnestemmer. Ingen biologiske forskjeller lenger,- hurra! Hvilket flott samfunn det skulle bli!

 11. Jonas P skriver:

  Det är intressant att se hur bevisbördan hela tiden läggs på dem som inte tror att könsrollerna endast bestäms av kulturen. Lustigt nog har detta fenomen delvis infunnit sig just pga. det många feminister pekat på i andra sammanhang, nämligen hur våra normer i mångt och mycket styr vårt beteende samtidigt som de gör oss omedvetna om att de styr oss. Idag är det gängse norm att säga och tro att könsrollerna till hundra procent är kulturellt skapade (eller åtminstone att biologin inte är meningsfull att ta med som en faktor), och påståendet behöver aldrig ens beläggas eftersom det är norm.

  Vad reportern i Hjernevask gör i slutet är att för en gångs skull lägga över bevisbördan på de som tror att könsrollerna endast är kulturellt konstruerade. Till en början kommer både den kvinnliga genusvetaren och den manlige könsforskaren med ordentliga retoriska fallasier: istället för att försöka motbevisa filmklippen/forskningen börjar kvinnan att prata om att forskarna hittar det de söker efter och mannen ifrågasätter att man över huvud taget är intresserad av ämnet biologiska könsskillnader. De pratar alltså inte om forskningen eller resultaten, utan om att forskarna som utfört forskningen i princip inte går att lita på. Vissa skulle kalla det för en härskarteknik.

  Tillslut frågar i alla fall reporten det man mycket sällen gör i sådana här sammanhang. ”Ok, du anser alltså att forskningen som visar på att det finns biologiska skillnader är felaktig. Men vilken vetenskaplig grund har du för ditt eget påstående att det inte finns några skillnader?” Och som förhoppningsvis fler och fler börjar inse så har de ingen vetenskaplig grund att stå på. Tron att det inte finns biologiska skillnader som påverkar mäns och kvinnors livsföring är den sociala konstruktionen, inte all forskning som visar på att de existerar.

 12. Per Hagman skriver:

  @Ola ,
  Min Norska broder , frodiga är bara förnamnet på folkens omkring Finnmarken. På Tromsöia var det uppståndelse när ett kvinnfolk kallade politi för ..Din jävla hästkuk…Politiadvokat tog henne till rätten som frikände henne med argumentet att det var ett , brukbart dialektalt uttryck ..lol.
  Men visst är det en stor kultur forskjell mellan området i och omkring Finnmarken och den övriga delen av den skandinaviska halvön.
  Jag tänker då på området ,Kirkenes Lakselv Meham Vardö Hammerfest Alta Narvik Tromsö Lofoten Ofoten Röst Bodö.
  Här finns det inga feminister ,då folkens lever gott i sina äktenskap sida vid sida och oftast som , en.
  Den gamla Norska kust kulturen där männ o kvinnor förenades i sina äktenskap.

  Per Hagman

 13. [...] upp till ytan, är att det norska programmet Hjernevask har börjat få spridning i Sverige (jag bloggade kortfattat om det i mars 2010). Hjernevask gick på NRK och orsakade stort rabalder i Norge då det [...]

Google