I norska Aftonposten rapporteras det om ett resurskrävande polisarbete i Ålesund. I januari i år anmäldes det fem olika överfallsvåldtäkter till polisen, men efter ett noggrant utredningsarbete man har nu kunnat belägga att det inte skett något brottsligt i något av fallen:

– Konklusjonen er at det ikke har skjedd noe straffbart i noen av sakene, opplyste politistasjonssjef Endre Flatvad i Ålesund på en pressekonferanse i Ålesund i ettermiddag.

– Sakene har vært grundig etterforsket, og vi kan med sikkerhet si at disse overfallene ikke fant sted, sier politiadvokat Unni Moen Vikebakk i Sunnmøre politidistrikt.

Man är alltså såpass säker på sin slutsats att man på en presskonferens är redo att säga att dessa påstådda överfall aldrig ägt rum.

Polisen ger också medierna i Norge en känga, som okritiskt rapporterat om de påstådda våldtäkterna:

Politiet vil nødig kritisere noen – hverken anmelderne eller medier som videreformidlet dem nærmest ukritisk

För dem som motsätter sig tanken på att det finns falska anmälningar om våldtäkt, blir detta ännu en indikation på att verkligheten ser annorlunda ut. Svenska poliser har vid flera tillfällen uttalat sig om hur trötta de är på falska anmälningar.

man-i-fangelse

För ett rättsamhälle är det allvarligt med falska anmälningar. Det gör att helt oskyldiga människor kan bli anhållna och misstänkliggjorda under lång tid, och i värsta fall dömas till fängelse. Dessutom leder det till att trovärdigheten hos dem som anmäler faktiska våldtäkter går ner, vilket i sig är tragiskt.

Det är därför viktigt för både kvinnor och män att falska våldtäktsanmälningar börjar uppmärksammas mer, och att praxis blir att de som avslöjas som falska anmälare åtalas för falsk tillvitelse och döms i domstol för sitt brott.

Tack för tipset, Gonzo!

 

2 kommentarer på “Norsk polis avslöjar falska våldtäktsanmälningar”

 1. Christina Nauckhoff skriver:

  Pelle!

  Här kommer en länk som ger en något annan bild än den du ger.

  Saxat ur nätupplagan av Advokaten nr 4 2008
  http://www.advokatsamfundet.se/templates/CommonPage_Advokaten.aspx?id=8190

  ”Felaktiga föreställningar om falska våldtäktsanmälningar gör att de mest utsatta kvinnorna sviks
  Christian Diesen och Eva Diesen menar att den felaktiga föreställningen om att många våldtäktsanmälningar är falska gör att de svagaste kvinnorna sviks. Situationen förvärras av att dagens våldtäktslag, som utgår från att våldtäkt bevisas genom skada, leder till en bortsortering av svaga anmälningar samt ett dåligt bemötande av alla kvinnor som anmäler våldtäkter utan skador. ”

  Jätteintressant redovisning av ett forskningsprojekt för Brottsoffermyndigheten

 2. JD skriver:

  Det Christina Nauckhoff lyfter fram genom att hänvisa till Diesens artikel i Advokaten är oerhört viktigt eftersom det visar på hur den verkliga bilden av problemet med våldtäktsanmälningar systematiskt förljugs av ett fåtal figurer som brukar cirkulera i dessa sammanhang.
  Figurer som politiskt lobbar för att få ett stort inflytande i lagstiftningen gällande sexualbrott.

  När det gäller Eva Diesens rapport så kan vi nog med rätta ifrågasätta hennes motiv med att göra en egen rapport där hon kan dra ”egna” slutsatser då Christian Diesen precis varit handledare för ett examensarbete på Juridicum där författaren själv Therese A drar en försiktig slutsats att över 7-8 % av alla anmälningar kan vara falska.
  Trots att resultaten pekade på samma siffror så har många ändå valt att anta att Eva Diesens uppgifter stämmer. Många vet inte ens om att det finns två rapporter med olika slutsatser.

  Personligen har jag noll och intet tilltro till Diesens rapport och det grundar jag inte på förakt utan på att hennes resultat mycket väl kan förknippas med hennes motiv och agenda i saken. Dessutom stöds Therese Aspegrens slutsatser av oberoende rapporter utomlands.
  Falska vinklingar av verkligheten skapar en misstro som i slutändan förvärrar för alla parter.

  Att som C Nauchhoff förminska problemet där oskyldiga utpekas och även riskerar att dömas oskyldigt för ett sånt här allvarligt brott gagnar inte någon i slutändan.
  Det är ansvarslöst att som i artikeln antyda att ALLA kvinnor som anmäler en våldtäkt utan skador får ett dåligt bemötande.
  Det är även ansvarslöst att som i artikel ställa oskyldigt anklagade mot att fler ska kunna dömas.

  Det Diesen antyder i artikel är att kraven skall sänkas för åtal då det gäller våldtäktsbrott därför att det ändå är så få som verkligen är oskyldiga.

  Ett oerhört cyniskt och rättsvidrigt resonemang som jag inte kan förstå att advokatsamfundet ens vill publicera i sin tidning.

Google