Massivt motstånd mot kvotering

15 mars 2010, av Pelle Billing

ab-kvotering

Det verkar inte som att de rödgröna partierna har något större stöd bland folket, när de föreslår kvotering till bolagstyrelser.

Tack för tipset, Robin!

 

6 kommentarer på “Massivt motstånd mot kvotering”

 1. Jonas P skriver:

  Det är faktiskt anmärkningsvärt att människor idag – trots att de dagligen matas med att kvinnor diskrimineras och förtrycks runt om i världen och inte minns i näringslivet – ÄNDÅ är så starkt emot att kvotera in kvinnor.

  Såg förresten nu när jag skummade aftonbladet: ”Här högg han ner vårdarna. 34-åringen skulle skrivas ut från behandlings- hemmet om en månad – knivhögg två vårdare. Skadade en kvinna svårt.” Läser man sedan brödtexten är kvinnan en av vårdarna, där man får anta att den andra var en man eftersom han inte nämndes. Vidare i texten nämns det sedan igen att den ena vårdaren var en kvinna.

  Artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6777537.ab

  Kikade igen nu. Författarnas beskrivningar är också intressanta. Om den manliga vårdaren skriver de bara att 34-åringen ”överföll en behandlingsassistent”, medan om den kvinnliga vårdaren skriver de ”överföll ytterligare en vårdare, en kvinna i 40-årsåldern. Han slog kvinnan med knytnäven och skar henne svårt i ryggen.”

 2. Leif skriver:

  Förslaget att kvotera i bolagsstyrelser är egentligen bisarrt. Bolagsstyrelserna är ju inte något utflöde av riksdagen eller medborgarna och deras röster. Bolagsstyrelserna svarar inför dem som äger aktier i bolaget. Det är väl i så fall deras sak att reagera på denna ohyggliga varböld i företaget. På vilket sätt påverkas den vanlige genomsnittlige medborgaren, kvinna eller man, av det faktum att ett bolags styrelse i fråga om kön är sammansatt på ett visst sätt? Varför ska man i så fall inte gå ett steg längre och kräva en viss politiskt korrekt ålderssammansättning i styrelsen? Och varför tar man inte steget fullt ut och kräver samma sak av alla andra styrelser: idrottsföreningar, bostadsrättsföreningar etc etc? De ligger väl i så fall närmare vanligt folks vardag.

 3. AV skriver:

  Denna artikel i AB underblåser ju uppfattningen att det är mera synd om kvinnor och att de är svagare och det är värre när de drabbas. Tydligen är det något den manliga vårdaren får räkna med, men om en kvinna drabbas måste det poängteras extra. Det är väl helt ointressant i sammanhanget. Speciellt som kön ju är en social konstruktion…

  Man kan väl beskriva den sjuke som synnerligen politiskt korrekt. Han diskriminerar inte mellan könen utan alla som kommer i hans väg drabbas. Dock kommer det säkert att användas som ytterligare ett exempel på MÄNS våld mot KVINNOR. Han får representera alla män och hon alla kvinnliga offer. Inte att han i första hand är psykiskt sjuk och att hon tagit på sig ett jobb att arbeta med labila våldsförbrytare och detta är en av riskerna i jobbet. Egentligen verkar det vara en arbetsmiljöfråga. Varför har vårdarna ingen sticksäker väst, som t ex dörrvakter har och hur kan man ta sig in i personalrummet från vårdavdelningen?

 4. AV skriver:

  Leif: Åh detta är bara början. Vi skall kvotera in: kvinnor, invandrare, homosexuella, unga, pensionärer, norrlänningar, arbetarklass, icke handelsstudenter och Saab-ägare (minoritet) överallt. För varje diskriminerad grupp du kan tänkas tillhöra får du tio kvoteringspoäng. Ju fler grupper du tillhör, desto större chans att ta sig in. Lycka till med offerrollen.

 5. vmm skriver:

  Eftersom könet tydligen är väldigt viktigt på dom som sitter i styrelsen så bör man införa femininformer av styrelseposterna. Ordförandinna, ekonomiansvariginna, marknadsföringsansvariginna osv. Så att det inte blir några missförstånd och så att man direkt vet vilket kön man har att göra med. Hur ska man annars kunna skilja på en man och en kvinna som är t.ex. ordförande om man bara läser t.ex. en årsredovisning!? Nej, det skulle bara bli kaos. Ett alternativ kan såklart att man alltid när man pratar om personer i styrelsen lägger till en parantes efter där könet anges. Kanske i form av (M) eller (K) och om Vänsterpartiet får igenom sitt förslag med ett tredje kön kanske (3). Exempelvis: Ordförande (K) har föreslagit för styrelseledamot med ansvar för utlandssatsning (3) att uppdraget ska analyseras av ekonomiansvarig (M) och personalansvarig (K).

  Då slipper vi ju leva i ovisshet om vilket kön personerna har och då blir det säkert jämställt.

  Ja, detta var ett ironiskt inlägg.

 6. Robban skriver:

  Hade jag varit redaktör hade jag skrivit en en artikel med temat
  ”Trots att drygt 90% inte vill ha könskvotering så hotar Mona Sahlin med det. Hur är detta möjligt”
  Det hade varit intressant att läsa om!

Google