Mäns hälsa uppmärksammas

25 mars 2010, av Pelle Billing

Vanja Berggren, lektor i folkhälsovetenskap, har tidigare ifrågasatt omskärelsen av små pojkar som förekommer i Sverige. I en ny artikel i Kristianstadbladet tar hon nu upp mäns hälsa, apropå den konferensdag som nyligen gick av stapeln.

Det finns mycket att säga om mäns hälsa, men det viktigaste är troligen att män lever 4,6 år kortare än kvinnor, utan att vi har någon bra förklaring till det. Man kan spekulera i om det är mansrollens fysiska risker samt höga stressnivåer som bidrar till mäns förkortade livslängd. Berggren förefaller vara inne på det spåret:

Dagens man har en fot kvar i den gamla synen på mannen som den starke osårbare försörjaren, samtidigt som han försöker leva upp till den nya mansrollens krav; att vara både stöttande make, omtänksam son, engagerad pappa och attraktiv smärt välklädd viril älskare.

Man pratar inte sällan om att kvinnor har två roller att fylla i det moderna samhället – vilket säkert stämmer – men man glömmer att påpeka att även männen har både den gamla och den nya mansrollen att fylla. Jag tror att samhället på många vis underskattat den börda det innebär att vara familjens primära försörjare – något som män traditionellt sett alltid varit, och fortfarande ofta är i dagens samhälle.

sjukvard

Berggren rapporterar att man på konferensdagen även var bekymrad över hur samhället ser på mäns hälsa:

Man hävdar att mäns hälsa är ett ”ingenmansland”; ett folkhälsoproblem som ignoreras av sjukvården. Mot detta står att det tidigare lyfts fram att sjukvården är styrd efter en manlig norm och att män får dyrare och bättre vård. Men statistiken talar för att det inte varit männen till nytta. Män leder på alla punkter i Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Statistiken talar alltså sitt tydliga språk.

Förutom att män leder på alla punkter i Socialstyrelsens dödsorsaksregister så används 50 miljarder kr mer årligen till kvinnors sjuklighet, enligt Socialstyrelsens egen rapport från 2009.

Dessa siffror innebär att man dels behöver titta på hur män tas om hand av sjukvården (blir män sjukskrivna lika ofta som kvinnor?), och dels behöver man fundera över hur man ska få män att söka sjukvård oftare samt få en mer hälsosam livsstil.

Mäns sviktande hälsa är en viktig del av jämställdhetsdebatten.

 

18 kommentarer på “Mäns hälsa uppmärksammas”

 1. Mattias skriver:

  Bra inlägg Pelle. Men jag tycker att du missar en poäng, kanske just för att vi är män:

  ”Det finns mycket att säga om mäns hälsa, men det viktigaste är troligen att män lever 4,6 år kortare än kvinnor, utan att vi har någon bra förklaring till det. Man kan spekulera i om det är mansrollens fysiska risker samt höga stressnivåer som bidrar till mäns förkortade livslängd.”

  Kliniskt konstaterat: Kortare liv=Risk+Stress.

  Javisst är det så. Men hur KÄNNS DET DÅ? Hur känns det att jobba så hårt och ha så mycket ansvar/press att man inte orkar leva lika länge? Mig gör det iaf förbannad! Förbannad eftersom jag inte får kred för det utan snarare skit och beskylls dessutom för att ha det lättare än motsvarande kvinnor. Vi kan inte rycka lite manligt på axlarna och gå in i ”stoiska läget” och säga att ”thats the way it is, men vi har iaf fotboll, öl och bilar, livet är rätt okej ändå”.

  Det handlar inte bara om 4,6 år. Det handlar minst lika mycket om hur vi mår de resterande åren. Lycka. Glädje. Liv.

 2. Mattias skriver:

  *funderar vidare*

  Varför inte slänga in lite Maslow’s behovstrappa här. Jag hade ÄLSKAT att se en undersökning som jämförde hur mycket tid män respektive kvinnor spenderar på undre respektive övre halvan av Maslow’s trappa!

  Jag kan sätta en slant på att anledningen till de 4,6 årens skillnad är att många män sliter hund på de nedre stegen för att sätta mat på bordet till sin familj medan kvinnorna förverkligar sig själva på övre stegen genom exempelvis att bli mamma. Klart de kan lägga mindre tid på de stegen eftersom deras män tar huvudansvaret för dem!

  Och för att knyta an till tidigare diskussioner; sociala nätverk (tillhörande) ligger över basala trapp-steg som mat och tak över huvudet. Inte ett bevis kanske men en indikation på att männen finns på de nedre stegen och kvinnorna på de högre. De högre stegen betraktas av psykologer som mer värda och eftersträvansvärda. Så vem är rikast egentligen?

 3. Pelle Billing skriver:

  Jag brukar använda Maslow’s behovstrappa när jag föreläser och pratar om könsrollernas uppkomst. Får se om jag skriver om det i ett inlägg också vid tillfälle.

 4. Micke skriver:

  Om man konstaterar att mäns kortare medellivslängd beror på någon form av orättvisa har man, medvetet eller ej, gjort sig skyldig till radikalfeministernas största tankevurpa: att det inte finns några fysiska skillnader av relevans mellan könen.

  Lever hanar och honor inom alla djurarter lika länge? Om inte, varför skulle vi förvänta oss att människan skulle vara ett undantag?

  Det kan finnas hundratals orättvisor inom vården åt både det ena och det andra hållet, men olika livslängder är inte i sig ett bevis på det.

 5. Josefin Utas skriver:

  Intressanta tankar Mattias (inl 1,2). Siffror i all ära hit och dit, men det säger inte hur det påverkar de enskilda personerna, hur de verkligen mår.

  Känslorna är det få som sätter ord på och jag tror att det behövs fler som gör. Men lite är det en del av själva problemet, som du också är inne på, att det sättet att uttrycka sig på är inte något som varit en del av mansrollen och därmed uppmuntrats. Män ska hålla tyst och göra sitt ”jobb”, sin plikt, bita ihop och hålla uppe fasaden. Sen kommer det ut på andra sätt istället, för stannar inne gör det ju inte. Vi är alla människor och behöver uttrycka oss och få utlopp för det vi känner.

  Det jag märkt, särskilt på senare år när jag blivit lite mer kunnig om människans natur är att det är väldigt olika för olika personer hur mycket man väljer att se till det känslomässiga perspektivet. Vissa bryr sig mer om fakta och tankar, andra mer om känslor. Alla har förstås känslor, men för vissa är den dimensionen mer viktig än för andra. Så jag tror så här: både perspektiven behövs i jämställdhetsdebatten, för männen som den rör är olika. Och förstås för att de som ska övertygas (både kvinnor och män) är olika.

 6. Gonzo skriver:

  Lite mer ”genusnyheter”

  Skulle du låta en kvinna passa ditt barn?
  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article6841318.ab

  Får betalt för att ha sex utan att för den skull vara prostituerad.
  Finns det någon liknande tjänst för oss män och hur skulle den tas emot av allmänheten?
  http://www.expressen.se/sex/1.1929513/janette-jobbar-som-otrohets-lockbete

 7. Lasse skriver:

  @Gonzo

  Dem ser väl det som affärside´

  Först utnyttjar dem sin sexuella makt och gifter sig med någon stackars kille som har svårt att få tjejer men har mycket pengar. Sen är dem allmänt jävliga och vägrar sex i ett år. När killen är mogen skickar dem den här tjejen på honom. Därefter skiljsmässa och simsalabim har dem gjort sig en förmögenhet.

  (ironi med hög sanningshalt)

 8. Lavazza skriver:

  Medellivslängd och hälsa varierar också efter utbildning, lön, status etc (vilket kan betecknas som överordning/underordning). Feminister anser att män är överordnade kvinnor, vilket i så fall betyder att skillnaden i medellivslängd skulle ha varit ännu större utan denna överordning. Och bero på biologiska skillnader mellan könen (som däremot är av ingen eller obetydlig betydelse på andra områden).

 9. Christina Nauckhoff skriver:

  En man jag älskade mådde fruktansvärt dåligt. Ändå sade han: jag skulle ALDRIG uppsöka en läkare, ALDRIG gå till en psykolog. Det gjorde ett oerhört intryck på mig.

 10. M skriver:

  Feministiskt Initiativ har liknande idéer om jämställdhet.

  http://www.etc.se/28587/mannen-doer-fortfarande-foerst/

 11. Lasse skriver:

  Började läsa och blev ju inte förvånad över deras slutsats:

  ”Det är därför märkligt att män hindrar kvinnor från att göra karriär inom mansdominerade sektorer och nå ekonomiska och politiska maktpositioner. På så vis behåller männen den könsstereotypa tvångströjan de har haft alltför länge.”

  Yeaa right…..vi onda män hindrar oskuldsfulla kvinnor från att göra karriär. I själva verket är det kvinnorna som inte vill eller vågar ta dem risker och den uppoffring som är förenad med en karriär/ eget företagande. Som jag berättade tidigare har jag varit företagare i drygt 20 år. Under den här tiden har jag vid otaliga tillfällen försökt peppa kvinnor att starta eget, erbjudit dem hjälp och stöd. Men dem vill inte ”better safe then sorry” verkar vara deras paroll. Kvinnor väljer trygghet så enkelt är det.

  Det är kvinnorna som skall ändra sitt beteende inte männen.

  FI försöker verkligen alla argument och vägar men det fungerar inte när dem har så illa dold agenda.

 12. Lasse skriver:

  Förtydligande:

  FI försökte skaffa sig billiga argument för att dem skall kunna åka gräddfil in till maktens boningar.

  Har absolut inget emot att kvinnor gör karriär eller tar risker, men det får ju inte ske på bekostnad av att männen skall kliva åt sidan.

  Kvinnorna får också ”go the long hard way”

 13. Groda skriver:

  En seger för patriarkatet?
  http://www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapapporna-ar-livsfarliga-for-barnen

  Skräcken för jämställda män sprider sig bland kvinnorna.
  Nu ska män skiljas från barnen. Män är inte lika bra föräldrar som kvinnor.

  ”Vi kvinnor har sedan tidernas begynnelse utvecklat oss själva, vår hjärna och vårt sammanhang för att på bästa möjliga sätt ta emot det späda barnet vid födseln och ge det näring ur vår kropp och omvårdnad i vår famn.”

  Då kanske vi ska skicka tillbaka kvinnan till spisen också?

 14. Groda skriver:

  EVA STERNBERG

  är familjerådgivare och ledarskapskonsult, med inriktning på hjärnans utveckling. Hon är också en av grundarna till stiftelsen Kvinnor Kan

  Att hon dessutom är en av grundarna till Kvinnor Kan är väldigt intressant.
  Vad kan kvinnor?? Med tanke på hennes argument så kan inte kvinnor vara lika bra som män, pga våran evolution.
  Kvinnor kan nästan borde det väll vara?
  Eller kvinnor kan sköta hem och barn?

 15. Jack skriver:

  FIs artikel säger att något har hänt? Mansfrågorna och mansrörelsen går inte längre att blunda för, för någon.

 16. Lasse skriver:

  @Jack

  Yepp håller med dig, dem har väl insett att det är ohållbart att köra sitt ensidiga spår längre. Lite tråkigt bara att dem försöker utvinna billiga argument ur det.

 17. Micke skriver:

  Ledsen att behöva vara grammar nazi, men snälla, snälla, kan ni inte försöka skriva ”de” istället för ”dem” när det ska vara så?

  Enkelt trick för att veta hur det ska vara: byt ut ”de” mot ”han/hon” och ”dem” mot ”honom/henne”. Då blir det lätt att se vad det ska vara.

  Exempel: ”Yepp håller med dig, honom har väl insett att (…)” är inte rätt.

  I mina ögon sticker ett felaktigt ”dem” ut lika mycket som ett felaktigt ”honom”. Hoppas det gör det för alla andra också, nun när ni fått detta enkla tips till livs.

  And now back to our regularly scheduled programming…

 18. Lasse skriver:

  @Micke

  Jag försöker göra min åsikt hörd och skiter fullständigt i grammatiken. Det är huvudsaken folk förstår. Vad f-n spelar det för roll om man missar en bokstav här eller glömmer ett ord där.

  Är så jäkla tråkigt när ”magistrar” (garanterat en ”fröken” förresten) förstör olika forum. Klankar ner på folk över hur dem skriver, inte första gången det händer.

  Du skrämmer bort vanligt folk !!!

  Vik hädan fröken ”besserwisser” nu har du retat upp mig ordentligt…..

Google