Lyssna på Tanja Bergkvist

08 mars 2010, av Pelle Billing

tanja-bergkvist

Filosofiska rummet i P1 hade igår en diskussion om genuscertifiering vid Lunds Universitet, där Tanja Bergkvist deltog.

Tanja Bergkvist är matematiker och bloggar regelbundet om hur genusvetenskapen påverkar politiken och samhället. Det var via Tanja som jag lärde mig att den svenska förskolan numera är ett könspolitiskt projekt.

I radioprogrammet konstateras det bland annat att i länder med fler genusvetare finns det färre kvinnor som studerar matematik och tekniska ämnen, så genusvetarna förefaller inte göra någon större nytta så här långt. Den troliga förklaringen till att könsskillnaderna ökar (enligt en stor forskningsrapport) är att i mer utvecklade länder där människor känner sig friare att studera det de vill, och inte det som kan ge en god inkomst, då väljer män och kvinnor det som de helst av allt vill syssla med. Så vi kanske inte bara kan skylla på genusvetarna…

Trots allt blir min uppmaning till alla kvinnliga genusvetare att skola om sig till matematiker och fysiker. På så vis kan ni göra något konkret för den jämna könsfördelning ni säger er eftersträva. I nuläget är ni istället representanter för de kvinnliga val ni säger er ogilla. Ni vet, leva som man lär, och allt det där.

 

7 kommentarer på “Lyssna på Tanja Bergkvist”

 1. KImhZa Bremer skriver:

  Vad bra hon är, Tanja!

  Det är häpnadsväckande hur flummigt och oseriöst det blir när genusvetarna och de radikaliserade feministerna börjar svamla…

 2. Tupp! skriver:

  idé Skaffa en sida där alla de manliga orättvisor finns uppradade. Bara EN rad för varje orättvisa. Med EN länk till källor. Då kan vi länka till den på alla kommentator fällt o s v. Det underlättar rejält…

 3. Pelle Billing skriver:

  @Tupp
  Det kommer en översikt av mansfrågor med källhänvisningar när Mansnätverket får en separat hemsida. Det är ett av huvudsyftena med att bygga en separat hemsida.

 4. AV skriver:

  Att genusvetarna (kvinnor) själva skulle välja mansdominerade yrken såsom gruvarbetare, lastbilschaufför, asfaltläggare, fysiker, ingengör, sjöman… är föga troligt. Ungefär lika troligt som att en karriär-man och feminist själv skulle vilja träda tillbaka för en inkvoterad kvinna med lika-sämre meriter. Det är alltid någon annan som skall göra det.

  ”Nä, jag trivs bra här med mina medsystrar (och två killar) på genusinstitutionen. Jag menar att andra kvinnor är uteslutna ur dessa yrken och skall få jobba där.”
  eller
  ”Nä, jag har ju jobbat hårt för min position, men rent generellt bör män ta ett steg tillbaka.”

  It’s always hard to put your money where your mouth is!

 5. PabloHoney_4 skriver:

  Tanja är en hjälte!

 6. Maria D skriver:

  Jag upplever könsroller framförallt som något possitivt. Att båda könen vet vilka uppgifter som förväntas av dem. Mindre disussion om småsaker – mer samanhållning och en större MENING med att vara just FRU och MAN.
  Jag växte upp i mitt hemland till väldigt mycke tydligare könsroller än i Sverige – något jag är enormt glad för, och uppfostrar mina barne enligt de principerna… Enligt er könsvetare så är alltså mina barn lika ”olyckliga” som alla andra barn som växer upp i latinamerika?

 7. Martin skriver:

  Heja Tanja Bergkvist!!!

  Genusmaffian kommer att förstöra Lunds Universitet. Stoppa dem snarast!

  Äntligen kommer en frälsare och ställer de analfabeta genusclownerna mot väggen!

  Roffa åt er så mycket bidrag ni kan nu för snart är er bluff helt avslöjad.

  Länge leve Tanja Bergkvist!

  Gör de nersketna genusvetarclownerna arbetslösa en gång för alla!

  Länge leve Tanja Bergkvist!

  Ni har stulit tillräckligt mycket pengar av arbetarklassen nu, ni får åka och ha könsneutrala fester i Afganistan istället era bluffande clowner!

  Ert nästa uppdrag blir att könsavkoda talibanrörelsen!

Google