LEX Alonzo om ojämställt föräldraskap

20 mars 2010, av Pelle Billing

Senast avsnittet i Michael Alonzos program på TV8 handlar om pappors bristande lagliga rättigheter. Mammor och pappor är långt ifrån jämställda i dagens Sverige. Teman som belyses är:

 • Ogifta pappor kan bara bli vårdnadshavare om mamman godkänner det.
 • Ogifta pappor behöver aldrig få reda på att de blivit pappor, om mamman hävdar att fadern är okänd.
 • Gifta män anses alltid vara pappa till barnet, även om man vet att han inte är den biologiska pappan.

En radikal lösning på alla dessa problem är att koppla det juridiska faderskapet till det biologiska faderskapet, genom att DNA-testa alla nyfödda. Det skulle tvinga mammor som vill utestänga pappor (och pappor som vill fly från sitt faderskap!) att ta fullt ansvar för det barn de satt till livet.

dna-fingerprint

Se avsnittet här.

Tack för tipset, Martin!

 

8 kommentarer på “LEX Alonzo om ojämställt föräldraskap”

 1. Hieronemus skriver:

  Ett av de allra viktigaste mål för den fortsatta jämställdhetskamp är utan tvivel att jämställa heterosexuella äktenskap med homosexuella och avskaffa diskrimineringen av den gifta man. Bort med faderskapspresumptionen i äktenskapbalken. Inför obligatorisk DNA testning av alla barn och deras presumptiva fäder och låt den man vars DNA barnet bär betala festen.

  Jag är trött på att oansvariga män kan låta mina barn betala för sina genom skatten. Jag är trött på att en gift man i denna värld där så många är otrogna automatisk ses som pappa till fruns barn.

  I och md homosexuella äktenskap och i och med teknikens framfart bör äktenskap inte vara mer kopplet till fortplantning än sex är med kärlek.

 2. AV skriver:

  Åtminstone de två första punkterna bryter kraftigt mot barnets rättigheter. Ett barn har rätt till BÅDA sina föräldrar, förutsatt att båda är lämpliga föräldrar. Men det är inte mammans ensak att bedöma om pappan är lämplig. Speciellt eftersom hon kan ha personliga skäl att utesluta mannen ur sitt liv och vem bedömer i så fall om hon är lämplig?. Barnets rättighet till föräldrar skall definitivt inte styras av om de bytt guldringar eller inte. En rest från synen om äkta-oäkta barn?

  Barnens rättighet till båda föräldrar är överordnat föräldrarnas ev åsikter om varandra. Har man gemensamma barn är det bara att hålla god min och göra det bästa för barnet. Kan man inte det bör lämpligheten ifrågasättas.

 3. Lasse skriver:

  Tog mig två års kämpande för att få DNA test, men endast efter att mamman gått med på det. Känner en kille som blev hämtad av polis och tvingad till blodprov för att en kvinna påstod att han var pappa till ett barn. Han var ej heller pappa till barnet.För honom var det en principfråga eftersom han var 110% säker sin sak.

  Personligen tycker jag detta ämne är det mest omjämställda som finns idag.

  Men ”feminassarna” vill överhuvudtaget inte kännas vid det. Helt sjukt !

 4. Clabbe skriver:

  Pelle > Du skriver att pappor bör ta fullt ansvar för det barn de satt till livet. Är du emot abort av samma anledning, eller anser du att kvinnor ska slippa behöva ta ansvar?

 5. Pelle Billing skriver:

  Clabbe, det känns som vi haft den här diskussionen tidigare…

 6. Hieronemus skriver:

  Clabbe: Kvinnors moraliska förfall är något som kvinnor får sköta inbördas. Vi män skall göra vår plikt såsom det alltid har krävts av oss. Det tjänar vi på i längden även om en och annan just nu faller offer för manipulerande och feministiska kvinnor.

 7. Clabbe skriver:

  Pelle > Tidigare diskuterade vi väl juridisk abort. Nu var jag nyfiken på var du stod i abortfrågan. Jag tycker att det är ojämställt om bara män ska utkrävas ”ansvar”.

 8. Pelle Billing skriver:

  Clabbe,
  Jag får se om jag skriver om abort framöver. Det är ett komplext område och kräver minst ett eget blogginlägg.

Google