Lågvattenmärke av Beatrice Ask

20 mars 2010, av Pelle Billing

beatrice-ask-foto-pawel-flato

Sverige är inte ett land som är särskilt rättssäkert, vilket t ex Hannes Råstams avslöjande om fallet Quick påvisar. Även de män som dömts till fängelse för våldtäkt utan några som helst bevis är nog av samma åsikt: Sverige och rättssäkerhet är två begrepp som inte kommer särskilt väl överens.

Men det mest chockerande hittills måste vara vår justitieministers uttalande från igår:

På ett seminarium i riksdagen i torsdags om prostitution, sade Beatrice Ask att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon.

Märk väl att justitieministern inte säger att de som är dömda till sexköp ska få ett kuvert med grälla färger hemskickade, utan det är de som är misstänkta som ska drabbas. Vi har alltså en justitieminister som inte förstår den mest grundläggande principen i en rättsstat: Oskyldig till motsatsen bevisats. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, men det är ytterst anmärkningsvärt.

Första steget är att misstänkta sexköpare får stå vid skampålen. Vad är nästa steg? Att de lynchas av en mobb?

Det är oundvikligt att inte göra en könsanalys i sammanhanget. Hur kan det komma sig att en justitieminister helt tappar fattningen och inte förstår hur tokigt hennes förslag är? Den enda förklaring jag kan se är att det är såpass tillåtet i media att attackera män som grupp, att hon känner sig trygg med att i ett svep ta bort de medborgerliga rättigheter som egentligen även ska gälla för män.

 

43 kommentarer på “Lågvattenmärke av Beatrice Ask”

 1. Leif skriver:

  Uppseendeväckande och pinsamt!

 2. AV skriver:

  Kul med en justitieminister som vill införa skamstraff och speciellt för icke dömda, icke ens hörda misstänkta.

  Så om man vill jävlas med någon räcker det med lite photoshoppande och en anmälan. Då blir personen socialt brännmärkt med ett gult brev med ”hortorsk” skrivet i svart. Wow!

 3. Erik skriver:

  Bra ide, rent hyotetiskt är det första man borde göra om det blir verklighet är anmäla hennes man anonymt och sedan skicka hem ett sådant brev till hennes familj. Om barnen är utfllugna skickar jag kopior till deras bostäder också. Förresten varför begränsa det till henne, Varför inte skicka sådana till hela regeringens familjer också så får de vara med om det roliga.

 4. Frida skriver:

  Eftersom majoriteten som köper sex är män och det är vidrigt så tyckerjag mycket väl att man kan hänga ut DÖMDA äckliga torskar men inte misstänkta. men svin är vad dom är, och jag glömde patetiska också.

 5. Lasse skriver:

  Vilken sjuk och nervärderande människosyn du har Frida, är det någon som är patetisk är det du.

  Du tycker kanske vi skall hänga ut hororna också. Enligt ditt resonemang är det väl lika bra att hänga ut alla som begått brott dvs. mördare, tjuvar etc.

  Enligt ditt sätt att se på människor är väl lika bra att införa offentlig skampåle och spöstraff igen.

 6. Chrilles skriver:

  Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos…..

  http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg

  http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

 7. Anaïs skriver:

  Frida; vi har inte sharia-lagar i det här landet.

 8. Jag höll på att få dåndimpen när jag läste artikeln i går! Detta är faktiskt det sjukaste jag varit med om på länge – Beatrice Ask är ju lika galen som Inger Segelström som låg bakom införandet av sexköpslagen.

  Att peka ut misstänkta är bortom all mänsklighet. Att ens peka ut dömda är fasansfullt. Vad skulle Ask, Frida & Co säga om följande förslag: Vi skickar ut illgula kuvert till kvinnor som blivit anmälda för falsk tillvitelse av sina män i vårdnadstvister! Skulle det sitta lika fint som gredelina kuvert för misstänkta sexköpare?

  Jag vill inte skicka kuvert till några, varken misstänkta eller dömda. Men om jag skulle välja så säger jag att det är ett betydligt allvarligare brott att falskeligen anklaga något för att ha begått sexbrott mot sina barn än att köpa en sexuell tjänst av någon som erbjuder den frivilligt och mot pengar.

 9. Anders skriver:

  Jag misstänker att Beatrice Ask är Alkis så nu ska ett brev i gälla färger skickat till henne så hon blir ut hängd och att hennes barn få mod att anmäla henne för barnmisshandel som händer varje gång när Beatrice är full.

  Den tonen hade Beatrice Ask i sin intervju med Aftonbladet och man får svårt att fina ord när hon säger att det är bra att sexköpares barn får reda på vad deras pappa gör för barnet kan vara utsatt för övergrepp och med brevet i hand så kan barnet få mod nog att polisanmäla.

  Vad skulle hindra personer att köpa gredelina brev och skicka till ovänner? Rapportera att man misstänker en otrevlig granne för något?

  Och när ska dubble moralen kring sexköpslagen ta slut? Det ska också vara olagligt att sälja sex.

 10. AV skriver:

  @Frida: Begrunda lite din första mening, speciellt början.

  ”Eftersom majoriteten som köper sex är män och det är vidrigt så tyckerjag mycket väl att man kan hänga ut DÖMDA äckliga torskar men inte misstänkta.”

  Så det är just för att de flesta är män de skall hängas ut? Intressant tanke. Är manliga förbrytare lite vidrigare än kvinnliga och förtjänar skamstraff? Fundera på hur du tycker följande mening låter:

  Eftersom de flesta som kidnappar sina barn är kvinnor och det är vidrigt, tycker jag mycket mycket väl att man kan hänga ut dömda vidriga mammor som förvägrar barnens kontakt med pappan.

  Ibland krävs det bara ett litet byte för att avslöja mindre genomtänkta uttalanden. I vårt rättssystem är det staten och inte pöbeln som dömer. Har man fått sitt straff är saken juridiskt ur världen. Brottet är sonat. Då skall vi inte lägga sten på börda med dubbel bestraffning. Dessutom är skamstraff avskaffat sedan många år.
  Sexköp, vad man nu tycker om det, är ett trivialbrott där det i vanliga fall räcker med ett strafföreläggande. Om vi skall hänga ut dem bör vi också hänga ut de som varit rattonyktra, kört för fort, provat kokain etc. Hur mycket hjärtat än blöder för den som blivit bedragen eller den som tvingats till prostitution bör vi döma med hjärnan.

 11. AV skriver:

  För övrigt är BAs uttalande ännu märkligare. På frågan om hur det skulle vara om barnen råkat se brevet:

  ”– Det är nog lika bra att dottern får veta vilken typ hon har till far. Man måste tänka på att inte skydda fel faktor. Om det är en dotter som blivit utsatt för övergrepp av sin far kanske brevet ger henne mod att berätta.”

  Att sammanblanda ett trivialbrott som ger böter med ett allvarligt våldsbrott som ger flera års fängelse är populistiskt och ohederligt. Finns det överhuvudtaget statistik som visar korrelation mellan dessa? Jag får vibbar av Vivianne Franzén (Ny demokrati) när hon pratade om muslimska pappors barnamördande (när en hade gjort det). Jösses!

 12. jesper skriver:

  Frida

  Jag håller med dig i mycket faktiskt

  JA det är patetiskt att pröjsa för sex, men du bör ju göra skillnad på hur torskarna köper sex och av vem!

  Om ngn stackars gubbe köper sex av en svensk kvinna och kommer överens om ett pris kan jag tycka att det är okej, dock tragiskt för honom

  Om ngn gör det av en vitryskt kvinna i en lägenhet i en förort så bör det inte bli samma straff som gubben ovan…utan jag tycker gubben ovan kan få göra det men gubben som gör det av vitrysskan kan gärna får ett fängelsestraff!

  Sedan kan man ju undra om man inte kunde skicka ett rödrosa brev till kvinnor som falskeligen anmält men för våldtäkt….då jag tidigare jobbat som jurist och advokat så kan jag ju konstatera att det blir många rödrosa brev!

 13. Anaïs skriver:

  jesper: du håller med om Fridas moral – det står dig fritt. Jag hoppas du inte som jurist håller med om att man skall hänga ut folk skyldiga endast till brottet att ha väckt någons misstanke.

  Vi skall inte ha lagar grundade på gemene mans känslor av ”moral” eller äckel. Därför har vi ett rättssystem och ingen lynchjustis.

 14. Matte Matik skriver:

  Det känns väldigt betryggande att vi har en justitieminister med en så klar och tydlig känsla för rättvisa som Beatrice. Jag känner mig fullständigt trygg i att hon kommer att värdera rättssäkerheten högt i alla andra beslut hon tar i sitt ämbete då hon troligtvis har en del inflytande över rättsväsendet i landet.

 15. Matte Matik skriver:

  Här finns för övrigt en intressant engelsk artikel med exempel på hur media framställt medelålders kvinnor som åker på sexresor. Då kallas det t.ex. för ”romansresor”, och att de köper sex för att de söker en ”ömhet som världen förvägrar dom”: http://mensnewsdaily.com/2010/02/17/media-coverage-of-female-sexual-tourism/

 16. AV skriver:

  Matte: Ja visst känns det tryggt. Ärligt talat borde man väl kunna förvänta sig att en justitieminister har läst minst ett 20-tal poäng grundläggande juridik? Men sådana hårklyverier som ”oskyldig tills motsatsen bevisas” kan vara jobbigt att hålla på med, även om man är välutbildad frisör (Beas utbildning). Inget ont om frisörer, de gör ett fint jobb. Men ledaren för justitiedepartementet bör ha lite koll på verksamhetens grundläggande idé.

  Det är aldrig bra att veta vad som kommer ut om man öppnar Beatrice’s ask.

 17. vmm skriver:

  Missa inte min kommentar i en tidigare bloggpost om det här:

  http://www.pellebilling.se/2010/03/reinfeldt-vill-blir-kvinnornas-fredrik/#comment-5939

  Den blev lite OT där, men det kändes som det pockade på och många ville prata av sig om Beagate.

 18. Gonzo skriver:

  Nu ska vi inte gå händelserna i förväg.
  Det är inte omöjligt att BA har en väl bearbetad plan för det hela.

  Lila brev till män som misstänks för sexköp. Gröna brev till män som misstänks för att ha slagit en kvinna. Blå brev till män som misstänks för rattfylla och randiga brev till karlar som misstänks för snatteri.

  Dom män som bevisar sin oskuld, får ett vitt brev hem i brevlådan.

 19. Lasse skriver:

  Bör införas kompetenskrav och krav på arbetslivs erfarenhet för vissa ministerposter. Bea är i gott sällskap finns många, ta t.e.x. Mona Sahlin 2 årigt gymnasium och sedan 7 år i arbetslivet och därefter politikerbroiler. Om man börjar titta på olika personers bakgrund när det gäller höga positioner inom politiken är det övervägande kvinnor som saknar eller har dålig kompetens.

  Varför ?

  Jo, därför dem har kvoterats och åkt gräddfilen in i maktens boningar. Och nu vill dem göra samma sak inom näringslivet dvs. åka gräddfilen in i styrelserummet.

 20. Lasse skriver:

  Här kommer några fler exempel, vill inte vara nedlåtande mot något yrke men det är viktigt att titta på relevansen och kopplingen till det område dem är ministrar inom.

  Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m)
  Sjuksköterska

  Näringsminister Maud Olofsson (c)
  Saknar utbildning förutom grundskola

  Folkhälsominister Maria Larsson (kd)
  Mellanstadielärare

  Handelsminister Ewa Björling (m)
  Tandläkare

  (tandläkare är ju en gedigen utbildning men handelsminister är ju ett helt annat område)

  Wanja lundby Wedin
  Kom inte in på gymnasiet studerade senare till undersköterska.

  Margareta Winberg
  Folkskolelärare

 21. AV skriver:

  Lasse: Vet inte om det är speciellt könsbundet med få högskolepoäng på ministerposter. Det finns ju en del manliga ministrar med tunna meriter på högskolestudier och kvinnor med betydande utbildning också. Några exempel:

  Miljöminister Andreas Carlgren (c) Bedrev lärarstudier i Stockholm 81—83
  Socialminister Göran Hägglund (kd) ”Socialgymnasial” utbildning, ”företagsintern utbildning inom finanssektorn”
  Miljöminister Andreas Carlgren (c) Bedrev lärarstudier i Stockholm 81—83 (Någon examen?)
  EU-minister Cecilia Malmström (fp) Fil dr i statskunskap
  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) Journalistexamen, statskunskap, sociologi

  Sedan är inte högskolepoäng allena den bästa av meriter. För att våra politiker skall kunna representera hela befolkningen är det bra om de också har en varierad bakgrund. Alla behöver inte vara medelklass/överklass med minst fil kand. Det jag tycker många saknar är yrkeserfarenhet utanför politiken. Men när man sedan siktar in sig på en del av politiken bör man nog plugga in några grundläggande kurser i ämnet. Bara för att man är politiker betyder det inte att man bara kan ge sig in i alla områden på volley.

 22. Lasse skriver:

  @AV

  Detta sträcker sig självklart över könsgränserna , min poäng och den röda tråd jag skönjer är ”graverande” exempel. Där man tillsatt kvinnor som saknar grundläggande kompetens på viktiga och känsliga ministerposter.

  Beatrice Ask Justitieminister
  Mona Sahlin Partiledare Socialdemokraterna
  Maud Olofsson Näringslivsminister

  (Wanja Lundby Wedin) ej minister men ändå en väldigt hög maktposition.

  Känner själv att jag var lite luddig och generaliserande, hoppas du förstår mig bättre nu. Har själv varit egen företagare i 25 år och varenda gång jag ser Maud i rutan tänker jag, hon klarar väl inte ens av att läsa/tolka en balans/resultaträkning.

 23. Obstinat skriver:

  Lite lätt OT:

  Varför betalar män för något som borde vara gratis? Varför tar vissa kvinnor betalt för sex? För att de kan?

  Både kvinnor och män har sexuell lust. Varför blir det ofta (?) något slags maktspel av något som egentligen kan vara fritt och ömsesidigt lustfyllt?

  Trist. Och osmart.

 24. Obstinat skriver:

  Att en familjefar längtar efter lite spänning och nytändning kan jag mycket väl leva mig in i. Att han söker det utanför hemmet är då rätt naturligt. Tidsbristen är ett faktum. Vad göra när damerna på datingsajterna ”officiellt” endast söker ”seriösa” partners med segelbåt och ordnad ekonomi för en spännande (NOT) framtid tillsammans….

 25. Obstinat skriver:

  Både män och kvinnor är negativt inställda till sexuellt utlevande kvinnor. Kvinnor måste låtsas vara intresserade av seriösa kärleksförhållande för att erhålla en normal respekt för sin person. Kvinnor kan inte öppet erkänna att de vill pöka och inget mer. Ibland inte ens för sig själva.

  Både män och kvinnor lider av detta.

 26. Musse Pig skriver:

  Där det finns en efterfrågan uppstår oftast en marknad, vit eller svart.

 27. Frida skriver:

  Jag står fast vid att sexköpare är äckliga och patetiska och det är vidrigt, häng gärna ut alla som blivit dömda för brott, helst pedofiler så man kan skydda sina barn.
  Häng ut kvinnorna med, gärna för mig, det gäller ju heller inte mig eftersom jag inte bryter mot lagen utan beter mig.

 28. Anaïs skriver:

  Alltid kul med folk som har ”rent mjöl i påsen” och deras lynchmentalitet.

 29. [...] Funderingar, Johannes Blogg, Steven, Thomas Hartman (S), Henrik Alexandersson (PP), Johan Ingerö, Peter Billing, Kerstin Berminge, Andrea [...]

 30. vmm skriver:

  Vill bara påpeka att domar i Sverige är offentliga handlingar och det är bara att traska in på första bästa domstol och begära att få se (eller få kopior av domar – vill du ha kopia kan du få betala självkostnadspris för kopieringen) den dom man vill. Har provat en gång. Personalen i receptionen var väldigt hjälpsam och plockade fram den dom jag ville se.

  Ingen kommer att fråga efter ditt namn eller varför du vill se domen eller vad du ska göra med den. Så scanna/fota och lägg på nätet om du vill! Så Asks våta dröm om att hänga ut sexköpare är genomförbar redan nu. Man måste inte använda lila kuvert.

  Jag tänker inte just nu just här argumentera för att sexköpslagen bör slopas eller reformeras, men man bör tänka efter en smula innan man trashar en människas liv genom att tapetsera en dom på internet… Personen har begått ett relativt lindrigt brott i juridisk mening, fått sitt straff av domstol (i praktiken sker det genom strafföreläggande och hamnar inte i domstol) och sonat det… Men precis som Ask är inne på så är det här ett brott som är behäftat med ett stort socialt stigma. Att köpa sex kan förstöra ens äktenskap, leda till att man förlorar kontakten med sina barn, blir utfryst av grannarna, förlorar jobbet och vännerna säger upp bekantskapen.

  I viss mån tycker jag att skurkar får skylla sig själva. Begår man brott så får man räkna med konsekvenser. Men när det gäller sexköp så är konsekvenserna, enligt mig, helt oproportionerliga. Och framförallt så är den sociala bestraffningen så groteskt stor i jämförelse med den legala. Där bör man få någon slags mer rimlig proportionalitet. Men justitieministern verkar tycka TVÄRTOM!! Helt jävla obegripligt. Oavsett vad man tycker om sexköp och den frågan så tycker jag man bör inse att Ask här går åt helt fel håll. Vill hon att det juridiska straffet ska stå i proportion till det sociala straffet så bör hon snarast föreslå att sexköp ska bestraffas med upp till 10 års fängelse. Det tycker jag vore ett förslag som är helt rimligt. Asså, jag är emot det, men jag skulle förstå det.

 31. AV skriver:

  Frida: Den som är utan skuld kastar första stenen…

  Det handlar egentligen inte om sexköp utan rättssäkerhet och vem som straffar.
  Jag har heller inte köpt sex och tänker heller inte göra, men jag är stark motståndare av mobb-mentalitet och stämpling av människor. Är man misstänkt är man oskyldig och är man dömd har man fått sitt straff och sonat. Alla har rätt till en andra chans efteråt. Eller vill du döma för evigt?

  Dessutom har ingen helt rent mjöl i påsen. Vi har alla brutit smålagar någon gång: Spolat ner olämpligt, tvättat bil på garageuppfarten, kört för fort, råkat kasta skräp på marken, vinglat hem på cykel sent en natt, druckit på allmän plats, snattat i ungdomen etc. Om vi skall hänga ut allvarliga brottslingar, var drar vi då gränsen? Sen har vi alla som gör ”omoraliska” men ej olagliga saker. Då får vi hänga ut alla. Jag föredrar inga.

  Men kasta du stenar om du vill.

 32. Lasse skriver:

  @Frida

  Vilken tur att inte du sitter i riksdagen eftersom du är en fara för hela rättssystemet och samhället. Ditt beteende är synonymt med en ”rättshaverist” enda skillnaden är att det ej sker i juridisk bemärkelse.

 33. Groda skriver:

  Varför är det alltid sexbrotslingar som ska hängas ut och hatas?
  Visst är det grova brott, men dom flesta gör aldrig om det igen.

  Det verkar som om vi har ett behov av sexbrottslingar i Sverige, någon att peka finger åt. Någon som vi kan skylla allt ont på.
  Någon som vi kan skylla på för att slippa vårat eget ansvar, någon att gömma oss bakom.

  Även människor som sitter i fängelse hatar våldtäktsmän.
  Oavsett vilket brott du är dömd för så kan du alltid skylla på en våldtäktsman och på så sätt rentvå dig själv.

  -”jag är visserligen en mördare, men jag hatar våldtäktsmän”

  -”jag har misshandlat en kille så illa att han hamnade på sjukhuset, men jag har aldrig våldtagit.”

  -”Jag har rånat, misshandlat och nästan slagit i hjäl en kille. Jag tycker att våldtäktsmän är odjur som borde avrättas”

  -”som återfallsförbrytare så tycker jag att våldtäktsmän ska låsas in på livstid, riktig livstid. Jag skiter i om han kan återanpassas.”

  Sexbrott är mycket riktigt grova brott som måste straffas, men det känns som om vi behöver våra våldtäktsmän.
  Hur skulle det se ut om vi inte hade dom?? Då skulle vi alla få ta vårat eget ansvar utan att kunna skylla på någon.

  Man sitter i fängelse för att ta ansvar för sina egna handlingar och problem. Skit i vad andra har gjort, ta ansvar för er själva.

  I mina ögon är det ingen som helst skillnad på en mördare, våldtäktsman, misshandlare, knarklangare mm. Samma skit hela bunten.
  Jag är så j…la trött på att höra unga män säga att dom hatar sexbrottslingar och sedan kan dom själva springa runt och misshandla och råna.

  Jag har betydligt större respekt för våldtäktsmän som försöker återgå till ett normalt liv än för män (oftast män) som säger sig hata sexbrottslingar och som sen springer runt och begår brott. Killar som kanske till och med åker in och ut i fängelse och behandlings hem.

 34. Fredrik Ekdahl skriver:

  Det är helt ok om man då tvingar piketpolisen att byta ut sin piketbuss till ”hemglass” glassbil samt en neonrosa overall och dumstrut.

  Det får vara deras outfit ända tills den dagen någon ställs till svars för vad som skedde i gbg 26/4 2008 då en 24årig man blev dräpt av ett stort antal piketpoliser, (uppsåt eller ej) inte ens en ursäkt har dom anhöriga fått.
  Än mindre ett erkännande att dom agerat fel i något som helst hänseende.

  Jag blir inte förvånad om Ask skaffar ett Guantanamo på Gotland och andra rättssäkra projekt med en mandat period till. Visserligen kommer man undan med en del när man efterträder någon som Bodström, men inte vad som helst.

 35. Erik skriver:

  Kan inte ni som kommenterar detta här istället köpa några färggranna kuvert, märka dem med ”MISSTÄNKT SEXKÖPARE” och skicka dem till Beatrice Ask familj?

  Jag tror ingen av våra nuvarande politiker ens kommer att överväga sånt här förrän de blivit medvetna om hur effekterna ser ut och att de själva kan drabbas.

 36. Fredrik Ekdahl skriver:

  Erik, det sammanfattade nog det hela. Du dräpte all min ev. fantasifulla varianter till Ask, för det du säger är så sant att man liksom tappade gnistan. =)

 37. Edvard skriver:

  Bodström, ska inte lägga sig som bidrog till Justitiemord Beltram, som omas kommer få äta upp när hans huvud kommer rulla för den rättsvidriga cirkus han underblåste tillsammans med media! Rättssäkerhets Organisationen skriver att om hälften av förundersökningen publicerats i Aftonbladet hade Tito aldrig blivit fälld. Om någon annan seriös politiker förutom Bodström gjort det uttalandet hade det mötts av någorlunda respekt. ASK SKA AVGÅ!, men det ska komma från medborgarna,oppositionen och folket. Det märkliga i hennes uttalande går i strid med att tron på rättssäkerheten ska stärkas http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tron-pa-rattsvasendet-ska-starkas_2843201.svd

 38. Edvard skriver:

  Ask har själv en skiljsmässa bakom sig,läst någonstans att hon själv slagits om ensam vårdnad. Säger en del om henne som människa och politiker! Obs,informationen ej säkerhetsställd.Hon ska vara Sveriges Justitieminister som uttalar detta om ”misstänkta”. Det är rättsvidrigt!

 39. JD skriver:

  Det enda ”positiva” i Ask´s uttalande är att det totalt blottlägger den samstämmiga syn som finns bland politiker på mäns rättstrygghet.
  Listan på kända feministiska rättshaverister i maktposition växer:
  Leijonhufvud
  Dahlström Lannes
  E Diesen
  Bodström
  *NY* B Ask

 40. Fredrik Ekdahl skriver:

  Man får lov att säga att det känns positivt att det finns människor som tex. Pelle Billing här och Monica Pernroth och Johan Binninge på Rättssäkerhetsorganisationen.

Google