Här är klippet från TV4

30 mars 2010, av Pelle Billing

Tidigare idag var jag med i Efter Tio i TV4. Temat var våld mot män i nära relationer, apropå Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann.

Här kan du se sändningen i efterhand. Glenn börjar prata strax efter 1:12 och jag kommer in strax efter 1:20:

Om video inte fungera så kan du titta på TV4:s sajt.

 

24 kommentarer på “Här är klippet från TV4”

 1. Magnus skriver:

  Mycket bra jobbat Pelle!
  Roligt att se ett seriöst TV-inslag om detta viktiga ämne. :)

 2. PinkElephant skriver:

  Hatten av för både Pelle och Glenn. Och för den delen även för TV4 för att de (äntligen) uppmärksammar ämnet.

 3. Wagner skriver:

  Har aldrig sett eller hört talas om programmet. Men den där slutbilden var intressant. 15-20 tjejer med datorn i knät, jämställt så det förslår..

  Gubb-teve hette det när stackars Oldsberg hade råkat få 3 gäster på raken av fel kön. Det var bara att gå ut och pudla med böjd nacke och skamsen blick. Så vad ska vi kalla det här?

 4. Eivind F S skriver:

  Du gjorde en veldig god figur her, Pelle. Godt jobbet. Fint å se slike ting debatteres på nasjonal TV. Jeg tror ”elefanten i rommet” snart blir synlig. Blir spennende å se hva det fører til.

  Eivind

 5. Per Hagman skriver:

  Billing du är en gentleman.
  .
  Säger vad du tänker
  Tänker på vad du säger
  Säger vad du står för
  Står för vad du säger.
  .
  Snyggt jobbat.

  Per Hagman
  .

 6. Gunnar skriver:

  Väldigt tufft av Glenn att både skriva boken och att delta i det här programmet.
  Du Pelle B gjorde ett väldigt bra nyanserat deltagande här i programmet, vilket jag upplever ger en hög trovärdighet för dina / våra frågor och problemställningar för en riktig jämställdhet även för män.

  Men Glenns slutkläm att man bara ska dra från ett sådant destruktivt förhållande så fort det bara går fungerar ju inte riktigt när man har gemensamma minderåriga barn samtidigt!
  Jag har själv varit i ett 15-årigt förhållande med långsamt smygande upptrappat psykiskt våld men i stort utan fysiskt våld. På klassiskt sätt (beskrivet om drabbade kvinnor) långsamt blivit berövad mina kompisar, mina hobbies, min kontroll över någon som helst egen ekonomi och liksom fått mitt känsloliv kidnappat eller hjärntvättat – svårt att förklara för någon.
  När jag blev skadad på jobbet och inte länge drog in lika mycket pengar samt orkade sämre hemma eskalerade det psykisk våldet kraftig och blev uppenbart och tydligt för mig själv också!
  Men att då bara dra därifrån fungerar ju inte med gemensamma minderåriga barn, då samhällsordningen är så att en skickligt manipulativ kvinna / mamma till 100% säkerhet då får boendet för barnen, och även vårdnaden om jag som man söker ”hjälp / stöd” från samhället för problematiken! Mitt ex visar tydliga tecken på narcisistisk personlighet, med psykopatiska drag…
  Och en sådan kvinna / mamma har snabbt fått hela omgivningen och ens egna barn att bli övertygade om att jag är den hemska boven och den där kvinnovidriga mannen som samhällsdebatten bara handlar om!

  Hon drog när jag inte var till tillräcklig ”nytta” längre pga mina skador. Jag var kvar fram till dess, de sista åren för jag ville inte att mina barn skulle formas av bara hennes personlighet, samt att jag dämpade henne så det värsta kom inte fram och påverkade barnen (söner!).
  Men jag känner ändå skuld över att mina söner fått växa upp med sin tonårstid präglad av mammans snedvridna psykiska syn på livet och framförallt på män, samt att sönerna blivit manipulerade till väldigt aggressivt beteende mot mig bl.a. pressat mig på pengar och saker på ett psykiskt misshandlande sätt som bara en vuxen kan tänka ut…
  Jag lyckades få stöd inom vuxenpsykiatrin (trodde jag), men efter några samtalsgånger börjar den manliga psykologen anklaga mig för att inte vara tillräckligt manligt handlingskraftig och på olika sätt framställa mig som ynklig som inte rådde på min (ex)frus beteende. Enligt psykologen skulle jag som riktig karl kunnat ta hand om och få mitt ex att bete sig normalt sunt och det var i princip mitt fel att hon misshandlade mig psykiskt!
  Så jag förstår Glenn att den enda vägen han kunde få stöd var att falskt erkänna sig skyldig till kvinnomisshandel, för det är accepterat i samhället!
  I mitt fall har även nära släktingar undrat om inte jag varit taskig vid mitt ex ändå kanske…
  Så vi män som drabbats av detta blir inte bara förödande svårt psykiskt misshandlade och berövade vårt känsloliv, utan även skuld-/skam-belagda officiellt av samhället samt bara helt ensamma, ensamma och ensamma!
  Så du har helt rätt Pelle B, det saknas kunskap i hela samhället om mäns situation och därför kan vi inte ens få stöd från proffsen i samhället!
  Så ditt arbete är otroligt viktig och kommer i förlängning hindra många självmord bland män, är min övertygelse!
  För det är inte lätt att helt ensam utan minsta lilla stöd orka leva vidare och skapa sig ett liv efter sådant – jag vet!!!
  Se även min kommentar (12), samt signatur ” totte” (17), på:
  http://www.pellebilling.se/2009/06/en-nyanserad-bild-av-partnervald/#comments

 7. [...] Se Pelle Billing i TV4 By parstrom Pelle Billing har varit i TV4-programmet Efter tio, där han talat om våld i nära relationer. Du finner länk till programmet på nätet i Pelles blogginlägg här. [...]

 8. barfota skriver:

  Tack till alla som orkar kämpa för de utsatta männen.

 9. Anders A skriver:

  Allvarligt talat. Är det här något att ta upp? Vad är det för man som inte ens klarar av att hantera sin kvinna?

 10. Anders A skriver:

  Även om jag tycker att just detta inslag är konstigt applåderar jag Billing som vågar stå upp mot statsfeminismen! Fler borde göra som du och våga säga sin åsikt i den här frågan.

 11. Mia skriver:

  Gunnar

  Du skriver:

  ”Och en sådan kvinna / mamma har snabbt fått hela omgivningen och ens egna barn att bli övertygade om att jag är den hemska boven..”

  och

  ”Enligt psykologen skulle jag som riktig karl kunnat ta hand om och få mitt ex att bete sig normalt sunt och det var i princip mitt fel att hon misshandlade mig psykiskt!”

  Detta är sådant man även möter som kvinna. Och för mig handlar det om okunskap vad gäller mötet med dessa typer av individer, oavsett kön.

  Dessa rader har gett mig mycket. Kanske kan även du finna något där.

  ”Den amerikanske psykoterapeuten Spiegel sammanfattar den förändring av traditionell psykoterapi som krävs för att den ska anpassas till offren: ”I den traditionella psykoterapin uppmuntras patienten att ta på sig ett större ansvar för livets problem, medan man måste hjälpa offret att ta på sig ett mindre ansvar för traumat.” Att komma loss ur skuldkänslorna gör det möjligt att ta sig an sitt lidande, och det är först senare, när lidandet har avlägsnats, när man har upplevt tillfrisknandet, som man kan komma tillbaka till sin egen historia och försöka förstå varför man har gått in i en sådan destruktiv relation, varför man inte har kunnat försvara sig.” (Vardagens osynliga våld, sidan 228)

 12. Jonas P skriver:

  Bra jobbat, Pelle!

 13. Andreas skriver:

  Anders A 14:49
  En i det här avseendet helt normal man antagligen. Varför skulle män åläggas andra skyldigheter och inte betraktas som lika inför lagen?

 14. Anders A skriver:

  Andreas!

  Jag ber om ursäkt. Jag talade med magkänslan och inte med förnuftet. Du och övriga har rätt.

 15. KimhZa Bremer skriver:

  Jättebra, Pelle!

  /KB

 16. PabloHoney_4 skriver:

  Såg precis Efter tio…Bra och kärnfullt Pelle…det samma till Glenn.

 17. Mikael skriver:

  Jo, jag kollade inte på programmet pga att det blir svårt atm med en liten kille som är sjuk. Men ska ta mig tid nästa vecka att göra det.

  Jag vet inte hur det är med folk som kommenterar här, och deras upplevelser men…

  För egen del, där jag har blivit utsatt för obeskrivligt våld från födsel av båda könen, av dom personer man ska tas hand om, och som ska skydda en från allt ont i världen. Som har resulterat i kronisk Ptsd och svenska staten har sagt ”sorry” genom att ersätta mitt uppehälle resten av livet, vilket är relativt ovanligt och sätter min gojja in i rätt perspektiv kanske.

  Resultetet av en sån behandling, blir att man utvecklar altruism, samt en total intolerans för allt våld. Och en massa annat positivt jox, tillsammans med allt trist.

  Skillnaden jag har märkt mellan män o kvinnor, är att när jag beskriver mitt liv. Män klarar inte av emotionellt överhuvudtaget att bearbeta det, ställer sig upp och går ifrån förvirrade. Det är ett ytterst fåtal män som jag har träffat som fixar att lyssna, med korrekt emotionell respons. Kvinnor är lite tuffare, och reagerar på ett vettigt sätt för mig.

  Även fast jag har blivit brutal misshandlad med tillhyggen av min egen mamma mellan 9-14 år, så förstår jag idag varför hon gjorde det, och har förlåtit henne. Uttryck ”Skräck utan utväg” säger mycket. Att hon vart brutalmisshandlad själv i hela sitt vuxna liv (på sätt som ingen här säkerligen ens vill föreställa sig), samt att jag själv sannolikt är produkten av en våldtäkt som farsan givetvis skyllde ifrån sig att hon måste vart otrogen.

  Det här att vuxna män är offer för våldsamma kvinnor?! Att dessa män är ”hjälplösa” beror på sociala regler, som man matas med från födsel, att man inte ska slå tillbaks om det är en kvinna. Vilket får stå för er här. Terroriserar någon mig så smäller det, och beroende på vad det gäller så riskerar man rättsliga följder. Men vet ni vad, det är en föreställning, inte ett faktum att kvinnor är små hjälplösa prinsessor.

  Vi lever i en demokratiskt stat, speciellt för män, så man kan inte skylla på att man är fast-kedjad i golvet utan möjlighet att ta sig ifrån en destruktiv relation. Om en vuxen relation inte fungerar, lämna den. Sitt inte och snyfta som en liten flicka….

  Det här är min personliga åsikt, så det är inget att debattera om, och ni får gärna ha eran egna annorlunda åsikt för mig. Män som gör sig till offer, och inte säger ifrån till våld, för att dom har fördomar att kvinnor är små hjälplösa flickor, att man inte kan slå tillbaks och värja sig. En tuff tjej som jag känner sen tidigare har varit SM mästare i Karate, så hon klarar nog av en smäll om hon är ett idiot o ett svin (vilket hon inte är då). Tack vare Newtons gravitationslag, som säger att tunga objekt dras till större, så räcker det att jag kramar henne (som är pytteliten), och lägger mig på henne för att ”inkapacitera” henne, även om jag inte är så himla tung.
  Men i största allmänheten är offer-männen är patetiska anser jag, och jag fattar inte vad det är som gör att; ni gör precis som Radikal Feministerna och drar med oss alla andra, och demoniserar det andra könet, samtidigt som man gör sig själv till ett offer? Om ni nu tycker så illa om kvinnor, eller är så rädda för dom, bli homosexuella öppet istället, eller lägg ner alla sexuella kontakter så är det löst. Det är ju inte så att ni hjälplösa män blir sålda som en mans-slavar, som inte har möjlighet och kontroll över eran tillvaro. Sen så hackar ni på en grupp människor jag verkligen tycker om massvis, om ni nu är så trötta o utsatta av kvinnor. Jag kan umgås med dom istälelt, så att dom inte utsätter er för dumheter…

  Pelle, om det är så att du hade varit utsatt för jobbiga saker, så är det ju hemskt och beklagligt, och en stor kram till dig. Men det blir ju inte bättre att vinkla allt väldigt svart o vitt, där du framställer en hel grupp som offer. Du generaliserar in mig o andra av grabbisarna i ett begrepp ”Män” som jag inte uppskattar. Skriv ”en mindre grupp av människor med penis” el whatever… Jag tycker kvinnor är det mest fantastiska i universum, och är glad att dom är precis som dom är. Att likställa män problem med att bli utsatta för våld, så måste man ha svåra dissociativa störningar och vaneföreställningar där man inte har kontakt med verkligheten. Den är en sak att bli utsatt, men en helt annan om man väljer att göra sig till ett offer.

  Även om jag har blivit utsatt för ohyggligt våld, både av en man o kvinna, som skulle få folk att ligga och krypa ihop ett hörn och aldrig mer resa sig upp. Så gör jag mig inte till ett hjälplöst litet offer, och har aldrig gjort det ens i liten ålder när jag var pytteliten o helt försvarslös, och kommer aldrig att göra det.

  Den grupp av både män o kvinnor med vänner o bekanta som är brottsoffer som är utsatta av båda könen. Vi definierar oss inte i något genus perspektiv, utan som en grupp människor som har blivit utsatta för hemska saler, där vi alla tar hand om varandra.

  Om du skulle liksidigt ta upp om våld emot både män o kvinnor som en heterogen jämställd grupp, så skulle jag köpa vad du säger. Men det gör du ju inte.

  Jag vet att man inte mår bra långsiktigt att generalisera och demonisera en grupp människor, samt favorisera en annan grupp människor, som man medvetet gör till en grupp hjälplösa offer. Det kan man ju lixom inte må bra av ju. Sen så måste det vara väldigt jobbigt för alla relationer man har med kvinnor, att bara se sig själv som ett utsatt offer för onskefulla kvinnor. Du verkar helt klart ha umgåtts med riktiga häxor som det finns lika gott om, som idioter till snubbar. Det är synd att du inte får träffa alla fantastiska tjejer som jag har fått göra, och får höra deras livsberättelser som får en att bara vilja gå och spy direkt, eller bara träffa helt vanliga o söta tjejer som inte behandlar en som skit. Det skulle helt klart ge perspektiv i tillvaron kanske?

  Jag har lärt mig nu, att det hjälper inte att bara visa det dåliga. Visa en massa om fantastiska kvinnor, som älskar oss grabbar lika mycket som jag älskar dom tillbaks. Som en motvikt till onska och elände, så att folk ser hur det är när det är bra…

  Det som är synd är att jag tror mig vara säker på att du är hel vettig både som man och människa. Vilket gör det extra synd att du har grävt ner dig i en vinklad destruktiv version av tillvaron för oss alla.

  Mvh, Micke

 18. Jonas P skriver:

  Mikael:

  Mitt tips är att du tar och kikar på programmet. Det är inget kvinnohat där, bara ett konstaterande att kvinnor också kan misshandla män och att det är bra mycket vanligare än allmänheten tror. Det är denna kunskap Pelle och Glenn försöker sprida, inget kvinnothat.

 19. Josefin Utas skriver:

  Mikael:

  intressant att få ta del av dina tankar! Jag precis som du saknar ofta en positiv, optimistisk attityden, i det hela. Att saker går att påverka och göra något åt bara vi väljer att fånga upp denna möjlighet och använda den.

  Sedan kan jag säga att jag har lyssnat på Pelle och jag tycker att han har den attityd du efterlyser. Han vill inte skapa nya offer att tycka synd om, utan han vill göra en skillnad genom att visa på ”den andra sidan av myntet”, som han själv uttryckte sig. Det saknas en del i jämställdhetsdebatten. Och han önskar bidra med lite till den. Men också anser han (jag med) att det saknas mycket kunskap på detta område. Vi behöver också undersöka vad som händer med män, hur de lever, tänker och tycker, behandlas etc. Annars blir det bara spekulationer om hur det ”är” för män. Hellre ha mer fakta att luta sig tillbaks på. Denna fakta kan man inte ta fram själv. Därför behöver man övertyga politiker också om att detta är något viktigt. Ser man på hur kvinnor har det, måste man se på hur män har det.

  Du skrev:
  ”Den grupp av både män o kvinnor med vänner o bekanta som är brottsoffer som är utsatta av båda könen. Vi definierar oss inte i något genus perspektiv, utan som en grupp människor som har blivit utsatta för hemska saler, där vi alla tar hand om varandra.”

  Det är en viktig punkt, att vi egentligen är människor främst, inte män och kvinor. Och det är något som tas upp i den här klippet från tv4, om att det är mycket som vi kan uppleva som är väldigt likt, både kvinnor och män, mer än vi tror. Jag hoppas det kommer att bli mycket mer så i framtiden att vi ses som individer och inte som gående representanter för ett kön. Jag tycker att Pelle drar sitt strå till stacken när det gäller utvecklingen åt det hållet.

 20. Adam Weisshaupt skriver:

  Bra förklarat Utas!

 21. Gonzo skriver:

  Mikael
  ”Män som gör sig till offer, och inte säger ifrån till våld, för att dom har fördomar att kvinnor är små hjälplösa flickor, att man inte kan slå tillbaks och värja sig. ”

  Vad tror du hände om en man slår tillbaka?
  Det räcker med en örfil så är det brutal kvinnormisshandel. Kvinnan kan sitta hos polisen och gråta krokodiltårar och torka snor.

  Vad tycker du om dagens debatt om kvinnomisshandel?
  Är det inte hemskt hur kvinnor behandlas som små barn. Oförmögen att ta hand om sitt eget liv. Patetiskt hur kvinnor kan sitta och tycka synd om sig själva.

  Vi kämpar för jämställdhet. Kvinnors rätt till samma vilkor som män, men då ska vi män också ha samma rättigheter som kvinnor.
  Rätten att få vara svag, rätten att få vara blyg, rätten att få vara rädd, rätten att få vara ett offer, rätten att få vara sig själv. UTAN att bli hånad av någon.

  Vi är alla männsikor. Det är Den som slår som gör fel och som ska straffas inte den utsatte.

 22. Roger skriver:

  Mikael;
  Det är mycket jag inte håller med om i ditt inlägg; primärt de åsikter du påstår att människor som arbetar för att uppmärksamma att ”kvinnors våld mot män” är lika vanligt som ”mäns våld mot kvinnor” har. Där vet jag att du helt har misstolkat, och uppmanar dig att inlyssna lite på vad som faktiskt sägs här om partnervåld.

  Men en sak tar jag till mig av ditt inlägg, och det är din ”djävlarnamma”-ande, du har haft det tufft men du har inte lagt dig ner utan ställt dig upp, skakat av dig dammet och gått vidare. Det är stort och ovanligt i vårt samhälle. Det är det sunda, mänskliga sättet att hantera jobbiga upplevelser.

  En vän blev våldtagen. Hon hade samma attityd som dig, djävlarnamma, kämpa på, inte lägga sig ner och självdö och ge upp, utan acceptera, bearbeta, släppa och gå vidare. Och jag vet att det om något hjälpte henne att läka.

  Hon är förövrigt anti-feminist idag eftersom hon anser att hon blev förminskad och omyndigförklarad av feminismen som försökte diktera hur hon skulle känna och vara. Hon anser att feminismen förmedlar en offerattityd som är oerhört skadlig för utsatta kvinnors läkeprocess; ”feta medelklasskossor” sitter och frossar i sin ”offeronani” och exploaterar utsatta kvinnor för att göra politiska poäng. (hennes ord, inte mina).

  Din berättelse fick mig att tänka på henne, och jag sänder dig lite medmänsklig kärlek och respekt i tanken och hoppas på en massa bra saker för dig i framtiden.

  Ps
  ”Jag har lärt mig nu, att det hjälper inte att bara visa det dåliga. Visa en massa om fantastiska kvinnor, som älskar oss grabbar lika mycket som jag älskar dom tillbaks. Som en motvikt till onska och elände, så att folk ser hur det är när det är bra”.

  Fantastiska ord som jag hoppas blir ledstjärna för alla sunda människor som är trötta på radikalfeminismens dystopiska könskrig. Om en motrörelse någonsin organiseras så borde ovan citat vara punkt ett i manifestet.

 23. [...] jag var gäst hos Malou i Efter Tio för några veckor sedan, fick jag en fråga i den efterföljande chatten från en kvinna som [...]

 24. [...] När mardrömmen blev sann, vilken jag tidigare recenserat här på bloggen och som Glenn och jag diskuterade i TV4 för några månader sedan. Varje artikel i en stor tidning som vågar belysa att våld i nära [...]

Google