Fokus på kön hämmar kvinnor

15 mars 2010, av Pelle Billing

Det finns en trend i media som bara blir mer och mer vanlig; nämligen att man fokuserar på att kvinnor är just kvinnor – och använder detta för att föra fram ett feministiskt perspektiv.

Ett exempel är när Sundvallstidningen skrev om det viktiga arbetet att sanera områden som kan vara förorenade av stora industrier. När det visade sig att alla som jobbade med detta var kvinnor, valde man rubriken Kvinnorna som städar upp männens gamla synder. Förutom att rubriken är absurd, då både kvinnor och män har haft nytta av de gamla industrierna, så medför fokuset på kön att själva arbetet kommer i bakgrunden. Om man istället skrivit en artikel som både i rubrik och innehåll fokuserade på det miljöarbete som görs och den kompetens som krävs av de som arbetar där, skulle man gjort långt mycket mer för jämställdheten. Den dag det ses som naturligt att kvinnor kan driva ett viktigt projekt, utan att fokusera på att de råkar vara kvinnor, är den dag som vi kommit närmare äkta jämställdhet.

kvinnosymbol

Ett annat exempel är en intervju i Expressen med Johanna Koljonen som vann På Spåret tillsammans med Marcus Birro. De tre första frågorna samt några frågor på slutet handlar att männen tar mer plats än kvinnorna och hur Johanna Koljonen ser på feminism. Genom att lägga så mycket energi på dessa frågor så fokuserar man igen på det faktum att hon är kvinna, inte att hon har presterat bra i progammet eller att hon kan vara en intressant person även utanför programmet. Bevisligen är det inget problem för henne att ta plats eller få mediautrymme (hon intervjuas i Expressen!), så varför är det ens relevant att prata om ett påstått gubbvälde i media?

Det ständiga fokuset på att kvinnor är kvinnor, och att utgångspunkten är att de egentligen inte borde ha lyckats, hämmar kvinnors framgång i samhället. Om vi istället såg det som självklart att kvinnor kan bidra lika mycket som män till samhället, och intresserade oss för vad de faktiskt gör och presterar, så skulle vi i ett enda svep bli mer jämställda.

 

2 kommentarer på “Fokus på kön hämmar kvinnor”

  1. AV skriver:

    Jo, men det är samma sak med utomnordiska invandrare i media. Om en ”svartskalle” (ursäkta uttrycket) intervjuas i media är det nästan uteslutande i invandrarfrågor. Personen är i första hand invandrare, i andra hand något annat. Hur många mörkhyade ser vi i tv och diskuterar skattepolitik, miljövård eller huspriser? Har blivit bättre på senare år, men fortfarande är de först och främst invandrare och bara intressanta som sådana.

    Som kvinna borde det vara ganska tröttsamt att först och främst bemötas som kvinna istället för ekonom eller ingengör eller nåt. Ungefär: Hur är det att vara chef OCH kvinna, eller KVINNLIG chef?

    Jag har bemötts i sybehörsaffärer med: Oh en man som kan sy! Alltså jag är inte bara sykund utan MAN och sykund. So what! Kan tänka mig att de män som först tar sig in på kvinnliga arbetsplatser. Man är inte bara förskollärare utan MANLIG förskollärare och förväntas uttala sig just utifrån att man är man, inte någon annan pedagogisk fråga. När såg man en manlig förskollärare uttala sig om något som inte berör antingen manlig personal eller pojkar i förskolan?

  2. Nick skriver:

    Klockrent Pelle, som oftast. Och detsamma för AVs inlägg. Redaktionernas trötta vänsternostalgiska kollektivism möter man så fort man kommer i kontakt med en valfri journalistisk produkt. Du existerar inte som individ utan det är din grupptillhörighet som skall alltid definiera dig. Som om allt du gör och säger är beroende av att du är: man, invandrare, 50-åring, bilist, skåning, miljöpartist, patient osv. Det första som försvinner från din beteckning är ditt efternamn. Det värsta är att svenskarnas anpassning till detta katalogisering av sina medmänniskor är att så fort det kommer fram att du är ”Sven, 60-årig skåning” så i samma ögonblick har alla som inte känner någon samhörighet med dig slutat lyssna till vad du har att säga.

Google