Feministiskt självförsvar

01 mars 2010, av Pelle Billing

feministiskt-sjalvforsvar

Gick förbi denna affisch på vägen ut ur en Coop-butik i Malmö. Kunde inte hålla mig från att fiska upp mobilen och föreviga den.

Det ska alltså anordnas en studiecirkel i feministiskt självförsvar. Hur ett självförsvar blir just feministiskt vet jag inte. Är det för att det är skapat av kvinnor och för kvinnor, som det står på affischen? Eller är det för att det handlar om att kvinnor försvarar sig mot män genom att sparka dem i bröstkorgen, som bilden visar?

Det är även intressant att notera att det heter just feministiskt självförsvar, och inte kvinnligt självförsvar. Betyder detta att alla feminister är kvinnor? Det går i så fall stick i stäv med de vanliga utsagorna om att feminismen är för alla, och att även män borde vara feminister. Eller betyder det möjligen att alla kvinnor som vill lära sig försvara sig på ett effektivt sätt måste bekänna sig till den feministiska ideologin?

Det finns många frågor här, men inte så många svar.

Personligen kan jag tycka att det är synd att man inte kallar det för självförsvar för kvinnor. Något sådant skulle det faktiskt kunna finnas ett behov av. På samma vis som att det finns ett behov av självförsvar för män. Bägge könen löper som bekant risk att bli anfallna utanför hemmet och i hemmet, och möjligen känns det tryggare för en del att lära sig om självförsvar med bara det egna könet.

Något som även är intressant på affischen ovan är att bilden visar ett par från en svunnen tid, då stereotypa könsroller rådde. Är det möjligen så att en del radikalfeminister inte förstått att det verkligen inte är samma normer som råder ute i samhället nu som då? Det har verkligen skett en hel del förändringar, och många av dem har inneburit  en enorm frigörelse för kvinnor.

Till syvende och sist, så lever vi i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet, och därmed kan vem som helst anordna en kurs i ”feministiskt självförsvar” och affischera hur mycket man vill om det. Men det som stör mig, och som inte känns OK, är att detta är en studiecirkel. Och studieförbundet Sensus som anordnar studiecirkeln fick över 100 000 000 kr i statsbidrag år 2009. Det är alltså dina och mina skattepengar som används för att finansiera denna kurs, med dess ytterst tveksamma syn på män och kvinnor.

 

6 kommentarer på “Feministiskt självförsvar”

 1. Robert skriver:

  Det är perfekta indoktrineringsläger för osäkra och hatiska unga kvinnor. Det luktar ju ROKS-mentalitet lång väg. Illa vad våra skattepengar läggs på.

 2. Mattias skriver:

  ”Det består av mentalt, verbalt och fysiskt självförsvar.”

  Som jag tolkar det skall man gå runt och sätndigt vara beredd på de försåtliga männen, vem som helst av dem kan få ett psykbryt och hoppa på dig vilken sekund som helst. Och för att stävja det så skall man så snart man anar att ett dylikt angrepp är föreståndande genast verbalt börja försvara sig.

  Jaja, det lär ju inte skapa konflikter. Kanske lika bra de även får öva fysiskt försvar efter det där.

 3. Jack skriver:

  Var det verkligen kvinnorna som var förtryckta för hundra år sen?
  http://angryharry.com/esAnExclusiveandInsightfulInterview.htm

  ”To leave one’s loved ones as a strong, brave and handsome soldier, and to return as a seemingly unattractive helpless burden – as it must have seemed to some – must have been psychologically devastating.

  But, yes. I was about 7 when I first realised that I belonged to the sh*t gender. And most of what I have seen ever since then has merely confirmed this notion.

  But I’m not complaining about the fact that our men went to war. Nor, particularly, that it was men rather than women who ended up on the battlefield.

  I’m not sure how we could have done things differently – given the circumstances, the requirements, and the times.

  But, when feminists continually complain to the world about how ‘oppressed’ were women in the days of the generation that preceded mine, and I think of the generals sending tens of thousands of men to their certain deaths simply in order to do their calculations, or when I think of those men who had to continue to live in a permanently-handicapped state for the rest of their lives, I have arising within me – from somewhere – an almost uncontrollable urge to spit at them.”

  ”John Kirkwood, a gunner in the Royal Field Artillery, joined up after being sent a white feather (implying he was a coward). He was killed at the Somme on 26 July, 1916.

  Also in 1916, while the suffragettes were moaning about the lack of ‘the vote’ for women and also handing out white feathers, 20,000 British men were killed on the very first day of the Battle of the Somme, and a further 125,000 British men were killed during the next five months in this battle alone.

  But, according to these suffragettes, it was women who were being oppressed.”

 4. Robert skriver:

  Får mig att tänka lite på följande:

  http://www.youtube.com/watch?v=1vA4T1wfJLE

  Genusbrigaden… ;-)

 5. Sven skriver:

  Pelle, självklart skall du anmäla dig till kursen! Eller i alla fall gå dit första träffen för att skaffa dig en uppfattning. Kanske behöver de någon att öva på också…. :)

Google