Du kan alltid skylla på männen

05 mars 2010, av Pelle Billing

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, skriver om Maktens män. Artikeln förfaller gå ut på att män som är mäktiga har förhållanden med kvinnor som de inte gifter sig med. Även om männen kan framstå som varma och omtänksamma, så är de alltså moraliskt förkastliga i sitt beteende.

Problemet här är inte att en viss typ av sexualmoral förs fram. Det enda säkra man kan säga om sexualmoral är att åsikterna troligen alltid kommer att gå isär i samhället om vad som är rätt och fel. Det intressanta är istället att det är en självklarhet att lasta männen för deras beteende, även om det handlar om situationer där både mannen och kvinnan varit fullt medvetna om vad som pågår:

Urho Kekkonen, Finlands mångårige president, hade i sexton år ett förhållande med Anita Hallama, maka till landets Moskvaambassadör [...]

Är Kekkonen mer ansvarig än Hallama, för att det pågår ett hemligt förhållande i sexton år? Rimligen visste väl Hallama själv att hon var gift med en annan man, och att lasta Kekkonen för detta känns långsökt.

Äkta jämställdhet innebär att vi håller män och kvinnor lika ansvariga för sina handlingar, även när det gäller sexualitet och kärlek. Att måla upp bilden av män som mer ansvariga än kvinnor, är knappast förenligt med en modern kvinnosyn.

I Expressen skriver Annette Kullenberg att machokockarna sprider en unken doft. Det är svårt att riktigt förstå vad denna debattartikel går ut på. Såvitt jag kan greppa handlar det om att män inte får uppvisa ett traditionellt manligt beteende, då detta är stötande. Det verkar också handla om att förolämpa män, även om detta inte har något som helst att göra med en seriös debatt:

I Pluras fall får man säga att han är halvnaken och rätt fet.

I karlakarlarnas land spelar sånt ingen roll. De är med i tv. Faktum är att de är från en annan planet. Apornas planet.

Eftersom traditionellt manligt beteende innebär att man kommer från apornas planet så är det tydligen fritt fram att mobba en person för hans övervikt.

fet-man

Annette Kullenberg verkar inte förstå att hon bidrar till könsstereotyperna genom att anta att en man som blir kallad fet i en av Sveriges största tidningar inte kommer att ta illa vid sig. Manliga män har väl inget känsloliv, eller?

Själv undrar jag bara stillsamt när svenska folket kommer att tröttna på förolämpningarna mot män i media. Finns det verkligen inte några viktigare frågor att diskutera?

 

16 kommentarer på “Du kan alltid skylla på männen”

 1. Mia skriver:

  Ja och här handlar det om något krig mot kvinnor. Vilka är det som för detta krig? Män/pappor som vill att deras maka och barn ska dö i barnsäng? Men ja kanske är det dags att män tar plats och deltar i debatten så att inte vissa grupperingar får tolkningsföreträde?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/kerstinweigl/article6716347.ab

 2. Anaïs skriver:

  Jaha. Avellan ger här uttryck för sin privata sexualmoral, knappast något annat. Artikeln hänger inte ihop logiskt utan illustrerar bara uppfattningen att äktenskaplig otrohet/trohet är ett lackmustest efter vilket man kan bedöma människans karaktär i sin helhet. En bigott, men inte ovanlig, inställning.

  För övrigt bör Plura skyla sig! haha! – Uppträder man så där i tv är man definitivt inte rädd för att bli kallad fet..!

 3. Matte Matik skriver:

  Apropå matlagningsprogram verkar Kullenberg välja att bara se det hon själv vill se. ”Kvinnor får dock vara med i tv. Ifall de är glada, glittrande samt glamorösa”. Antar att hon tänker på damer som Nigella och Leila. Har hon aldrig sett populära matlagningsprogram som ”Two fat ladies” eller Rosemary Shragers kockskola? Borde hon inte istället bli glad över män som gör sådant som traditionellt sett hör till den kvinnliga könsrollen?

  Det är tydligen också ett dåligt tecken att män köper kokböcker, det borde väl också vara bra om man vill att man ska ta större ansvar för matlagning? Hur tycker hon män ska uppföra sig i köket? Varken Plura, kändiskockarna eller hennes egen far håller måttet. Måste män köpa kokböcker skrivna av kvinnor? Vad är problemet? Jag börjar tro att hon tycker problemet är att män inte är kvinnor.

  ”Men vem har hört talas om att en kvinna skulle vinna en tävling eller ens få vara med i kocklandslaget?”
  Kullenberg kan titta på TV-programmet MasterChef i TV8. Vinnarna i detta program finns här, 7 av 11 var kvinnor får jag det till:
  http://en.wikipedia.org/wiki/MasterChef#Winners

  Rosemary Shrager:
  http://images.google.se/images?q=rosemary%20shrager&oe=utf-8&rls=com.ubuntu:en-US:unofficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=sv&tab=wi

  Two Fat Ladies:
  http://images.google.se/images?num=50&hl=sv&client=firefox-a&hs=IwU&rls=com.ubuntu:en-US:unofficial&q=%22two%20fat%20ladies%22&oq=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

 4. klas skriver:

  Jag tycker att det ökar, det fanns någon form av måtta för ett par år sedan, men nu…

  Jag väljer att tolka det positivt. Det måste bero på att man känner någon form av hot eller rädsla? Radikalfeministerna känner sig inte säkra längre.

 5. vmm skriver:

  Om det här med maktens män och sexrelationer: hörde att en av Tiger Woods älskarinnor har krävt en offentlig ursäkt av Tiger. Anledningen var att han sagt att han älskade henne (hon hade också sagt att hon älskade honom) men lämnat henne. Hon hade också blivit gravid med hans barn och fött det men inte berättat det för honom. Himla konstig historia alltihopa.

  Men varför ska HAN be HENNE om ursäkt? Hon har väl lika stor anledning att be honom om ursäkt i sådana fall? Eller så ska ingen be om ursäkt. Om han, en gift man, är otrogen med en ogift kvinna, så är det väl knappast han som ska be älskarinnan om ursäkt. Ska det bes om ursäkt så är det väl han som ska be sin fru om ursäkt och möjligen älskarinnan som ska be frun om ursäkt.

 6. AV skriver:

  Om en frodig medelåders kvinna rör om i grytorna är hon ett befriande brott mot den patriarkala förnedrande kvinnosynen att kvinnor skall vara unga och smärta.

  Om en rundlätt medelålders man rör om i grytorna är han bara fet och äcklig. Ta på dig en skjorta och börja träna. För han kan ju inte vara ett befriande brott mot kvinnors manssyn att män skall vara unga med tvättbräda? Neeeej, kvinnor ser ju bara de intellektuella värdena i män och skulle aaaaldrig förnedra en man med att se honom som objekt.

  Om en man är otrogen mot sin fru är han ett typiskt mansäckel, ett svin, lägre än hundlort.

  Var han det med en gift fru är han dubbelt ond, slemmig, vidrig etc eftersom han förfört och lurat en kvinna att bedra sin man. Nåväl han var väl i sin tur en oromantisk idiot som inte kunde tillfredsställa henne så hon närmast tvingades hitta en annan.

  Om en välbärgad äldre herre har en affär med en ung snygg tjej, utnyttjar han sin maktställning och utövar ett strukturellt ekonomiskt och sexuellt förtryck mot kvinnan.

  Om en medelålders karriärkvinna har en affär med en yngre vältränad man är hon en sexig cougar, som bejakar sin sexualitet trots ålder, tar vad hon vill ha och bryter de patriarkala kraven på kvinnor.

  Är det bara jag som tycker mig se dubbelmoral här?

 7. Per Hagman skriver:

  Tja , männ från apornas planet!

  Appropå boken om , Kvinnor från Venus och Männ från Mars.

  Jag trodde , männ var från Mars och feminister från vettet.

  Per Hagman

 8. Matte Matik skriver:

  @AV: Klockrent!

 9. Erik skriver:

  Till försvar för mannen och hans ”patriarkat” den moderna häxan som betraktas som skyldig på basis av anklagelse allena

  http://patriarkatsbloggen.wordpress.com/

 10. Per Hagman skriver:

  Jag har nu läst Annette Kullenberg,s artikel i Expressen om Männ o Mat.
  Jag tycker Annette,s artikel var stenkul.
  Skall jag tolka Annettes artikel blir det :
  Va Fan, har int vi kvinnfolk lagat mat i 100000 år o nu duger det int o nu skall nånn jävla fet mannlig kock komma dragandes med någon mat som vi kvinns eg skulle ställt i skamvrån.
  Artikeln uppfattar jag utgår från en sub diskussion , startad av de defragminiserade feministerna kring ;
  Varför finns det inga kvinnliga genier eller hjältar?
  Mitt svar är att : Ni kvinnor måste utveckla er personlighet.
  Lycka till.

  Per Hagman

 11. vmm skriver:

  Dagens faktauppgift: Annette Kullenberg är syster till Claes Borgström, fd JämO (vad jag förstår har dom inte riktigt växt upp tillsammans, men ändå. Säkert visste flera av läsarna här om det men kanske inte alla. Kan vara kul att veta).

 12. Per Hagman skriver:

  Tja , båda syskonen bidrar med ett otvunget förhållningsätt till samhällets utveckling.
  Vackert så.
  Och hon A Kullenberg har humor.
  Kan det bli bättre?

  Per Hagman

 13. Garritan skriver:

  När Göran Persons förhållande med hans nuvarande kvinna blev känt, var det ett fet uppslag i AB vad jag minns.
  En undersökning bland svenska medelålders kvinnor om hur många av dem som kunde tänka sig Göran Person som sin partner
  Det var verkligen ingen kul läsning.
  Någon tyckte att han var som en stor nallebjörn.
  Om statsministern…

  Hur många män vågar bemöta i det dagliga livet: men snälla, du är själv inget kap precis.
  Mannens kvinnlighet: att inte såra en kvinna…

  Kvinnan visar nu att hon fram till sin nyutvunna frihet har varit en myt.
  Nu vill hon förstås använda denna myt som medel för sin egen frihet.
  Hon sanktionerar sig själv via den monopol hon har: massmedian är hennes.

  Det är ingen idé.
  Låt de hålla på…

  Själv har jag nyligen beställt Vico Giambattistas ”den nya vetenskapen”
  Om jag har förstått det lilla jag har läst om honom rätt, så är vi nu i den sista fasen, då civilisation blir barbari.

  What’s next?

 14. vmm skriver:

  Aftonbladet.se toppar nu med rubriken ”Han hade sex med sin egen syster”. Ett incestmål där både han och hon är åtalade. Men kanske anar man att han ses som mer aktiv och hon som mer passiv? Varför var inte rubriken ”Hon hade sex med sin egen bror”? Jaja, jag kanske märker ord, men sån är jag.

 15. Adam Weisshaupt skriver:

  Mannens roll är inte att vara vacker den är att vara en kassako :-)

 16. Torbjörn skriver:

  Den märkvärdiga fina i kanten attityden i samhället har verkligen kommit långt från sitt naturliga ursprung där det ska skvallras hit och dit åsikter om allt möjligt och alla speciellt privata oväsentligheter, lär känna dig själv och inse att du också har egenheter alla borde sköta sig själv och inte kommentera alla andra, kanske han känner sig bekvämare så och har lätt för att bli för varm kanske också för att svettas med klädd överkropp inomhus och speciellt om han rör på sig mycket för det är det många som har problem med, acceptera istället alla som de är oftast går det inte att förändra andras egenheter dessutom är detta en bagatell jämfört med vissa andra. Hm Hm.

Google