Winberg blind för sina privilegier

05 februari 2010, av Pelle Billing

winberg

För ett par dagar sedan var det ROKS som vädrade morgonluft, och i dagens Expressen är det radikalfeministen Margareta Winberg som är tillbaka med en debattartikel. Samtidigt som Winberg står upp för sin ideologi, så kan man ana ett mer försiktigt tonläge än för ett par år sedan:

Men vi är båda varma anhängare av feminismen, den teori som säger oss att män är överordnade, kvinnor underordnade.

Winberg skriver att hon är anhängare till en teori, hon skriver inte att könsmaktsordningen skulle vara en sanning. Detta säger mig att radikalfeminismen har börjat dala. Winberg fortsätter sedan:

Sociologen Rita Liljeström har i sin forskning visat att också inom familjen finns det en maktordning – gissa hur den ser ut?

Jag gissar att kvinnor har den självklara rätten till tid med barnen, och rätten att ta ut den största delen av föräldraledigheten, vilket för de flesta kvinnor är en period i livet som de aldrig under några omständigheter skulle byta bort mot karriärsarbete. Men Winberg ser såklart bara den andra sidan av myntet:

Relationernas ojämställda liv börjar när barnen kommer. Då börjar vi kvinnor med det omsorgsarbete som följer oss och får konsekvenser för oss, ända in i döden. Längst tid hemma när barnet föds, deltid, nytt barn deltid, sämre fortbildning, eftersläpning i löne- och karriärhänseende och så vidare.

Om vi ska få en rättvis bild av de olika könsrollerna så måste vi beakta både relationskapital och ekonomiskt kapital; om vi bara ser det Winberg målar upp – eller det som jag målar upp – så får vi inte hela sanningen. Och Winberg själv erkänner hur svårt det är att ge upp tid med sina barn, när hon blir mer personlig i artikeln:

När jag valde bort spisen och en stor del av tiden med mina barn för den politiska karriären, kunde jag göra det för att mina barn hade en för dåtiden och nutiden mycket modern pappa – precis som i Birgitta Ohlssons fall. Och visst har jag funderat över mitt val, visst har jag gråtit ibland och visst har vi pratat om det, barnen och jag.

Frågan är varför inte Winberg drar några större växlar av det hon själv upplevt? Att vara borta från barnen har uppenbarligen varit svårt för henne, och det betyder rimligen att det inte bara är en nackdel att vara den som tar huvudansvaret för barnen.

Trots allt anar jag en mildare ton i Winbergs argumentation än för några år sedan. Förhoppningsvis beror detta på att vindarna börjar vända.

 

10 kommentarer på “Winberg blind för sina privilegier”

 1. Rick skriver:

  Winbergs prat börjar för en gångs skull ha ett sammanhang. Skulle hon vara riktigt ärlig mot sig själv skulle hon tillstå rakt ut att hon ångrar sina tidigare val, men eftersom det gjorda inte kan göras ogjort så önskar hon att andra också ska göra på samma sätt som hon – då kanske skuldkänslan lättar. Så är det ju med mycket annat också här i livet, man vill att andra ska göra samma dåliga val som man själv, de egna barnen undantagna. Man rationaliserar bort sin egen omdömeslöshet genom att få sig att tillhöra en möjligast stor grupp.

 2. Ett Klick Bort skriver:

  28 effektiva sekunder (från dokumentären Könskriget) som visar Winbergs åsikter.

  Jag tycker att hon känns skrämmande.

  Speciellt nu när Moderaterna tar efter hennes radikala icke-vetenskapliga åsikter.

  http://www.youtube.com/watch?v=LXwr-Dj5wNA

 3. Ramona Fransson skriver:

  Jag tyckte hon gjorde sig bäst med ananas på huvudet! Skämt åsido jag är så trött på dessa gnälliga kvinns! Det man tycker och tänker berättar man om, hur svårt kan det vara? Jag har alltid uttalat min mening oavsett om det är en man eller kvinna framför mig. Om alla gjorde det vore hälften vunnet!

  Idag tramsas det av feministrörelser om hur synd det är om kvinnan. Suck!

  Det är synd om människan som Strindberg sa, och det gäller oss alla.

 4. Musse Pig skriver:

  Kul att Ramona Fransson är med här! All respekt för dig Ramona!

 5. Ett Klick Bort skriver:

  Missa för allt i världen inte att läsa: http://sv.wikiquote.org/wiki/Margareta_Winberg Otroligt lärorikt – och skrämmande (eftersom hon har så mycket MAKT).

 6. Pelle Billing skriver:

  Tack för länken! Hittade en användbart citat till min bok.

 7. Läsaren skriver:

  Pelle:

  Bok? Åh, va gulligt. Vad sägs om min ”billiga käpphäst” yttrandefriheten och vad den gjort för hela mänsklighetens utveckling?

 8. Musse Pig skriver:

  Måste påminna om detta litterära, humanistiska storverk av Margareta Grisberg
  http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,459152,00.html

 9. Jack skriver:

  Mer från Joanna Rytel i serien.

  http://sydsvenskan.se/samtidigt/article108175/Ibland-kanner-jag-att-mannen-bor-fa-lida.html

  ”Konstnären Joanna Rytel tror på hämnden som feministisk taktik”
  ”Ibland-kanner-jag-att-mannen-bor-fa-lida”
  ”Vi kan inte sitta och hålla käften för att männen inte ska bli ledsna”

  ”Bredvid listar Rytel historiska favorithämnerskor, som -Valerie Solanas, författaren som försökte mörda Andy Warhol i New York 1968 och som skrev SCUM, ett manifest som uppmanade till utplåning av det manliga könet. ”

  ”Jag tror inte att jämställdhet kommer under mitt liv, säger hon. Kvinnan kommer alltid att vara i underläge. Därför kör jag på. Beter mig hur jag vill. Jag tänker inte vara ansvarsfull. Inte visa hänsyn. För jag vill inte bli bitter, säger hon. ”

Google