Var konsekvent, Ohlsson

09 februari 2010, av Pelle Billing

ohlsson

Birgitta Ohlsson, nybliven EU-minister, skriver i Expressen att vi bör få in mer kvinnor i EU-kommissionen. Argumentet till detta är:

Vi får inte glömma bort att jämställdhet mellan kvinnor och män är ett av EU:s grundläggande värden.

Ohlsson tolkning av jämställdhet är alltså att vi ska uppnå en 50/50-fördelning av män och kvinnor på toppositioner för att vara jämställda. Själv tolkar jag jämställdhet helt annorlunda, och anser att det bygger på alla individers rätt att inte bli diskriminerade – inte att det måste bli lika många män och kvinnor överallt i samhället.

Men om nu Ohlsson vill förespråka kollektiv rättvisa, varför gör hon det bara när det gäller toppositioner? Rimligen bör vi även i så fall ha en kollektiv rättvisa i de yrken där man är redo att dö för sitt land. Samtliga arméer inom EU ska i så fall ha lika många kvinnor som män som strider på frontlinjen i fredsbevarande aktioner, och som är redo att försvara EU om det en dag skulle krävas.

Varje feminist som förespråkar hälften kvinnor på toppositioner bör föregå med gott exempel och själv bli soldat i den svenska arméen.

 

11 kommentarer på “Var konsekvent, Ohlsson”

 1. vmm skriver:

  Appropå detta så har ju vår avgångna EU-kommissionär Margot Wallström, som nu har en FN-tjänst där hon ska bevaka att kvinnor inte utsätts för våld i krig och kris, vid upprepade tillfällen sagt att det i krig är farligare att vara kvinna än att vara soldat. Då har jag ett konkret tips till alla kvinnor i krig: bli soldat! För det är ju mindre risk att dö om man är soldat… (ni anar min skepsis, hoppas jag)

 2. Bj0rnborg skriver:

  100% procent av Sveriges EU-kommissionärer är ju kvinnor, iaf de senaste två mandatperioderna. (vet inte vem som satt innan wallström).

  Även om Sverige skickade 100% kvinnor till samtliga uppdrag skulle EU fortfarande vara mansdominerat. Så då är frågan, skall vi diskriminera svenska män för att kvinnor är diskriminerande utomlands? Löser det några problem?

  Eller är inte hela detta 50/50-tänk en fullständigt återvändsgränd?

 3. DrKejs skriver:

  Pelle, nu gör du en tankevurpa! Du använder ordet konsekvent och Ohlsson i samma mening.

 4. Halvan skriver:

  Bj0rnborg:

  Wallströms föregångare hette Anders Gr… nej, jag menar Anita Gradin.

 5. Erik skriver:

  wmm:

  Angående Margot Wallströms tankevurpa. Det är givetvis inte säkrare att vara soldat.

  http://aktivarum.wordpress.com/2009/10/17/militaren-halva-befolkningen/

 6. Adam Weisshaupt skriver:

  Ohlsson kommer nog att få problem att leva som hon lär då hon har propsat på 50/50 vid föräldraledigheten, hoppas att hon ställer krav på sin arbetsgivare och sin man så att hon får vara hemma med barnen lika mycket och absolut jämställt :-)

 7. AV skriver:

  Adam:
  Det är just det hon inte skall. Hon skulle vara hemma en månad och sedan tillbaka på jobbet. Hon har en modern jämställd man som tar marktjänsten (hennes ord).

  Kan inte ministrar vara föräldralediga? Kan inte arbetsgivaren fixa en vikarie i ett några månader? Regeringen följer väl arbetslagstiftningen?

  Nåjo, det ser ut att bli en kort ministertjänst.

 8. Adam Weisshaupt skriver:

  AV,
  Ok, så hon ska vara hemma en månad och arbeta en månad?
  Det låter otroligt i mina öron då man vet hur många både krävande och obligatoriska möten man skall närvara vid, inte bara närvara utan helst prestera också. Det är ju vi som indirekt satt henne där. Hur ser Ni andra på detta, är det ett bra eller mindre bra val BO gjort?

  Personligen så anser jag att det är hennes alldeles egna ”business”och att dom får göra som dom vill. Sen om man bara har några förhandskunskaper om anknytning och barn så kan det ju te sig lite märkligt.. njaoo ja e lite dubbel kan man säga.

  Snacka om veligt resonemang :-)

 9. Pelle Billing skriver:

  Givetvis ska vi respektera Ohlsson fria val kring hur mycket föräldraledighet hon vill ta ut. Däremot så bör hon leva som hon lär, så om hon förespråkar individualisera föräldraförsäkring så bör hon leva så själv.

  Det som också måste få nämnas i sammanhanget är att graviditet är ett tillstånd som kan påverka kroppen ganska rejält. Foglossning är inte ovanligt. Det är mer ovanligt med högt blodtryck men inte alls omöjligt. Efter en förlossning kan man vara fysiskt trött länge, och hormonomställningen kan påverka ens kognitiva förmåga. Sånt är kontroversiellt att säga numera, trots att massa kvinnor själva säger att det är så.

  Jag hoppas att Birgitta Ohlsson tar hand om sig själv, och inte känner att hon har någonting att bevisa. Kroppen är ingen supermaskin utan kräver även återhämtning.

 10. AV skriver:

  Självklart skall BO val respekteras. Det jag reagerar mot är hennes uttalande att hon ju har marktjänst hemma. Kanske sade hon det lite ironiskt, men det lät lite konstigt. Hade en man sagt så var det inte ok.

  Det andra som är lite konstigt är att det tydligen inte skall gå att vara politiskt förtroendevald och föräldraledig. Man får välja karriär eller barnledig. Jag trodde att det var just det som skulle bekämpas. Att man inte skall bli förbisprungen för att man är hemma ett antal månader.
  Men som vanligt är det lättare att begära det av andra arbetsgivare än sig själv.
  It’s hard to put ypur money where your mouth is!

  Sen får man ha i åtanke att de är förstagångsföräldrar. Då är man så idealistisk så och har en massa idéer hur man skall göra. Absolut inte göra som sina föräldrar, kunna göra allt som vanligt etc. De kommer snart att märka att familjen får ett helt nytt centrum och det som var SÅ viktigt förut plötsligt inte är viktigt alls.

 11. Mannen skriver:

  Konsekvens är inte Ohlssons starka sida.
  Hon är emot könsstympning av flickor, men accepterar könsstympning av pojkar.

Google