Vad är en afrikansk man värd?

22 februari 2010, av Pelle Billing

Den stora uppoffring som män gjort i alla tider är att de varit förbrukningsbara. Alla farliga jobb och uppgifter – vare sig det handlar om krig, gruvarbete eller byggjobb – har traditionellt sätt varit männens uppgift. Denna uppenbara nackdel  med den manliga könsrollen är något som regelmässigt negligeras i debatten kring könsroller och jämställdhet, då den stör bilden av den privilegierade mannen. Allra minst bryr sig samhället om de fattiga männens situation. Att arbetarklassmän ofta riskerar liv och hälsa på jobbet anses vara självklart, och den manliga hemlösheten ses inte som en jämställdhetsfråga.

afrikanska-man

Även afrikanska män är tydligen fattiga och maktlösa nog för att behandlas som en skock boskap, utan att någon reagerar. Att förespråka massomskärelse av afrikanska män ses som en försvarbar åtgärd för att minska spridningen av HIV och aids:

Det är nu två år sedan WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderade länder med stor hiv-spridning att börja omskära vuxna män för att försöka minska epidemin.

I Swaziland är man nu redo att verkligen ta i med hårdhandskarna:

Främst handlar det om att starta en masskampanj för att omskära alla unga män mellan 15 och 24 år.

Visst är det bra att man vill bekämpa spridningen av HIV, men skulle man förespråkat massomskärelse av afrikanska kvinnors klitoriskappa om det hade samma effekt på spridningen? Skulle utländska hjälporganisationer vågat ställa sig upp och säga att nu vill vi karva i alla kvinnors underliv för att ge ett väldigt inkomplett skydd mot HIV?

Att omskära vuxna män ger nämligen inte något komplett skydd mot HIV, det minskar bara risken för infektion med 60 procent. Stympningen att afrikanska män kommer alltså i bästa fall att ge en minskning i spridningstakten, det är ingen lösning för att få bukt med viruset.

Om vi hade pratat om en skock boskap som behövdes stympas för att kämpa mot ett virus då hade jag förstått tankegången. Men nu pratar vi om människor – till stor del unga månniskor – som ska leva ett helt liv med sitt könsorgan.

De män och kvinnor inom FN och andra organ som förespråkar massomskärelse av afrikanska män, borde börja med att omskära sig själva. Om ingreppet nu är så harmlöst och etiskt godtagbart, så är ju ett enkelt sätt att föregå med gott exempel. Ner med byxorna bara så kör vi igång.

 

19 kommentarer på “Vad är en afrikansk man värd?”

 1. Urban skriver:

  Så rätt!

  Varför föreslår inte FN att även homosexuella män i västvärlden ska omskäras – kan det månne bero på att ett sånt förslag skulle mötas av massiva protester.

  Afrikanska män kan dock hanteras som boskap, det har man gjort förr i historien så denna medicinska kolonialism kan sälla sig till raden av övergrepp mot dessa män. Det är verkligen bara för tragiskt.

 2. Access skriver:

  Det tragiska i sammanhanget är att en masstympning av afrikanska mäns kön snarare riskerar att öka andelen oskyddade samlag, eftersom man lär ut att riskerna minskar efter ingreppet, vilket leder till ökad smittspridning. Det vore bättre med en massiv kondomkampanj. Men det vill ju förstås inte Katolska Kyrkan … och den måste man ju respektera (not!) …

  Urban: Saken är väl den att det inte behövs särskild insats för homosexuella män i västvärlden. I de grupperna är medvetenheten stor och bromsmediciner tillgängliga. Däremot är medvetenheten betydligt mindre bland heterosexuella män och kvinnor i västvärlden. Tyvärr.
  Tror du inte en kampanj för omskärning av heterosexuella män i västvärlden skulle mötas av massiva protester? Så vari ligger skillnaden, menar du?

 3. AV skriver:

  There goes those bloody Catholics, filling up the world with their bloody children, they can’t bloody support…
  But what are we, dear?
  Protestants, and proud of it. I can whenever i want go down to the store and say loudly and proudly: Today I want you to sell me a condom, in fact I think I’ll take a French tickler.

  AV:s lag: Det finns inget ämne som inte kan hänvisas till ett Monthy Pythoncitat.

  Det kan inte vara så att de som är omskurna oftare är muslimer och av kulturella grunder inte knullar runt lika mycket som t ex kristna i ungdomen? Familjerna vakar ju över sina döttrars dygd som hökar, så killarna får väl i de flesta fall hålla sig till frk Höger.
  Viruset tar sig gärna in där det är småsår/eksem/infektioner, så håller man bara rent och fint är nog skyddet lika stort som kapat.

  Och som sagt, en massiv gummikampanj kunde kanske vara på plats.

 4. hampus skriver:

  Jamen, vi vet ju redan Fns syn på världsprobelmen, nämligen att de enkom skapas av män och därför motiverar bestraffningar av män kollektivt.

  Intressant vore att veta hur omskärelsekampanjernas övertalningsmetod såg ut.

  Men som sagt, inte förrän vi män dör stillatigande i hemlös, missbrukande misär, kommer FN bli nöjt.

  Ett bekvämt sätt att bli av med överskottet av män, då endast en tredjedel av oss reproducerar oss, medan ett långt större antal bidrar till välfärd genom hårt arbete, istället för problematiska krig, där män annars skulle kunnats slaktats blodiga.

  hampus

  hampus

 5. Pelle:
  Vatikanen brukar alltid påpeka att kondomen inte ger ett totalt skydd mot HIV och att det enda sättet att undvika att bli smittad är avhållsamhet. I sak har påven rätt, men vi som arbetar med sexuell hälsa vet att avhållsamhet inte fungerar. Så även om kondomen ”bara” ger ett 90%-igt skydd är den ett av de bäste verktygen i arbetet mot HIV.

  Din inställning i frågan om omskärelse liknar Vatikanens kondompolicy. Naturligtvis vore det bästa om alla män använde kondom, men vi vet att män i vissa länder har många sexualparters och att kondomer är både svåråtkomliga och impopulära. Att då med en enkel och harmlös operation kunna minska risken med 60% är oerhört välkommet. Alternativet är ännu fler HIV-positiva människor i Afrika, vilket skulle göra ännu fler barn föräldralösa och ytterligare försämra ekonomin i redan fattiga länder.

  Du skriver att de som förespråkar massomskärelse av afrikanska män borde börja med att omskära sig själva. Du kan vara lugn. Väldigt många inom FN och andra internationella organ är omskurna. Var tredje man är nämligen omskuren.

  Sedan måste jag säga att det börja bli ordentligt tröttsamt att se dig beskriva omskurna män som ”stympade”. Du väljer dina ord enbart i försök att kränka oss. Själv blir jag mest förbannad och undrar om den mansrörelse du vill bygga upp verkligen har något intresse av att organisera män med olika bakgrund eller om det mest handlar om att polemisera. Din retorik påminner mig mest om de feminister som tar sig rätten att berätta om andra kvinnors livssituation utan att vara det minsta intresserade av vad dessa ”förtryckta” kvinnor själva vill. Det bästa exemplet i Sverige är nog sexköpslagen, som drevs igenom av välbärgade feminister utan någon erfarenhet av prostitution eller några kontakter med prostituerade. När de prostituerade protesterade mot lagen avfärdades de som oupplysta offer eftersom de inte accepterat den könsmaktsordning som feministerna formulerat.

  Urban:
  Det beror på att omskärelse ger ett mindre skydd för homosexuella män än för heterosexuella. Däremot verkar det ge bögar ett visst skydd mot syfilis. Men syfilis är å andra sidan relativt lätt att bota (förutsatt att fungerande antibiotika finns tillgängligt), men en HIV-infektion är fortfarande omöjligt att bli av med även om vi i den rika delen av världen har mycket bra bromsmediciner.

 6. hampus skriver:

  CA

  frågan är väl snarare, med tanke på forumets inriktning, om samma stöd funnits för klitoriskappor att avksäras under liknande omständigheter?

  Håll dig till detta spår.

  hampus

 7. Anaïs skriver:

  Håller med Aqurette här. Återigen ett demagogiskt inlägg där du förvränger och extrapolerar utifrån en åtgärd i ett katastrofområde. Minska risken med 60% är enormt i ett område där inte mycket annat tycks stå till buds – en åsikt som delas av den inhemska expertis som finns på platsen. Ditt genustänkande fördunklar ibland ditt omdöme på ett oroande vis.

 8. Anaïs skriver:

  hampus: så här skall man inte tänka annat än längs vissa fastlagda riktlinjer? Så antiintellektuellt och likt tokfeminismen.

 9. Kjell skriver:

  Omskärelser minskar inte risken för HIV.
  Beviset torde vara att Afrika som är världens mest omskurna världsdel trots detta har största andelen HIV-smittade.

  Här finns mer att läsa
  Male Circumcision May Not Protect Against HIV Infection: Presented at AIDS 2006
  http://www.docguide.com/news/content.nsf/news/852571020057CCF6852571CD005207D9

  Lite bakgrund och fakta
  The Politics and Motivation behind the African “Research”
  on Male Circumcision and HIV Infection
  http://mensightmagazine.com/Articles/Tinari,%20Paul/africancirc.htm

  En femtedel av HIV-smittan orsakas av medicinsk personal
  http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/6684230/One-in-five-HIV-infections-caused-by-medical-staff.html

  Kommentarer till Stephen Lewis uttalanden. Stephen Lewis är en av förespråkarna
  till omskärelser för att minska HIV i Afrika.
  Correcting Stephen Lewis
  http://www.youtube.com/watch?v=VQkYjFtjUh0&feature=video_response
  http://www.youtube.com/watch?v=TgoeD8TxBrQ

  Science Fact or Sciense Fiction;
  Could Circumcision Really Prevent AIDS bu Norm Cohen
  http://www.nocircofmi.org/AIDS.pdf

  Min uppfattning om varför HIV är ett stort problem är inte pga att antalet omskurna män är för få
  utan snarare på.
  1 Brist på kondomer
  2 Brist på kunskap och utbildning
  3 Bristande hygien
  4 Prostitution
  5 Torr sex som praktiseras av omskurna män pga nedsatt känslighet
  6 Brister inom medicinsk vård
  7 Den tyvärr spridda uppfattningen att könssjukdomar botas genom sex med en oskuld.
  Därav det mycket stora antalet våldtäkter på barn.

  Det går rykten om att de studier som gjordes i Afrika är bedrägerier och att de läkare
  som deltog skräms till tystnad;
  http://www.youtube.com/watch?v=4AfPajxmfbE

 10. AV skriver:

  Efter lite grävande i frågan hittade jag 2007 Kenya AIDS Indicatory Survey

  http://www.aidskenya.org/public_site/webroot/cache/article/file/KAIS_SUPPLEMENT2.pdf

  Intressant läsning.
  Den visar visst att omskurna män tydligen inte blir infekterade lika lätt. Men då 80% av Kenyanerna redan är omskurna och sjukdomen fortfarande sprider sig bland dem också är det inte en ersättning för andra åtgärder.

  Här slås det fast:
  ”While male circumcision reduces the risk of acquiring HIV infection and other sexually transmitted infections, it is not 100% effective and should not be viewed as a substitute for other HIV and STI prevention methods such as abstinence, limiting sex to one uninfected partner and consistent and correct condom use.”

  Det stora problemet som rapporten tar upp är att folk inte vet om de är infekterade. Av de infekterade var 57% aldrig testade innan. Av de som hade testas var det en majoritet som trodde att de var negativa. 83% av positiva visste inte om att de var smittade! Användningen av gummi var dessutom låg.

  Vad de bör göra är alltså betydligt flera tester och lära folk att skydda sig.

  Dessutom var det en betydlig skillnad i stad-landsbyggd. I nordöstra kenya är endast 1% smittade medan 9% runt Nairobi. Kanske något att fundera på?

  För mig låter omskärelse som en ganska desperat åtgärd, då man borde jobba mera med tester, kunskap och beteendeförändring.

 11. Pelle Billing skriver:

  Christopher,

  Om ordet stympning är kränkande så kan jag sluta använda det. Ordvalet är inte viktigt för mig.

  Däremot så förespråkar jag inte hur vuxna män ska bete sig, så där har du fel. Det jag motsätter mig är att omyndiga pojkar omskäres, medan jag anser att vuxna män bestämmer över sin egen kropp, och har full rätt att omskära sig så länge de själva betalar för det.

  Vad gäller massomskärelse i Afrika så tycker jag den är osmaklig. Detta kollektiva påbud är något helt annat än individuella vuxna män som själva väljer att bli omskurna.

  Men som sagt, jag skiljer mig i grunden från feministerna, i och med att jag inte vill säga till vuxna män hur de ska bete sig.

 12. Pelle Billing skriver:

  Anaïs,

  Nej, det är inte mitt omdöme som är fördunklat, utan omdömet hos dem som i panik vill föreslå en ytterst tveksam åtgärd. Det är just i kristider som våra principer testas.

  Dessutom är HIV i princip lika vanligt hos omskurna som hos icke omskurna män i Afrika, så det 60-procentiga skyddet är tveksamt om det stämmer.

 13. Anaïs skriver:

  Det är möjligt att åtgärden är tveksam. Det kan jag givetvis inte bedöma. Det är möjligt att den till och med leder till en falsk trygghet som förvärrar problemet.
  Jag vänder mig däremot mot beskrivningen att detta är att ”behandla afrikanska män som boskap” – själva vinkeln på ditt resonemang. Jag anser tvärtom att man är så rädd att ”stigmatisera” eller uppfattas som ”rasistisk” att man tassar runt det verkliga problemet: dessa kulturers djupt rotade, manliga sexuella – och i förhållande till epidemin – extrema riskbeteende, som nämns i din källa. Här är det faktiskt motiverat att ”säga åt vuxna män vad de skall göra”: Antingen ändra sitt beteende eller praktisera säkert sex. Gärna båda! Jag anser inte att man har råd med ideologiska och känslomässiga krusiduller i den situation som råder.

 14. Pelle Billing skriver:

  Anaïs,

  Jag håller med dig om att man ska våga betona ansvarstänkande för de afrikanska männen. Både för deras egen skull och för nästkommande generation. Istället för att omskära dem så kan man utbilda dem.

  Men är det inte lika viktigt att betona ansvar och utbildning för kvinnorna? Rimligen är det även kvinnorna som har ett sexuellt riskbeteende? Det brukar krävas två personer för att ha sex…

 15. Anaïs skriver:

  Som beteendet beskrivs (återigen i din källa) så rör det sig om män som har pågående sexuella relationer med flera kvinnor. Jag antar att även prostituerade ingår – sammantaget, ur smittskyddshänseende, helt förkastligt och ett effektivt sätt att sprida viruset explosionsartat. Kvinnor i dessa kulturer verkar inte vara i position att kräva kondom och män verkar inte heller villiga att använda dem. Men det verkar även finnas en ovilja att kräva beteendeförändringar hos afrikanska män – det är nämligen de som är problemet – och ansvarstagande skall vi inte tala om. Man får inte kritisera afrikanska kulturella fenomen, om det inte rör sig om direkt stympning. Allt annat – ja, stympningskritik också faktiskt – kan nämligen avfärdas som ”rasism”. Du avfärdar det istället som någon slags ”feminism”; som ett resultat av genustänkande. Under tiden fördjupas katastrofen. Jag håller med om att utbildning är central, men det är också fråga om attityder.

 16. Pelle Billing skriver:

  Varför är kvinnor inte i en position att kräva kondom? Vet vi egentligen detta eller antar vi det bara slentrianmässigt?

  Varför antar vi att männen med berått mod struntar i kondom, medan kvinnorna antas vara utsatta och oskyldiga? Tänk om det helt enkelt är så att varken männen eller kvinnorna fullt ut förstår riskerna. Om man tror att en oskuld kan bota en från HIV så är det fullt möjligt att man inte förstår behovet av kondom.

 17. Anaïs skriver:

  Män struntar helt uppenbart i uppmaningar om att hålla sig till en partner.

 18. [...] spekulerar även kring att viljan att massomskära afrikanska män för att eventuellt kunna minska spridningen av HIV, kan leda till ett krav på att börja omskära [...]

 19. Lars skriver:

  ”Män struntar helt uppenbart i uppmaningar om att hålla sig till en partner.” Fin källa du angav för det påståendet. En jäkla myt det där: http://www.pellebilling.se/?s=afrika

Google