Sanningen om ofrivilligt deltidsarbete

04 februari 2010, av Pelle Billing

arbetstider-2009

LO har i dagarna kommit ut med en rapport över Arbetstider år 2009, där heltids- och deltidsarbete analyseras efter kön. Författare till rapporten är Mats Larsson från Arbetslivsenheten. Rapporten är ytterst intressant för alla som är intresserade av könsfrågor, då rätten till heltid för alla kvinnor är ett regelbundet framfört krav från feministiskt håll. Då detta ämne tas upp i debatten kan man ofta få intrycket av att alla eller åtminstone de flesta deltidsarbetande kvinnor egentligen vill jobba heltid om de bara fick möjlighet, medan jag själv alltid hävdar att det kan finnas andra viktiga orsaker som också förklarar deltidsarbetet.

Genom att granska LO:s rapport kan man få några viktiga inledande fakta:

 • Det finns 3 929 400 miljoner anställda i Sverige.
 • 27 procent av de anställda, dvs 1 056 200, arbetar deltid.
 • 41 procent av kvinnorna, dvs 812 400, jobbar deltid.
 • 12 procent av männen, dvs 243 700, jobbar deltid.

Att 4 av 10 kvinnor jobbar deltid förefaller onekligen som att vi är ett gigantiskt problem på spåren. Är det så många kvinnor som inte får jobba heltid trots att de vill?

Det visar sig dock att 65 procent av de deltidsarbetande kvinnorna jobbar 70 procent eller mer. Deltid betyder alltså inte i första hand halvtid, utan det betyder att man jobbar en hel del fast inte heltid.

Vidare så är det endast 24 procent av kvinnorna som uppger att de  jobbar deltid för att heltidsarbete saknas. Dvs endast 1 av 4 deltidsanställda kvinnor jobbar deltid för att det inte finns tillgång till en heltid. Övriga uppger istället att de:

 • vill inte jobba heltid
 • orkar inte/tycker det är för krävande med heltid
 • har fler jobb
 • har pågående studier
 • har sjukdom som förhindrar
 • vårdar barn/vuxen

Således är det 76 procent av deltidsarbetande kvinnor som frivilligt jobbar deltid (om man nu kan kalla sjukdom för frivilligt, men ni förstår vad jag menar).

Vi kan konstatera att även om ofrivillig deltid existerar bland kvinnor – och helt klart kan ses som ett problem – så beror den utbredda deltiden bland kvinnor i första hand på frivilliga anledningar. Detta bör framkomma i debatten när man talar om kvinnors deltidsarbete.

 

9 kommentarer på “Sanningen om ofrivilligt deltidsarbete”

 1. Mattias skriver:

  Några reflektioner:

  - ”har fler jobb”. Vänta lite här nu, räknas en person med 2 halvtider som 2 deltidare i statistiken?

  - ”tycker det är för krävande med heltid”. Ja vad skall man säga. Hoppas att det är personer som tar den ekonomiska konsekvensen av sitt val med då.

  - Vi kanske BORDE analysera allt ur ett genus- (köns-)perspektiv ändå. Börjar misstänka resultatet inte riktigt skulle bli vad vissa tror… :)

 2. Mattias skriver:

  Väl bäst man rättar sig direkt då, ibland tas saker på den här bloggen väl ordagrant. Det sista var mer ett raljerande än nåt jag vill/stödjer.

 3. KimhZa Bremer skriver:

  Bra och viktigt inlägg, Pelle!

 4. Kristina skriver:

  Tack för upplysningarna Pelle!

 5. [...] att kvinnor gör frivilliga val när de drar sig undan arbetsmarknaden en period, eller när de väljer att jobba deltid. Självfallet kan det även handla om en känsla av att ha ett betvingande ansvar, men att hävda [...]

 6. [...] drabbar kvinnor. Måhända känner de inte till att de flesta deltidsanställda kvinnor i Sverige inte alls är intresserade av att jobba heltid, trots att LO påvisat detta med all önskvärd tydlighet i en av sina [...]

 7. [...] har tidigare skrivit om hur majoriteten av de deltidsarbetande kvinnorna inte saknar heltidsarbete, utan väljer sin deltid frivilligt (alternativt har en funktionsnedsättning). En precisering av [...]

 8. [...] Definiera “ofta”, Swedin. I en rapport från LO påvisades att endast en fjärdedel av kvinnor som arbetar deltid gör det ofrivilligt. [...]

 9. [...] Reinfeldt och Juholt läsa in sig på att den stora majoriteten av kvinnors deltidsarbete är helt frivilligt, innan de lägger fram sina politiska [...]

Google