Polis uttalar sig om falska våldtäktsanmälningar

13 februari 2010, av Pelle Billing

Falska våldtäktsanmälningar är ett otyg. Dels riskerar de att förstöra tillvaron för en oskyldigt anklagad man, och dels så underminerar de trovärdigheten hos de kvinnor som de facto har blivit våldtagna och som förtjänar det bästa bemötandet och polisarbetet som samhället kan erbjuda. Falska våldtäktsanmälningar är alltså något som både män och kvinnor drabbas av och har anledning att bekämpa.

Det finns fortfarande de som vill ifrågasätta om det finns falska anmälningar, men att försvara den ståndpunkten blir allt svårare. Dels finns det några studier gjorda på området (fler studier behövs), och dels blir det vanligare och vanligare att poliser uttalar sig i frågan.

Nu är det ytterligare en polis som uttalar sig, denna gång i Second Opinion, i samband med skriverierna kring våldtäkter på Finlandsfärjor:

Många av anmälningarna är antagligen inte ens våldtäkter, säger Thomas Sjödin, polisinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

– Det kan handla om en tredjedel av anmälningarna. Om det inte är ett brott så finns det inte mycket att rubricera det som. Många kanske anmäler det som våldtäkt för att skydda sig själva.

Personerna i fråga kan enligt Thomas Sjödin haft sex frivilligt men anmält det som våldtäkt i efterhand. Han varnar att statistiken inte alltid går att luta sig mot.

Jag tror aldrig jag har sett någon polis uttala sig i så tydliga ordalag tidigare. Artikeln i Second Opinion avslöjar också att det som kallats en våldtäktvåg på Östersjöfärjorna egentligen representerar en minskning av antalet anmälda våldtäkter från föregående år.

finlandsfarja

 

19 kommentarer på “Polis uttalar sig om falska våldtäktsanmälningar”

 1. Ramona Fransson skriver:

  Sista gången en polis uttalade sig om fejkade våldtäkter var i Göteborg. Det var flera år sedan. Han fick hela feministmaffian efter sig!

 2. susanna svensson skriver:

  Men det börjar att hända saker pga internet feministmaffian har ingen möjlighet att förbli oemotsagda längre

 3. anders skriver:

  Botten i allt är troligen inte nådd på länge, det är svårt att veta hur stor spridningen är på dagens galenskaper som samhället verkar fungera. Bra att nätet finns med människor som vågar ha sundare synsätt än det som spridigt sig under senaste årtiondena.
  Ja man får akta sig för den svårdefinierade maffian i sverige som svårligen kan ställas till svars för mycket destruktivt de ställer till med i samhället. Ev kan man se det som samhällsomstörtande verksamhet i vissa fall.

  Mycket lättare att ställa kriminella organisationer till svars för sina handligar vilket givetvis är rätt.

 4. Mats skriver:

  Förlösande att en polis uttalar sig på det viset. Nästa tabu att bryta skulle vara att tala klarspråk om vilken kategori män det är som våldtar.

 5. loffe skriver:

  Varför inte ge kvinnor samma straff vid falsk angivelse som den angivne skulle fått om han/hon är skyldig?
  Och likhet inför lagen vad gäller kvinna man är bara blaha-blaha.

 6. JD skriver:

  Du kan även hänvisa till Therese Aspegréns examensarbete på juristlinjen och hennes försiktiga slutsatser att falska våldtäkter är relativt vanligt.

  Mycket intressant är också att Aspegrens handläggare Christian Diesen desperat försökte förringa sin adepts resultat genom att direkt ta fram en egen rapport tillsammans med Eva Diesen som dock kom fram till samma resultat!!! Men med den betydelsefulla skillnaden att Diesen´s nu kunde dra egna slutsatser från samma resultat i sin egen rapport. Fult men fullt tillåtet!
  Stackars Therese fick dock inte några stora rubriker i media vilket givetvis Diesen fick för sina egna slutsatser som enligt många motsägs av både Diesens egen rapport samt av ”originalet” (Aspegrens arbete.)
  Makt och inflytande kan vara farligt för sanningen ibland!
  Personligen tror jag att Christian Diesen inte har så mycket att säga till om själv där hemma. :)
  http://www.juridicum.su.se/jurweb/utbildning/uppsatser.asp?searchengine=yes

 7. [...] För dem som motsätter sig tanken på att det finns falska anmälningar om våldtäkt, blir detta ännu en indikation på att verkligheten ser annorlunda ut. Svenska poliser har vid flera tillfällen uttalat sig om hur trötta de är på falska anmälningar. [...]

 8. Björn skriver:

  Av polisanmälningar av våldtäkt är 1,5% falska och 7% felaktiga av annan anledning.
  Det är ungefär som vid andra typer av brott och polisens siffror om en tredjedel felaktiga anmälningar är inte korrekt, alls.

  Av anmälda våldtäkter åtalas 12%. Det är inte högt, men ungefär lika många som åtalas efter att misshandel anmäls.

 9. Roger skriver:

  Mats; och vilken kategori kvinnor som blir våldtagna?

 10. Erik skriver:

  Björn:

  Det är irrelevant hur stor del av anmälda brott som leder till fällande dom. Det relevanta är hur stor del av åtal som leder till fällande dom…. Det finns ju anledningar inte alla anmälningar går till åtal, Antingen var underlaget för själva åtalet dåligt eller så har man ingen misstänkt.

  Hur stor del av anmälningarna som är falska vet ingen men Diesen är ingen trovärdig källa på den saken för han har redan sagt att han personligen inte tycker det är ett problem att oskyldiga män riskerar straffas och därmed så är han inte trovärdig på området.

  Poängen är att den exakta siffran falska anmälningar är helt irrelevant. De flesta anmälningar går inte till åtal eftersom det oavsett om de är äkta eller falska saknas nån som helst belägg för anmälan (antingen bevis eller misstänkt). Dvs vad Diesen förespråkar är likvärdigt med att slå tärning och fälla på chans/sannolikhet.

  I de fall där man inte har nån misstänkt hur skall man göra för att fälla fler där? Ta in en slumpmässigt vald invandrare (man) från gatan att åtala kanske?

 11. JD skriver:

  Håller fullständigt med!
  Det är helt irrelevant hur stor del av alla anmälningar som är falska eftersom ”lagen” även ska gälla och skydda minoriteter, hur liten eller stor den än är.

  Det relevanta är hur rättssystemet väljer att hantera en anmälan.
  Något som ofta också brukar framföras av Diesen, Leijonhufvud m.fl utifrån de våldtagnas situation.
  Att bli oskyldigt dömd innebär ofta att du förlorar arbete, status samt cirkus en halv miljon kronor i ekonomiskt bortfall. (utebliven lön, skadestånd, brottsofferfond, advokatarvode, ränta på skuld hos kronofogden)
  Om vi även tar med framtida förlorade inkomster pga fängelsevistelse så kan det mycket väl röra sig om miljonbelopp för de värst drabbade.
  Eller ännu värre. Se t.ex fallet Stefan Holmlin.

  Att våldtäktsmän skulle bli hyllade av allmänheten och inte förlorar något på en anmälan, faller på sin egen orimlighet.
  Tyvärr har de som blundar för falska anmälningar nu fått ett extremfall (uppdrag granskning) på sitt fat som de kan använda sig av i sina argument för de våldtagna, just därför att detta fall med stor sannolikhet inte är falsk anmälan.)

  Argument som snarare kommer att skapa större förvirring än förbättring inom rättssystemet angående hur man ska ”välja” att hantera en anmälan. Av den enkla anledningen att verkligheten inte är så enkel.

  Vi får aldrig låta låta oskyldiga betala priset för att fler våldtäktsmän ska kunna straffas. Hur mycket vi än försöker blunda eller döva vårt samvete med att det är för en ”god” sak.

 12. olle skriver:

  Hej! Så glad att alla e så kunniga i ämnet. (Ironi)
  Undrar varför ingen pratar om mannen som satt oskyldigt fängslad i 1,5 år i fängelse samt häkte och blev dömd. Blev frikänd när han satt på skogomeanstalten, då kvinnan hade ljugit i en del andra liknande fall. Vad händer om kvinnan har en story som håller och det står ord mot ord? killen åker fast oftast.
  -Varför det inte stod nåt i tidningarna om detta var för att han ville inte ge ut intervju utan ville leva på som vanligt utan den stämpeln. Men ni kan kolla upp detta också och se att detta stämmer.
  Eller när kvinnan har starka bevis som hennes kompis som berättar hur dåligt hon mår.
  En nära kompis blev mördad som bor i stockholm. Sök på Zaroy. Han hade varit kk med en tjej som hade en kille på kåken som kom ut och hörde hon varit otrogen. Hon ljög och sa självklart att han våldtagit henne.
  Dem lockar ut han, och pojkvännen och en eller två till knivmördar han grovt.
  När ska diskrimeringen mot killar ta slut? Och när ska folk sluta tysta ner det som händer? Hur många ska ha stämpeln resten av livet?

  När ska våra alla feminister i regering och partier och rättsystem förstå att Det finns en stor skala kvinnor som utnyttjar vårat enkla lätt manipulerade rättsystem som också förstör för dem som verkligen blir våldtagna.

 13. olle skriver:

  Kan också meddela att min bästa vän hade på G med en tjej tills hon berätta att hon hade suttit dit en kille för våldtäkt och förstört hans liv.
  Ni som försvarar feminismen och rättsystemet tycker att ni ska få lite mer livserfarenhet om vad som händer, och ni som bara utgår från det ni läser i media bör inte ens uttala sig i ämnet.

  Det stod i Metro, 2 kvinnor blir våldtagna i xxxxxparken.Veckan efter stod det att kvinnorna ljög vilket var försäkringsbedrägeri.
  Men fortfarande e de tabu att prata om .
  Helt sjukt.

 14. [...] fängelseutdömt i USA för falsk våldtäktsanmälan * Åtalas för falsk våldtäktsanmälan * Polis uttalar sig om falska våldtäktsanmälningar Filed Under: Feministutredning Artikeln är författad av Lena Holfve, f.d. [...]

 15. [...] Citaten talar för sig själva, och det är en befriande ärlighet som kriminalkommisarien uppvisar. Det enda han inte nämner (utan bara antyder) är falska anmälningar, men det har en kollega till honom redan gjort. [...]

 16. oskylig dömd skriver:

  jag kan säga upp till 80% av kvinnor som anmälar männ för sexuella fall i sverige är fusk och lögen. svenska myndigheter supporterar kvinnor på olagligt sätt och maximalt . svenska myndigheter har skapat detta problemet till svensk samhället . ofta när männ blir anklagat för våldtäkt/sexuella fall, män blir dömda innan rättegång . myndigheten noterar vad kvinnan säger och de stämplar det och det är det som gäller.männ blir dömda på vad kvinnan säger bara. männ får staff med bevis som myndigheten skapar . ofta brukar finnas massor av bevis att kvinnor talar inte sanning men ändå de vinner i alla fall. massor av män som bor i sverige säger , att sverige är ett land som är farligaste land som finns i hela värden. finns ingen trygghet . kvinnor i arab länder är ner tryckta och mindre värderade ,i sverige samma sak fast med männ. så snart en kvinna anmälar en man för våldtäkt då mannen bilr ner värderat och behandlas dålig och bestämt att han är verkligen skyldig till brottet och får straff utan bevis. myndigheter skapar bevis. bevis som är inte logisk och inte realistisk och olagligt. lång borta från lagbok.svenska myndigheter förredrar kvinnor än männ.trotts att de säger att det ska vara gemnlikhet mellan man och kvinna och det ska inte finnas skillnad mellan de. och annan sida de som gör skillnad och diskriminerar.polisen kan ta reda på sanningen på sexuella fall om de vill ,med att ,till exp,att spionera på kvinnor strax efter hennes anmäla , men det är klart de gör inte det. för att de har order från högre myndigheter att, alla männ som blir anklagat för sexuella anklagelser måste få straff .det är bestämt. det här är svensk politik. vi alla vet att politik har inget och göra med juridik . Ni männ som bor i sverige var försiktiga det finns ingen trygghet , du kan blir anklagat för våldtäkt när som helst och från vilken kvinna som helst till och med från en kvinna som du hade samlag med henne för 10 år sen , ja,,, svenska myndigheter har gjort openbuffe för kvinnor.

 17. [...] är att män kan använda sig av ungefär samma allmänna råd, för att minska risken för att bli falskanmäld för våldtäkt. Dock behövs en hel del forskning innan man säkert kan uttala sig om detta. [...]

 18. [...] [Polis uttalar sig om falska våldtäktsanmälningar] [...]

 19. oskyldig dömd skriver:

  Vet ni, en man fick 2 års fängelse för att han våldtog 2 tjejer samtidigt ?!!!! Wahoooooow . Det är klart man blir förvånad när man hör den här , och man blir ännu mer förvånad när man hör att det va den tredje gång hade samlag med de och gjorde anmäla. Wahoooooow sjukt

Google