Notiser

03 februari 2010, av Pelle Billing

Marie-Louise Samuelsson har många tänkvärda synpunkter om kvotering och genusperspektiv. Läs hennes artikel på Expressens kultursidor.

Sydsvenskan har två olika artiklar om Män för Jämställdhet (här och här). Med 300 medlemmar kallas de för landets största manliga nätverk för jämställdhet. Vi får väl se hur länge de har kvar det epitetet. När Lars Jalmert, s k mansforskare på Stockholms Universitet, får den klassiskt radikalfeministiska frågan om vad som krävs för att män ska ta sitt ansvar, svarar han: ”Insikten om att den struktur vi lever i skadar oss själva, men många värjer sig för det. Det är först när man ser strukturerna som man kan ändra dem. Det bästa vore förstås om man hade ett magiskt trollspö att vifta med, men det har jag tyvärr inte”. Det känns betryggande att Jalmert inte har något magiskt trollspö, och inte heller kommer att få det.

Gudrun Schyman anser att Moderaterna fortfarande är nybörjare i jämställdhet. Med Schymans definition på jämställdhet så får väl det närmast anses vara en komplimang. Och just nu kan väl Moderaterna behöva en hel del sådana komplimanger, efter att själva ha bekänt sig till könsmaktsordningen.

 

5 kommentarer på “Notiser”

 1. Pelle skriver:

  Sida vid sida har vi vandrat med varandra genom historien och då och då dyker de upp.De som jämt ska analysera sönder dessa genus.Bedrövligt.

 2. KimhZa Bremer skriver:

  Det är verkligen sorgligt att möta dessa män, som så fullkomligt har förvillat sig i radikalfeminismens doktriner. De blir uppmuntrade offentligt och vinner status (och uppdrag/bidrag), men någonstans har de missförstått det allra väsentligaste, detta om att män precis som kvinnor i första hand är individer – och att vi alla delar en historia, där olika typer av makt och uppoffring har samspelat.

  För att bibehålla sina positioner verkar de dessutom fullkomligt blunda för all forskning och kunskap som inte anpassar sig efter teorierna.

 3. Erik skriver:

  Pelle Billing:

  ”Insikten om att den struktur vi lever i skadar oss själva”

  Men har du tänkt på att egentligen har Lars Jalmert rätt, det är bara hans kulturanalys som är ett stort skämt. Att den maktstruktur som han, politiker och manliga genusrörelse-medlemmar som Göran Lindberg skapar skadar män stämmer ju.

  Jalmert skadar regelbundet sig själv och andra män.

  ”men många värjer sig för det. Det är först när man ser strukturerna som man kan ändra dem”

  Precis, och om Jalmert ser sig i spegel så ser han strukturerna som skadar män. Sent skall syndaren vakna.

  Felet är inte i uttalandena, felet är i den marxistiska kulturanalysen vars analys utgår från vad de tycker är ”ideal” (nåt forskare som Eva Lundgren är fria att hitta på själva) istället för empirisk kunskap om vad som faktiskt sker i verkligheten.

 4. Pelle och alla ni andra som är här,
  ni har väl noga noterat att Män för Jämställdhets ordförande – Tomas Wetterberg – ännu inte alls lyckats få ihop en samlad klok kommentar kring Göran Lindberg. Polischefen, jämställdhetsförkunnaren med rang och jämställdhetsföreläsaren som nu avslöjats som – ja alla vet. Enskitstövel.
  Men gjorde han allt detta som Göran, eller som en del av könsmaktsordningen och som en som alla andra män(gör). Vi ser ju nu hur Uppsala Genuscenter på Univ säger att detta är en fullt vanlig legitim manlig verksamhet.

  Men varför denna tystnad från hela den feministiska manssidan?
  Wetterberg?
  Jalmert?
  Hyllander?
  Och varför fanns det inte en enda liten varningsignal, en enda liten klocka som ringde hos någon?
  Och är det som så att köpa småflickor är fundamentalt naturligt för alla oss män ska vi naturligtvis stå till svar.
  Men hur många män idag är med på detta?

  Eftersom den skruvade feminismen nu talar unisont om att så här är alla män i grund och botten torde ju herrarna i Män för Jämställdhet komma fram till någon sorts tanke kring ja-så-här-ruttna-är-vi-alla-män-och-unisont.
  Men hos Män för jämställdhet, med Wetterberg och t- professor Jalmert, råder tystnad.
  De som jobbade ihop länge och väl och fick flyga till New York och högtidstala och jobba i FN med Göran Lindberg, var är deras civilkurage idag?
  Och varför ligger de lågt?
  Vad tusan ligger de lågt för?
  Kom fram nu, Jalmert, Wetterberg, Hyllander.

  Anders Hammarlind,
  anders.hammarlind@gmal.com

Google