Notiser

01 februari 2010, av Pelle Billing

Einar Strömblad, pressansvarig för Pappa-Barn Kristianstad, har idag med en insändare i Kristianstadsbladet. Under rubriken män diskrimineras också på grund av kön, så tar han upp den okunskap som finns kring våld i nära relationer. Tvärtemot gängse uppfattning så är det lika vanligt att män och kvinnor använder sig av våld i nära relationer. Kvinnor blir skadade och är rädda oftare än män, med största sannolikhet beroende på mäns större fysiska styrka, men det finns ingen skillnad i villigheten att attackera och skada sin partner. De spirande pappagrupperna runt om i Sverige, såsom Pappa-Barn-grupperna i olika städer, är ett första tecken på att män håller på att organisera sig i jämställdhetsfrågorna.

I Norrbottens-Kuriren så skräder man inte orden på ledarplats när man tar upp Moderaternas nya jämställdhetsplattform: ”Borgerligheten, med Moderaterna i spetsen, riskerar att begå ett kardinalfel nu när den så tendentiöst låter sig berusas av vänsterns och feminismens ”sanningar”. Sanningar om glastak och klistriga golv och bastubadande, ryggkliande, maktgalna män. Med könskvotering i börsbolagens styrelser ska, enligt Moderaterna, sjukdomen botas. Diagnosen tar dessvärre inte hänsyn till hela sjukdomsbilden, utan enbart till vissa, välvalda symptom. Det är beklagligt, minst sagt.” Kan man skönja ett visst motstånd mot könsmaktsfeminismen uppe i Norrbotten?

brandman

Enligt ett pressrelease ska jämställdhetsforskning förändra räddningstjänsten: ”Syftet är att förändra räddningstjänsten från en traditionellt manlig verksamhet till en mer jämställd organisation präglad av mångfald.” Själv väntar jag med spänning på ett pressrelease som säger att jämställdhetsforskning ska förändra skolan: ”Syftet är att förändra skolan från en traditionellt kvinnlig verksamhet till en mer jämställd organisation präglad av mångfald”. Eller varför inte socialtjänsten? Om man nu ska problematisera verksamheter med manliga värderingar så bör man i jämställdhetens namn även problematisera verksamheter med kvinnliga värderingar. Om man inte nu anser att kvinnliga värderingar är bättre?

 

5 kommentarer på “Notiser”

 1. KimhZa Bremer skriver:

  Just så, Pelle!

  I grund och botten handlar det ju om att det utifrån ett feministiskt perspektiv anses oanständigt att prata om jämställdhet utifrån ett manligt predikament.

  Vi ser det ju hela tiden. Inte minst detta med att ”jämställt” anses råda, när andel kvinnor dominerar. Och det fullkomliga osynliggörandet kring ojämställdheten i skolan – och diskrimineringen av pojkar i betygsättningen.

  Nej, i Sverige är jämställdhetsfrågor = kvinnofrågor.

  Tack för din upplyftande och skarpa blogg!

 2. Pether skriver:

  Jag undrar hur de ska fixxa räddningstjänsten.
  Ska de snällt fråga elden att inte vara så tung o svår att arbeta med? Ska man tvinga alla människor att inte väga mer än 40 kilo så att man lätt kan dra ut dem ur ett brinnande hus?

  Helt sjukt.
  Kom mig att tänka på tankarna(?) om brandstationer bemannade av endast kvinnor. Usch.

  Feminister, sluta lek med liv.

 3. AV skriver:

  Pether
  Det är väl helt ok om fler kvinnor vill jobba i räddningstjänsten. Riktig jämställdhet är just när kvinnor inte bara söker sig till styrelserummen, men även till de farliga jobben där män traditionellt riskerar livet. Just det som feministerna ofta missar. (Sedan kunde det också behövas lite fler karlar i vårdens och småskolans hönsgårdar) Observera att jag inte förespråkar något 50/50 men helt homogena arbetsplatser är inte bra.

  Självklart skall vi inte sänka de fysiska kraven. En brandman/kvinna skall fortfarande vara i bra form och iklädd tuber kunna bära ut en skadad person ur ett rum. Men kvinnors mindre styrka är endast ett genomsnitt. Det finns gott om kvinnor som spöar skiten ur de flesta män i fystest och det är ur dem vi skall rekrytera. Även om 90% av kvinnorna inte platsar så finns det 10% kvar att ta ur. Dessutom platsar inte de flesta män heller!

 4. Musse Pig skriver:

  Nejmen, det är väl helt klarlagt att det inte är jämställdhet de är ute efter. De vill ha kvinnodominans. Alla kommentarer till alla de fall där kvinnor har en högre andel bekräftar ju det med all önskvärd tydlighet. Det finns tom en riksdagsmotion från 2001 som klart slår fast att jämställdhet inte är målet. Det är ett mellanstadium och slutmålet är feminism. Tror ni mig inte? Läs Carl Hamiltons artikel om denna motion här:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carlhamilton/article216005.ab

 5. Erik skriver:

  “Syftet är att förändra räddningstjänsten från en traditionellt manlig verksamhet till en mer jämställd organisation präglad av mångfald.”

  Inte ett ord om de faktiska arbetsuppgifterna räddningstjänsten skall syssla med. Skall räddningstjänsten också anställa pedofiler och våldtäktsmän som skall berätta för enormt mycket skickligare räddningstjänstarbetare hur de skall göra jobbet? Intressant att räddningstjänst istället för rädda liv skall syssla med ren reklam.

Google