Notiser

23 februari 2010, av Pelle Billing

I en debattartikel i GP lyckas tre representanter för fackföreningsrörelsen pricka in de två vanligaste misstagen i jämställdhetsdebatten. För det första så låtsats man att definitionen på jämställdhet är att det är lika många kvinnor som män på ledande positioner, när detta egenligen inte alls är ett mått på jämställdhet. För det andra så motiverar man sina ställningtaganden med frasen ”det är ett välkänt faktum att…” utan att kunna ge någon källhänvisning eller vidare förklaring. Men kan motivera vilken åsikt som helst om enda beviset man behöver är att ”det är ett välkänt faktum att”. Subjektivt tyckande är en legitim verksamhet, men då ska man inte försöka få det att framstå som att det handlar om ett objektivt faktum.

snoskottning

SvD skriver en ledare som helt omedvetet lyckas bli en översikt om männens obetalda huhållsarbete: ”Snöskottningen är bara ett exempel av många på obetalt arbete vi utför själva, med varierande resultat. Vi ägnar helgen åt att tapetsera om vardagsrummet. Mönsterpassning, nåja. Vi sliter vårt hår över Skatteverkets deklarationsblanketter. Vi försöker hjälpa barnen med läxor i högstadiematte – hur var det med procenträkningen?” Rubriken En riktig karl skottar sin egen snö? skulle inte fungerat lika bra om det handlade om kvinnors traditionella hushållsarbete. ”En riktig kvinna diskar sin egen disk?” känns ju genast som något kvinnofientligt.

Läs detta kortfattade men tänkvärd inlägg om trakasserier, kränkningar och subjektivitetens triumf över objektiva mått. (Tack för tipset, Casper!)

Proffsboxaren Åsa Sandell ifrågasätter att hockeyspelande kvinnor inte får tackla varandra. Och frågeställningen är ytterst intressant. Varför är det OK med tuffa tag bland männen men inte bland kvinnorna? Om man väl söker sig till en sådan sport så är man väl intresserad av tuffa tag?

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Google