Margot Wallström gör tveksamma uttalanden

11 februari 2010, av Pelle Billing

margot-wallstrom

Margot Wallström verkar vara en sympatisk person, som dessutom gjorde ett bra jobb som EU-kommissionär. Nu har hon fortsatt sin karriär genom att bli FN:s ”Special Representative on Sexual Violence in Conflict” – en tjänst som helt klart kräver en kompetent och sympatisk person såsom Wallström. På en presskonferens i New York gör Wallström följande uttalande:

Sexuellt våld mot kvinnor är inte kulturellt, det är kriminellt.

Jag håller med till 100 procent. Det är viktigt att klassa våld mot kvinnor som ett brott, och inte som något normalt.

Sedan fortsätter Wallström:

Det är inte en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighetsfråga. Både män och kvinnor ska säkerställa att kvinnor har rätt till sin egen kropp.

Okej… Så män och kvinnor ska säkerställa att kvinnor har rätt till sin egen kropp. Och vem är det som säkerställer att män har rätt till sin egen kropp? Barnsoldater är pojkar, vuxensoldater är män och manlig könsstympning accepteras i hela västvärlden. Borde inte män och kvinnor även säkerställa att män har rätt till sin egen kropp? Eller för att göra det hela lite enklare så skulle vi väl helt enkelt kunna säga att det är alla länders ansvar att samtliga individer har rätt till sin kroppsliga integritet?

Slutligen säger Wallström att:

Samhället vilar till stor del på kvinnornas axlar och de bör värderas efter det.

Är det någon som egentligen tror något annat? Män och kvinnor har alltid samarbetat för att säkerställa kommande generations överlevnad, och för att föra samhället vidare in i framtiden.

Ifall Wallström endast gjorde dessa uttalanden p g a sin nya tjänst, då skulle det väl vara helt okej. Men faktum är att hon tidigare skrivit debattartiklar om att skydda kvinnor medan männen ignoreras, vilket gör hennes senaste uttalanden tveksamma. Och det handlar inte i första hand om rättvisa mellan könen här, utan det handlar om att vi kan aldrig lösa problematiken kring konflikter, krig och våldtäkter om vi inte tar med bägge könens situation i våra analyser. Enögdhet leder sällan till några genombrott.

Tipset via Genusmagazinet.

 

3 kommentarer på “Margot Wallström gör tveksamma uttalanden”

 1. Jack skriver:

  Pelle,
  Du tolkar henne ganska välvilligt i två av citatet, det är förvisso, inte nödvändigtvis fel. Samtidigt kan man uppleva undertoner från henne så här:

  ”Sexuellt våld mot kvinnor är inte kulturellt, det är kriminellt.”
  - Alla, män företrädesvis, måste ses som potentiella våltäktsmän gentemot kvinnor. Män kan inte vara offer. [Att det är kriminellt är ju bara trams att säga, det vinner medhåll, men man får akta sig för att hålla med i första satsen, retorisk fuling, och som du säger, var kommer manliga offer in...]

  ”Samhället vilar till stor del på kvinnornas axlar och de bör värderas efter det.”
  - Samhället vilar till större del på kvinnor än män och skall värderas högre än män. [betänk att stor kommer som jämförelse med något, endast män finns att jämföra med (eller kanske kanske kvinnor förr i tiden). ]

  Vi ska förstås vara öppna för sympatiska personer, det är svårt att beakta information man inte fått i lika stor grad och svårt att bryta sig ur en social konsensus, även för Margot Wallström kanske. Ibland är det bra att stödja det minst dåliga alternativet, ibland är det bättre att gå emot även det.

 2. Lavazza skriver:

  Jack: Ja, det vore mycket lättare att föra debatt om det fanns en regel att om man säger något om en grupps situation, så måste man kunna visa att detta bara gäller för den gruppen men inte för andra grupper eller att det gäller allra mest för den gruppen. I övriga fall skulle man vara tvungen att tala om alla grupper som helhet tillsammans.

 3. Lavazza skriver:

  Eller snarare att om man säger något om en viss grupp så måste man omedelbart dessförinnan ha visat att detta gäller bara för denna grupp. Ohederliga debattörer skulle fuska med denna regel också men fusket skulle inte vara lika vanligt och det skulle synas tydligare.

Google