Kvinnor som är pumor

22 februari 2010, av Pelle Billing

puma

Ann Heberlein, doktor i etik och författare till den viktiga boken Det var inte mitt fel, skriver om s k cougars (pumor) i sin krönika i Sydsvenskan:

En cougar, däremot, vet sitt värde och sin attraktionskraft och drar sig inte för att använda den. En cougar objektifieras inte – hon objektifierar.

Uppenbarligen är det helt och hållet politiskt korrekt att glorifiera medelålders och äldre kvinnors sexualitet. Och inget fel med det, för min del får man gärna glorifiera sexualiteten bland både män och kvinnor i skilda åldrar.

Men frågan är hur folk hade reagerat på följande fiktiva citat:

En äldre man, däremot, vet sitt värde och sin attraktionskraft och drar sig inte för att använda den. En äldre man objektifieras inte – han objektifierar.

Många skulle nog uppfattat det som stötande och ”patriarkalt” att uppmuntra äldre män att objektifiera kvinnor. En sådan man kallas definitivt inte cougar, det vet vi alla. Han kallas för gubbslem.

Som jag ser det har vi två val i Sverige. Antingen börjar vi översätta cougar till tantslem, så att vi behandlar medelålders och äldre kvinnor och män på ett jämställt sätt. Eller så slutar vi använda ordet gubbslem och hittar ett livsbejakande ord även för äldre män som har en aktiv sexualitet.

 

7 kommentarer på “Kvinnor som är pumor”

 1. MoaLinn skriver:

  Ja, jag tänkte på det i den förra debatten om sexuella trakasserier. Hur sorgligt svårt det är att förstå att man inte längre ses som ung och läcker och sexig utan plötsligt har förpassats till äcklig gammal käring/gubbe…

 2. klas skriver:

  Håller med. Jag reagerade på hennes artikel, hon har skrivit bra om mycket, men det är intressant att se hur människor som annars verkar kunna vara fullständigt rationella, helt går vilse när det kommer till det där med män och kvinnor…

 3. Claes Borgström, gamle JÄMO, kommenterade inte alls ”polischefen” på följande sätt; Han var en rutten falsk huggorm, han lurade oss alla. Trots att jag är super advokat fattade jag helt nada och då kan heller ingen annan fatta för det är jag som jämstäldhetstalensman av Rang och Klass. Och därav vår tystnad om vår man, jämställdhetsförkunnaren Göran Lindberg som nu står inför åtal inför åtal.
  Den 8 mars skulle Göran Lindberg tala under rubriken vem-kan-man-lita-på.
  Och varför ska man lita på de här männen som talar för jämställdhet och för kraftfull feminism när de sedan veckor ligger tysta, helt nere? När Göran Lindberg avslöjats som skthög.
  Män för Jämställdhet, nej, de fattade inget heller (som alltid) och inte den där talföre professorn – som alltid hatar män – vill säga något. Typisk svensk feghet.
  På rättegången framöver dock, kommer de sitta där? , Ja givetvis Roks och Eva Lundgren typ. Tror ni Män för Jämställdhet, med ordförande Wetterberg och kanslichefen Hyllander kommer vara på plats?

 4. Johan skriver:

  Ja man kan ju till och med göra underhållning om Cougars. Vänner-Monicas nya serie Cougar Town på Kanal 5 handlar om just detta. Kan inte tänka mig att en serie om 40-åriga män som raggar 20-åriga snärtor hade varit lika gångbart.

  Edit: Missade att den länkade krönikan handlade om just detta…

 5. KimhZa Bremer skriver:

  Precis, Pelle! Du har så rätt.

 6. Ida skriver:

  Ja, och unga tjejer är horor medan unga killar är kungar. Det är en orättvis värld deal with it.

 7. kustsvensken skriver:

  Hela artikeln handlar ju om att hon själv är rädd att åldras o därmed icke längre vara sexobjekt, kvinnor beskrivs ”+40 beskrivs sosm sexuella varelser” Ena gången passar det andra ionte, när Q är ett sexobjekt (precis som yngre män) passar det icke utan ses som förnedrande förtryck, när åldern gör sig påmind, är hon plöttsligt rädd att förlora objekt statusen?!

Google